Smartwatch vergelijken - waar moet je op letten?

© PXimport

Smartwatch vergelijken - waar moet je op letten?

Geplaatst: 23 april 2022 - 11:27

Aangepast: 25 november 2022 - 11:34

Joris Peterse

Een smartwatch of activity tracker kan je een extra zetje geven om lekker naar buiten te gaan voor een frisse neus en wat beweging. Ook als je juist op zoek bent naar slimme toepassingen die je niet per se gezonder maken, is een smartwatch handig. Maar welke functies zoek jij eigenlijk? Let hierop als je de ene smartwatch vergelijken wilt met de andere.

Smartwatch, tracker, fitnessband, smartband: wearables

In dit artikel maken we onderscheid tussen de smartwatch en fitnessband. Laatstgenoemde is meer een dun armbandje met een scherm, dat vooral gericht is op activiteitsmeting. Zo’n fitnessband wordt ook wel aangeduid met termen als ‘tracker’, ‘smartband’, ‘sportarmband’ of een combinatie van die woorden. Als overkoepelende term voor zowel de smartwatch als de fitnessband gebruiken we wearables, oftewel draagbare apparatuur.

Bij zowel smartwatches als fitnesstrackers staan sport- en gezondheidsfuncties centraal. Mochten die functies je minder boeien, dan kan een smartwatch alsnog interessant zijn. De smartwatches van Apple en Samsung hebben uitgebreide applicatiewinkels, waardoor je allemaal slimme functionaliteit toevoegt. Ook smartwatches van andere merken hebben andere slimme toepassingen, maar die zijn vaak een stuk beperkter.

Wanneer je denkt aan apps, denk je mogelijk aan een smartphone. En eigenlijk kun je een smartwatch daar best mee vergelijken. Zo’n polsschermpje is eigenlijk een kleine smartphone, inclusief applicatiewinkel. Of in veel gevallen een kleiner verlengstuk van je smartphone, omdat beide apparaten nauw samenwerken om bijvoorbeeld meldingen door te geven of je muziek te bedienen.

Net als je smartphone staat een scherm dus centraal bij een smartwatch. Een goed scherm beïnvloedt het gebruiksgemak aanzienlijk. Vooral de schermhelderheid is belangrijk, want de informatie van je smartwatch moet ook buiten in de zon goed leesbaar zijn.

Smartwatch vergelijken - waar moet je op letten?-18708339

© PXimport

Een smartwatch heeft zeker bestaansrecht, vooral dankzij de lichaams- en activiteitsmetingen. Maar ook als verlengstuk van je smartphone, met handige apps die je vanaf je pols oproept, kunnen deze apparaatjes erg handig zijn. Ze zijn alleen lang niet zo onmisbaar als bijvoorbeeld een smartphone zelf.

De paniekreactie die zich aandient als je je realiseert dat je zonder smartphone of sleutels de deur uit bent gegaan, zul je niet krijgen bij een smartwatch. Het is een leuke aanvulling die je een bepaalde luxe biedt. Neem gerust de tijd om na te gaan of een smartwatch iets voor je is, welke je het meest aanspreekt en wacht eventueel tot de prijs iets is gedaald.

Lees ook: Waarom een smartwatch of activity tracker kopen?

Ontwerp

Bij het uitkiezen van een gewoon horloge speelt het ontwerp een grote rol. Ook als je een smartwatch of fitnesstracker uitzoekt, mag je hier best kritisch naar kijken. Het is immers ook een beetje een sieraad dat je op je lichaam draagt.

Veel smartwatches hebben een enorm formaat, wel zo praktisch. Maar als je dunne polsen hebt, staat dat niet mooi. Bovendien doet een rond scherm meer denken aan een mooi horloge dan de vierkante schermen waarmee veel smartwatches zijn uitgerust.

