Review Polar Vantage v3 - Alleen hardware is niet genoeg

© Polar.com

Review Polar Vantage v3 - Alleen hardware is niet genoeg

Geplaatst: 13 januari 2024 - 18:21

Edmond Varwijk

De Polar Vantage v3 is het nieuwe topmodel waarmee Polar sporters probeert te overtuigen dat er meer is dan Garmin. Of de Vantage v3 daarvoor goed genoeg is, valt echter te bezien.

5,0

Ons oordeel

Polar Vantage v3

Pluspunten

Amoledscherm

Knoppen én aanraakscherm

Sportfuncties

Offline kaarten

Minpunten

Buggy software

Firmware

Beperkt nut ECG

Geen betaalfunctie

Geen muziek

Conclusie

Er is een flinke update van minimaal de firmware en liefst ook de bijbehorende app nodig om recht te doen aan de verwachting die Polar met de Vantage v3 wekt. Van een topmodel mag worden verwacht, ook al ligt de prijs ervan lager dan van concurrerende topmodellen. Voor de bijna zeshonderd euro die Polar nu vraagt, zijn betere en vooral ook stabielere smartwatches en sporthorloges te koop. Lukt het Polar wel de software te verbeteren en liefst de prijs nog met honderd euro te verlagen, dan heeft het met deze nieuwe Vantage V3 een prima product in huis....
Lees meer

Bijna tweeënhalf jaar heeft Polar gedaan over de ontwikkeling van deze Vantage v3. Een waanzinnig lange tijd waarin het merk enkel zoethoudertjes uitbracht, zoals de Pacer, de Pacer Pro en de Ignite. Geen van allen echte succesverhalen, maar vaak door de gunstige prijs ook niet de slechtste keuze die een (beginnende) sporter kon maken. Het wachten was echter op een nieuw topmodel.

De hardware

Het uiterlijk van de Vantage v3 is helemaal oké. Het is een prachtig sporthorloge, die naast altijd stijlvol zwart ook verkrijgbaar is in kobaltblauw en gebroken wit. De behuizing is niet te groot, de manchet van een blouse/overhemd kan gewoon dichtgeknoopt worden en dat draagt toch fijner – anders dan bij de grootste modellen van Garmin, waarbij dat niet altijd gaat.
Mooi is de ronde vorm die doorloopt in het al even fraaie amoledscherm. Voor de bediening zitten er vijf fysieke knoppen aan de zijkant, allemaal voorzien van een prettig ribbeltjespatroon. Twee ervan zijn bovendien rood, wat het gebruiksgemak verder vergroot.
Om de accu te sparen, schakelt de Vantage v3 na enige tijd het beeldscherm uit of beperkt hij de weergave tot alleen de tijd. Wil je dan het scherm activeren, is alleen aanraken niet voldoende, daarvoor is het helaas nodig een van de knoppen in te drukken.
Helaas ontbreekt een NFC-chip en daarmee de mogelijkheid een betaalkaart te koppelen voor betalingen onderweg. Ook muziekopslag ontbreekt; wil je onderweg genieten van muziek of een podcast dan is ook daarvoor een smartphone nodig.

De nieuwe Vantage v3 van Polar is een zeer fraai vormgegeven sporthorloge.

© Polar.com

De nieuwe Vantage v3 van Polar is een zeer fraai vormgegeven sporthorloge.

Sensors

Een belangrijk onderdeel van een sporthorloge zijn de sensors en hier claimt Polar baanbrekende vernieuwing met de ‘meest nauwkeurige optische hartslagmeting ooit’ en een nieuwe temperatuurmeter die ook gedurende de nacht de variaties in de lichaams- en huidtemperatuur waarneemt. Ook bevat het sporthorloge een SpO2-sensor die de hoeveelheid zuurstof in het bloed meet, iets wat geldt als een indicator voor het algehele welbevinden van de mens. Verder is de Vantage v3 het tweede Polar-horloge dat multiband-gps ondersteunt voor een nog betere positiebepaling. Aan sensors dus geen gebrek.

Aan de binnenzijde de sensors en de aansluiting voor de usb-kabel.

© Polar.com

Aan de binnenzijde de sensors en de aansluiting voor de usb-kabel.

De Vantage v3 kan dankzij de nieuwe optische hartslagsensor nu ook een ECG-meting doen. Zo’n elektrocardiogram (ECG) is een registratie van de elektrische activiteit van het hart en wordt veel gebruikt in de medische wereld. Helaas is de Polar-sensor niet gecertificeerd en is de meting zoals Polar zelf zegt “niet bedoeld voor enige medische analyse, diagnose of behandeling inclusief zelfbehandeling of consulatie met een dokter”.
Dat is een valide juridisch standpunt, maar waarom kiest Polar er niet voor om net als Apple en Garmin zijn ECG-functionaliteit te laten certificeren, zodat het nadere analyses kan doen en bijvoorbeeld afwijkingen in het patroon kan rapporteren. In de huidige vorm is het ECG weinig meer dan een gimmick, die dan ook snel zijn waarde verliest.
Tijdens het sporten zelf ontdekten we soms opvallende hartslagregistraties die afwijken van wat je zou verwachten of van wat een tweede, simultaan gedragen sporthorloge registreerde. Hoewel dit geen vergelijkende test is, hebben we afwijkingen zoals hier nog niet eerder gezien bij eerdere vergelijkende tests van hartslagmeters.

De Vantage v3 kan een niet-medische ECG maken.

© Edmond Varwijk

Het ECG van de Vantage v3 is niet-medisch te gebruiken en, omdat Polar zelf niet echt analyseert, vooral een gimmick.

Offline kaarten

Kaarten en navigatie zijn belangrijke functies van een sporthorloge, en hier gebruikt de Vantage v3 zijn nieuwe multiband-gps. De Vantage v3 beschikt over 32 GB geheugen, zodat kaarten ook offline te gebruiken zijn (zonder smartphone-verbinding).
Basiskaarten voor de VS en Europa zijn standaard aanwezig. Andere regio’s en meer gedetailleerde kaarten kunnen worden toegevoegd. Dit werkt helaas alleen via de website en niet via de Polar-app: een computer en via usb aangesloten horloge zijn vereist.
De kaarten zijn van uitstekende kwaliteit. Voor sporters is het vooral belangrijk een route te kunnen laden en deze te volgen. Raak je van de route, dan toont de Vantage v3 wel de richting terug naar de route, maar niet hoe je van de route bent afgeraakt.

De Vantage v3 is het eerste Polar-sporthorloge met offline kaarten.

© Edmond Varwijk

De Vantage v3 is het eerste Polar-sporthorloge met offline kaarten.

Naast de standaard kaarten kunnen meer gedetailleerde geüpload worden.

© Edmond Varwijk

Rammelende software

Het is duidelijk dat Polar bij de ontwikkeling van de Vantage v3 vooral naar de hardware-eisen heeft gekeken en die heeft geüpdatet. Helaas is dat ten koste gegaan van de software, want die is op zijn best onbetrouwbaar. De klachten na een maand gebruik zijn de regelmatig wegvallende bluetooth-verbinding en de synchronisatieproblemen die daardoor optreden. Als sporter wil je na de finish zo snel mogelijk je resultaten synchroniseren met de Polar Flow-app en webdiensten zoals Strava. Maar het is voortdurend afwachten óf de Vantage v3 verbinding maakt en zijn gegevens kan delen. Zelfs een volledige reset van het sporthorloge én het opnieuw installeren van de app hebben die problemen niet verholpen.
De app zelf is prima, net als Polars webdienst. Jammer is dat de firmware van het sporthorloge nog niet geüpdatet is.
Het nieuwe display is mooi, met widgets die worden ingesteld met informatie die jij wilt zien. Ook de informatieschermen zijn prettig, met een weergave van dag- en weekactiviteiten, het nachtelijke herstel, de slaapscore, en andere gezondheids- en sportstatistieken. Maar ook hier wordt de pret soms verpest door het zomaar ontbreken van gegevens. Ook jammer zijn de verouderde menu’s die de mogelijkheden van een modern amoledscherm geheel niet benutten.

De Polar Flow-app biedt veel informatie van trainingen en gezondheid.

© Edmond Varwijk

Softwareproblemen moeten eerst verholpen worden door Polar.

© Edmond Varwijk

Conclusie

Er is een flinke update van minimaal de firmware en liefst ook de bijbehorende app nodig om recht te doen aan de verwachting die Polar met de Vantage v3 wekt. Van een topmodel mag worden verwacht, ook al ligt de prijs ervan lager dan van concurrerende topmodellen. Voor de bijna zeshonderd euro die Polar nu vraagt, zijn betere en vooral ook stabielere smartwatches en sporthorloges te koop. Lukt het Polar wel de software te verbeteren en liefst de prijs nog met honderd euro te verlagen, dan heeft het met deze nieuwe Vantage V3 een prima product in huis.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten