ID.nl logo
Bowers & Wilkins Pi5 S2 - Beste geluidskwaliteit komt met concessies
Huis

Bowers & Wilkins Pi5 S2 - Beste geluidskwaliteit komt met concessies

Wie hoogwaardige geluidskwaliteit een warm hart toedraagt hoeven we het Britse merk Bowers & Wilkins niet te introduceren. Met deze Pi5 S2 brengt B&W een nieuwe generatie draadloze in-ears op de markt. Of ze de relatief hoge aanschafprijs ook waard zijn lees je in deze Bowers & Wilkins Pi5 S2 review.

Oké
Conclusie

De Bowers & Wilkins Piu5 S2 headset is écht bedoeld voor wie de beste geluidskwaliteit zoekt. Die beleving is superieur, ondanks dat er geen LDAC gekozen is. Toch moet je veel concessies maken die je niet mag verwachten bij het merk en de prijs. De accuduur en zorgen over duurzaamheid vanwege accuslijtage is wel een afknapper. Maar ook het draagcomfort en de beperkte app dragen niet bij aan een ervaring die je mag verwachten. Alternatieven van Apple, Sony, Jabra en Bose hebben hun zaken all-round beter op orde: goed geluid met minder concessies. En een betere prijs.

Plus- en minpunten
  • Geluidskwaliteit
  • Veel functies
  • Accuduur
  • Draagcomfort
  • App (account verplicht en beperkt)
  • Prijs

Hoewel het steevast een feestje is om bluetooth in-ears van Bowers & Wilkins te testen, is het voor het merk geen eenvoudige opgave als het aankomt op draadloze in-ears. Bowers & Wilkins staat gelijk aan hoogwaardige geluidskwaliteit, zonder concessies voor een forse prijs. Die hoge bedragen kun je met veel audioproducten voor jezelf verantwoorden, omdat ze lang mee gaan. Maar voor een bluetoothheadset is dat niet het geval vanwege accuslijtage en de onmogelijkheid accu’s te vervangen.

Ook technisch gezien zijn er uitdagingen voor de ontwerpers van B&W. Het is lastig hoogwaardige geluidskwaliteit te waarborgen met zulke kleine speakers, die bovendien hun ruimte moeten delen met chipjes, microfoons en een accu. Vergeet hierbij het gewicht van de onderdelen en gewichtsverdeling hiervan niet. En dan heb je ook nog eens de bluetooth-verbinding zelf, die compressie gebruikt en daarmee wat van de geluidskwaliteit afsnoept, in tegenstelling tot bedrade of wifi-verbindingen.

Kortom, veel uitdagingen en onvermijdelijke concessies. Maar ook zijn bluetooth headsets een lucratieve markt. Natuurlijk doet Bowers & Wilkins mee. Hun eerste generatie maakte indruk, vooral de Pi7. Deze oortjes bieden natuurlijk waanzinnige geluidskwaliteit, die je van het merk en de prijs mag verwachten. Maar ook een innovatieve manier om ook bedraad audio aan te sluiten op het oplaaddoosje, waarmee het merk zich in een klap vestigde op de markt. De iets minder dure Pi5-uitvoering houdt het bij de basis: herkenbare draadloze in-ears met een dito oplaaddoosje.

Lees ook: Bowers & Wilkins Pi7 review - innovatieve oortjes

Tweede generatie

Met de tweede generatie van deze Bowers & Wilkins-oortjes herhaalt het merk zich, met een dure uitvoering (Pi5 S2, 300 euro) en een nóg duurdere uitvoering (Pi 7 S2, 400 euro). Deze Pi5 S2 biedt alles wat je van luxe oortjes mag verwachten. Meer focus op geluidskwaliteit, een app met luxe uitstraling, draadloos opladen, multi-pairing (waarmee meerdere apparaten gelijktijdig kunnen verbinden) afspeelmodi zoals ruisonderdrukking en transparantie en een uniek ontwerp. Toch merk je dat Bowers & Wilkins heeft geworsteld met de eerder genoemde uitdagingen.

Zo is de geluidskwaliteit wederom subliem voor zo’n klein speakerformaat. Het is te horen dat Bowers & Wilkins hier hun prioriteit op hebben gelegd. Niet alleen is de balans in orde tussen hoge-, midden- en bastonen, ook is de muziek (vooral vergeleken met de vorige generatie) een stuk krachtiger en gedetailleerder. Ook als je het volume opschroeft blijft de balans in orde. Vooral muziek komt goed tot zijn recht met deze oortjes, ongeacht je nu de fijne details wilt horen of opgezweept wilt worden door krachtige tonen.

Geen LDAC

Toch heb ik het gevoel dat de oortjes nóg meer in hun mars hadden gehad als Bowers & Wilkins andere audio-codecs had gekozen. Een codec is als het ware de taal die de oortjes met het afspeelapparaat spreken via bluetooth. Op Apple-apparaten ben je beperkt t door Apple tot AAC. Voor Android is gekozen aptX, dat uitstekende geluidskwaliteit kan waarborgen, maar net even een treetje lager dan LDAC, dat veelal gebruikt wordt voor koptelefoons van Sony en andere high-end merken. Een wat gekke concessie die je niet zou verwachten.

Waarom niet de beste codec is gekozen laat het bedrijf in het midden. Desgevraagd stelt een woordvoerder van Bowers & Wilkins het volgende:

“We zijn op de hoogte van de nieuwste technologieën en zijn van plan om dit mee te nemen in de nieuwste generatie producten. De Pi5 S2 is een verbetering van het voorgaande Pi5 platform en daar is destijds niet gekozen voor LDAC.”

-

Vooral ruimte voor geluid

Maar waar het geluid alle ruimte lijkt te krijgen, heb ik het gevoel dat het ten koste gaat van andere zaken. De in-ears zijn ontworpen als een dopje in het oor, zonder steeltje zoals bij AirPods het geval is. Dat hoeft niet nadelig te zijn, maar in dit ontwerp voelt de gewichtsverdeling van de oortjes niet optimaal. Bij beweging moet je in praktijk toch regelmatig de oortjes weer even op hun plaats duwen. Voor sportieve activiteiten maakt dat de Pi5 S2 ook niet zo geschikt. Het feit dat je de oortjes met rubber tipjes op maat afstelt voor het gehoorkanaal verandert daar niet zoveel aan. Lichte activiteiten, zoals wandelen kan prima.

Toch is er ruimte overgehouden voor een redelijk grote accu. Beide oortjes beschikken over een accucapaciteit van 70 mAh. Dat is zeker niet ondergemiddeld. De accuduur is dat echter wel. Want die accuduur, die valt ontzettend tegen. Zo’n vijf en een half uur zonder afspeelmodus aan. Gebruik je ruisonderdrukking of transparante modus? Dan is de afspeeltijd nog een uur minder.

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Accuzorgen

Het lijkt er dus op dat de krachtige speakertjes hongerig zijn, want zo’n ondergemiddelde accuduur terwijl de accucapaciteit op papier prima is valt op. Het roept zorgen op over accuslijtage, een concessie juist extra vervelend is voor een hoogwaardig audiomerk als Bowers & Wilkins. De hogere investering betekent mogelijk niet dat je een duurzamere keuze maakt voor een headset waar je lang(er) mee doet.

Ondanks dat wijst de woordvoerder juist op andere zaken door te stellen dat de accuduur van de Bowers & Wilkins Pi5 S2 verbeterd is ten opzichte van de vorige generatie. Ook benadrukt de woordvoerder de snellaadfunctie van het oplaaddoosje, waarmee binnen een kwartier voor zo’n twee uur afspeeltijd wordt opgeladen. Een reactie die de zorgen over accuslijtage alleen maar versterken, aangezien snelladen die slijtage juist kan versnellen.

Het doosje heeft genoeg capaciteit om de oortjes iets meer dan drie keer volledig op te laden. Het oplaaddoosje zelf kan naast de mogelijkheid om de oortjes snel op te laden ook draadloos opgeladen worden of via de usb-c-aansluiting.

Overige functies

De Bowers & Wilkins Pi5 S2 beschikt over ruisonderdrukking en een transparante modus. Verschil is hoorbaar wanneer je een van de modi in- of uitschakelt. Het helpt je bijvoorbeeld om beter te concentreren of juist wat meer van je omgeving mee te krijgen. Toch weten merken als Sony, Apple en Bose meer indruk te maken met deze afspeelmodi.

De microfoons die gebruikt worden voor de afspeelmodi, doen ook hun werk prima voor bijvoorbeeld (video)bellen, er valt niks aan te merken op je verstaanbaarheid.

De app tenslotte biedt de hoogwaardige uitstraling die je van een luxemerk als Bowers & Wilkins verwacht. Toch zijn er een paar kanttekeningen: je mag de app alleen maar gebruiken als je een account maakt, niet echt privacyvriendelijk. Ook ontbreekt een equalizer en de mogelijkheid om de tikbediening naar wens af te stellen.

De app van Bowers & Wilkins is fraai, maar beperkt.

Conclusie: Bowers & Wilkins Pi5 S2 kopen?

De Bowers & Wilkins Pi5 S2 headset is écht bedoeld voor wie de beste geluidskwaliteit zoekt. Die beleving is superieur, ondanks dat er geen LDAC gekozen is. Toch moet je veel concessies maken die je niet mag verwachten bij het merk en de prijs. De accuduur en zorgen over duurzaamheid vanwege accuslijtage is wel een afknapper. Maar ook het draagcomfort en de beperkte app dragen niet bij aan een ervaring die je mag verwachten. Alternatieven van Apple, Sony, Jabra en Bose hebben hun zaken all-round beter op orde: goed geluid met minder concessies. En een betere prijs.

