Google Nest-speaker: deze handige stemcommando’s ken je vast nog niet!
Je slimme speaker is nog wel eens een ondergewaardeerd beestje. Niet dat het nou zo’n probleem is om even je telefoon erbij te pakken om iets voor elkaar te boksen, maar soms heb je gewoon even je handen vol, of kan je net even niet bij de afstandsbediening. In die gevallen komen deze stemcommando’s voor je Google Nest-speaker en -hub goed van pas.
In het kort: in dit artikel vind je handige stemcommando's voor je slimkme speaker van Google:
- muziek
- thuis
- onderweg
- plannen
- ... en hoe je je assistent naar je eigen stem laat luisteren
Ook interessant: Google Home versus Apple HomeKit: welk smarthomeplatform is beter voor jou?
Muziek
Google Nest blijft eerst en vooral een speaker, en speakers worden het meest gebruikt om muziek af te spelen. Ook je Nest zal in de loop der tijd een aardig mopje hebben gespeeld. Natuurlijk werken slimme commando’s als Speel af, stop, harder, zachter en volgende, net als de fysieke knoppen op een mediaspeler.
Maar je kunt het een stuk specifieker maken. Met Speel […] gaat de slimme assistent op zoek naar een specifiek nummer, album of playlist met die naam. In plaats van Speel kun je ook Shuffle gebruiken, dan worden de nummers in het album of de playlist in willekeurige volgorde afgespeeld. Wil je weten wat er wordt afgespeeld? Vraag dan Hoe heet dit nummer? of Wie is deze artiest?, en Google laat het in gesproken woord én als melding op je telefoon aan je weten.
Hey Google
Nog niet eens zo heel lang geleden, toen slimme speakers en assistenten net op de markt verschenen, was OK Google het te gebruiken commando - ongetwijfeld omdat concurrent Apple de tekst Hey, Siri al gebruikte. Hey Google werkt inmiddels overigens ook prima. In de Google Home-app kun je de assistent via Instellingen > Voice Match leren luisteren naar je stem, zodat in principe alleen jij hem kunt bedienen. Daar vind je trouwens ook alle instellingen rondom privacy en rechten - wel zo handig om vooraf even te checken.
Je slimme huis
Een van de meest gebruikte koppelingen met externe apparaten is die met je slimme lampen. Philips Hue werkt goed samen met je Nest, maar ook andere platformen zijn prima te gebruiken. Met Zet het licht aan of uit bedien je de lampen op de simpelste manier, maar afhankelijk van welke lampen je hebt, kun je Google ook vragen om het licht te dimmen tot een bepaald percentage of een andere kleur te geven. Neem ook even de tijd om in de app aan te geven waar welke lamp hangt, zodat je commando’s als Doe het licht in de woonkamer aan kunt gebruiken.
Slimme lampen zijn zuinig en zorgen voor sfeer
Je koppelt ze ook nog eens makkelijk aan je Nest-speaker
Je kunt ook je slimme thermostaat koppelen aan het Home-platform. Simpele commando’s als Maak het warmer of Maak het kouder werken al prima, maar specifieke commando’s als Zet de verwarming op twintig graden of Doe de verwarming twee graden lager doen het ook. Andere apparaten die werken met je Nest zijn bijvoorbeeld slimme beveiligingscamera’s of zelfs je modem.
©PXimport
Planning
Een goede assistent houdt je planning in de gaten, en Google Nest kan dat ook. Met het commando Zet een wekker om zeven uur weet je zeker dat je op tijd opstaat. Ook tijdens het ontbijt heb je je tv of telefoon niet nodig, want Geef me het laatste nieuws en Wat voor weer wordt het vandaag? werken bijna net zo goed als het vroege Journaal.
Ook je digitale agenda check je snel door Wat staat er in mijn agenda? te vragen; een nieuw agenda-item maak je aan met Maak een nieuwe afspraak. Ga je de deur uit? Check de drukte op de weg met het commando Staat er file tussen thuis en werk?
Informatie
Maar Google is veel meer dan alleen een persoonlijke assistent. Er zijn tal van zaken die je gewoon vanuit je luie stoel kunt opzoeken. Nutteloze feitjes, jaartallen, wetenschappelijke informatie, je speaker is er dol op. Alle vragen die je normaal gesproken handmatig in Google tikt, hoef je alleen nog maar hardop te stellen. Het antwoord krijg je via de speaker te horen, maar in sommige gevallen ook als melding op je telefoon. En mocht Google het antwoord echt niet hebben, dan hoor je dat ook vanzelf.