ID.nl logo
Draagbare radio nodig (voor je noodpakket bijvoorbeeld)? Dit zijn je mogelijkheden
© David Pereiras
Huis

Draagbare radio nodig (voor je noodpakket bijvoorbeeld)? Dit zijn je mogelijkheden

Een noodpakket is geen overbodige luxe. Bij een stroomuitval of ramp kan het uitvallen van je telefoon en internet ervoor zorgen dat je belangrijke informatie mist. Een draagbare radio is in zo'n situatie onmisbaar. Het advies om er een in huis te hebben, is niet voor niets. Maar wat als de batterijen opraken? Gelukkig zijn er verschillende alternatieven voor radio's die niet alleen op netstroom werken.

Lees ook: ⚠️ Wat moet je in huis hebben om voorbereid te zijn op een ramp?

In Nederland adviseren zowel de Rijksoverheid als het Rode Kruis om een noodpakket in huis te hebben voor onverwachte situaties. Wat daar allemaal in moet zitten, lees je verderop in dit artikel. Een van die essentiële items is in elk geval een draagbare radio, zodat je, ook als de telefoonlijnen en het internet uitgevallen zijn, toch nog op de hoogte kan blijven van wat er allemaal gebeurt en wat je moet doen. Het is daarbij belangrijk dat je een radio kiest die niet (alleen) op netstroom werkt. Je hebt daarbij verschillende mogelijkheden.

1: Radio's op batterijen

Een radio op gewone batterijen is de meest gangbare keuze. Radio's die werken op AA- of AAA-batterijen zijn overal verkrijgbaar. Het voordeel is dat deze batterijen vaak lang meegaan en eenvoudig te vervangen zijn. Zorg dat je altijd een extra voorraad batterijen in huis hebt. Er bestaan ook radio's met oplaadbare batterijen. Die kun je ook kiezen, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je óók een opgeladen powerbank hebt. Voor een nood-radio zijn gewone batterijen dus een betere keuze.

2: Dynamo-radio's

Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een dynamo-radio. Door aan een hendel of slinger te draaien, wek je zelf energie op. Je bent dus niet afhankelijk van batterijen of stroom. Hoe lang je een dynamo-radio moet draaien om voldoende stroom te genereren, hangt af van het model en de efficiëntie van de dynamo. Meestal levert een minuut draaien genoeg energie voor 5 tot 10 minuten gebruik, afhankelijk van het stroomverbruik en hoe krachtig je draait. Draai je 3 tot 5 minuten, dan heb je vaak voldoende stroom voor 20 tot 30 minuten gebruik.

©Fabbox

3: Radio's op zonne-energie

Voor overdag is een radio met een zonnepaneeltje een uitkomst. Leg de radio in de zon om de interne accu op te laden. Dit is een handige optie, maar houd rekening met bewolkte dagen of de nacht, wanneer zonlicht ontbreekt.

4: Radio's met meerdere energieopties

Sommige radio's combineren verschillende energiebronnen, zoals batterijen, een dynamo en zonne-energie. Dit soort modellen zijn wel ietsje duurder dan noodradio's die bijvoorbeeld alleen op batterijen werken, maar dan nog kun je al voor minder dan 50 euro klaar zijn.

📻 Regionale radio Bij een stroomstoring en zonder internetverbinding kun je nog steeds luisteren naar de regionale publieke omroep via de radio. Kies daarom voor een radio op batterijen die FM-frequenties ondersteunt. Elke regio heeft een eigen zender en bijbehorende FM-frequentie. Een overzicht van de frequentie in jouw regio vind je hier. Tip: zorg dat je je noodradio alvast hebt afgestemd op deze frequentie.

Draagbare radio's vergeleken
Type radioVoordelenNadelen
Radio op gewone batterijenEenvoudig verkrijgbaar, lange gebruiksduur, direct te gebruikenAfhankelijk van voorraad batterijen, batterijen kunnen leeg raken
Radio met oplaadbare batterijenMilieuvriendelijker, op te laden met USB of powerbankNiet bruikbaar zonder opgeladen accu of stroombron
Dynamo-radioGeen batterijen nodig, altijd op te laden door te draaienFysieke inspanning vereist, beperkte speeltijd na opladen
Radio op zonne-energieDuurzaam, ideaal bij voldoende zonlichtMinder betrouwbaar bij bewolkt weer of in het donker
Radio met meerdere energie-optiesVeelzijdig, geschikt voor verschillende situatiesVaak duurder, complexere bediening

Waar let je op bij het kiezen van een noodradio?

Bij het kopen van een draagbare radio zijn er een paar zaken waar je op moet letten:

Ontvangstkwaliteit

Kies een model dat in ieder geval AM- en FM-frequenties ondersteunt. Sommige radio's ondersteunen ook DAB-frequenties, maar DAB werkt niet als er geen internetverbinding of stroom is. Kies dus geen radio die alleen DAB ondersteunt.