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇


 

▼ Volgende artikel
De aircooler: het betaalbare alternatief voor een airco in huis
Energie

De aircooler: het betaalbare alternatief voor een airco in huis

Zit je tijdens warme dagen te puffen in huis, maar zie je een dure airco niet zitten en vind je een ventilator gewoon niet effectief genoeg? Dan is een aircooler misschien precies wat je zoekt. Deze verkoelende tussenoplossing werkt met water in plaats van koelvloeistof en heeft daardoor een aantal aantrekkelijke voordelen. Maar ook wat beperkingen.

In dit artikel lees je:

– Hoe een aircooler werkt en waarin hij verschilt van een airco – De belangrijkste voor- en nadelen van een aircooler – Wanneer een aircooler wél (en juist níet) een slimme keuze is – Wat je moet weten over prijs, geluid, energieverbruik en gebruiksgemak

Lees ook: Koele vergelijking: ventilator of mobiele airco?

Wat is een aircooler?

Heel simpel gezegd: een aircooler zuigt warme lucht aan, laat die langs een watergekoeld element stromen en blaast de frisse lucht vervolgens weer de ruimte in. Dat zorgt voor een aangename luchtstroom vlak bij het apparaat. Maar zet je het apparaat uit, dan is ook de verkoeling snel verdwenen. Anders dan een airconditioner verlaagt een aircooler de temperatuur in de kamer niet echt. Het effect is vergelijkbaar met een ventilator, maar dan met een extra verkoelend tintje.

De voordelen: fris, stil en flexibel

Hoewel een aircooler de thermometer niet drastisch laat dalen, voelt de lucht er wel merkbaar frisser door aan. Dat komt doordat het apparaat warme lucht actief koelt met waterdamp. In kleinere ruimtes werkt dat verrassend goed, zeker vergeleken met een standaard ventilator die alleen lucht verplaatst.

Een ander pluspunt: aircoolers zijn fluisterstil. Omdat ze geen compressor gebruiken, hoor je nauwelijks dat ze aanstaan. Ideaal dus voor in je slaapkamer of thuiskantoor. Er is bovendien geen ingewikkelde installatie of raamafdichting nodig: je rolt het apparaat gewoon naar de plek waar je verkoeling wilt, vaak nog op handige wieltjes ook.

En dan is er nog het kostenplaatje. Aircoolers zijn om te beginnen aanzienlijk goedkoper dan (mobiele) airco's. Je hebt daarnaast geen installatiekosten, een véél lagere energierekening en de aanschafprijs ligt veelal onder de 100 euro. Sommige modellen hebben bovendien een ingebouwde luchtzuiveraar die stof, pollen en andere viezigheid uit de lucht filtert: handig voor mensen met allergieën.

©Sekai

De nadelen: beperkte verkoeling en vochtige lucht

Toch kent een aircooler z'n grenzen. Het belangrijkste nadeel: de koelkracht is beperkt. Waar een airco een ruimte echt koel kan blazen (tot wel 10 graden lager!) blijft een aircooler steken op een bescheiden 3 graden. Je kunt dus geen precieze temperatuur instellen, zoals dat bij een airco wel kan.

Bovendien maakt een aircooler de lucht vochtiger. In een kamer die van zichzelf al wat broeierig is kan dat onprettig aanvoelen. Je doet er daarom goed aan om tijdens het gebruik een raam open te zetten, vooral bij hoge luchtvochtigheid. En let op het onderhoud: het waterreservoir moet regelmatig worden geleegd en schoongemaakt om schimmelvorming te voorkomen. Anders blaast het apparaat geen frisse, maar juist muffe (en ongezonde) lucht je kamer in.

Heel lokaal verkoeling nodig?

(bijvoorbeeld op je werkplek)

Wanneer wél (en wanneer juist geen) aircooler?

Een aircooler is vooral handig als je op zoek bent naar betaalbare, energiezuinige verkoeling die weinig geluid maakt. Ideaal voor wie geen honderden euro's wil uitgeven aan een airconditioner, maar wel behoefte heeft aan een fris briesje in huis.

Is het bij jou thuis structureel warm of wil je grotere ruimtes écht koel krijgen? Dan is een traditionele (mobiele) airco waarschijnlijk een betere investering. Zeker als de luchtvochtigheid in huis al aan de hoge kant is, kun je beter voor een krachtiger systeem kiezen.

Toch liever een vaste airco? ⤵

Vraag een offerte aan voor airconditioning: