ID.nl logo
Keuzehulp: de 6 beste soundbars van nu (2023)
© PXimport
Huis

Keuzehulp: de 6 beste soundbars van nu (2023)

Heb je interesse in een nieuwe soundbar? Keuzemogelijkheden te over, want bijna elk bekend audio- en televisiemerk biedt interessante producten aan. Daarom willen we je graag helpen door de beste soundbars van dit moment aan te bevelen.

In dit artikel bespreken we de zes beste soundbars van dit moment, geven we je enkele tips om zo goed mogelijk van je soundbar gebruik te maken en geven we antwoord op veelgestelde vragen over soundbars.

Lees ook: Dit is de ideale positie van je soundbar

Top 6 soundbars (2023)

Samsung HW-Q990C

Deze soundbar van Samsung is 1,23 meter breed en produceert een indrukwekkend surround sound effect. Er zijn ook een draadloze subwoofer en twee draadloze surround speakers bij inbegrepen. Samen leveren ze een volwaardige home cinema ervaring. Dolby Atmos technologie zorgt voor een ruimtelijk geluid. Er zijn meerdere speakers gericht naar boven en opzij. De forse subwoofer van 41 x 41 x 22 cm vergt behoorlijk wat ruimte.

De soundbar is eenvoudig aan te sluiten op de tv via HDMI ARC of optisch. Andere apparaten zoals een spelcomputer kunnen ook aangesloten worden. Via AirPlay of Chromecast kan muziek gestreamd worden vanaf een smartphone, mits de soundbar met wifi verbonden is. Google Assistent ondersteuning maakt stembediening mogelijk.

Pluspunten zijn de surround ervaring, smarthome functionaliteit, SpaceFit kalibratie en het complete pakket. Minpunten zijn dat de beste prestaties een Samsung tv vereisen, de plaatsing van de draadloze speakers cruciaal is, de prijs hoog, en het systeem veel ruimte inneemt.

Samsung HW-S60B

De HW-S60B soundbar van Samsung weet groot geluid te produceren ondanks het compacte en strakke ontwerp. Een groot voordeel is de ondersteuning voor virtuele Dolby Atmos en DTS:X audio, waardoor je thuis van surround sound kunt genieten. Daarnaast is de soundbar eenvoudig te bedienen via de SmartThings app.

Als je de soundbar gebruikt in combinatie met een compatibele Samsung tv, dan heb je toegang tot extra functies zoals draadloze ruimtelijke audio, Q-Symphony om de luidsprekers van zowel de soundbar als tv te gebruiken, en kamer-kalibratie. Helaas gaan deze extra mogelijkheden verloren als je de soundbar met een andere tv gebruikt.

Qua minpunten mist de soundbar enigszins dynamisch bereik en bass. Ook heeft de soundbar maar één HDMI-poort, zonder ondersteuning voor eARC. Tot slot is de draadloze verbinding beperkt tot Samsung televisies. Ondanks enkele beperkingen biedt de HW-S60B over het algemeen veel waar voor zijn geld als compacte soundbar met virtuele surround sound.

Sonos Arc

De Sonos Arc is geïntroduceerd in 2020 als Sonos' topmodel soundbar. Sindsdien zijn er een paar kleine upgrades doorgevoerd zoals ondersteuning voor DTS-formaten. Net als andere Sonos speakers is de Arc eenvoudig te configureren en biedt de bijbehorende app ondersteuning voor veel streamingdiensten. Ook AirPlay 2 en Trueplay-kalibratie zijn aanwezig.

Echter ontbreken HDMI-ingangen voor het aansluiten van andere bronnen. In combinatie met oudere tv's zonder eARC mis je daardoor Dolby Atmos weergave, terwijl de Arc juist uitblinkt met Atmos content vanwege de krachtige bovenliggende speakers.

De Arc is gebruiksvriendelijk en biedt veel opties voor muziekstreaming. Samen met de Era 300 surround speakers levert de Arc superieure prestaties. Het design is strak en minimalistisch. Minpunten zijn het ontbreken van HDMI-ingangen, de forse prijs voor het maximale systeem, en dat Trueplay-kalibratie alleen werkt met iOS-apparaten. Maar met name voor Dolby Atmos films en series is de Sonos Arc een uitstekende soundbar.

JBL Bar 1000

De JBL Bar 1000 is een krachtige 7.1.4 kanaals soundbar, net onder het topmodel Bar 1300. Het is een fors apparaat met 10 interne speakers en 2 draadloze surround speakers. Kenmerkend zijn de vastklikbare surround speakers voor extra breed geluid bij de tv. Losgekoppeld leveren ze meer omhulling maar minder breedte.

De JBL app is gebruiksvriendelijk en bevat enkele ingebakken streaming apps. Verder is er ondersteuning voor AirPlay 2, Chromecast en Bluetooth. Kalibratie is belangrijk voor optimale prestaties van de Multibeam technologie.

Voor het beste geluid moet de soundbar op ongeveer 3 meter van de luisterpositie staan, met de draadloze speakers erg dichtbij. Films klinken dynamisch en krachtig met goede dialogen. Verrassend genoeg klonk de soundbar indrukwekkender mét vastgeklikte speakers, ondanks iets minder omhulling.

Sterke punten zijn de afneembare speakers, veel streaming opties, het krachtige volume en de kalibratie. Minpunten zijn dat de draadloze speakers wat kracht missen, en dat het ontwerp wat functioneel en onverfijnd is. Maar voor actiefilms is de JBL Bar 1000 zeker een aanrader.

Yamaha True X 40A

De Yamaha True-X soundbar SR-X40A heeft een minimalistisch design met een ingebouwde subwoofer. Qua connectiviteit biedt hij AirPlay 2, Bluetooth, Chromecast en Spotify Connect. Het systeem kan uitgebreid worden met een draadloze subwoofer en surround speakers.

De soundbar produceert samen met de subwoofer een volwassen, gelaagd geluid. Spectaculaire effecten zijn niet het sterkste punt, maar er is veel detail en diepgang. Muziek klinkt natuurlijk en verfijnd. Dit maakt de Yamaha zeer geschikt voor series waar soundtrack belangrijker is dan actie.

Sterke punten zijn de muziekweergave en het minimalistische design. Ook de gedetailleerde surround is een pluspunt. Minpunten zijn de afwezigheid van Yamaha's eigen MusicCast platform, geen ondersteuning voor DTS:X en het beperkte aantal ingangen. Maar voor muziekliefhebbers en fans van soundtracks is de Yamaha True-X zeker het overwegen waard.

Sony HT-A5000

De Sony HT-A5000 heeft een fraai afgewerkte behuizing die past bij grote tv's. Er is één HDMI-ingang die geschikt is voor een PlayStation 5 en 4K120 ondersteunt. De soundbar kan uitgebreid worden met draadloze surround speakers en een subwoofer, maar die zijn aan de prijzige kant.

De bijbehorende Sony app biedt niet heel veel opties. Gelukkig is er een mooie onscreen interface om alle instellingen te regelen zoals de Sound Field modi voor 3D geluid. Die zorgen voor een ruimtelijke weergave van subtiele effecten, zoals in de Netflix film Roma.

Een sterk punt is zeker de Sound Field technologie voor een groots surround geluid, zelfs zonder extra speakers. De ingebouwde subwoofer mist wat finesse en kracht voor spectaculaire effecten. Voor films en games is een losse subwoofer aan te raden.

Sterke punten van de soundbar zijn de surround opties, fraaie afwerking, Sound Field techniek en LDAC ondersteuning. Minpunten zijn de hoge prijs van add-ons en de beperkingen van de ingebouwde subwoofer. Maar voor surround geluid vanuit één apparaat is de Sony HT-A5000 zeker indrukwekkend.


Tips voor je soundbar

Een soundbar vereist weinig ruimte, terwijl je met dit audiosysteem het tv-geluid aanzienlijk verbetert. Daarnaast kun je meestal ook nog audio vanaf andere bronnen afspelen, bijvoorbeeld een smartphone, tablet, blu-ray-speler of spelcomputer. Hoe vind je een soundbar die naadloos bij jouw wensen past?

Een soundbar is kortgezegd een langgerekte luidspreker. Voor dit specifieke formaat is een belangrijke reden. Het apparaat vormt namelijk altijd een combinatie met een televisie. Vanwege het smalle ontwerp kun je een soundbar voor of onder de televisie kwijt. Aangezien smart-tv’s vaak aan de wand hangen, leveren fabrikanten vaak muurbevestiging mee. Op die manier positioneer je de langgerekte speaker netjes onder de televisie. Een soundbar is een eenvoudige oplossing om het blikkerige geluid van de televisie te verbeteren. Stemmen klinken minder schel en zijn daardoor duidelijker verstaanbaar, terwijl speciale effecten van films en series beter tot hun recht komen. Het geluid klinkt over de gehele linie veel voller. Een soundbar is dan ook een prijsvriendelijke optie voor filmliefhebbers die geen ruimte hebben voor een home-cinemaset.

Subwoofer

©PXimport

De achilleshiel van een soundbar is vrijwel altijd de basweergave. Begrijpelijk, want vanwege de slanke behuizing hebben de aanwezige woofers te weinig spierballen om het laag van voldoende diepgang te voorzien. De betere soundbars bevatten om die reden een losse subwoofer. Die zet je ergens op de vloer neer, waarna het geluid heel wat meer bas bevat. Explosies en wilde achtervolgingen beleef je hierdoor een stuk intenser, terwijl ook muziek meer diepgang in het laag krijgt. Meestal is de subwoofer draadloos met de soundbar verbonden, al bestaan er ook audiosystemen die een snoertje gebruiken. Geen ruimte voor een subwoofer? Er bestaan ook slanke modellen die je moeiteloos onder de bank of salontafel schuift!

Aansluitopties

©PXimport

Het aansluiten van een soundbar op de televisie is gelukkig geen hogere wiskunde. Je gebruikt hiervoor in de meeste gevallen een hdmi-kabel, waarna de soundbar het geluid van de televisie overneemt. Luxere soundbars hebben meerdere hdmi-inputs om bijvoorbeeld een spelcomputer, blu-ray-speler en/of mediastreamer te koppelen. Is er slechts één hdmi-poort beschikbaar en wil je het geluid van diverse audiovisuele bronnen afspelen?

De techniek arc (audio return channel) biedt een passende oplossing, mits deze functie zowel op de soundbar als televisie beschikbaar is. Zodra je een spelcomputer, blu-ray-speler of mediastreamer op de televisie aansluit, stuurt de beeldbuis het audiosignaal door naar de soundbar. Afhankelijk van het product zijn er soms ook optische, coaxiale en analoge aansluitingen beschikbaar. Hiermee kun je bijvoorbeeld een cd-speler, dvd-speler of televisie zonder hdmi-arc-poort aansluiten.

Bluetooth en wifi

Voor muziekliefhebbers heeft een soundbar met bluetoothondersteuning veel meerwaarde. Vanaf een smartphone of tablet stream je in dat geval rechtstreeks liedjes naar de soundbar. Denk bijvoorbeeld aan een Spotify-afspeellijst of audiobestanden die op het mobiele apparaat staan opgeslagen. Er bestaan ook soundbars met een draadloze netwerkadapter en/of bekabelde netwerkaansluiting. Het audiosysteem meld je dan aan op het (wifi)netwerk. Veel fabrikanten stellen voor Android- en iOS-gebruikers een mobiele app beschikbaar, zodat je het audiosysteem via het thuisnetwerk kunt bedienen. Je past met de mobiele app bijvoorbeeld audio-instellingen aan en je hebt toegang tot diverse online muziekdiensten. Daarnaast kun je wellicht ook muziekservers binnen het thuisnetwerk benaderen, bijvoorbeeld een NAS of pc met audiobestanden.

Multiroom audio

©PXimport

Soundbars met een netwerkfunctie ondersteunen veelal de techniek multiroom audio. Zoals de naam al doet vermoeden, luister je hiermee in meerdere kamers naar muziek. Vanuit de mobiele app bepaal je welke nummers je in welke ruimte wilt afspelen. Loop vanuit de woonkamer bijvoorbeeld naar de keuken, terwijl in beide ruimtes hetzelfde liedje klinkt. Het gebruik van multiroom audio is veelal merkgebonden. Gebruik je bijvoorbeeld een soundbar van Samsung, dan heb je andere geschikte speakers van de Zuid-Koreaanse fabrikant nodig om van ‘meerkamergeluid’ te genieten. Via Google Cast Audio en Apple AirPlay 2 bestaan er overigens wel twee universele oplossingen voor multiroom audio.

Surround-effecten

©PXimport

Fabrikanten van soundbars vermelden in marketinguitingen vaak allerlei hippe surround-formaten, bijvoorbeeld dts virtual:x of dolby atmos. Eigenlijk is dat maar vreemd, want zo op het oog bestaat een soundbar uit slechts een enkele luidspreker. Wie een soundbar grondiger bestudeert, ontdekt echter meerdere kleine speakertjes. Fabrikanten proberen deze zogeheten audiodrivers dermate te richten (naar de zijkant of naar boven), dat ze middels weerkaatsing min of meer een surround-ervaring creëren. Bij de betere soundbars werkt dat redelijk goed, al biedt een home-cinemaset met losse surround-speakers een realistischere surround-ervaring. Sommige soundbars breid je overigens optioneel uit met (draadloze) achtergrondspeakers!


Veelgestelde vragen

Waar plaats je een soundbar?

Voor het plaatsen van een soundbar bestaan er twee mogelijkheden. Staat de televisie op een meubel, dan zet je de langgerekte speaker simpelweg voor de beeldbuis. Belangrijk is dat de behuizing niet te hoog is, want anders blokkeer je mogelijk het signaal van de afstandsbediening. Als de televisie aan de muur hangt, ligt het voor de hand om de soundbar ook aan de wand te bevestigen. Aan de achterkant zijn er vaak schroefgaten aanwezig of de fabrikant levert muurbevestiging mee. In een enkel geval dien je een optioneel verkrijgbare beugel te kopen.

Hoe sluit je een soundbar aan op de televisie?

In veruit de meeste gevallen sluit je een soundbar met een hdmi-kabel aan op de televisie. Een voorwaarde is dat de televisie en soundbar met arc overweg kunnen (zie volgende vraag). Is er geen ondersteuning voor deze techniek of ontbreekt er een hdmi-poort? In dat geval leg je tussen beide apparaten een optische kabel. Let dan overigens wel op dat de beoogde soundbar een optische ingang bevat, want dat is niet altijd het geval.

Wat is arc?

Voluit geschreven staat arc voor audio return channel. Deze techniek kan via een geschikte hdmi-poort beelden vanaf een versterker, receiver of soundbar naar de televisie sturen, waarbij het geluid vanaf de televisie direct wordt teruggestuurd. Op die manier ontvangt de soundbar onder meer geluid van televisiezenders, tv-apps (Netflix en NPO Start) en audiovisuele bronnen die op de televisie zijn aangesloten. Denk in dat laatste geval bijvoorbeeld aan een blu-ray-speler of tv-decoder. Nagenoeg alle recente soundbars en televisies ondersteunen arc.

Welke resterende aansluitingen bevat een soundbar?