Veel sporthorloges, zoals die van Garmin en Polar, nodigen niet echt uit om naast het sporten te dragen, terwijl ze daar eigenlijk wel voor bedoeld zijn. Vaak wordt er gebruikgemaakt van goedkope rubberbandjes en slecht af te lezen schermen. De bandjes kun je vaak zelf vervangen, soms zelfs met universele horlogebandjes. Dikwijls zijn deze bandjes pittig geprijsd, in dat soort gevallen kun je ze ook van andere merken of Chinese webshops voor een lagere prijs oppikken.

Er zijn ook hybride smartwatches van bijvoorbeeld Fossil, die eruitzien als een gewoon horloge, maar functioneel uiterst beperkt zijn. Het horloge trilt bij een smartphone-melding en telt je stappen. Heel veel meer functies heb je niet.

Lees ook: Helpt een smartwatch je gezonder te leven?

Smartwatch vergelijken - waar moet je op letten?-18708340

© PXimport

Accu

De accuduur van een smartwatch varieert enorm per model en natuurlijk hoe je hem gebruikt. Sommige smartwatches moet je bijna dagelijks opladen, terwijl andere wearables een accuduur van soms wel twee weken hebben.

Het formaat en het aantal draaiende processen is hier van invloed op. Houd er ook rekening mee dat het scherm een bepalende factor is. Staat dit aan, dan wordt er relatief veel energie verbruikt. Daarom springt het scherm doorgaans pas aan wanneer je je pols beweegt. Sommige wearables hebben een always-on-functie, waardoor de tijd continu zichtbaar is. Houd er wel rekening mee dat dit de accuduur enorm verkort. Ook routes vastleggen met gps belast de accu behoorlijk.

Opladen gaat net even anders dan je smartphone. In de meeste gevallen gaat het om een magnetisch plaatje dat je aan je wearable bevestigt en via een usb-stekker aan de adapter koppelt. Helaas zijn er geen universele laders, waardoor het opladen van een wearable een beetje doet denken aan de tijd dat mobiele telefoons nog allemaal een eigen oplaadstekker hadden.

Smartwatch vergelijken - waar moet je op letten?-18708341

© PXimport

Prijskaartje

Een Xiaomi Mi Band 6 heb je al voor vier tientjes. De nieuwste uitvoering van de Apple Watch kost je bijna 450 euro. De duurste optie is zeker niet altijd de beste optie, want de Mi Band uit dit voorbeeld is een uitstekend apparaat voor wie wat aanmoediging nodig heeft om meer te bewegen en op zoek is naar een iets subtieler apparaat voor om de pols.

Ook biedt Apple bijvoorbeeld een SE-uitvoering van de Watch aan. Deze is een stuk goedkoper dan de luxevariant, maar doet daar nauwelijks voor onder. Merken als Huawei en Xiaomi bieden smartwatches aan die er fraai uitzien en zo’n 150 euro kosten.

Kortom, er zijn veel prijsverschillen. Ga daarom van tevoren goed na waar jij een wearable voor zou willen gebruiken en welke modellen op die wensen aansluiten. En welke je zelf mooi vindt natuurlijk!

Smartwatch vergelijken - waar moet je op letten?-18708342

© PXimport

Zonder smartphone

Een wearable is ook een beetje een verlengstuk van je smartphone. Wanneer je het apparaat configureert, koppel je het aan je smartphone en kun je veel zaken instellen via een bijbehorende app. Deze koppeling maakt het ook mogelijk om bijvoorbeeld meldingen te synchroniseren en te reageren op berichtjes of mailtjes.

Toch worden wearables steeds onafhankelijker. Je bent tegenwoordig minder afhankelijk van je smartphone met bijbehorende app dan enkele jaren geleden. Bovendien zijn er inmiddels ook smartwatches met e-simondersteuning, zodat je wearable zelf verbinding kan maken met mobiel internet. Maar ook met een eigen internetverbinding zit de grootste kracht van wearables ’m nog steeds in de koppeling met je smartphone.

Smartwatch vergelijken - waar moet je op letten?-18708343

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten