ID.nl logo
Review Polar Grit X2 Pro – Vooral de looks van een winnaar
© Polar
Gezond leven

Review Polar Grit X2 Pro – Vooral de looks van een winnaar

De Grit X2 Pro is de nieuwe multisport smartwatch van Polar. Het horloge is identiek aan het top-sportmodel de Vantage V3, maar dan in een extra fraaie verpakking en zonder de fouten die wij daarin ontdekten. De premium-prijs die Polar ervoor vraagt is te hoog.

Goed
Conclusie

De Grit X2 Pro is een prachtige sportieve smartwatch waarvan het uiterlijk alleen door de Titan-versie nog wordt overtroffen. Je moet echter wel erg graag een stoere Polar om de pols willen, want de prijs die Polar voor deze modellen vraagt is te hoog in vergelijking met de concurrentie. Wil je wel een Polar, maar niet de hoofdprijs betalen? De Vantage V3 beschikt over nagenoeg dezelfde hardware en functionaliteit voor heel veel minder geld.

Plus- en minpunten
  • Amoled-scherm
  • Uiterlijk & design
  • Sportfuncties
  • Offline kaarten
  • Prijs
  • Smartwatchfuncties
  • Langzaam opladen
  • Beperkt nut ECG
  • Geen betaalfunctie/muziek

Je hoeft geen topsporter te zijn om een sportwatch te dragen, zoals je ook geen avontuurlijk leven hoeft te leven om het stoere uiterlijk van de Polar Grit X2 Pro-serie te waarderen. In stijlvol donkergrijs of zwart en voorzien van een bezel met gradenboog en stoere torx-schroefjes, is het een sieraad zeker aan de iets forsere mannenpols. Met 48,7mm doorsnee en 13,4 mm hoogte is de behuizing namelijk zeker niet klein. Het gewicht van 79 gram inclusief de siliconen armband maakt het echter prima draagbaar. Speelt geld geen rol, dan is er bovendien ook een titaniumversie die behalve 15 gram lichter ook een werkelijk prachtige extra set leren armbandjes heeft.

Lees ook: Review Polar Vantage v3 - Alleen hardware is niet genoeg

Polar Grit X2 Pro: Specificaties

Adviesprijs:749,90 euro
Kleuren:Zwart, grijs
Platform:Android, iOS
Scherm:Amoled (454 × 454 pixels)
Formaat:48,6 × 48,6 × 13,4 mm
Gewicht:79 gram roestvrij staal met saffierglas
Sensors:Hartslagmeter, ademhalingssnelheid, slaapmonitor, barometer, stappenteller
Connectiviteit:Wifi, bluetooth
Overig:GPS/Glonass/Galileo, waterdicht 100m, verwisselbare bandjes

©Polar

Functionaliteit

De Grit X2 Pro heeft een kompas, een versnellingsmeter en ook een barometer. Voor meer medische input is er een temperatuurmeter die ‘s nachts de variatie in de lichaams- en huidtemperatuur registreert, een SpO2-sensor voor de hoeveelheid zuurstof in het bloed en een optische hartslagmeter waarmee je nu ook een elektrocardiogram (ECG) kunt maken. Het ECG is echter alleen informatief, anders dan bij Garmin en Apple is het ECG van Polar niet medisch gecertificeerd.

©Edmond Varwijk

Na enkele weken de Grit X2 Pro dag en nacht gedragen te hebben, beschikt Polar over voldoende gegevens om ook echt adviezen over de status van de cardiobelasting en de dagelijkste frisheid te geven en bijvoorbeeld slaap- en hersteladviezen te geven. Bij sportieve inspanning analyseert Polar de inspanning en adviseert over de volgende training, de hersteltijd, en berekent hij de VO2-waarde (een indicatie voor de fysieke gesteldheid). Ook waarschuwt het apparaat wanneer je te veel traint en het aan te bevelen is wat rust te nemen of andere trainingsvormen in te lassen. Behalve op de smartwatch zijn al deze gegevens en analyses vooral goed te bekijken in de Polar Flow-app en op de Flow-website.

