Review Loewe We Hear Pro – Met de nadruk op muziek
Voor de promotie van de We Hear Pro is Loewe onlangs een samenwerking aangegaan met Paris Saint-Germain-sterspeler Kylian Mbappé. De We Hear Pro is een flinke bluetoothspeaker met een warme sound en een opvallend KM-logo op de zijkant.
We blijven een beetje met een gemengde indruk achter. De algemene geluidskwaliteit is goed. Veel muziek klinkt warm, aangenaam en uitnodigend. De bediening is ook fijn geregeld, omdat je geen app nodig hebt. Maar de bouwkwaliteit laat wat te wensen over. Ook het feit dat het IP-certificaat lager is dan bij de concurrentie baart ons zorgen. Daarbij komt dat muziek op hoge volumes flink vervormd wordt, al is dat elders ook zo. Zodra de speaker in prijs zakt en voor pakweg 200 euro of minder te koop is, is dit een goede deal.
- Warme sound
- Aanpasbaar geluid
- Werkt zonder app
- Accuduur van 24 uur
- Koppelbaar
- Bouwkwaliteit
- IPX6-certificaat
- Poorten niet goed bereikbaar
- Geen Auracast
De Loewe We Hear Pro kost 269 euro en is geen goedkope bluetoothspeaker. Een directe concurrent zou de JBL Extreme 4 zijn, die 80 euro duurder is (als we de adviesprijzen vergelijken). Allebei de speakers zijn draagbaar en hebben een gebruikersduur van 24 uur (in de normale stand) en worden geleverd met een schouderband. Je kunt beide luidsprekers met elke usb-c-oplader opladen en als powerbank inzetten, zodat je je smartphone van stroom kunt voorzien. Met twee uur opladen ben je eerder klaar dan met de 3,5 uur van de JBL.
Qua ontwerp gaat Loewe voor een strakker design. Daar waar de JBL veel drukke en dikke randen heeft, zien we hier een nette en – toegegeven – een beetje saaie afwerking. De Loewe We Hear Pro is wel net even zwaarder dan de JBL, maar het verschil van 100 gram zal menig luisteraar onberoerd laten. Het rubber aan de zijkanten van de speaker laat helaas wel snel los, waardoor de speaker snel beschadigde. Voor een outdoorproduct straalt dat weinig vertrouwen uit. Helemaal omdat het de bandbevestiging betreft; dat oogt heel snel erg lelijk.
©Wesley Akkerman
Functioneel design, maar…
Het strakke doch saaie ontwerp biedt gebruikers vier handige opties, waardoor je geen app nodig hebt. Je kunt niet alleen het volume bedienen met een handige slider, ook kun je het niveau van treble en bass aanpassen. Je kunt helaas geen profielen aanmaken, dus je zult per genre of nummer de instelling handmatig moeten aanpassen. Wel kun je gemakkelijk meerdere Loewe We Hear Pro’s koppelen voor beter (stereo)geluid. Dat kan helaas alleen via Loewes eigen connectietechnologie, en niet via een open verbinding als Bluetooth Auracast.
Het design is dus vooral functioneel. Als dat ook het uitgangspunt was, dan snappen we niet helemaal waarom Loewe er dan voor gekozen heeft om de usb- en audiopoorten onderop te plaatsen. Die zijn nu immers een beetje lastig te bereiken als je de Loewe We Hear Pro in gebruik hebt. Of je moet de speaker wat vooruit rollen of hem op z’n zij zetten, maar dat is allebei geen ideale situatie. Het geluid klinkt net even wat minder fijn als je de bluetoothspeaker naar voren kantelt, dus dat is gewoon zonde.
Als we het idee van functionaliteit nog iets verder doortrekken, begrijpen we ook niet waarom Loewe niet voor betere stof- en waterdichtheid heeft gezorgd. Dankzij het IPX6-certificaat moet hij een regenbui kunnen overleven, maar een val in het water kan fataal zijn. Neem je graag een bluetoothspeaker mee naar het strand, dan is de JBL Extreme 4 wellicht een betere optie dankzij het IP67-certificaat. Maar goed, daar betaal je dan ook aanzienlijk meer voor. Verder zijn alle knoppen gelukkig goed bereikbaar en reageert de speaker snel op input via de slider.
©Wesley Akkerman
Warme klank, aanpasbaar geluid
Met twee woofers, twee tweeters en twee passieve bassradiators kan de Loewe We Hear Pro een flinke soundstage de kamer in blazen. Met 100 watt aan geluid heb je niet snel iets te klagen, ongeacht de locatie. Daar waar de JBL Extreme 4 nog weleens kan tegenvallen qua geluid (dat klinkt soms dof), merken we bij de Loewe dat er vooral een warm en vol geluid uit komt. Dat ligt ook wel een beetje aan de positie, maar die is iets minder belangrijk dan bij de concurrent. Het geluid klinkt over het algemeen aangenaam en subtiel.
Er ligt veel nadruk op bas en dus wat minder op een relatief neutrale sound. Voor dit soort producten vinden we dat – gezien de doelgroep – niet erg. Sterker nog: we geven er de voorkeur aan, aangezien je de speaker gemakkelijk meeneemt naar allerlei feestjes. Mocht het geluid toch niet naar wens zijn, dan kun je dat dus via de slider aanpassen. Het verschil tussen de hoogste en laagste standen (van bass en treble) is goed merkbaar en soms ook voelbaar. De stappen onderling zijn niet heel groot, maar je kunt het geluid toch heel persoonlijk afstemmen.
We zijn tijdens het luisteren geen gekraak in de geluidskwaliteit tegengekomen. Ook hebben we het idee dat de hogere tonen de ruimte krijgen wanneer je de bas vol opengooit. Stemmen klinken niet schel of onaangenaam, en worden nergens echt afgemeten. Popmuziek klinkt perfect, terwijl Lauryn Hill en Lenny Kravitz volop warmte en rauwheid kunnen overbrengen. Goede metal is wellicht een beetje ingewikkeld, terwijl echt hoge volumes het geluid wat kunnen verstoren en vervormen. Voor echt harde muziek raden we de speaker af.
©Wesley Akkerman
Loewe We Hear Pro kopen?
Uiteindelijk blijven we een beetje met een gemengde indruk achter. De algemene geluidskwaliteit is goed. Heel veel soorten muziek klinken warm, aangenaam en uitnodigend. De bediening is fijn geregeld, omdat je geen app nodig hebt. Maar de bouwkwaliteit laat wat te wensen over. Ook het feit dat het IP-certificaat lager is dan bij de concurrentie baart ons zorgen. Daar komt bij dat muziek op hoge volumes flink vervormd wordt, al is dat elders ook zo. Zodra de speaker in prijs zakt en voor pakweg 200 euro of minder te koop is, is dit een goede deal.