ID.nl logo
Review Polar Vantage v3 - Alleen hardware is niet genoeg
© Polar.com
Gezond leven

Review Polar Vantage v3 - Alleen hardware is niet genoeg

De Polar Vantage v3 is het nieuwe topmodel waarmee Polar sporters probeert te overtuigen dat er meer is dan Garmin. Of de Vantage v3 daarvoor goed genoeg is, valt echter te bezien.

Conclusie

Er is een flinke update van minimaal de firmware en liefst ook de bijbehorende app nodig om recht te doen aan de verwachting die Polar met de Vantage v3 wekt. Van een topmodel mag worden verwacht, ook al ligt de prijs ervan lager dan van concurrerende topmodellen. Voor de bijna zeshonderd euro die Polar nu vraagt, zijn betere en vooral ook stabielere smartwatches en sporthorloges te koop. Lukt het Polar wel de software te verbeteren en liefst de prijs nog met honderd euro te verlagen, dan heeft het met deze nieuwe Vantage V3 een prima product in huis.

Plus- en minpunten
  • Amoledscherm
  • Knoppen én aanraakscherm
  • Sportfuncties
  • Offline kaarten
  • Buggy software
  • Firmware
  • Beperkt nut ECG
  • Geen betaalfunctie
  • Geen muziek

Bijna tweeënhalf jaar heeft Polar gedaan over de ontwikkeling van deze Vantage v3. Een waanzinnig lange tijd waarin het merk enkel zoethoudertjes uitbracht, zoals de Pacer, de Pacer Pro en de Ignite. Geen van allen echte succesverhalen, maar vaak door de gunstige prijs ook niet de slechtste keuze die een (beginnende) sporter kon maken. Het wachten was echter op een nieuw topmodel.

De hardware

Het uiterlijk van de Vantage v3 is helemaal oké. Het is een prachtig sporthorloge, die naast altijd stijlvol zwart ook verkrijgbaar is in kobaltblauw en gebroken wit. De behuizing is niet te groot, de manchet van een blouse/overhemd kan gewoon dichtgeknoopt worden en dat draagt toch fijner – anders dan bij de grootste modellen van Garmin, waarbij dat niet altijd gaat.
Mooi is de ronde vorm die doorloopt in het al even fraaie amoledscherm. Voor de bediening zitten er vijf fysieke knoppen aan de zijkant, allemaal voorzien van een prettig ribbeltjespatroon. Twee ervan zijn bovendien rood, wat het gebruiksgemak verder vergroot.
Om de accu te sparen, schakelt de Vantage v3 na enige tijd het beeldscherm uit of beperkt hij de weergave tot alleen de tijd. Wil je dan het scherm activeren, is alleen aanraken niet voldoende, daarvoor is het helaas nodig een van de knoppen in te drukken.
Helaas ontbreekt een NFC-chip en daarmee de mogelijkheid een betaalkaart te koppelen voor betalingen onderweg. Ook muziekopslag ontbreekt; wil je onderweg genieten van muziek of een podcast dan is ook daarvoor een smartphone nodig.

©Polar.com

De nieuwe Vantage v3 van Polar is een zeer fraai vormgegeven sporthorloge.

Polar Vantage 3: Specificaties

  • Adviesprijs: 559,99 euro
  • Kleuren: Zwart, kobaltblauw, gebroken wit
  • Platform: Android, iOS
  • Scherm: Amoled (454 x 454 pixels)
  • Formaat: 47,0 x 50,8 x 14,5 mm
  • Gewicht: 57 gram aluminium met Gorilla-glass
  • Sensors: Hartslagmeter, ademhalingssnelheid, slaapmonitor, barometer, stappenteller
  • Connectiviteit: Wifi, bluetooth
  • Overig: Gps/glonass/galileo, waterdicht 50m, verwisselbare bandjes
  • Website: www.polar.com

Sensors

Een belangrijk onderdeel van een sporthorloge zijn de sensors en hier claimt Polar baanbrekende vernieuwing met de ‘meest nauwkeurige optische hartslagmeting ooit’ en een nieuwe temperatuurmeter die ook gedurende de nacht de variaties in de lichaams- en huidtemperatuur waarneemt. Ook bevat het sporthorloge een SpO2-sensor die de hoeveelheid zuurstof in het bloed meet, iets wat geldt als een indicator voor het algehele welbevinden van de mens. Verder is de Vantage v3 het tweede Polar-horloge dat multiband-gps ondersteunt voor een nog betere positiebepaling. Aan sensors dus geen gebrek.

