Auracast: samen naar bluetooth-audio luisteren
Samsung kondigde recent aan dat het op de eigen tv’s Auracast gaat ondersteunen. Ook andere audiomerken doen mee. Maar wat is Auracast en waarom ga je deze technologie ook in de sportschool tegenkomen?
In dit artikel vertellen we je alles over Auracast, een nieuwe technologie die deel wordt van bluetooth. We leggen uit:
- wat de link is met bluetooth;
- wat de rol is van LE Audio en hoorapparaten;
- waarom Auracast er voor iedereen is;
- wanneer je het kunt verwachten en wie het nu al aanbiedt!
Ook interessant voor jou: Keuzehulp: de 6 beste soundbars van nu (2023)
Wat heeft Auracast met bluetooth te maken?
Auracast is een nieuwe technologie. Maar wel eentje die bouwt op bestaande: bluetooth. Je kent bluetooth natuurlijk als de manier waarop je een draadloze speaker of oortjes met je smartphone verbindt. Of een headset met je console of laptop. Bluetooth zit inmiddels overal, zelfs in je tv.
Maar wist je dat er meerdere versies van bluetooth bestaan? Sinds het verschijnen bijna 25 jaar geleden zijn er regelmatig updates geweest. Voor de eindgebruiker iets minder relevant, behalve dat nieuwe audiotoestellen en smartphones dankzij die updates zuiniger zijn geworden en beter geluid bieden. De huidige bluetooth-versies zijn 5.2 en 5.3.
Bluetooth kan natuurlijk veel meer dan enkel audio streamen. Eigenlijk werd het ontworpen als manier om allerlei computerkabels te vervangen. De kabel van je pc naar je printer bijvoorbeeld. Inmiddels wordt het voor allerlei zaken gebruikt waaraan de originele bluetooth-uitvinders nooit gedacht hebben. Dat je jouw auto met je smartphone zou openen en starten bijvoorbeeld. Of dat er zoveel audiotoepassingen voor bluetooth zouden komen. Dat maakt dat de bluetooth-standaard vooral op audiovlak een grote opfrisbeurt nodig heeft.
©Samsung
Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
LE Audio
Die volgende stap voor bluetooth is het toevoegen van LE Audio. Deze techniek omvat een reeks aanpassingen om de audio-ervaring te verbeteren. Niet alleen voor muziekliefhebbers of gamers; er zitten ook zaken bij gericht op mensen met een gehoorapparaat met bluetooth. Dergelijke toestellen waren tot voor kort gespecialiseerde producten die je met niets anders kon verbinden. Maar ook mensen met gehoorproblemen willen tv kijken en vlot kunnen telefoneren. Daarom kun je nu hoorapparaten kopen die via bluetooth met deze toestellen verbinden. De kwaliteit van die verbinding is echter vaak niet zo goed.
Daarom komt er een LE Audio-update, onder meer met een nieuwe codec (LC3) die de geluidskwaliteit verbetert. De fabrikanten van hoorapparaten vroegen daarnaast een manier om meerdere bluetooth-hoorapparaten te laten verbinden met één bron. Daardoor kan een stel met allebei een hoorapparaat samen naar hetzelfde tv-programma kijken. Of kunnen meerdere mensen bij een klassiek concert luisteren naar de audio die door de zaaltechnici wordt opgenomen. Dit is Auracast.
Lees ook: Bluetooth werkt niet? Probeer deze oplossingen!
Draadloos genieten van muziek tijdens werk of huishouden?
Een bluetooth speaker neem je overal mee naartoe!
Breder te gebruiken
De organisatie achter de bluetooth-standaard (Bluetooth SIG) realiseerde dat Auracast ook in andere situaties nuttig kan zijn. Stel dat je met je tweeën ’s avonds een film wil uitkijken, maar de kinderen zijn al gaan slapen. Dan maakt Auracast het mogelijk dat je allebei met oortjes in het filmgeluid perfect kunt horen zonder het hele huis wakker te maken.
De technologie zou zelfs in publieke ruimtes nuttig kunnen zijn. In een drukke luchthaven of station kan iedereen dankzij Auracast aankondigingen in z’n hoofdtelefoon ontvangen. Zo mis je die gate- of perronverandering niet. Bij internationale vergaderingen zou Auracast dan weer een handige manier zijn om simultane vertalingen in meerdere talen in een ruimte te verdelen.
Met Auracast zou je ook met een smartphone meerdere bluetooth-speakers van muziek kunnen voorzien. Bij merken als JBL en Sony kun je al zo’n ketting van speakers creëren als je meerdere speakers van hetzelfde merk hebt. Auracast is echter universeler, zodat je ook een feestje kunt bouwen met de verschillende bluetooth-luidsprekers die je vriendenkring bezit.
Hoe werkt het?
Auracast werkt eenvoudig. Er is een Auracast-zender (transmitter) die continu boodschappen uitstuurt om zich kenbaar te maken. De makers noemen deze boodschappen in onderstaande schema ‘advertisements’. Maar het zijn geen reclameboodschappen, wel berichten die in essentie zeggen: "Hier is een Auracast-zender, wil je verbinden?"
©Auracast
In de praktijk krijg je bij het betreden van bijvoorbeeld de luchthaven een pop-up op je smartphone. Die laat je weten dat er een Auracast-kanaal is voor de aankondigingen. Als je ervoor kiest om hiermee te verbinden, dan krijg je de aankondigingen in je verbonden hoofdtelefoon of oortjes te horen. Heb je een hoofdtelefoon die kan verbinden met twee apparaten tegelijkertijd (multipoint), dan kun je tussendoor blijven luisteren naar je muziek.
Hoe krijg ik Auracast?
Auracast is deel van LE Audio, dat officieel nog aan een nieuwe bluetooth-standaard moet worden toegevoegd (mogelijk bluetooth 6.0). Dan moeten er nieuwe bluetooth-chips verschijnen die op hun beurt in nieuwe producten (zoals hoofdtelefoons en speakers) moeten worden opgenomen. Het is ook mogelijk dat sommige bestaande chips updates krijgen om Auracast mogelijk te maken. Verwacht wordt dat eind dit jaar of in 2024 de eerste ‘echte’ Auracast-toestellen op de markt verschijnen.
Maar sommige bedrijven zetten nu al de nodige stappen. Het blijkt dat bepaalde hardware er al klaar voor is. Samsung bijvoorbeeld, kondigde op de IFA-beurs in Berlijn aan dat dat de Galaxy Buds2 Pro-oortjes en bepaalde smart tv’s een software-update met Auracast zullen ontvangen. Het gaat om de Samsung 2023 Neo QLED 8K en 2023 MICRO LED-modellen. Na het installeren wordt het mogelijk om meerdere Buds2 Pro-oortjes met één tv te verbinden.
Volgens Samsung kan Auracast ook heel handig zijn voor gezinnen of vriendengroepen waarin meerdere talen worden gesproken. Iedereen zou met z’n eigen ootjes bij het bekijken van een film een andere audiotaal kunnen kiezen. Of die optie al in de update zit, is nog niet bekend.
Hoewel Samsung het voortouw neemt, zijn ook andere merken met Auracast bezig. Zo heeft Sony al stappen gezet om z’n hoofdtelefoons en oordoppen klaar te maken voor Auracast. Het werkt nog niet, maar zodra Auracast officieel verschijnt zouden toestellen als de WH-1000XM5 of de LinkBuds S een update kunnen krijgen om het mogelijk te maken. Die mogelijkheid bestaat wellicht ook voor andere hoofdtelefoons en draadloze oordoppen die nu bluetooth 5.2 of 5.3 ondersteunen.