Formaat en gewicht

In een noodsituatie wil je iets dat makkelijk mee te nemen is. Compacte modellen zijn daarom handiger. Een bouwradio die een paar kilo weegt is net wat minder handig.

Extra functies

Sommige modellen hebben ingebouwde zaklampen, USB-aansluitingen om je telefoon op te laden of noodsirene-functies. Bedenk welke extra's voor jou nuttig zijn.

Solide

Zoek naar modellen die schokbestendig en waterdicht zijn, zeker als je de radio buiten wilt gebruiken.

©Olga Yastremska, New Africa, Afr

💡Handige tips

Test je radio regelmatig, zodat je zeker weet dat hij goed functioneert. Vervang batterijen op tijd en laad oplaadbare modellen periodiek op. Bewaar daarnaast de gebruiksaanwijzing, zodat je bij onverwachte gebeurtenissen snel kunt terugvinden hoe de radio werkt. Zorg er ook voor dat de radio bewaart op een vaste plek, zodat je hem in noodgevallen niet eerst hoeft te gaan zoeken.

Conclusie

Een draagbare radio is onmisbaar in noodsituaties. Of je nu kiest voor een model op batterijen, een dynamo of zonne-energie, het gaat erom dat je goed voorbereid bent. Kies een radio die past bij jouw situatie en wat je nodig hebt. Met een goede radio in je noodpakket blijf je altijd goed geïnformeerd, waar je ook bent.

📋 Checklist: dit doe je in je noodpakket

Een noodpakket bevat essentiële items die je helpen om minimaal drie dagen zelfstandig te overleven tijdens een noodsituatie. Het wordt aanbevolen om onderstaande items in huis te hebben:

  • Water: Drie liter per persoon per dag, voor drie dagen.

  • Lang houdbaar voedsel: Bijvoorbeeld conserven, rijst of energierepen.

  • Hygiëneproducten: Toiletpapier, zeep, tandpasta en tandenborstel.

  • Belangrijke documenten: Kopieën van paspoort, ID-kaart, rijbewijs en verzekeringspas.

  • Radio op batterijen of opwindbare radio: Om op de hoogte te blijven van nieuws en instructies.

  • Zaklamp met extra batterijen: Voor verlichting bij stroomuitval.

  • Contant geld: Voor het geval elektronische betalingen niet mogelijk zijn.

  • Multitool of zakmes: Handig voor diverse situaties.

  • Lucifers in waterdichte verpakking en kaarsen: Voor licht en eventueel warmte.

  • Fluitje: Om aandacht te trekken in noodsituaties.

  • Warmhouddekens: Om warm te blijven bij koude omstandigheden.

  • EHBO-kit: Voor de eerste hulp bij verwondingen.

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A56 – Weer een hit
© Rens Blom
Huis

Review Samsung Galaxy A56 – Weer een hit

De Galaxy A-serie levert Samsung al jaren verkoopknallers op, en grote kans dat ook de nieuwe Galaxy A56 een hit wordt. Dit toestel biedt namelijk een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en krijgt zes jaar updates. Lees alles over de smartphone in onze uitgebreide Samsung Galaxy A56 review.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy A56 is een typische smartphone voor het grote publiek. Hij laat geen steken vallen en blinkt eigenlijk ook nergens echt in uit. Het is gewoon een fijne smartphone met een goed scherm, lange accuduur en zes jaar updategarantie. Gelet op de straatprijs van circa 380 euro is de Galaxy A56 daarom een toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Plus- en minpunten
  • Functioneel, luxe ontwerp
  • Mooi scherm
  • Lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Geen microSD-kaartslot voor uitbreiding opslag
  • Macrocamera voegt weinig toe
  • Te veel nadruk op aanmaken Samsung-account

De Galaxy A-reeks van 2025 bestaat op moment van schrijven uit de A26, A36 en A56. Hoe hoger het getal, hoe completer en duurder het toestel. De adviesprijs van de A56 bedraagt 480 euro, maar na de release medio maart is de straatprijs van de smartphone eind april al gezakt naar 380 euro. Een veel vriendelijkere prijs. Ook de versie met meer opslagcapaciteit (256 GB in plaats van 128 GB) is al tientallen euro's in prijs gezakt.

©Rens Blom

Premium ontwerp

Kijk je naar de A56, dan kijk je zonder twijfel naar een moderne Samsung-smartphone. De A56 past precies in Samsungs straatje en dat vinden we helemaal prima, want het ontwerp komt luxe over en de smartphone houdt prettig vast. Ook fijn is dat de A56 waterdicht is en wat minder weegt dan zijn voorganger, de A55. Met 198 gram is het gewicht nu gangbaar voor een toestel met 6,7 inch-scherm. Door zijn afmetingen is de A56 wel lastig met één hand te bedienen. Daar staat tegenover dat het grote scherm zich goed leent voor het bekijken van filmpjes, het typen met twee handen en het spelen van games.

©Rens Blom

Het scherm bevalt ons sowieso erg goed. Het oledscherm heeft een Full-HD-resolutie, soepele 120Hz-verversingssnelheid en kan erg fel. De zomers aanvoelende dagen medio en eind april brachten een krachtig zonnetje met zich mee, maar we konden het scherm van de Galaxy A56 buiten goed aflezen.

Complete specificaties

Zoals we gewend zijn van de Galaxy A-serie, biedt ook de A56 een mooi totaalpakket aan functies voor een sympathieke prijs. Dat begint bij de processor. De nieuwe, door Samsung zelf ontwikkelde processor, is lekker snel en werkt samen met 8 GB werkgeheugen. Er zijn wat toestellen die beter omgaan met zware games, maar voor de meeste toepassingen is de A56 goed uitgerust.

©Rens Blom

De A56 heeft daarnaast ondersteuning voor e-sim (een digitale simkaart), lekker duidelijke luidsprekers en keuze uit 128 GB of 256 GB opslagcapaciteit. Omdat het prijsverschil tussen de twee opslagversies slechts enkele tientjes bedraagt, raden wij de meeste mensen aan om de 256GB-variant te kiezen. Waarom? Die heeft veel meer ruimte voor je apps, foto's, filmpjes en andere bestanden en niet te vergeten: updates die jarenlang beschikbaar komen. Omdat de smartphone geen microSD-kaartslot heeft, moet je het doen met de ingebouwde opslagcapaciteit. Als je de A56 jaren wilt gebruiken, lijkt het ons verstandig om eenmalig iets meer te betalen voor veel meer opslagruimte.

©Rens Blom

Snel opladen, voor Samsungs doen

Dan de accuduur, een punt waarop Galaxy A-smartphones al jaren (meer dan) prima scoren. De A56 zet die traditie voort. Hoewel de accucapaciteit met 5000 mAh zeker niet groter is dan gebruikelijk en het scherm met 6,7 inch van gangbare grootte is, weet de A56 toch een lange accuduur te realiseren. Wij hebben in de testperiode nooit moeite gehad om een lange dag door te komen, ook niet als we het toestel een uur als hotspot gebruikten om op onze laptop te kunnen internetten in de trein. Dat soort zaken trekken de smartphone-accu sneller leeg, maar de A56 is lekker zuinig.

Het opladen kan helaas niet draadloos, maar dat is een logische bezuiniging in een betaalbare smartphone. Opladen via de usb-c-kabel dus, die in de doos zit. De adapter dien je zelf te regelen. Het loont om een adapter te pakken of kopen die via het juiste protocol 45 watt of meer aan stroom levert. De Galaxy A45 kan namelijk laden met maximaal 45 watt. Dat is veel sneller dan de meeste andere Samsung-smartphones, waardoor de accu sneller vol is. In vergelijking met de concurrentie is 45 watt prima, maar niet bijzonder. Er zijn genoeg smartphones die 65 tot 100 watt aankunnen.

©Rens Blom

Camera's

Met de Galaxy A56 kun je mooie foto's schieten, vooral met de hoofdcamera van 50 megapixel. Die staat echt zijn mannetje. De groothoekcamera van 12 megapixel is minder goed, maar volstaat ook en legt een lekker wijd deel van de situatie vast. De macrocamera van 5 megapixel voegt naar onze mening weinig toe, maar zit ook niet in de weg. De A56 kan zoomen via de hoofdcamera, maar dan holt de kwaliteit wel achteruit.

De selfiecamera vinden we opvallend goed, wat een opsteker is voor wie graag selfies neemt of videogesprekken voert met zijn telefoon.

©Rens Blom

Van boven naar beneden: de hoofdcamera, groothoekcamera en een paar keer zoom.

Zes jaar updates

Een prettige gedachte bij de Galaxy A56 is dat Samsung zes jaar complete updates belooft. Je krijgt dus de komende jaren verschillende Android-upgrades en kunt ook zes jaar lang beveiligingsupdates verwachten. Erg netjes, gelet op de prijs van de telefoon.

©Rens Blom

Samsungs OneUI-softwareschil over Android heen is wat druk en wil héél graag dat je een Samsung-account aanmaakt. Dat is echter niet verplicht. OneUI biedt allerlei handigheidjes, waarvan een deel leunt op kunstmatige intelligentie (AI). Er valt veel te proberen.

Conclusie: Samsung Galaxy A56 kopen?

De Samsung Galaxy A56 is een typische smartphone voor het grote publiek. Hij laat geen steken vallen en blinkt eigenlijk ook nergens echt in uit. Het is gewoon een fijne smartphone met een goed scherm, lange accuduur en zes jaar updategarantie. Gelet op de straatprijs van circa 380 euro is de Galaxy A56 daarom een toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

▼ Volgende artikel
Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?
© Davizro Photography
Huis

Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?

Bij het kiezen van de ideale vaatwasser zijn er heel wat zaken om op te letten. Eén daarvan is de droogtechniek die wordt toegepast. Er zijn grofweg drie methodes: ventilatiedroging, condensdroging en drogen met zeoliet. In dit artikel leggen we uit wat elke techniek precies inhoudt.

⏱ In dit artikel leggen we je alles uit over de verschillende droogtechnieken die vaatwasmachines kunnen gebruiken:

  • Drogen met de ventilatiedroogtechniek (verdamping)
  • Drogen met de condensdroogtechniek
  • Drogen met zeoliet

Ook interessant voor jou: De belangrijkste functies en programma’s van je vaatwasser uitgelegd

Schoon én droog

Een vaatwasser moet natuurlijk in de eerste plaats zorgen voor blinkend schone vaat. Maar minstens zo belangrijk is hoe goed hij alles droogt, want niets is zo irritant als bij het uitruimen alsnog de theedoek tevoorschijn moeten halen. Blijft er water achter op borden of in glazen, dan loop je bovendien het risico op schimmelvorming – en dat is allesbehalve fris. Ben je toe aan een nieuwe vaatwasser? Let dan zeker ook op de gebruikte droogtechniek.

Vaatwassers met ventilatiedroogtechniek

Een veelgebruikte manier om de vaat te drogen, is door het water te laten verdampen. Dit wordt ook wel de ventilatiedroogtechniek genoemd. Sommige vaatwassers hebben een mechanische arm die de deur automatisch opent zodra het programma is afgelopen. Het warme vocht in de machine kan dan vanzelf ontsnappen. Je kunt de deur natuurlijk ook handmatig openen, maar doe dat dan wel meteen na afloop van het programma. Omdat zowel de vaat als het water dan nog warm zijn, verdampt het vocht sneller dan wanneer je langer wacht.

Deze methode is het meest milieuvriendelijk, maar heeft ook een nadeel: het kan vrij lang duren voordat alles echt droog is. En soms blijft er toch nog vocht achter, waardoor je alsnog naar die theedoek moet grijpen.

©VLADYSLAV LEHIR

Vaatwassers met condensdroogtechniek

Een andere mogelijkheid is een vaatwasser met condensdroogtechniek. Deze methode is vooral geschikt als je vaak glaswerk, aardewerk of roestvrij staal reinigt. De warme, vochtige lucht in de machine slaat daarbij neer op de koelere wanden van de binnenruimte. Het gecondenseerde water wordt opgevangen en vervolgens weggepompt.

Het nadeel van deze techniek is dat de vaat vaak nog niet helemaal droog is wanneer het programma klaar is. Een theedoek blijft dus onmisbaar. Wil je toch profiteren van dit betaalbare systeem? Combineer het dan met handmatige ventilatie: zet de deur na afloop even op een kier zodat de stoom sneller kan ontsnappen en de vaat beter nadroogt.

Vaatwassers met zeoliet: hoe werkt dat?

De beste droogtechniek van dit moment? Dat is zonder twijfel zeolietdroging. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Gebruikers zijn vaak laaiend enthousiast: volgens velen is hun vaat nog nooit zó goed droog uit de machine gekomen. Of het nu om plastic bakjes, glazen of borden gaat – alles komt er kurkdroog uit, ongeacht waar het staat in de vaatwasser. Niet gek dus dat modellen met deze techniek steeds populairder worden en steeds meer gemeengoed worden. Ze zijn dan ook bij diverse webwinkels te vinden.

Maar hoe werkt het precies? Onder in de vaatwasser liggen speciale zeolietkorrels. Zodra het programma is afgelopen en het water is afgevoerd, komen de korrels in actie. Ze geven warmte af aan de binnenruimte, waardoor de vaat efficiënt wordt gedroogd. Handig: de korrels regenereren zichzelf na elke wasbeurt. Je hoeft ze dus nooit te vervangen. Bovendien is dit systeem ook nog eens bijzonder energiezuinig.

Fijn: Vaatwassers met zeoliet zijn niet per se duurder dan de andere varianten. De prijs wordt mede bepaald door het type vaatwasser dat je aanschaft en de manier waarop je hem installeert.

VentilatieCondensZeoliet
✅ Meest eco-vriendelijk✅ Heel geschikt voor glas, aardewerk of staal✅ Vaat echt droog
❌ Drogen duurt lang❌ Vaat niet altijd helemaal droog✅ Energie-efficiënt
❌ Vaat niet altijd helemaal droog