Review Samsung Galaxy Watch Ultra – Een Apple Watch Ultra voor Android-gebruikers
In navolging van eeuwige concurrent Apple verkoopt nu ook Samsung een Ultra-smartwatch. Niet alleen de naam is geleend, ook het ontwerp toont duidelijke overeenkomsten. Opmerkelijk, maar de slimme horloges bijten elkaar niet. Apple's model werkt namelijk alleen met een iPhone en die van Samsung enkel met Android-smartphones. In deze Samsung Galaxy Watch Ultra-review lees je onze bevindingen met de premium smartwatch.
Het moge duidelijk zijn dat Samsung zich heeft laten inspireren door Apple. Onder de streep is de Samsung Galaxy Watch Ultra gelukkig wel een goede – maar dure – keuze als je een Android-smartphone gebruikt en een heel complete smartwatch zoekt.
- Degelijk en op alles voorbereid
- Accu gaat meerdere dagen mee
- Slimme software
- Werkt met alle Android-smartphones
- Lijkt te veel op Apple Watch Ultra
- Verschillende smartphone-apps nodig voor één gadget
- Slaapregistratie soms niet accuraat
- Werkt niet met de iPhone
Je kunt de Galaxy Watch Ultra kopen in drie kleuren met uiteenlopende bandjes qua kleur en uitstraling. Het horloge heeft ondersteuning voor zowel bluetooth als 4G. Dankzij die 4G-ondersteuning kun je de smartwatch ook zonder gekoppelde smartphone gebruiken, mits je een e-simkaart met aparte databundel aanschaft voor het horloge.
Groot, degelijk ontwerp
"Hé, heb jij nu ook een Apple Watch Ultra?" is een vraag die we in de afgelopen week meermaals gesteld kregen. Op de uitleg dat dit een Samsung-horloge is, volgde steevast het antwoord dat hij dan wel héél erg lijkt op die van Apple. Dat kunnen we niet ontkennen. Wat niet wegneemt dat de smartwatch goed in elkaar zit. De behuizing is stevig en het meegeleverde bandje draagt erg prettig. Het oledscherm oogt kleurrijk en kan erg helder, wat handig is in de buitenlucht. We moesten wel wennen aan een rond scherm in een vierkante behuizing. Aan de rechterkant zitten drie fysieke knoppen om snelle acties te starten.
©Rens Blom
Houd er rekening mee dat de Galaxy Watch Ultra een grote en zwarte smartwatche is, grofweg vergelijkbaar met Apple's model. Wat betekent dat hij goed tot zijn recht komt om een bredere pols, maar lomp oogt om een smallere pols.
©Rens Blom
Sportiever dan dat jij bent
Van een Ultra-smartwatch mag je heel wat verwachten. Samsung lost die belofte in. De Galaxy Watch Ultra kan tegen extreme temperaturen (-20 tot 55 graden Celsius), is waterdicht tot liefst honderd meter diepte en moet nog steeds werken op een hoogte van 9000 meter boven zeeniveau. De hoogste berg ter wereld tikt 8848 meter aan. Kortom: dit horloge is sportiever dan dat jij bent.
Al onze sportieve activiteiten in Nederland worden in ieder geval netjes en nauwkeurig bijgehouden. Een voorbeeld: bij het meten van onze vaste sportsessie binnen op een circuit komt de Galaxy Watch Ultra bijna op dezelfde statistieken (zoals het aantal verbrande calorieën) uit als de trainingsapparatuur. Die apparatuur is eerder heel nauwkeurig gebleken. De smartwatch noteert overigens een iets kortere trainingstijd, vermoedelijk omdat de trainingsapparatuur rekening houdt met de tijd om tussen de apparaten te wisselen.
©Rens Blom
De enige statistiek die de Galaxy Watch Ultra wel eens mis heeft, is onze slaapduur. Op onderstaande schermafbeelding zie je bijvoorbeeld dat het horloge noteert dat we op een avond om 23:20 in bed zijn gaan liggen en 12 minuten later in slaap gevallen zijn. Maar we zijn om 22:00 in bed gaan liggen, hebben het horloge op dat tijdstip ook in de bedmodus gezet (om het scherm op zwart en notificaties op stil te zetten) en zijn gaan slapen. De smartwatch zit er dus ruim een uur naast. De tijd van opstaan klopt wel.
©Rens Blom
De accu van het horloge gaat bij ons – in de normale modus en met het scherm altijd aan – net geen twee volle dagen mee. Bij zuiniger gebruik, zoals het scherm alleen aan laten springen bij beweging, haal je makkelijk twee dagen, zelfs bijna drie. Een oplaadkabeltje zit in de doos.
©Rens Blom
Uitgebreide app
We gaven het in het begin al aan: de Samsung Galaxy Watch Ultra werkt alleen met een Android-smartphone. Dat kan een toestel van Samsung zijn, maar ook een smartphone van een ander merk (met uitzondering van Apple, dat moge duidelijk zijn). Samsung biedt je dus meer keuze, maar maakt je er wel op attent dat het horloge alleen volledig tot zijn recht komt als het gekoppeld is aan een Samsung-smartphone. Alleen dan kun je bijvoorbeeld de snurkdetectie gebruiken, een functie die wij niet gemist hebben.
De smartphone-apps (twee ja) die bij het horloge horen zijn prettig in gebruik en bieden veel mogelijkheden. Wij zijn er erg tevreden over. Zo zijn we in app één blij met de uitgebreide functies om te sleutelen aan wijzerplaten, om tot die ene wijzerplaat te komen die precies doet wat je wilt.
©Rens Blom
De gezondheidsinformatie die de Galaxy Watch Ultra overdag en eventueel 's nachts verzamelt, zie je ook helder terug in app nummer twee. De apps werken – zo hebben we ervaren – helemaal naar behoren op een niet-Samsung-smartphone.
Op het horloge zelf is Google Wear OS geïnstalleerd, dat toegang geeft tot bekende apps als WhatsApp, Google Maps en Spotify.
Conclusie: Samsung Galaxy Watch Ultra kopen?
Het moge duidelijk zijn dat Samsung zich bij de ontwikkeling van de Galaxy Watch Ultra sterk heeft laten inspireren door de Apple Watch Ultra. Dat levert een smartwatch op die (te) herkenbaar oogt, maar technisch gelukkig erg goed in elkaar zit. Dit horloge meet alles wat je wilt weten, en dan nog haal je er waarschijnlijk lang niet alles uit. Met die Ultra-naam zit het dus wel goed, zeker aangezien de accu een paar dagen meegaat. Onder de streep is de Samsung Galaxy Watch Ultra gelukkig wel een goede – maar dure – keuze als je een Android-smartphone gebruikt en een heel complete smartwatch zoekt.