ID.nl logo
Review Google Pixel Buds Pro 2 – Het belangrijkste wordt vergeten
© Wesley Akkerman
Huis

Review Google Pixel Buds Pro 2 – Het belangrijkste wordt vergeten

Toen Google pakweg twee jaar geleden de Pixel Buds Pro naar Nederland bracht, vonden we dat een geslaagde introductie. Nu is er een opvolger van dat setje beschikbaar, waarin de nodige aanpassingen zijn doorgevoerd. Daarnaast is de prijs opgeschroefd: je betaalt nu 249 euro. Zijn de nieuwe Buds Pro dat geld waard?

Oké
Conclusie

Ga je af op het prijskaartje van bijna 250 euro, dan vallen de Google Pixel Buds Pro 2 in de categorie premium oordoppen – en zo hebben we ze dan ook beoordeeld. Helaas valt het setje in dat opzicht flink tegen. Qua audioweergave en het aantal ondersteunde codecs stellen de oordoppen helaas weinig voor. Als productiviteitsoordopjes is het een ander verhaal. Je hebt namelijk gemakkelijk toegang tot Google Gemini en je notificaties, ze hebben een lange accuduur, ze zitten lang lekker (als ze goed zitten) en je kunt er prima mee bellen (mits er geen wind is). Maar goed, daar heb je niet per se dit setje voor nodig.

Plus- en minpunten
  • Google Gemini-ondersteuning
  • Lange accuduur
  • Redelijke ruisonderdrukking
  • Zitten uiteindelijk lekker
  • Audiokwaliteit ondermaats
  • Gedoe met juiste pasvorm vinden

Wanneer je zo’n hoog bedrag vraagt als aanbieder van een set oordoppen, dan kom je al snel in de regionen van Sony, Bowers & Wilkins en Denon terecht. Merken die zich inmiddels gevestigd hebben als betrouwde fabrikanten van audioproducten. We hebben de eerste Pixel Buds Pro hoog zitten, maar door missende audiocodecs (die muziek in hoge resolutie mogelijk maken) en een slechte pasvorm was de ervaring niet optimaal. De Google Pixel Buds Pro 2 hebben dus de ruimte om te groeien, en de vraag is nu of Google die kans gepakt heeft.

©Wesley Akkerman

Vreemde eend in de bijt

Als we de Google Pixel Buds Pro 2 qua ontwerp vergelijken met andere, recente oordoppen, dan is dit setje een beetje een vreemde eend in de bijt. De doppen zijn echt heel klein en compact, en hebben een vleugeltje zodat ze niet te diep je oren in gaan. Het aanraakgevoelige oppervlakte is vrij klein, waardoor je even met je vinger moet zoeken als je de audio wilt bedienen. Het voelt heel ongemakkelijk. Het kan daarnaast zijn dat de beweging anders opgepakt wordt, waardoor het volume omhoog gaat op het moment dat je eigenlijk de muziek wilde pauzeren.

Toegegeven, het kan zijn dat we anders gewend zijn en moeite hebben met aanpassen, maar dan nog zegt het iets over het gebruik. Ook wat betreft pasvorm is het allemaal nog niet ideaal. Als je denkt dat de dopjes goed zitten, dan kan het zijn dat de Google Pixel Buds Pro 2 het daar niet mee eens zijn. Als je de actieve ruisonderdrukking activeert en de dop zit niet goed, dan hoor je een tik- of popgeluid. Dat betekent dat het oordopje zich kalibreert, maar dat klinkt echt heel vervelend. Je moet hem dan flink bijdraaien, totdat het tikken vanzelf stopt.

©Wesley Akkerman

Meer technische zaken

Nu hebben we wel eens gemerkt bij andere oordoppen dat de actieve ruisonderdrukking ineens een klap oploopt als we bijvoorbeeld gapen of rekken, maar de Google Pixel Buds Pro 2 maakt het bonter. We zijn nog niet eerder tegengekomen dat je het kalibratieproces hoort – en blíjft horen – totdat je de juiste afsluiting hebt gevonden. Nu kun je denken: dat kan ook fijn zijn. Want je hebt een audiosignaal dat vertelt dat het dopje niet goed zit. Maar je hoort echt wel wanneer de actieve ruisonderdrukking werkt of niet, ook zonder dat tikgeluid.

Gelukkig werken andere, meer technische zaken wel gewoon goed. In tegenstelling tot bij bijvoorbeeld de Bowers & Wilkins Pi6 komen we hier geen verbindingsproblemen tegen. Daarnaast werkt de draagdetectie goed, en pauzeert de muziek automatisch als je een dopje uit je oor haalt. Datzelfde geldt voor gespreksdetectie: zodra je begint te praten, of te zingen, stopt de muziek en wordt de transparante modus geactiveerd. Die nu een stuk natuurlijker klinkt, in vergelijking met zijn voorganger.

©Wesley Akkerman

Algemene instellingen en opties voor het geluid.

©Wesley Akkerman

Links zie je de equalizer en in het midden de geluidsblootstelling.

Een extra audiocodec

In vergelijking met diezelfde voorganger vinden we het jammer om te zien dat Google weinig nieuwe audiocodecs toegevoegd heeft. Voor zover wij hebben kunnen zien ondersteunt de Google Pixel Buds Pro 2 sbc en aac, maar geen high-end audiocodecs als ldac, lhdc en aptX Adaptive. Wellicht omdat de doelgroep daar niets om geeft, maar dan is dat prijskaartje wel erg hoog. Aangezien het setje wel Bluetooth LE Audio ondersteunt, moet er support zijn voor de lc3-codec (dat is een vereiste). Op dat vlak is er dus íets veranderd.

Voordat we dieper ingaan op de audiokwaliteit, bekijken we eerst een aantal belangrijke eigenschappen. Zo is de bluetoothversie verhoogd naar 5.4 en kun je via de – standaard op Pixel-telefoons geïnstalleerde – app veel dingen instellen. Denk dan aan Google Gemini (die net zo bruikbaar is als op smartphones), vooraf ingestelde geluidsmodi en een volledige equalizer (met vijf punten) en ruimtelijke audio (een functie die nu alleen op Pixel werkt). Ook is er een geluidsrapport beschikbaar, waarmee je de geluidsblootstelling meet. Superhandig.

©Wesley Akkerman

En hier nog wat algemene appbeelden, inclusief het scherm voor de persoonlijke assistent (rechts).

Wel veel detail, maar…

Net zoals bij de eerst Pro-oordoppen van Google is het duidelijk dat het bedrijf gaat voor de grootste gemene deler in de markt. Het is niet dat audio echt slecht klinkt, maar we vragen ons wel een beetje af wat er gebeurd is. We hebben zelden echt kunnen genieten van onze muziek. Zet je de actieve ruisonderdrukking uit, dan klinkt muziek hol en ver weg, maar blijft toch verrassend helder. Zonder de rommelen met de equalizer is de baslaag niet warm te noemen, maar dat kun je nog enigszins opvangen door een andere preset aan te zetten.

Met de ruisonderdrukking geactiveerd lijkt het net alsof je onder water naar de audio aan het luisteren bent. Muziek klinkt een beetje dof. Je hoort hier en daar wat vervormingen, helemaal als je meer inzet op die baslaag. Maar overgaan naar de preset Helderheid kan hier uitkomst bieden. Maar eerlijk is eerlijk, dit zijn niet de dingen die we willen opschrijven als we 250 euro moeten betalen voor een set oordoppen. De Google Pixel Buds Pro 2 kunnen wel flink wat detail ten gehore brengen, maar de vraag is hoeveel dat dan nog waard is na alle kritiek.

©Wesley Akkerman

Actieve ruisonderdrukking laat nog veel door

De actieve ruisonderdrukking vinden we niet heel veel beter dan op het vorige model. Hoewel je veel geluiden om je heen, zoals het gezoem van een koelkast, kunt elimineren, merken we dat er genoeg tonen worden doorgelaten. Denk dan aan pratende mensen in de trein of het getikt op je eigen toetsenbord. Op dit prijsniveau hebben we beter meegemaakt. De windreductie is overigens helemaal een aanfluiting. Zodra het ook maar een beetje waait, hoor je dat goed met de oordoppen in en kun je amper naar de muziek luisteren.

Accuduur tot 48 uur

De accuduur is dan weer volledig acceptabel. Wanneer je de ruisonderdrukking activeert, dan kun je tot acht uur luisteren. Zet je hem uit, dan stijgt dat naar twaalf uur. De pilvormige oplaadcase rekt de boel op tot 48 uur. Ter vergelijking: de eerdergenoemde Pi6 biedt in totaal 24 uur aan. Kortom: je zult de doppen niet constant aan de lader hoeven te leggen. Met vijf minuten opladen kun je tot anderhalf uur luisteren, en ook dat is fijn. Dat moet voor de meeste ritjes of reisjes genoeg zijn. Verder is er gelukkig draadloos laden aanwezig.

©Wesley Akkerman

Google Pixel Buds Pro 2 kopen?

Ga je af op het prijskaartje van bijna 250 euro, dan vallen de Google Pixel Buds Pro 2 in de categorie premium oordoppen – en zo hebben we ze dan ook beoordeeld. Helaas valt het setje in dat opzicht flink tegen. Qua audioweergave en het aantal ondersteunde codecs stellen de oordoppen helaas weinig voor. Als productiviteitsoordopjes is het een ander verhaal. Je hebt namelijk gemakkelijk toegang tot Google Gemini en je notificaties, ze hebben een lange accuduur, ze zitten lang lekker (als ze goed zitten) en je kunt er prima mee bellen (mits er geen wind is). Maar goed, daar heb je niet per se dit setje voor nodig.

Google Pixel Buds Pro 2

Klik hier voor de actuele prijs
▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch