Bowers & Wilkins Pi5 S2 - Beste geluidskwaliteit komt met concessies
Wie hoogwaardige geluidskwaliteit een warm hart toedraagt hoeven we het Britse merk Bowers & Wilkins niet te introduceren. Met deze Pi5 S2 brengt B&W een nieuwe generatie draadloze in-ears op de markt. Of ze de relatief hoge aanschafprijs ook waard zijn lees je in deze Bowers & Wilkins Pi5 S2 review.
De Bowers & Wilkins Piu5 S2 headset is écht bedoeld voor wie de beste geluidskwaliteit zoekt. Die beleving is superieur, ondanks dat er geen LDAC gekozen is. Toch moet je veel concessies maken die je niet mag verwachten bij het merk en de prijs. De accuduur en zorgen over duurzaamheid vanwege accuslijtage is wel een afknapper. Maar ook het draagcomfort en de beperkte app dragen niet bij aan een ervaring die je mag verwachten. Alternatieven van Apple, Sony, Jabra en Bose hebben hun zaken all-round beter op orde: goed geluid met minder concessies. En een betere prijs.
- Geluidskwaliteit
- Veel functies
- Accuduur
- Draagcomfort
- App (account verplicht en beperkt)
- Prijs
Hoewel het steevast een feestje is om bluetooth in-ears van Bowers & Wilkins te testen, is het voor het merk geen eenvoudige opgave als het aankomt op draadloze in-ears. Bowers & Wilkins staat gelijk aan hoogwaardige geluidskwaliteit, zonder concessies voor een forse prijs. Die hoge bedragen kun je met veel audioproducten voor jezelf verantwoorden, omdat ze lang mee gaan. Maar voor een bluetoothheadset is dat niet het geval vanwege accuslijtage en de onmogelijkheid accu’s te vervangen.
Ook technisch gezien zijn er uitdagingen voor de ontwerpers van B&W. Het is lastig hoogwaardige geluidskwaliteit te waarborgen met zulke kleine speakers, die bovendien hun ruimte moeten delen met chipjes, microfoons en een accu. Vergeet hierbij het gewicht van de onderdelen en gewichtsverdeling hiervan niet. En dan heb je ook nog eens de bluetooth-verbinding zelf, die compressie gebruikt en daarmee wat van de geluidskwaliteit afsnoept, in tegenstelling tot bedrade of wifi-verbindingen.
Kortom, veel uitdagingen en onvermijdelijke concessies. Maar ook zijn bluetooth headsets een lucratieve markt. Natuurlijk doet Bowers & Wilkins mee. Hun eerste generatie maakte indruk, vooral de Pi7. Deze oortjes bieden natuurlijk waanzinnige geluidskwaliteit, die je van het merk en de prijs mag verwachten. Maar ook een innovatieve manier om ook bedraad audio aan te sluiten op het oplaaddoosje, waarmee het merk zich in een klap vestigde op de markt. De iets minder dure Pi5-uitvoering houdt het bij de basis: herkenbare draadloze in-ears met een dito oplaaddoosje.
Lees ook: Bowers & Wilkins Pi7 review - innovatieve oortjes
Tweede generatie
Met de tweede generatie van deze Bowers & Wilkins-oortjes herhaalt het merk zich, met een dure uitvoering (Pi5 S2, 300 euro) en een nóg duurdere uitvoering (Pi 7 S2, 400 euro). Deze Pi5 S2 biedt alles wat je van luxe oortjes mag verwachten. Meer focus op geluidskwaliteit, een app met luxe uitstraling, draadloos opladen, multi-pairing (waarmee meerdere apparaten gelijktijdig kunnen verbinden) afspeelmodi zoals ruisonderdrukking en transparantie en een uniek ontwerp. Toch merk je dat Bowers & Wilkins heeft geworsteld met de eerder genoemde uitdagingen.
Zo is de geluidskwaliteit wederom subliem voor zo’n klein speakerformaat. Het is te horen dat Bowers & Wilkins hier hun prioriteit op hebben gelegd. Niet alleen is de balans in orde tussen hoge-, midden- en bastonen, ook is de muziek (vooral vergeleken met de vorige generatie) een stuk krachtiger en gedetailleerder. Ook als je het volume opschroeft blijft de balans in orde. Vooral muziek komt goed tot zijn recht met deze oortjes, ongeacht je nu de fijne details wilt horen of opgezweept wilt worden door krachtige tonen.
Geen LDAC
Toch heb ik het gevoel dat de oortjes nóg meer in hun mars hadden gehad als Bowers & Wilkins andere audio-codecs had gekozen. Een codec is als het ware de taal die de oortjes met het afspeelapparaat spreken via bluetooth. Op Apple-apparaten ben je beperkt t door Apple tot AAC. Voor Android is gekozen aptX, dat uitstekende geluidskwaliteit kan waarborgen, maar net even een treetje lager dan LDAC, dat veelal gebruikt wordt voor koptelefoons van Sony en andere high-end merken. Een wat gekke concessie die je niet zou verwachten.