©Polar.com

Aan de binnenzijde de sensors en de aansluiting voor de usb-kabel.

De Vantage v3 kan dankzij de nieuwe optische hartslagsensor nu ook een ECG-meting doen. Zo’n elektrocardiogram (ECG) is een registratie van de elektrische activiteit van het hart en wordt veel gebruikt in de medische wereld. Helaas is de Polar-sensor niet gecertificeerd en is de meting zoals Polar zelf zegt “niet bedoeld voor enige medische analyse, diagnose of behandeling inclusief zelfbehandeling of consulatie met een dokter”.
Dat is een valide juridisch standpunt, maar waarom kiest Polar er niet voor om net als Apple en Garmin zijn ECG-functionaliteit te laten certificeren, zodat het nadere analyses kan doen en bijvoorbeeld afwijkingen in het patroon kan rapporteren. In de huidige vorm is het ECG weinig meer dan een gimmick, die dan ook snel zijn waarde verliest.
Tijdens het sporten zelf ontdekten we soms opvallende hartslagregistraties die afwijken van wat je zou verwachten of van wat een tweede, simultaan gedragen sporthorloge registreerde. Hoewel dit geen vergelijkende test is, hebben we afwijkingen zoals hier nog niet eerder gezien bij eerdere vergelijkende tests van hartslagmeters.

©Edmond Varwijk

Het ECG van de Vantage v3 is niet-medisch te gebruiken en, omdat Polar zelf niet echt analyseert, vooral een gimmick.

Offline kaarten

Kaarten en navigatie zijn belangrijke functies van een sporthorloge, en hier gebruikt de Vantage v3 zijn nieuwe multiband-gps. De Vantage v3 beschikt over 32 GB geheugen, zodat kaarten ook offline te gebruiken zijn (zonder smartphone-verbinding).
Basiskaarten voor de VS en Europa zijn standaard aanwezig. Andere regio’s en meer gedetailleerde kaarten kunnen worden toegevoegd. Dit werkt helaas alleen via de website en niet via de Polar-app: een computer en via usb aangesloten horloge zijn vereist.
De kaarten zijn van uitstekende kwaliteit. Voor sporters is het vooral belangrijk een route te kunnen laden en deze te volgen. Raak je van de route, dan toont de Vantage v3 wel de richting terug naar de route, maar niet hoe je van de route bent afgeraakt.

©Edmond Varwijk

De Vantage v3 is het eerste Polar-sporthorloge met offline kaarten.

©Edmond Varwijk

Rammelende software

Het is duidelijk dat Polar bij de ontwikkeling van de Vantage v3 vooral naar de hardware-eisen heeft gekeken en die heeft geüpdatet. Helaas is dat ten koste gegaan van de software, want die is op zijn best onbetrouwbaar. De klachten na een maand gebruik zijn de regelmatig wegvallende bluetooth-verbinding en de synchronisatieproblemen die daardoor optreden. Als sporter wil je na de finish zo snel mogelijk je resultaten synchroniseren met de Polar Flow-app en webdiensten zoals Strava. Maar het is voortdurend afwachten óf de Vantage v3 verbinding maakt en zijn gegevens kan delen. Zelfs een volledige reset van het sporthorloge én het opnieuw installeren van de app hebben die problemen niet verholpen.
De app zelf is prima, net als Polars webdienst. Jammer is dat de firmware van het sporthorloge nog niet geüpdatet is.
Het nieuwe display is mooi, met widgets die worden ingesteld met informatie die jij wilt zien. Ook de informatieschermen zijn prettig, met een weergave van dag- en weekactiviteiten, het nachtelijke herstel, de slaapscore, en andere gezondheids- en sportstatistieken. Maar ook hier wordt de pret soms verpest door het zomaar ontbreken van gegevens. Ook jammer zijn de verouderde menu’s die de mogelijkheden van een modern amoledscherm geheel niet benutten.

