Review Polar Grit X2 Pro – Vooral de looks van een winnaar

© Polar

Review Polar Grit X2 Pro – Vooral de looks van een winnaar

Geplaatst: 24 april 2024 - 17:28

Edmond Varwijk

De Grit X2 Pro is de nieuwe multisport smartwatch van Polar. Het horloge is identiek aan het top-sportmodel de Vantage V3, maar dan in een extra fraaie verpakking en zonder de fouten die wij daarin ontdekten. De premium-prijs die Polar ervoor vraagt is te hoog.

7,0

Polar Grit X2 Pro

Pluspunten

Amoled-scherm

Uiterlijk & design

Sportfuncties

Offline kaarten

Minpunten

Prijs

Smartwatchfuncties

Langzaam opladen

Beperkt nut ECG

Geen betaalfunctie/muziek

Conclusie

De Grit X2 Pro is een prachtige sportieve smartwatch waarvan het uiterlijk alleen door de Titan-versie nog wordt overtroffen. Je moet echter wel erg graag een stoere Polar om de pols willen, want de prijs die Polar voor deze modellen vraagt is te hoog in vergelijking met de concurrentie. Wil je wel een Polar, maar niet de hoofdprijs betalen? De Vantage V3 beschikt over nagenoeg dezelfde hardware en functionaliteit voor heel veel minder geld....
Lees meer

Je hoeft geen topsporter te zijn om een sportwatch te dragen, zoals je ook geen avontuurlijk leven hoeft te leven om het stoere uiterlijk van de Polar Grit X2 Pro-serie te waarderen. In stijlvol donkergrijs of zwart en voorzien van een bezel met gradenboog en stoere torx-schroefjes, is het een sieraad zeker aan de iets forsere mannenpols. Met 48,7mm doorsnee en 13,4 mm hoogte is de behuizing namelijk zeker niet klein. Het gewicht van 79 gram inclusief de siliconen armband maakt het echter prima draagbaar. Speelt geld geen rol, dan is er bovendien ook een titaniumversie die behalve 15 gram lichter ook een werkelijk prachtige extra set leren armbandjes heeft.

Lees ook: Review Polar Vantage v3 - Alleen hardware is niet genoeg

Polar Grit X2 Pro: Specificaties

Adviesprijs:749,90 euro
Kleuren:Zwart, grijs
Platform:Android, iOS
Scherm:Amoled (454 × 454 pixels)
Formaat:48,6 × 48,6 × 13,4 mm
Gewicht:79 gram roestvrij staal met saffierglas
Sensors:Hartslagmeter, ademhalingssnelheid, slaapmonitor, barometer, stappenteller
Connectiviteit:Wifi, bluetooth
Overig:GPS/Glonass/Galileo, waterdicht 100m, verwisselbare bandjes
De Grit X2 Pro in drie uitvoeringen

© Polar

Functionaliteit

De Grit X2 Pro heeft een kompas, een versnellingsmeter en ook een barometer. Voor meer medische input is er een temperatuurmeter die ‘s nachts de variatie in de lichaams- en huidtemperatuur registreert, een SpO2-sensor voor de hoeveelheid zuurstof in het bloed en een optische hartslagmeter waarmee je nu ook een elektrocardiogram (ECG) kunt maken. Het ECG is echter alleen informatief, anders dan bij Garmin en Apple is het ECG van Polar niet medisch gecertificeerd.

Met de Grit X2 Pro van Polar kun je een niet-medische ECG maken

© Edmond Varwijk

Na enkele weken de Grit X2 Pro dag en nacht gedragen te hebben, beschikt Polar over voldoende gegevens om ook echt adviezen over de status van de cardiobelasting en de dagelijkste frisheid te geven en bijvoorbeeld slaap- en hersteladviezen te geven. Bij sportieve inspanning analyseert Polar de inspanning en adviseert over de volgende training, de hersteltijd, en berekent hij de VO2-waarde (een indicatie voor de fysieke gesteldheid). Ook waarschuwt het apparaat wanneer je te veel traint en het aan te bevelen is wat rust te nemen of andere trainingsvormen in te lassen. Behalve op de smartwatch zijn al deze gegevens en analyses vooral goed te bekijken in de Polar Flow-app en op de Flow-website.

Drie schermen van de Polar Flow app met verschillende analyses

© Edmond Varwijk

Offline kaarten en navigatie

Kaarten en navigatie zijn belangrijke functies van een sporthorloge, en dat geldt zeker voor een avonturen-smartwatch als deze Grit X2 Pro. Standaard zijn kaarten van Noord-Amerika en West-Europa aanwezig, en extra gedetailleerde kaarten kunnen worden ingeladen. Helaas laat het 32GB RAM-geheugen zich niet ook bijvoorbeeld met (offline) muziek of podcasts vullen, want met alleen kaarten krijg je het geheugen eigenlijk niet vol.

De navigatiefunctie is vooral geschikt om de eigen route terug te vinden (dit onderdeel ontbrak ineens in de Vantage V3, maar is nu weer terug) of door een GPX-bestand te laden en de route te volgen. Polar heeft zelf geen routefunctionaliteit, maar werkt met Komoot en Strava (routes en segmenten). Dat werkt goed, maar een betaald abonnement bij deze services is wel nodig om ze echt te kunnen gebruiken. Gebruik van Komoot heeft als voordeel dat de Grit X2 Pro bij het naderen van een kruising een signaal geeft; bij routes van Strava of een geïmporteerde GPX-route is deze functionaliteit er niet.

De Polar Grit X2 Pro kan dankzij de offline kaarten prima navigeren

© Edmond Varwijk

Extra gedetailleerde kaarten kunnen worden gedownload naar de Grit X2 Pro

© Edmond Varwijk

De hardware

De Grit X2 Pro beschikt over een prachtig amoled-scherm met mooie kleuren. Dat laat zich vlot bedienen via vijf fysieke knoppen of het aanraakscherm en elke combinatie daarvan. Anders dan de Vantage V3 is de Grit X2 Pro tot 100 meter waterdicht én beschikt hij over nog krasvaster saffierglas.

Het verschil had nog groter kunnen zijn, want in onze review van die Vantage V3 waren wij erg negatief over de vele bugs in zowel de firmware van die smartwatch als in de bijbehorende app. Met de nieuwste 2.0.19 firmware zijn die problemen er voor de Grit X2 Pro en inmiddels ook voor de Vantage V3 niet meer. Verder zijn er echter geen verschillen, niet in de hardware en ook niet in de functionaliteit van de Grit X2 Pro ten opzichte van de toch wel heel veel goedkopere Vantage V3.

Afhankelijk van het model van de Grit X2 Pro waarmee je de Vantage V3 vergelijkt, is deze laatste maar liefst 150 of zelfs 270 euro goedkoper. En dat is serieus geld.

Met leren band en titanium behuizing past de Grit X2 Pro Titan bij elke gelegenheid en kleding.

© Polar

De software

Nu de belangrijkste softwareproblemen zijn opgelost, is het tijd dat Polar weer eens nieuwe functionaliteit gaat toevoegen. Want in vergelijking tot de concurrentie blijft het merk wel achter. Dat geldt voor meer geavanceerde sport- en gezondheidsfuncties, maar ook de smartwatchfunctionaliteit. Je kunt binnenkomende berichten lezen, muziek besturen en bijvoorbeeld het weerbericht bekijken, maar offline muziek beluisteren, gesprekken aannemen en een betaalfunctie ontbreken. 

Ook de al vaker hier uitgesproken noodzaak het uiterlijk van de firmware eens te vernieuwen is nog altijd niet gehonoreerd. De manier waarop menu’s en belangrijke onderdelen van de firmware zich nu presenteren, is zeker niet van het premium-niveau waarop Polar deze Grit X2 Pro aanprijst en doet ook geen recht aan de resolutie en kleuren van het prachtige amoled-scherm.

Conclusie

De Grit X2 Pro is een prachtige sportieve smartwatch waarvan het uiterlijk alleen door de Titan-versie nog wordt overtroffen. Je moet echter wel erg graag een stoere Polar om de pols willen, want de prijs die Polar voor deze modellen vraagt is te hoog in vergelijking met de concurrentie. Wil je wel een Polar, maar niet de hoofdprijs betalen? De Vantage V3 beschikt over nagenoeg dezelfde hardware en functionaliteit voor heel veel minder geld.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten