ID.nl logo
Review Repeat Audio Prince - Hoofdtelefoon met een duurzaam verhaal
Huis

Review Repeat Audio Prince - Hoofdtelefoon met een duurzaam verhaal

Wat krijg je als je lego combineert met een koptelefoon? De Repeat Audio Prince. Zonder gekheid, omdat je de Repeat Audio Prince zelf moeiteloos in elkaar zet, is het ook mogelijk deze losse onderdelen te bestellen bij een defect. Hoe de koptelefoon in praktijk bevalt lees je in deze Repeat Audio Prince review.

Uitstekend
Conclusie

Natuurlijk, de Repeat Audio Prince is niet zo sexy als de iPods Max, klinkt niet zo goed als de Sony WH1000-XM5 en is niet zo scherp geprijsd als een JBL Tune. Maar in tegenstelling tot de andere merken biedt Repeat Audio wél een duurzaam verhaal. Bovendien biedt Repeat Audio dit zonder dat je tekortkomt op geluidskwaliteit, afspeelmodi, draagcomfort, accuduur en functies. Sterker nog, Repeat Audio laat zien dat je nog best een stoer ontwerp kunt bieden met een toegankelijk modulair ontwerp.

Plus- en minpunten
  • Gebalanceerd geluid
  • Toegankelijk modulair ontwerp
  • Accuduur
  • Omgevingsgeluidmodus
  • Oorschelp kwam los
  • Geen app
  • Ruisonderdrukking niet heel indrukwekkend

Het avontuur begint wanneer je de doos met de Repeat Audio Prince voorgeschoteld krijgt. Deze rechthoekige verpakking is toch veel te plat om een over-ear koptelefoon in  te plaatsen? Wanneer je de verpakking opent zie je dat de losse onderdelen netjes zijn gepresenteerd, met een handleiding in de binnenzijde van de doos.

Dat is overigens niet iets waar je je door moet laten afschrikken. Kun je aan een knop draaien en een usb-stekkertje aansluiten, dan kun je de koptelefoon binnen enkele minuten in elkaar zetten. Assemblage kan ook niet verkeerd gaan. Daar kwam ik zelf ook achter toen ik de oorschelp op de hoofdband zet. Aanvankelijk deed ik dit ondersteboven, waardoor ik het stekkertje niet kon aansluiten waarmee de oorschelpen verbonden worden. Zo kan er niks verkeerd gaan.

Lees ook: de beste koptelefoons van nu

Kunnen wij het maken?

Nou en of!

Duurzamere koptelefoon

Dat je de koptelefoon eenvoudig in elkaar zet maakt het voor Repeat Audio ook mogelijk de losse onderdelen aan te bieden op de site. Ideaal als je koptelefoon defect raakt, het onderdeel dat niet meer werkt kun je eenvoudig opnieuw bestellen en vervangen.

En daarmee laat Repeat Audio een duurzaam geluid horen. Letterlijk en figuurlijk. En duurzaamheid is juist een gebied waarin veel verbeterd kan worden. Vooral sinds de komst van draadloze in-ears, die door de kleine accuutjes snel slijten en daarna weggegooid kunnen worden omdat deze accu’s onvervangbaar zijn.

Fijn is ook dat Repeat Audio ook voor mooi materiaal kiest voor de koptelefoon. Natuurlijk zijn er plastic onderdelen. Maar de hoofdband en oorkussens beschikken over een leren afwerking, maar ook is er metaal in de afwerking gebruikt. Dat geeft wel een stoere look, zoals Sennheiser dat ook met zijn Momentum 3-koptelefoons laat zien. Net als de Momentum 3-koptelefoon is er wel een minpunt: het ontwerp laat het niet toe om dubbel te vouwen. Ook een draagetui ontbreekt.

Het duurzame geluid komt ook uit een andere hoek: de aanwezigheid van de 3,5 mm jack. Dankzij de audio-aansluiting kun je gewoon muziek blijven luisteren, ook als de accu van je koptelefoon leeg of versleten is.  Of je koptelefoon aansluiten op audio-apparatuur zonder bluetooth. Dit is een gebied waarop bijvoorbeeld FairPhone flink de plank mis slaat als het aankomt op duurzaamheid met de  Fairbuds XL, door zowel de audiopoort als zinnige argumenten achterwege te laten.

