Philips PH805 review: Een betaalbare draadloze ANC hoofdtelefoon
Actieve noise cancelling kennen we allemaal van de high-end hoofdtelefoons van Sony, Bose en tegenwoordig ook Apple, maar die kosten stuk voor stuk meer dan 200 euro. Door de lagere adviesprijs is de Philips PH805 in ieder geval bereikbaarder, maar is hij ook net zo goed?
Allereerst moeten we even een misvatting rechtzetten: Philips maakt géén hoofdtelefoons meer. Dit model draagt weliswaar de bekende Philips-merknaam, maar is volledig ontworpen door het bedrijf dat ook de Philips televisies ontwikkelt: TP Vision. Dat is echter niet direct slecht nieuws voor deze hoofdtelefoon, want TP Vision heeft zeer veel ervaring met audio-visuele producten.
Design en comfort
TP Vision heeft goed gekeken naar de Sony WH-1000XM3 voor het ontwerp van de Philips PH805. De buitenkant lijkt bijzonder veel op het model van Sony, maar dat is in dit geval een goede keus geweest. De grotendeels mat zwarte hoofdtelefoon is stijlvol en functioneel tegelijk. Aan de onderkant van de rechter oorschelp zit een schuifje dat tevens als knop functioneert voor de besturing van de hoofdtelefoon. Daarnaast zit er op de oorschelp nog touch-besturing om het volume en je media te regelen.
©PXimport
De algemene bouwkwaliteit is goed, maar de klik waarmee de oorschelpen worden in- en uitgeklapt geeft niet het gevoel dat het lang mee zal gaan. De hoofdtelefoon zal qua functionaliteit niet veranderen zonder die klik, dus als het wegslijt is dat geen probleem. Om het formaat te verstellen heeft deze een traditionele uitschuifbare hoofdband die goed zijn positie vasthoudt en de hele dag niet meer bijgesteld hoeft te worden.
Op het moment dat je de PH805 op je hoofd zet, valt het comfort een beetje tegen. De oorkussens zijn behoorlijk hard en de hoofdband drukt ze met een redelijke kracht tegen je hoofd. Doordat de kussens zo hard zijn, nemen ze ook slecht de vorm van je hoofd aan waardoor hij niet goed afsluit van de omgeving. Echter, na een paar minuten warmen de kussens op en beginnen ze langzaam steeds beter naar je hoofd te vormen. De uiteindelijke draagcomfort is prima, maar door de grote kracht waarmee de hoofdtelefoon om je hoofd wordt geklemd, is het toch af en toe nodig om hem even af te zetten.
De PH805 is door de strakke hoofdband juist wel geschikt voor tijdens het sporten. Vergeleken met andere over-ear hoofdtelefoons blijft deze Philips uitstekend op zijn plaats, zelfs als je gaat hardlopen. Draadloze in-ear opties winnen het op dit vlak nog wel van de PH805, maar die zijn vaak minder prettig voor normaal gebruik. Ook is het aan te raden om de noise canceling uit te zetten als je op de openbare weg gaat sporten, maar meer daarover later.
©PXimport
Geluidskwaliteit
Over het algemeen is de geluidsweergave redelijk goed, maar de nadruk ligt te veel op de lage tonen. Deze zijn zo aanwezig dat ze de midden en hoge tonen soms overstemmen. Als je apparaat of programma het ondersteunt, is het daarom een goed idee om een beetje met de equalizer te spelen. Daarnaast lijken de drivers, ook bij lage tonen, gelimiteerd te worden door de gebruikte SBC audio-codec terwijl veel andere Bluetooth hoofdtelefoons al ondersteuning bieden voor LDAC, aptX HD of aptX Adaptive. Uiteraard is dit wel afhankelijk van je bronbestand, want geluid van bijvoorbeeld YouTube of gratis Spotify zal er niet onder lijden.
Door het ontbreken van aptX (en daarmee aptX LL)-ondersteuning is er ook een kleine delay waar te nemen bij het kijken van video's. Als je er niet op let heb je er geen last van, al kan het wel duidelijk worden bij beelden van bijvoorbeeld geweerschoten of drums.
De Active Noise Canceling (ANC) dempt het ruis-achtige geluid van toetsenborden en het openbaar vervoer prima, maar doet het minder goed in kantooromgevingen met veel stemgeluiden. Het voordeel daarvan is natuurlijk dat je door hebt wanneer een collega tegen je praat, maar soms wil je ook die even niet meer horen. Buiten in de wind of op de fiets is het beter om de ANC uit te schakelen. De windruis wordt namelijk door de microfoons versterkt in plaats van weggefilterd, maar daar hebben vrijwel alle over-ear ANC hoofdtelefoons last van.
Omdat de hoofdtelefoon het goed doet met ruis-achtige geluiden is het ook verstandig om deze op de openbare weg uit te schakelen. De meeste geluiden van verkeer worden netjes weggefilterd, maar dat betekent ook dat je makkelijk verrast kunt worden door een een auto of fietser die je niet aan hoorde komen.
Batterijduur
Volgens de specificaties doet de hoofdtelefoon met ANC ingeschakeld ongeveer 25 uur met de batterij. In de praktijk halen we ongeveer 23 uur aan luistertijd uit de accu, dus de opgegeven getallen van TP Vision zijn heel redelijk. Daarnaast is slechts 15 minuten opladen al genoeg voor 6 uur luisterplezier, het is alleen jammer dat er gebruik wordt gemaakt van micro-USB in plaats van USB-C.
Conclusie
De Philips PH805, gemaakt door TP Vision, is een alternatief voor wie de ANC hoofdtelefoons van de concurrentie te duur vindt. De ruisonderdrukking en geluidsweergave zijn prima, maar het comfort is met name aan het begin erg matig. De hoofdtelefoon kan in ieder geval wel tegen een stootje en wordt geleverd met net pakket aan accessoires.
**Prijs:** 149 euro **Batterijduur:** 30 uur **Frequentiebereik:** 7Hz – 40kHz **Impedantie:** 16 Ohm **Gevoeligheid (SPL):** 90dB **Connectiviteit:** Bluetooth 5.0, 3.5mm, micro-usb **Batterijduur:** 30 uur **Meegeleverd:** Beschermhoes, 3.5mm-kabel, vliegtuigadapter, micrso-usb-kabel
- Handig etui meegeleverd
- Scherpe prijs
- Bouwkwaliteit
- Accuduur
- Kleine delay in geluid
- Te veel nadruk op lage tonen