©Edmond Varwijk

©Edmond Varwijk

Conclusie

Er is een flinke update van minimaal de firmware en liefst ook de bijbehorende app nodig om recht te doen aan de verwachting die Polar met de Vantage v3 wekt. Van een topmodel mag worden verwacht, ook al ligt de prijs ervan lager dan van concurrerende topmodellen. Voor de bijna zeshonderd euro die Polar nu vraagt, zijn betere en vooral ook stabielere smartwatches en sporthorloges te koop. Lukt het Polar wel de software te verbeteren en liefst de prijs nog met honderd euro te verlagen, dan heeft het met deze nieuwe Vantage V3 een prima product in huis.

▼ Volgende artikel
Zo maak je tóch screenshots op Android als een app dat niet toestaat
Huis

Zo maak je tóch screenshots op Android als een app dat niet toestaat

Ondanks het feit dat Android een ontzettend open platform is waar je veel dingen zelf op kunt instellen, loop je soms tegen een beperking aan. Zo kan het zijn dat je in sommige apps geen screenshot mag maken. Maar mág niet betekent niet kán niet ... Toch een screenshot nodig? Probeer dan deze manieren!

⏱ Geen tijd om het complete artikel te lezen maar toch een screenshot nodig? Doe dan dit:

1. Zet Schermopname aan (staat meestal in het snelmenu) 2. Begin met het opnemen van je scherm 3. Na het opnemen speel je de video af 4. Pauzeer op het frame dat je wilt screenshotten 5. Maak nu het screenshot zoals je dat normaliter doet

Lukt dit niet? Vraag het dan aan Google Assistent.

Lees ook: Deze 4 functies maken Android 15 bijzonder

Hoe vaak doe je het niet: even snel een screenshot maken van wat er op het scherm gebeurt. Zo kun je aan een ander laten zien wat jij ziet, waardoor diegene je kan helpen. Of je wilt iets vastleggen voor later. Wat je reden ook is: het is vervelend als blijkt dat een Android-app het maken van screenshots geblokkeerd heeft. Dit komt zelden voor, maar specifieke apps hebben dergelijke beperkingen – denk aan bankapps en berichtendiensten. Soms is het een kwestie van een schuifregelaar omzetten in de instellingen van een app, maar in veel andere gevallen is het onmogelijk.

In vrijwel alle gevallen heeft dit met privacy en beveiliging te maken. Zo beperkt een bankapp deze functie om te voorkomen dat je persoonlijke gegevens lekken. Browserapps beperken de functionaliteit daarnaast soms in de privémodus (of incognito), zodat bepaalde zaken daadwerkelijk privé blijven. Berichtendiensten doen dit soms bij kortstondige of privéberichten, zodat anderen die niet te zien kunnen krijgen. En videostreamingdiensten bouwen dit soort beperkingen in in de strijd tegen piraterij: zo kunnen beelden niet op een ongeoorloofde manier gedeeld worden.

⚠️ Tegen de gebruiksvoorwaarden Als je een screenshot maakt in een app die dat normaal gesproken niet toestaat, kan dat in strijd zijn met bepaalde wetten, regels of richtlijnen. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor eventuele gevolgen, mochten die zich voordoen.

Een video-opname maken

Je kunt op verschillende manieren een screenshot maken binnen een app die dat normaliter niet toestaat. Zo kun je, hoe omslachtig dit ook klinkt, een video-opname maken. We bedoelen dan niet met een andere smartphone of camera, maar door gebruik te maken van de ingebouwde video-opnamefunctie. De meeste Android-smartphones hebben namelijk de optie Schermopname, binnen het snelmenu (dat is het menu dat je van boven naar beneden trekt). Als je de tegel ziet staan (misschien moet je hem eerst nog toevoegen), dan kun je als volgt te werk gaan.

• Trek het snelmenu naar beneden
• Zoek de optie
Schermopname op (het kan zijn dat die een pagina verderop zit of verstopt zit onder de knop Bewerken)
• Zet
Schermopname aan
• Begin met het opnemen van je scherm
• Na het opnemen speel je de video af
• Pauzeer op het frame dat je wilt screenshotten
• Maak nu het screenshot zoals je dat normaliter doet

Deze methode is echter niet volledig waterdicht. Het kan zijn dat een applicatie niet alleen het maken van een screenshot blokkeert, maar ook Schermopname. In dat geval kun je proberen de opname vanaf het thuisscherm te starten en vervolgens de app te openen. Het kan gebeuren dat de app dan niet in beeld komt tijdens het opnemen. Lukt dat ook niet Gelukkig is er nog een andere optie.

Vraag het aan Google Assistent

Je kunt Google Assistent vragen om het voor je te doen. Vaak blokkeren apps het maken van screenshots via de gebruikelijke manier (zoals volumeknop omlaag + powerknop), maar laten ze het met een omweg toch toe. Aangezien de Google Assistent op vrijwel elke Android-telefoon staat, kan dit een handige back-up zijn voor iedereen tegen de beperkingen aanloopt. Via het korte stappenplan leggen we je uit hoe je te werk gaat. Zo hoef je geen knoppencombinaties te gebruiken.

• Open de app (en het onderdeel) waarvan je een screenshot wilt maken
• Spreek Google Assistent aan (dit kan meestal met het commando
'Hey Google')
• Geef nu het commando '
maak een screenshot'
• De Assistent maakt direct een screenshot

Helaas is ook deze methode niet altijd succesvol. Sommige apps hebben een hardnekkige screenshotbescherming die helaas lastig te omzeilen is. Zie je na het maken van de afbeelding een zwart of leeg scherm? Dan is dat de reden.

Het kan zijn dat op jouw smartphone Google Assistent vervangen is door Google Gemini; maar de werking is hetzelfde. Mocht je de stemassistenten uitgeschakeld hebben, vergeet ze dan niet opnieuw te activeren via de instellingen van je toestel.

Niet voor screenshots, wel voor je smartphone:

De beste screenprotectors

▼ Volgende artikel
De handigste accessoires voor je laptop
© Volodymyr
Huis

De handigste accessoires voor je laptop

Haal jij graag alles uit je laptop? Dan kun je eigenlijk niet zonder handige gadgets en accessoires die het leven makkelijker maken. Je leest er alles over in dit artikel.

Dankzij handige gadgets en slimme randapparatuur haal je meer uit je laptop. Een laptoptas, losse muis en een beeldscherm zijn min of meer standaard. Maar we vertellen je graag over accessoires die minder voor de hand liggen. 💻 Accessoires voor meer mobiliteit 💻 Randapparatuur voor verbindingsmogelijkheden 💻 Diverse toevoegingen voor verbeterde prestaties en extra opties

Lees ook: Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit is waar je op moet letten!

Een laptopstandaard

Met een laptopstandaard werk je ergonomischer en krijg je minder snel last van je nek en schouders. Je kunt de laptop er namelijk iets hoger mee plaatsen en hebt enige vrijheid bij het instellen. Bovendien is het een ideaal hulmiddel als je graag met je laptop op de bank zit. Je hebt een mooi tableau waar je laptop stabiel op staat. Sommige modellen hebben ook ruimte voor je muis. Verder is het de moeite waard om een laptopstandaard te overwegen met ingebouwde koeling. Dat helpt om de temperatuur van je laptop lager te houden. Hierdoor slijten onderdelen minder snel en blijft de laptop langer goed werken.