Naast een hdmi-arc-poort tref je op de betere soundbars vaak extra hdmi-inputs aan. Hierop sluit je bijvoorbeeld een blu-ray-speler, tv-decoder of spelcomputer aan. Beeld stuurt de soundbar via de hdmi-arc-uitgang door naar de televisie, terwijl het apparaat zelf het audiospoor verwerkt. Sluit je een audiovisuele bron met ondersteuning voor 4K-resolutie aan, check dan even of de soundbar daarmee overweg kan. Veel soundbars hebben ook nog een analoge aansluiting om afspeelapparatuur te koppelen. Tot slot tref je mogelijk nog een usb-poort aan om muziek vanaf een externe opslagdrager af te spelen.

Hoe speel je muziek af op een soundbar?

Beschikt de soundbar over wifi of een bekabelde netwerkaansluiting, dan stream je muziek vanaf online diensten als Spotify of Deezer. Voor de bediening gebruik je dan doorgaans een app op een smartphone of tablet. Daarnaast ondersteunen de meeste producten bluetooth. Hiermee stuur je vanaf een mobiel apparaat rechtstreeks muziek naar de soundbar. Als alternatief kun je wellicht een usb-opslagdrager met audiobestanden of een cd-speler op de soundbar aansluiten.

Wat is multiroom audio?

Multiroom audio betekent letterlijk ‘meerkamergeluid’. Geschikte speakers, receivers, muziekstreamers en dus ook soundbars staan via het (draadloze) netwerk met elkaar in verbinding. Luister bijvoorbeeld in de woonkamer, hal en (bij)keuken naar hetzelfde nummer. Voor het gebruik van multiroom audio heb je doorgaans producten van hetzelfde audiomerk nodig. Uitzonderingen zijn producten die Google Cast Audio en Apple AirPlay 2 ondersteunen.

Wat is Google Cast Audio en Apple AirPlay 2?

Google Cast Audio en Apple AirPlay 2 zijn twee protocollen waarmee je muziek kunt streamen. Veel recente soundbars ondersteunen één of beide protocollen. Handig is dat je geschikte afspeelapparatuur van verschillende merken met elkaar kunt combineren binnen een multiroom audio-netwerk. Google Cast Audio-ondersteuning zit in diverse apps ingebakken, waaronder Spotify, Deezer, SoundCloud en Tidal. Apparaten met Apple AirPlay 2-ondersteuning stuur je aan vanaf een iPhone, iPad, Mac of pc.

Wat is Dolby Atmos, Dolby Digital 5.1, DTS:X en DTS digital surround?

Films die een dergelijk surround format bevatten, kan de soundbar zonder morren afspelen. Via virtuele surround-technieken weerkaatsen er audiogolven tegen de wand of het plafond, waardoor het geluid iets ruimtelijker klinkt. Om praktische redenen is het fijn wanneer de beoogde soundbar Dolby Digital en DTS accepteert, aangezien veel films deze formaten ondersteunen. Meer weten? Lees dan dit uitgebreide artikel.

Wat is aptx?

Aptx is een bluetoothstandaard waarmee je muziek in hoge kwaliteit naar een audiosysteem kunt sturen. Voorwaarde is dat de gebruikte smartphone of tablet en soundbar met deze standaard overweg kan. Verder heb je goede flac-bestanden of een abonnement bij een hoogstaande online muziekdienst als Tidal nodig. Wanneer je aptx gebruikt voor het afspelen van muziek, is de kwaliteit vergelijkbaar met die van cd’s.

Wat is het verschil tussen een soundbar en soundplate?

Wellicht kom je bij je zoektocht naar een geschikte soundbar ook termen als soundplate of soundbase tegen. Dit zijn audiosystemen waarbij je de televisie boven op de soundbar zet, waardoor de tv dus enkele centimeters hoger staat. Het voordeel van deze producten is dat ze vanwege de diepe klankkast al een subwoofer hebben ingebouwd. Een tip als je naar zo'n product kijkt: vergeet niet het maximale draaggewicht te controleren.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Magnetron kopen? Dit is waar je op moet letten
© grzymkiewicz
Huis

Magnetron kopen? Dit is waar je op moet letten

Een magnetron kiezen lijkt misschien eenvoudig, maar schijn bedriegt. Er zijn allerlei opties waarvoor je kunt kiezen. Ga je voor een simpele uitvoering of een model met uitgebreide functies? Hoe belangrijk zijn vermogen, inhoud en bediening? In dit artikel helpen we je stap voor stap bij het maken van de juiste keuze.

Om de voor jou beste magnetron te vinden, let je op de volgende punten:

  • Type magnetron
  • Functies
  • Inhoud
  • Vermogen
  • Draaiplateau
  • Bediening
  • Inbouw of vrijstaand

Lees ook: Deze functies kun je tegenkomen op een magnetron

Een belangrijke eerste keuze is het type magnetron. Er zijn twee hoofdvarianten: de solo magnetron en de combimagnetron.

Een solo magnetron is de meest eenvoudige uitvoering en geschikt voor mensen die vooral willen opwarmen of ontdooien. Een combimagnetron biedt meer mogelijkheden. Naast de standaard magnetronfunctie heeft dit type ook functies zoals een oven, grill en soms zelfs stoom. Wil je dus meer doen dan alleen opwarmen of ontdooien, dan is dit voor jou het geschikte type – vooral als je wat kleiner behuisd bent en geen ruimte in je keuken hebt voor een aparte oven.

Functies

De functies bepalen wat je allemaal met je magnetron kunt doen. Naast de standaard magnetronfunctie, waarmee je eten kunt opwarmen en ontdooien, bieden veel modellen extra opties.

Met de ovenfunctie kun je gerechten garen en bakken (denk aan pizza of cake). Deze functie zorgt voor een gelijkmatige verwarming. Houd je van ovenschotels, dan is deze functie eigenlijk ook onontbeerlijk. De grillfunctie voegt daar nog een extra dimensie aan toe: je kunt vlees of groenten een knapperig laagje geven of zorgen voor een goudbruin gegratineerd kaaslaagje.

Met de stoomfunctie kun je gezonde maaltijden bereiden. Deze functie is perfect voor groenten, vis of rijst, omdat het voedingsstoffen en smaak behoudt.

Sommige magnetrons bieden daarnaast speciale programma's, zoals een crisp-functie (voor krokante snacks) of automatische kookprogramma's waarmee je zonder veel nadenken gerechten kunt bereiden.

Bij het kiezen van een magnetron is het slim om na te gaan welke functies je echt vaak gebruikt. Voor simpel gebruik is een model met alleen de basisfuncties vaak voldoende, maar als je creatief wilt koken, is een combimagnetron met extra mogelijkheden de investering waard.

Knisperknasper

Magnetrons met crisp-functie

Inhoud

De inhoud van de magnetron bepaalt hoeveel eten je erin kwijt kunt. Een inhoud van minder dan 25 liter is compact en geschikt voor een- of tweepersoonshuishoudens. Dit formaat is ideaal als je vooral kleinere gerechten of porties opwarmt.

Voor gezinnen of als je vaak in het groot kookt is een magnetron met een inhoud van 25 tot 40 liter geschikter. Hiermee kun je bijvoorbeeld een ovenschotel of meerdere porties tegelijk bereiden.

©pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)

Vermogen

Het vermogen van een magnetron wordt uitgedrukt in watt en bepaalt hoe snel je eten wordt verwarmd. Een magnetron met een vermogen tot 900 watt is geschikt voor basisgebruik, zoals opwarmen en ontdooien. Voor gerechten die sneller gaar moeten zijn, of als je alleen de magnetronfunctie gebruikt, is een model van 900 tot 1000 watt beter geschikt. Gebruik je daarnaast functies zoals de grill of oven, let dan op de temperatuurinstellingen van die specifieke standen.

Voor intensief gebruik of als je wilt dat gerechten snel en gelijkmatig klaar zijn, kun je het beste kiezen voor een magnetron met een vermogen van 1000 watt of meer. Modellen met 1100 watt of hoger zijn vooral handig voor grote huishoudens of voor het bereiden van grote ovenschotels, volledige maaltijden of gerechten met een hoger volume.

Draaiplateau

Het draaiplateau in een magnetron zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. Voor kleinere gerechten is een draaiplateau met een diameter tot 25 cm voldoende. Dit is gebruikelijk bij compacte modellen.

Als je grotere borden of schalen wilt gebruiken, kies dan een draaiplateau van 25 tot 30 cm. Voor grote schalen of ovenschotels is een plateau van 30 cm of meer handig. Houd er rekening mee dat een groter draaiplateau ook meer ruimte in de magnetron vraagt. Wil je een groot draaiplateau, dan kom je dus eigenlijk automatisch uit bij een grote magnetron.

Bediening

De bediening van een magnetron kan variëren van eenvoudig tot uitgebreid. Modellen met een draaiknop of mechanische bediening zijn vaak goedkoper en makkelijk te gebruiken. Ze bieden alleen maar een paar eenvoudige instelmogelijkheden, zoals tijd en vermogen, en zijn daardoor ideaal voor basisgebruik.

Magnetrons met elektronische knoppen of een touchscreen bieden meer precisie en vaak extra functies. Hiermee kun je specifieke kookprogramma's kiezen of instellingen fijner afstemmen.

INBOUW OF VRIJSTAAND?

Natuurlijk hangt je keuze ook af van je keuken. Heb je veel inbouwapparatuur en nog een vrije plek in een nis of kast, dan is een inbouwmagnetron een logische keuze. Let er wel op dat inbouwmodellen vaak duurder zijn en precies moeten passen in de beschikbare ruimte. Goed meten is daarom essentieel.

Heb je geen plek voor inbouw of wil je meer flexibiliteit? Dan is een vrijstaande magnetron een betere optie. Deze kun je neerzetten waar je maar wilt, bijvoorbeeld op het aanrecht of een plank. Vrijstaande modellen zijn meestal goedkoper en makkelijker te vervangen.

©v74

Wat past bij jou?

Als je vooral restjes opwarmt of simpele gerechten maakt, voldoet een solo magnetron met een inhoud tot 25 liter en een vermogen tot 900 watt. Voor huishoudens die meer willen, zoals bakken en grillen, is een combimagnetron met een grotere inhoud en meerdere functies beter geschikt. Het draaiplateau en de bediening spelen ook een rol: compacte modellen zijn handig in kleinere keukens, terwijl grotere modellen met touchbediening veelzijdiger zijn. Maar dat er altijd een magnetron is die bij jou past, dat durven we te garanderen!

▼ Volgende artikel
Nog wat over van je kerstdiner? Dit kun je doen met de restjes (P.S. 🎄🍕Ken je de kerstpizza al?)
© sebra
Huis

Nog wat over van je kerstdiner? Dit kun je doen met de restjes (P.S. 🎄🍕Ken je de kerstpizza al?)

De feestdagen draaien om gezellig samen zijn en uitgebreid tafelen. Maar na het kerstdiner blijft er vaak (veel) eten over. Weggooien? Zonde! Met wat slimme ideeën en eenvoudige recepten maak je van wat over is snel iets verrassends en smakelijks.

🎄🥘 Kerstkliekjes? Dit kun je ermee doen:

  • Geen kookstress de dag erna
  • Gebruiken om een nieuw gerecht te maken
  • Nieuwe traditie: de kerstpizza!
  • Wecken
  • Invriezen
  • Weggeven

Lees ook: 8 slimme manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Handig: de dag erna geen kookstress

Begin met het meest voor de hand liggende: zet de maaltijd nog een keer op tafel! Sommige gerechten, zoals stoofvlees of ragout, smaken de volgende dag zelfs beter, omdat de smaken dan volledig zijn ingetrokken. En wie weet heb je tijdens het kerstdiner niet eens alles kunnen proberen, simpelweg omdat je al vol zat. Bonus is natuurlijk dat je eens een dag níet hoeft na te denken over wat je moet koken!

Maak er iets nieuws van

Het hangt er natuurlijk vanaf wát je precies over hebt, maar vaak kun je van restjes iets heel nieuws maken. Heb je bijvoorbeeld brood (en stoofpeertjes) over? Maak er wentelteefjes van in de koekenpan en je hebt een prima Derde Kerstdag-ontbijt. Vlees dat over is kun je verwerken in een hartige taart of smakelijke pasta. Groenten kun je gebruiken in een omelet, lekkere soep of salade. Veel kaasjes over van de borrelplank? Gebruik ze om een ovenschotel te gratineren, of misschien kun je er wel kaasfondue van maken.

🎄🍕 Nieuwe traditie: de kerstpizza!

Heb je een vriezer, dan heb je daar vast wel een aantal basispizza's in liggen. Beleg die met overgebleven groenten zoals champignons, broccoli en tomaat, met restjes kalkoen of ham én met wat er aan kaas is overgebleven voor je eigen unieke 'derde kerstdagpizza'. Wat ons betreft een nieuwe traditie!

©Nataliya Korchmar

Wecken

Een traditionele methode om eten langer te bewaren is wecken. Hierbij maak je voedsel in glazen potten in, zodat het lang houdbaar blijft. Dit werkt uitstekend voor soepen, sauzen en sommige groentegerechten. Tijdens het proces verwarm je de gevulde potten, waardoor bacteriën worden gedood en een vacuüm ontstaat. Het resultaat: het blijft weken en soms zelfs maanden goed. Meer weten over geschikte potten? Kijk bijvoorbeeld eens hier.

Invriezen voor later

Wat natuurlijk ook altijd kan: de restjes invriezen. Handig wanneer je een keer minder tijd of zin hebt om te koken. Zorg ervoor dat je de restjes in luchtdichte containers of zakken verpakt om de smaak en kwaliteit te behouden.

✅ Wel invriezen

  • Soepen zonder zuivel (zoals pompoen- of tomatensoep)

  • Stoofgerechten (zoals rundvleesstoof of coq au vin)

  • Sauzen zonder room (zoals tomatensaus of jus)

  • Gebraden vlees (bijvoorbeeld kalkoen, kip of varkensrollade, in plakken gesneden)

  • Aardappelpuree (zonder room of boter, die kun je later toevoegen)

  • Groentegerechten (zoals geroosterde groenten, mits niet te vochtig)

  • Quiches en hartige taarten

  • Brood en broodjes (zoals kerststol of bijgerechtenbrood)

  • Desserts (zoals brownies, cakes zonder glazuur of crumble-toppings)

❌ Niet invriezen

  • Gerechten met veel room (zoals roomsoepen, roomsaus of gerechten met slagroom, die kunnen schiften)

  • Bladsalades (zoals veldsla of rucola, wordt slap en waterig)

  • Verse rauwe groenten (zoals komkommer of tomaat, die verliezen hun structuur)

  • Gerechten met aardappelen in schijfjes (zoals aardappelgratin, wordt korrelig en waterig)

  • Pasta met saus gemengd (de pasta kan papperig worden)

  • Gefrituurde gerechten (zoals kroketten of loempia's, worden slap)

  • Gebak met glazuur of decoratie (zoals slagroomtaarten, de decoratie smelt of wordt vochtig)

Weggeven

Kerst draait om delen en geven, dus waarom wat over is niet delen met vrienden, buren en familie? Of breng het naar een plaatselijk daklozencentrum en geef het aan mensen die het kunnen waarderen. Lokale voedselbanken of liefdadigheidsinstellingen zijn ook blij met verse voedseldonaties. Maak eventueel zelfs een paar extra porties om uit te delen. Wedden dat dit zeer gewaardeerd wordt?

©Ольга Симонова

Haal alles uit je kerstdiner

Je ziet: er zijn allerlei mogelijkheden om iets te doen met alles wat er over is van je kerstdiner. Een snufje creativiteit, een mespuntje inspiratie, een flinke dosis kerstgevoel: fijne kerstdagen!