Waarom niet de beste codec is gekozen laat het bedrijf in het midden. Desgevraagd stelt een woordvoerder van Bowers & Wilkins het volgende:
“We zijn op de hoogte van de nieuwste technologieën en zijn van plan om dit mee te nemen in de nieuwste generatie producten. De Pi5 S2 is een verbetering van het voorgaande Pi5 platform en daar is destijds niet gekozen voor LDAC.”
-
Vooral ruimte voor geluid
Maar waar het geluid alle ruimte lijkt te krijgen, heb ik het gevoel dat het ten koste gaat van andere zaken. De in-ears zijn ontworpen als een dopje in het oor, zonder steeltje zoals bij AirPods het geval is. Dat hoeft niet nadelig te zijn, maar in dit ontwerp voelt de gewichtsverdeling van de oortjes niet optimaal. Bij beweging moet je in praktijk toch regelmatig de oortjes weer even op hun plaats duwen. Voor sportieve activiteiten maakt dat de Pi5 S2 ook niet zo geschikt. Het feit dat je de oortjes met rubber tipjes op maat afstelt voor het gehoorkanaal verandert daar niet zoveel aan. Lichte activiteiten, zoals wandelen kan prima.
Toch is er ruimte overgehouden voor een redelijk grote accu. Beide oortjes beschikken over een accucapaciteit van 70 mAh. Dat is zeker niet ondergemiddeld. De accuduur is dat echter wel. Want die accuduur, die valt ontzettend tegen. Zo’n vijf en een half uur zonder afspeelmodus aan. Gebruik je ruisonderdrukking of transparante modus? Dan is de afspeeltijd nog een uur minder.
Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
Accuzorgen
Het lijkt er dus op dat de krachtige speakertjes hongerig zijn, want zo’n ondergemiddelde accuduur terwijl de accucapaciteit op papier prima is valt op. Het roept zorgen op over accuslijtage, een concessie juist extra vervelend is voor een hoogwaardig audiomerk als Bowers & Wilkins. De hogere investering betekent mogelijk niet dat je een duurzamere keuze maakt voor een headset waar je lang(er) mee doet.
Ondanks dat wijst de woordvoerder juist op andere zaken door te stellen dat de accuduur van de Bowers & Wilkins Pi5 S2 verbeterd is ten opzichte van de vorige generatie. Ook benadrukt de woordvoerder de snellaadfunctie van het oplaaddoosje, waarmee binnen een kwartier voor zo’n twee uur afspeeltijd wordt opgeladen. Een reactie die de zorgen over accuslijtage alleen maar versterken, aangezien snelladen die slijtage juist kan versnellen.
Het doosje heeft genoeg capaciteit om de oortjes iets meer dan drie keer volledig op te laden. Het oplaaddoosje zelf kan naast de mogelijkheid om de oortjes snel op te laden ook draadloos opgeladen worden of via de usb-c-aansluiting.
Overige functies
De Bowers & Wilkins Pi5 S2 beschikt over ruisonderdrukking en een transparante modus. Verschil is hoorbaar wanneer je een van de modi in- of uitschakelt. Het helpt je bijvoorbeeld om beter te concentreren of juist wat meer van je omgeving mee te krijgen. Toch weten merken als Sony, Apple en Bose meer indruk te maken met deze afspeelmodi.
De microfoons die gebruikt worden voor de afspeelmodi, doen ook hun werk prima voor bijvoorbeeld (video)bellen, er valt niks aan te merken op je verstaanbaarheid.
De app tenslotte biedt de hoogwaardige uitstraling die je van een luxemerk als Bowers & Wilkins verwacht. Toch zijn er een paar kanttekeningen: je mag de app alleen maar gebruiken als je een account maakt, niet echt privacyvriendelijk. Ook ontbreekt een equalizer en de mogelijkheid om de tikbediening naar wens af te stellen.
Conclusie: Bowers & Wilkins Pi5 S2 kopen?
De Bowers & Wilkins Pi5 S2 headset is écht bedoeld voor wie de beste geluidskwaliteit zoekt. Die beleving is superieur, ondanks dat er geen LDAC gekozen is. Toch moet je veel concessies maken die je niet mag verwachten bij het merk en de prijs. De accuduur en zorgen over duurzaamheid vanwege accuslijtage is wel een afknapper. Maar ook het draagcomfort en de beperkte app dragen niet bij aan een ervaring die je mag verwachten. Alternatieven van Apple, Sony, Jabra en Bose hebben hun zaken all-round beter op orde: goed geluid met minder concessies. En een betere prijs.