Bediening gaat traditioneel met knopjes.

De oorkussens zijn comfortabel.

Repeat Audio Prince: koptelefoon-ontwerp in praktijk

Zoals ik al zei, de koptelefoon is makkelijker in elkaar te zetten dan een simpele legoset. Toch zijner in de bouwkwaliteit kleine verbeterpuntjes. Zo klikt het oorkussen niet vast wanneer je deze aan de oorschelp-speakers draait. Hierdoor kwam het voor dat ik koptelefoon-onderdelen van de grond moest rapen toen ik in aan de kassa van een winkel de koptelefoon even afschoof.

De constructie zorgt er ook voor dat tikbediening op de oorschelp niet tot de mogelijkheden behoort. Jammer, maar begrijpelijk. De bediening gebeurt met knopjes aan de onderzijde van de oorschelpen. Links zijn er naast de usb-c-poort een knop waarmee de koptelefoon aan zet of in pairingmodus zet en een knop waarmee je de ruisonderdrukkings- en transparantiemodus bedient. Rondom de audiopoort van de rechteroorschelp vind je een plus- en minknopje om het geluidsvolume te bedienen. Door een van de knoppen ingedrukt te houden kun je het volgende of vorige nummer afspelen.

Zelfs het voeren van een gesprek is mogelijk met je koptelefoon en muziek op.

-

Zo klinkt de Repeat Audio Prince

De Repeat Audio Prince koptelefoon doet het qua geluidskwaliteit prima. De geluidskwaliteit is vooral gebalanceerd afgesteld, zodat hoge-, midden- en lage tonen elkaar niet overstemmen en alle geluidsdetails hoorbaar blijven. Het maakt de koptelefoon geschikt voor all-round gebruik, van muziek tot podcasts en videochats, want ook de microfoon maakt je goed verstaanbaar.

Luister je graag opzwepende dancemuziek of heb je om andere redenen meer voorkeur voor meer nadruk op een krachtig geluid of basgeluid, dan is deze koptelefoon wat minder geschikt. Een merk als JBL scoort hier beter in. Repeat Audio biedt ook geen app aan, waardoor bijvoorbeeld een equalizer niet voorhanden is om het geluid naar eigen wens af te stemmen. Het benadrukt wel dat Repeat Audio met zijn gebalanceerde afstemming hier een juiste keuze mee heeft gemaakt.

De Repeat Audio Prince gebruikt de aptX-codec voor audio via het bluetooth signaal, dat in staat is geluid in hoge kwaliteit door te geven. Voor Apple-apparaten dat (net als alle andere koptelefoons) AAC.

Er zijn twee luistermodi beschikbaar: ruisonderdrukking en een modus die juist omgevingsgeluid door laat komen. De ruisonderdrukking valt in praktijk wat tegen. Er blijft toch wat omgevingsgeluid doorheen lekken. De modus die juist omgevingsgeluid versterkt werkt ontzettend goed. Je hoort al het omgevingsgeluid, terwijl je nog gewoon je muziek beluistert. Zelfs het voeren van een gesprek is mogelijk met je koptelefoon en muziek op.

Functioneel in orde, ook zonder app

De Repeat Audio Prince biedt met een volle accu ongeveer 35 uur luistertijd. Daarmee scoort de koptelefoon goed. Hiervoor moet de omgevingsgeluidmodus of ruisonderdrukking wel uitgeschakeld zijn. Dat doe je door het ANC-knopje ingedrukt te houden. Staat een van deze afspeelmodi aan, dan heb je ongeveer 30 uur accuduur.

Tevens ondersteunt de koptelefoon bluetooth multipoint, waardoor het mogelijk is om met meerdere apparaten tegelijk te verbinden. Bijvoorbeeld je smartphone en laptop. Handig als je bijvoorbeeld op het ene apparaat muziek luistert en je gebeld wordt op je smartphone. Geluid loopt naadloos over.

Conclusie: Repeat Audio Prince kopen?

Natuurlijk, de Repeat Audio Prince is niet zo sexy als de AirPods Max, klinkt niet zo goed als de Sony WH1000-XM5 en is niet zo scherp geprijsd als een JBL Tune. Maar in tegenstelling tot de andere merken biedt Repeat Audio wél een duurzaam verhaal. Bovendien biedt Repeat Audio dit zonder dat je tekortkomt op geluidskwaliteit, afspeelmodi, draagcomfort, accuduur en functies. Sterker nog, Repeat Audio laat zien dat je nog best een stoer ontwerp kunt bieden met een toegankelijk modulair ontwerp.

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

▼ Volgende artikel
Luchtig verhaal: zo haal je op warme dagen het maximale uit je ventilator
© africa-studio.com
Energie

Luchtig verhaal: zo haal je op warme dagen het maximale uit je ventilator

Op echt hete dagen doet een ventilator niet veel meer dan warme lucht blazen. Niet heel helpend, als je vanuit huis werkt of de slaap probeert te vatten. Gelukkig hoef je geen dure airco aan te schaffen voor een verkoelend briesje. Zo bereik je met een ventilator hetzelfde effect.

In dit artikel lees je:

  • Hoe het komt dat een ventilator op hete dagen niet of nauwelijks verkoelt
  • Waarom je het op tropische dagen zelfs warmer kunt krijgen van een ventilator
  • Wat je kunt doen om van je ventilator een mini-airco te maken
  • Hoe je je slaapkamer extra verkoelt met een ventilator

Lees ook: Zo overleef je een plaknacht

Met de steeds hetere zomers in Nederland is een ventilator onmisbaar in huis. Hoewel een ventilator de temperatuur niet daadwerkelijk verlaagt (hij verplaatst enkel lucht) kan hij wél de gevoelstemperatuur een stuk aangenamer maken. Maar dat geldt helaas niet altijd. Is het tropisch warm, dan zul je weinig meer merken van het verkoelende effect van een ventilator. Je kunt het zelfs warmer krijgen, omdat je door de luchtstroom meer zweet verdampt zonder dat je daadwerkelijk afkoelt – en zweten is essentieel voor het reguleren van je lichaamstemperatuur. Maar geen zorgen: met een paar eenvoudige hacks tover je je ventilator in een handomdraai om tot een mini-airco, zowel in de slaap- als werkkamer en in andere ruimtes. 

Tips voor elke ruimte

Een ventilator trekt continu lucht aan en blaast deze vervolgens met een krachtige ronddraaiende beweging weer de ruimte in, waardoor een verkoelende luchtstroom ontstaat. Als de lucht die aangetrokken wordt erg warm is, zal het effect van die circulerende beweging minimaal zijn. Het is dus belangrijk dat er koele lucht beschikbaar is. Dat krijg je voor elkaar door je ventilator vlak voor een open raam te zetten: koele lucht van buiten wordt dan naar binnen getrokken. Maar let op: dit werkt alleen als de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur. Als het erg heet is buiten, is de kans groot dat het binnen wat koeler is. Wat je dan kunt proberen, is de ventilator zó plaatsen dat-ie warme lucht de kamer uitblaast, bijvoorbeeld richting een raam of deuropening. 

Een andere bekende truc is flessen met bevroren water voor de ventilator neerzetten. De lucht komt dan eerst langs de koude flessen, waardoor de luchtstroom koeler wordt. Nadeel is dat ijs op warme dagen erg snel smelt en je dus maar kort van het verkoelende effect kunt genieten. Een alternatief is de flessen niet vóór maar achter de ventilator te plaatsen. Omdat een ventilator lucht aantrekt, zal de lucht ook op deze manier extra koelen. Het effect is weliswaar minder sterk, maar het water in de flessen ontdooit wel minder snel dan wanneer je de flessen voor de ventilator zet. Handig als je langdurige verkoeling zoekt, bijvoorbeeld tijdens een thuiswerkdag of als je snakt naar een goede nachtrust. 

©Mariola Gutiérrez

Denk er bij het vullen van je flessen water wel aan dat je de flessen niet volledig vult, want water zet uit als het bevriest. En plaats de flessen water in een bakje voor je ze voor de ventilator zet, zodat er geen plasje water achterblijft.

Heb je nu verkoeling nodig maar heb je geen flessen bevroren water paraat? Zet dan een kom met koud water en ijsblokjes voor je ventilator. Een vochtige handdoek over het rooster van je ventilator hangen kan ook nog weleens helpen. 

Tips voor de slaapkamer

Slapen tijdens een warme nacht kan een uitdaging zijn, vooral als je ventilator niet meer doet wat-ie moet doen. Bovenstaande tips werken allemaal prima voor de slaapkamer, maar er zijn nog wat trucjes voor 's nachts die het proberen waard zijn. Zet bijvoorbeeld een raam open en plaats de ventilator in de deuropening richting de gang of overloop: hij blaast dan warme lucht de ruimte uit, terwijl koelere lucht van buiten naar binnen kan komen. Of zet hem omgekeerd aan het voeteneinde van je bed; zo blaast hij overtollige lichaamswarmte weg.

©Olga Yastremska, New Africa, Afr

Je kunt ook vochtige sokken aantrekken voor je naar bed gaat (leg er eventueel een handdoekje onder) en de ventilator in lage stand op je voeten laten blazen. Klinkt misschien gek, maar lichaamswarmte wordt op die manier nóg sneller afgevoerd, waardoor het tijdens een plakkerige nacht een stuk aangenamer voor je wordt. Heb je een plafondventilator in de slaapkamer? Laat hem dan tegen de klok in draaien: dit zorgt voor een verkoelende luchtstroom naar beneden. In de winter laat je hem juist met de klok meedraaien om warmte te behouden.  

Om je slaapkamer koel te houden, kun je overigens het beste overdag al maatregelen nemen. Dan werkt je ventilator 's nachts ook beter. Sluit overdag ramen en gordijnen om de warmte buiten te houden en zet ze weer open zodra de zon onder is. Kies voor luchtig en ademend beddengoed, bijvoorbeeld van linnen of katoen. Planten kunnen je slaapkamer ook verkoelen: goede én stijlvolle keuzes zijn bijvoorbeeld de sanseveria, lepelplant en goudpalm. 

Linnen dekbedhoezen

Lekker koel!

▼ Volgende artikel
Review Philips HomeRun 5000 – Soms zó voorzichtig dat hij steken laat vallen
© Wesley Akkerman
Huis

Review Philips HomeRun 5000 – Soms zó voorzichtig dat hij steken laat vallen

De Philips HomeRun 5000 is een dweilende robotstofzuiger met een aantal fijne kwaliteiten. Met een adviesprijs van 549 euro is de robot niet goedkoop, maar wel relatief betaalbaar. De vraag is dan: wat haal je daar precies voor in huis?

Goed
Conclusie

Hoewel de Philips HomeRun 5000 in onze optiek veel beter scoort dan de 7000, en dat tegen een lagere adviesprijs, kan de fabrikant helaas nog geen overwinningsrondje over het veld maken. We zijn enorm blij met allerlei verbeteringen en aanpassingen, maar door de grote voorzichtigheid van het systeem laat de 5000 helaas veel steken vallen. Hij komt niet op alle plekken en rijdt ook niet even naar achteren om dat laatste beetje vuil mee te nemen. Heb je een redelijk open huis zonder vloerkleden, dan kan de HomeRun 5000 wel een aanwinst zijn.

Plus- en minpunten
  • Twee dweilpads
  • Flink wat zuigkracht (10.000 Pa)
  • Redelijke navigatie
  • Werkt met (eigen) zeep
  • Beter dan de 7000
  • Soms te voorzichtig
  • Slaat dan (grote) delen over
  • Waterbak zelf legen en vullen
  • Dweilpads zelf schoonmaken en drogen

Je zou misschien verwachten dat de Philips HomeRun 5000 een stap lager is dan de eerder geteste Philips HomeRun 7000 (waar we helaas niet zo tevreden over zijn). Hoewel die laatstgenoemde robotstofzuiger duurder is, zijn we veel meer te spreken over het 5000-model. Die scoort op vrijwel alle vlakken beter: zo is de waterbak groter, de accu gaat langer mee (ondanks de lagere capaciteit) en de zuigkracht is twee keer zo hoog. Ook 'mag' je dit keer een reiniger gebruiken tijdens het dweilen – dat werd bij de 7000 nog afgeraden.

Daarnaast wordt de Philips HomeRun 5000 geleverd met een eigen flesje zeep (Philips raadt aan geen andere middelen te gebruiken) en dit keer geen vieze dweillap, maar twee roterende dweilpads. In de doos tref je nog eens twee extra dweilen aan, waardoor je het ene setje kunt wassen en het andere kunt gebruiken. Verder is er dit keer tapijtdetectie, waardoor de 5000 daar automatisch rekening mee houdt tijdens het schoonmaken. De borstel heeft wederom een antiklitfunctie en de basis is vrij basaal: je zult de pads dus zelf moeten drogen na gebruik.

©Wesley Akkerman

Best nauwkeurig, maar niet heel slim

Via de gratis HomeRun-app kun je best nauwkeurig instellen wat je precies gedaan wilt krijgen. Wil je alleen stofzuigen en niet dweilen, dan moet je zelf nog wel even de pads verwijderen. Verder is het mogelijk de hoeveelheid water en de zuigkracht in te stellen. Je kunt virtuele muren instellen en niet-dweil-zones aanmaken. En via het kopje Onderhoud zie je precies welk onderdeel wat aandacht nodig heeft. Je kunt alleen niet zien hoe het met het zeepniveau zit, maar dat is niet gek gezien de prijs. Dit is immers geen premium robotstofzuiger.

Maar dat betekent niet dat het een slechte robotstofzuiger is. Dankzij de lasernavigatie vindt de Philips HomeRun redelijk goed zijn weg in huis. Het LDS-systeem – een soort LiDAR, maar dan met een enkele laser – houdt rekening met allerlei meubels en objecten en kan behoorlijk soepel om randen en hoeken rijden. Het systeem is alleen niet zo slim om af en toe even achteruit te rijden om overgeslagen plekjes alsnog mee te pakken. Dat geldt voor zowel het dweilen als het stofzuigen, waardoor het kan zijn dat er in sommige hoeken en rond stoel- of tafelpoten wat viezigheid blijft liggen.

©Wesley Akkerman

Veel te voorzichtig

Daarnaast merken we dat de Philips HomeRun 5000 lastige situaties minder goed trotseert dan bijvoorbeeld de robotstofzuigers van Dreame. De HomeRun 5000 heeft heel erg de neiging echt nergens tegenaan te willen rijden. Ook wil hij tapijten ontzien wanneer hij aan het dweilen is. Daar is op zich niets mis mee, ware het niet dat het apparaat daardoor een groot deel van je huiskamer kan overslaan. De 5000 is zó voorzichtig dat hij liever niet over dat ene hoekje van het kleed rijdt om de klus aan de zijkant van dat kleed te klaren en dat vinden we toch wel echt een kwalijke zaak.

Daardoor kunnen we er – eigenlijk wederom – niet van uitgaan dat de Philips-robotstofzuiger heel het huis netjes schoonmaakt. We willen nog best snappen dat bepaalde situaties, zeker voor een wat goedkoper model, lastig kunnen zijn voor een robot; maar de beschikbare ruimte om ergens langs of onderdoor te rijden ís er gewoon. We hebben het andere robots keer op keer zien doen.

Dat wat de 5000 schoonmaakt, ruikt en oogt fris. Dus als je geen kleed of veel obstakels in huis hebt hebt, dan kan deze robot goed dienstdoen. Maar anders kun je beter even verder kijken.

Tot slot is het goed om je te realiseren dat de thuisbasis alleen het droge vuil (stof, kruimels enzovoorts) uit de robot verwijdert. Alles met betrekking tot water moet je voor eigen rekening nemen. Je moet dus niet alleen zelf de dweilpads onderhouden, ook moet je het schone water handmatig bijvullen en het vieze water zelf weggooien. Niet de grootste problemen op de wereld, maar wel vermeldenswaardig.

Ook goed om te weten: je kunt hem aansturen met Google Home of Amazon Alexa, maar verder is er geen smarthome-integratie. En de app heeft verder dezelfde kuren als bij het 7000-model.

Philips HomeRun 5000 kopen?

Hoewel de Philips HomeRun 5000 in onze optiek veel beter scoort dan de 7000, en dat tegen een lagere adviesprijs, kan de fabrikant helaas nog geen overwinningsrondje over het veld maken. We zijn enorm blij met allerlei verbeteringen en aanpassingen, maar door de grote voorzichtigheid van het systeem laat de 5000 helaas veel steken vallen. Hij komt niet op alle plekken en rijdt ook niet even naar achteren om dat laatste beetje vuil mee te nemen. Heb je een redelijk open huis zonder vloerkleden, dan kan de HomeRun 5000 wel een aanwinst zijn.