Een powerbank met zonnepaneel

Ben je veel onderweg of neem je je laptop mee op vakantie? Dan is het handig om een powerbank mee te nemen. Hierdoor zit je veel minder snel zonder stroom. Je laadt de powerbank thuis op en als de accu van je laptop (bijna) leeg is, sluit je de apparaten op elkaar aan. Helemaal handig zijn de modellen met zonnepaneel. Denk er wel aan dat het een tijd duurt voor een powerbank helemaal opgeladen is met een ingebouwd paneeltje.

☀️ + 🔋= 🧑‍💻

Solar powerbanks

Let er verder op dat de powerbank krachtig genoeg is voor je laptop en voldoende capaciteit heeft. Je hebt minimaal 20.000 mAh nodig om er echt iets aan te hebben. Hoeveel output je nodig hebt, vind je op de oplader van je laptop. Voor sommige kleine modellen is 30 watt genoeg, maar de meeste hebben minstens 60 watt nodig.

©Daisy Daisy

Een universele wandstekker

Ga je veel op reis en kom je terecht in landen met andere wandcontactdozen dan in Nederland? In zo'n geval is het erg handig om een reisadapter te kopen (ook wel universele stekker of wereldstekker genoemd). Ook hier is het weer belangrijk om erop te letten dat het wattage toereikend is voor je laptop.

Een usb-naar-internet adapter

Een wifi-verbinding is standaard voor laptops en geeft je lekker veel vrijheid. Maar het kan zijn dat je een slechte of wisselvallige draadloze verbinding met een netwerk hebt. Of misschien ben jij iemand die meer nodig heeft of het gewoon prettig vindt om via een kabel verbonden te zijn. Veel laptops hebben geen utp-poort meer om een ethernetkabel in te pluggen. Met een losse adapter los je dat probleem eenvoudig op. Ga op zoek naar een usb-naar-RJ45-adapter (ook wel ethernetadapter genoemd). Die zijn al te vinden voor minder dan 10 euro. Op veel adapters zitten ook extra usb-poorten, wat ook zeker het overwegen waard is.  

©amnarj2006

Een kaartlezer

Draadloos bestanden overzetten of gewoon al je foto's in de cloud opslaan werkt over het algemeen prima. Maar met een ouderwetse kaartlezer is ook niks mis. Het is vooral handig als je wat oudere apparatuur zonder moderne verbindingsmogelijkheden hebt, of wanneer je al je gegevens liever lokaal bewaart. Voor een paar euro koop je al een universele kaartlezer, met aansluitingen voor bijvoorbeeld microSD, SDHC en UHS-I.

©begun1983

Een externe dvd/blu-ray-speler

Laptops worden steeds platter, maar daardoor is er wel minder plek voor poorten. De utp-connectie is verdwenen en hetzelfde geldt voor de dvd/blu-ray speler. Heb je een collectie van je favoriete films en series? Dan is het aanschaffen van een externe dvd/blu-ray-speler een uitkomst. Voor rond de 15 euro haal je al een prima exemplaar in huis.

Een externe harde schijf

Staat je laptop vol met foto's, video's en andere bestanden? Dan is een externe harde schijf een uitkomst. Daarmee stel je in het gunstigste geval de aankoop van een nieuwe laptop uit. Het is sowieso geen gek idee om je belangrijkste data (dubbel) op te slaan. Dat kan in de cloud, maar misschien kies je liever voor een fysieke schijf die je zelf in bezit hebt.

Een docking station

Met een docking station creëer je een werkplek met je laptop als middelpunt. Het is een soort hub met allerlei poorten, zoals HDMI- en usb-poorten, kaartlezers en een utp-aansluiting. Vaak zijn ze uitgerust met een oplader voor je laptop.

Je hoeft je laptop alleen maar in het docking station te pluggen en je bent meteen verbonden met alle andere apparaten. Sommige docking stations hebben een ingebouwde laptopstandaard, zodat je ook meteen ergonomisch zit. Heb je meerdere werkplekken of een flexibele werklocatie? Dan is een docking station een handige toevoeging die bovendien meteen de voordelen van andere randapparatuur toevoegt.