©Edmond Varwijk

Offline kaarten en navigatie

Kaarten en navigatie zijn belangrijke functies van een sporthorloge, en dat geldt zeker voor een avonturen-smartwatch als deze Grit X2 Pro. Standaard zijn kaarten van Noord-Amerika en West-Europa aanwezig, en extra gedetailleerde kaarten kunnen worden ingeladen. Helaas laat het 32GB RAM-geheugen zich niet ook bijvoorbeeld met (offline) muziek of podcasts vullen, want met alleen kaarten krijg je het geheugen eigenlijk niet vol.

De navigatiefunctie is vooral geschikt om de eigen route terug te vinden (dit onderdeel ontbrak ineens in de Vantage V3, maar is nu weer terug) of door een GPX-bestand te laden en de route te volgen. Polar heeft zelf geen routefunctionaliteit, maar werkt met Komoot en Strava (routes en segmenten). Dat werkt goed, maar een betaald abonnement bij deze services is wel nodig om ze echt te kunnen gebruiken. Gebruik van Komoot heeft als voordeel dat de Grit X2 Pro bij het naderen van een kruising een signaal geeft; bij routes van Strava of een geïmporteerde GPX-route is deze functionaliteit er niet.

©Edmond Varwijk

©Edmond Varwijk

De hardware

De Grit X2 Pro beschikt over een prachtig amoled-scherm met mooie kleuren. Dat laat zich vlot bedienen via vijf fysieke knoppen of het aanraakscherm en elke combinatie daarvan. Anders dan de Vantage V3 is de Grit X2 Pro tot 100 meter waterdicht én beschikt hij over nog krasvaster saffierglas.

Het verschil had nog groter kunnen zijn, want in onze review van die Vantage V3 waren wij erg negatief over de vele bugs in zowel de firmware van die smartwatch als in de bijbehorende app. Met de nieuwste 2.0.19 firmware zijn die problemen er voor de Grit X2 Pro en inmiddels ook voor de Vantage V3 niet meer. Verder zijn er echter geen verschillen, niet in de hardware en ook niet in de functionaliteit van de Grit X2 Pro ten opzichte van de toch wel heel veel goedkopere Vantage V3.

Afhankelijk van het model van de Grit X2 Pro waarmee je de Vantage V3 vergelijkt, is deze laatste maar liefst 150 of zelfs 270 euro goedkoper. En dat is serieus geld.

©Polar

De software

Nu de belangrijkste softwareproblemen zijn opgelost, is het tijd dat Polar weer eens nieuwe functionaliteit gaat toevoegen. Want in vergelijking tot de concurrentie blijft het merk wel achter. Dat geldt voor meer geavanceerde sport- en gezondheidsfuncties, maar ook de smartwatchfunctionaliteit. Je kunt binnenkomende berichten lezen, muziek besturen en bijvoorbeeld het weerbericht bekijken, maar offline muziek beluisteren, gesprekken aannemen en een betaalfunctie ontbreken. 

Ook de al vaker hier uitgesproken noodzaak het uiterlijk van de firmware eens te vernieuwen is nog altijd niet gehonoreerd. De manier waarop menu’s en belangrijke onderdelen van de firmware zich nu presenteren, is zeker niet van het premium-niveau waarop Polar deze Grit X2 Pro aanprijst en doet ook geen recht aan de resolutie en kleuren van het prachtige amoled-scherm.

Conclusie

De Grit X2 Pro is een prachtige sportieve smartwatch waarvan het uiterlijk alleen door de Titan-versie nog wordt overtroffen. Je moet echter wel erg graag een stoere Polar om de pols willen, want de prijs die Polar voor deze modellen vraagt is te hoog in vergelijking met de concurrentie. Wil je wel een Polar, maar niet de hoofdprijs betalen? De Vantage V3 beschikt over nagenoeg dezelfde hardware en functionaliteit voor heel veel minder geld.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Met de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 haal je een authentieke tapervaring in huis. Dit apparaat houdt een 6-litervaatje tot 30 dagen vers en gekoeld, met een instelbare temperatuur tussen 0 en 12 graden. Maar hoe presteert deze biertap volgens gebruikers? Biedt hij echt de café-ervaring thuis? Het Review.nl Testpanel deelt zijn ervaringen.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is ideaal voor bierliefhebbers die thuis willen genieten van vers getapt bier. Met een digitaal display waarop de temperatuur, versheid en het resterende biervolume af te lezen zijn, is het een heel gebruiksvriendelijk apparaat. De tap kan bier op een gewenste temperatuur tussen 0 en 12 graden houden en zorgt met een constante druk voor een stevige schuimkraag.

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 heeft van de testers een gemiddelde reviewscore van 8,5 gekregen. Vooral de gebruiksvriendelijkheid, de smaak van het bier en de temperatuurregeling worden geprezen. Hieronder worden de ervaringen van de testers uitgebreid besproken.

Installatie

Veel testers noemen de eenvoudige installatie als een groot pluspunt. MaikeZ zegt: "Het installeren van het apparaat is erg eenvoudig. Dankzij de bijgevoegde afbeeldingen kun je stap voor stap zonder problemen het vaatje plaatsen." Tester G. is het hier helemaal mee eens: "De onderdelen waren eenvoudig in elkaar te plaatsen. Ook het plaatsen van een vaatje gaat vlug. Even goed doorduwen zodat het tapsysteem op het vat klikt, in de machine plaatsen en klaar."

©Philips

Temperatuurregeling en koelproces

Een van de belangrijkste aspecten van een thuistap is de temperatuurregeling, en hier zijn de meeste testers positief over. Tester G. zegt: "Het bier blijft mooi koel op de ingestelde temperatuur." Ook KevinH merkt op dat het bier altijd perfect koel is.

Wel vinden testers dat het koelen van een nieuw vaatje tijd kost. Tester MaikeZ zegt: "Na het installeren duurt het even voordat je kunt genieten, want het duurt ongeveer 12 uur om een vaatje op kamertemperatuur volledig te koelen." Tester B. vult aan: "Bij het plaatsen van het eerste vat duurt het ongeveer 12-14 uur voordat het vat gekoeld was."

Smaak en kwaliteit van het bier

Bijna alle testers zijn enthousiast over de smaak van het bier uit de PerfectDraft HD3770/90. Tester R. zegt: "Qua smaak is het beter dan het flesje of blikje, en dat hebben al mijn gasten en vrienden gemerkt." KevinH noemt het "een droom voor thuis: het  smaakt als vers bier van de tap." Tester R. zegt: "De schuimlaag is top!" Tester E. voegt toe: "De biertjes hebben een constante druk, en daardoor krijg je keer op keer een perfect getapt glas." Een enkeling vindt dat de keuze in bier niet groot genoeg is. Zo zegt Tester B.: "Het aanbod aan biersoorten is niet zo groot als in de supermarkt, en je bent gebonden aan de merken die geschikt zijn voor de PerfectDraft." Tester M. wijst echter op de site PerfectDraft.com: "Daar heb je een heel ruim assortiment aan bier dat je kunt bestellen." Dat kun je overigens ook doen via de handige PerfectDraft-app.

©Philips

Schoonmaak en hygiëne

De meeste testers vinden het schoonmaken van deze thuistap makkelijk. Tester H. zegt: "Bakjes kunnen in de vaatwasser." Tester G. merkt op: "Na het tappen lekken er wat druppels uit de tap die worden opgevangen in een lekbakje. Dit kun je er heel eenvoudig uithalen en reinigen." Jos vult nog aan: "Het hygiënische systeem, waarbij je voor elk vat een nieuwe tapbuis gebruikt, is een pluspunt."

"Het bier is altijd perfect koel en smaakt als vers bier van de tap."

- KevinH

Geluidsniveau en formaat

Hoewel de meeste testers tevreden zijn, wordt het geluidsniveau af en toe als een minpunt genoemd. Tester G. zegt: "Het lawaai is aanwezig, je hoort het, maar het is acceptabel. Omdat het in de keuken staat is het niet storend." Zo zegt een van de testers: "Het is een vrij groot apparaat en de biervaatjes (6l) zijn ook vrij groot. " Of de tap iets voor je is, zal dus ook afhangen van hoeveel plaats er in de keuken is." Bij Tester B. is dat in ieder geval geen probleem: "Het design van het apparaat vind ik persoonlijk geslaagd. Het oogt mooi en de afmetingen zijn ideaal voor mijn keuken, niet te groot en niet te klein."

©Philips

✅ Pluspunten

  • Makkelijk te installeren

  • Perfect gekoeld bier

  • Duidelijke display

  • Smaak beter dan uit fles of blik

❌ Minpunten

  • Lange koeltijd

  • Geluid bij koelen en tappen

Eindoordeel

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is een gebruiksvriendelijke en stijlvolle biertap waarmee bierliefhebbers thuis kunnen genieten van een vers getapt glas bier. Testers waarderen vooral de smaak, temperatuurregeling en het gemak van installatie. Het gemiddelde cijfer van een 8,5 laat zien dat zij dik tevreden zijn.

Ontdek de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Op Kieskeurig.nl
▼ Volgende artikel
Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps
© Aga Rad
Huis

Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps

Wist je dat je met Google Maps toegankelijke plekken in de buurt kunt opzoeken? In dit korte tipartikel leggen we uit waar je de instelling binnen de app vindt. Dan kun je wellicht jezelf of een ander daarmee helpen.

Mocht je meteen willen weten waar je moet zijn, volg dan de onderstaande stappen:

  • Open Google Maps
  • Tik op je profielfoto
  • Ga naar de instellingen
  • Tik op Toegankelijkheidsinstellingen
  • Zet de grijze schuifregelaar om
  • Nu kun je met deze extra filter zoeken

Google Maps heeft een verborgen instelling waarmee plekken die verschillende toegankelijkheidsopties bieden zichtbaar worden. Je kunt die om verschillende redenen nodig hebben: je loopt bijvoorbeeld achter een kinderwagen, je zit in een rolstoel of je wilt juist iemand in een rolstoel begeleiden. Wat de reden ook is, met deze handige tip maak je het jezelf en een ander gemakkelijker.

Zodra je de toegankelijkheidsmogelijkheden in de app hebt geactiveerd, krijg je toegang tot een aantal nieuwe filters, zoals een rolstoel. Zo kun je dus van tevoren bekijken of een bepaalde plek ruimte biedt voor objecten met grote en kleine wielen.

Toegankelijkheidsopties Google Maps activeren

Het activeren van die verborgen Toegankelijkheidsopties is zo gepiept. Open de app Google Maps op je Android-toestel, iPhone of iPad en tik vervolgens op je profielfoto. Er verschijnt een contextueel menu waarin je onderin Instellingen ziet staan. Tik daarop en scrol daarna naar beneden voor het kopje Toegankelijkheidsopties. In dit venster zie je tekst en uitleg staan, evenals een enkele schuifregelaar. Als het goed is, is die grijs. Door er één keer op te tikken, verplaats je de schuif naar rechts en krijgt die een kleurtje.

Hiermee heb je de extra filters binnen Google Maps geactiveerd. Als je nu op zoek gaat naar een plek die je wilt bezoeken, kun je bijvoorbeeld de rolstoelknop selecteren om te zien of het gebouw toegankelijk is voor mensen die niet of moeizaam lopen. Mocht je een plek of stad willen verkennen, dan staat er voortaan ook een rolstoelpictogram bij de standaardinformatie, zodat je in één oogopslag kunt zien waar je terechtkunt. Selecteer de plek die je wilt bezoeken en druk op het informatieknopje. Vervolgens kun je zien wat de plek dan rolstoeltoegankelijk maakt.