Review: Garmin Forerunner 265

Review: Garmin Forerunner 265

Geplaatst: 19 mei 2023 - 07:26

Edmond Varwijk

Bij nieuwe sporthorloges zijn de verschillen met het vorige model vaak maar lastig te ontdekken. Dat geldt niet voor de nieuwe Garmin Forerunner 265, daar knallen de kleuren nu werkelijk van het nieuwe amoled-scherm.

Samen met enkele waardevolle nieuwe functies, maakt dit de Forerunner 265 en de iets kleinere Forerunner 265S meteen een stuk interessanter dan zijn fletse voorganger. Ze bieden meer dan het 200-modelnummer doet vermoeden. In dit artikel lees je wat dit sporthorloge kan en waar je rekening mee moet houden.

Ook leuk om te weten: Review: Suunto 9 Peak Pro - sporthorloge maakt halve comeback

Prachtig scherm

Het meest in het oog springende onderdeel van de Forerunner 265 en de iets kleinere 265S is het nieuwe amoled-scherm. Met zijn heldere kleuren en scherpe lijnen is het een genot om naar te kijken en blijft dat ook dankzij het krasbestendige Gorilla-glas. Het bezwaar dat amoled bij feller daglicht minder goed is af te lezen dan de eerder gebruikte MIP-schermen, wordt door de nieuwste generaties amoled gelogenstraft.

Ook voor het hogere energieverbruik heeft Garmin inmiddels afdoende oplossingen gevonden. Naast de echte bespaarstand waarbij niet-gebruikte functies, zoals wifi en bluetooth, maar ook de continue meting door de polshartslagmeter worden uitgeschakeld, gaat ook de gewone gebruiksmodus nu veel zuiniger met de accuduur om. Het scherm schakelt niet echt uit maar licht wel nadrukkelijker op als het merkt dat je erop kijkt én tijdens het sporten. Dit werkt prima.

De kleuren spatten werkelijk van het nieuwe AMOLED-scherm van de Forerunner 265 en 265S.

Touch én knoppen

De Forerunner 265 en 265S bedien je via de vijf knoppen aan de zijkant, maar ook door met de vinger op het scherm te slepen en tikken. De combinatie aanraakscherm én knoppen is de beste combinatie voor de bediening van een klein accessoire als een sporthorloge en duidelijk onze favoriet. Garmin verdient een pluim dat het hier ook bij de Forerunner 265-modellen aan vasthoudt.

De Forerunner 265 en 265S bedien je via de knoppen aan de zijkant en via het aanraakscherm

Twee versies, geen verschillen

De Forerunner 265 verschijnt in twee versies die alleen in grootte en gewicht verschillen. De 265S is de kleinere van de twee met een behuizing die net geen 42 mm groot is, tegen 46 mm bij de grotere Forerunner 256 (zonder de S). Beide zijn 12,9 mm dik, het gewicht 47 gram voor de 265 tegen 39 gram voor de S-variant. De 265S is volgens Garmin geschikt voor de kleinere pols, terwijl vanaf 135 mm polsomtrek de 256 de betere keuze is.

Naast de Forerunner 265 (links) is er ook de iets kleinere 265S (rechts) voor de smallere pols.

De iets kleinere kast resulteert bij de 256S in een schermgrootte met 28,1 mm diameter met bij een resolutie van 360 x 360 pixels. Bij de 256 is het scherm een fractie groter, 32,5 mm in diameter met een resolutie van 416 x 416 pixels. Het onderling verschil tussen de nieuwe modellen is wel zichtbaar maar in het gebruik minder merkbaar. Ten opzichte van het vorige model, de Forerunner 255 is het echter enorm. Vergelijk je de 255 met de 265 dan is de resolutie 2,6 keer zo hoog, en doe je hetzelfde met de kleinere modellen 255S en 265S dan is dat zelfs 2,7 keer. En het verschil in kleuren is nog groter, dat gaat van 64 bij de beide vorige modellen met hun MIP-scherm naar 64.000 bij beide 265-modellen met amoled-scherm, en dat is geen tikfout.

Meer trainingsdata

Voor sporters is het verschil in pixels en schermgrootte voor een deel bijzaak, zij letten vooral op de sportieve mogelijkheden. En die zijn goed verzorgd en gelijk bij beide modellen. Behalve hardlopen wordt een keur aan andere sporten ondersteund, inclusief multisporten zoals thriatlon, biatlon, brick en zwemloop. Om de sportieve prestaties te registreren en analyseren, beschikken beide 265-modellen over een hartslagmeter, een ademhalingsmeter en een zuurstofmeter (saturatie) en voor navigatie en het vastleggen van de route, een barometrische hoogtemeter, thermometer en natuurlijk positiebepaling via gps, maar ook GLONASS en Galileo. De sportieve data zijn tijdens en na het sporten af te lezen op het scherm maar ook via de Garmin Connect-app. Synchronisatie met andere online platformen als Strava en TrainingPeaks is standaard aanwezig.

De Forerunner 265 en 265S beschikken over alle benodigde sensoren voor een goede registratie en gedegen analyse van de eigen sportieve prestaties.

De Forerunner 265 en 265S beschikken over alle benodigde sensoren voor een goede registratie en gedegen analyse van de eigen sportieve prestaties.

Training-readiness

Voor inzicht in de trainingen en het benodigde herstel, heeft Garmin nu Training-readiness toegevoegd. Al bekend van de duurdere modellen, zit het voor het eerst nu ook op een model in de 200-serie. Training-readiness geeft een advies of het lichaam al voldoende hersteld is voor een volgende training. Het combineert de gegevens die het tijdens sport, rust en ook nachtrust verzamelt en geeft dan een advies voor de komende training.

Het is een goede methoden om overbelasting te voorkomen. Wie wil groeien als sporter moet namelijk minsten zo goed werken aan herstel na een training als aan de inzet tijdens de training. Bovendien is overbelasting bijna een garantie voor blessures, en dat wil iedere sporter liefst toch voorkomen. Tijdens het trainen registreert de Forerunner 265 behalve bekende zaken als de route via gps en hartslag en zuurstofgehalte via de sensoren aan de binnenzijde, nu ook de kracht die je in het lopen stopt.

De meting aan de pols is nauwkeurig genoeg om de paslengte te meten, de afzethoogte en ook de cadance en dit maakt dat ook zonder gebruik van een separate meter op de schoenen, de kracht tijdens het lopen wordt gemeten. Training-readiness is in elk geval voorlopig exclusief voor de 265 en 265S en komt niet via een softwareupdate ook op de eerdere 255 en 55.

De Training-readiness is een prima indicatie of het lichaam al toe is aan een volgende training.

HRV-meting

Een functie die is gebleven, is de hartslagvariatie (HRV). Hiervoor registreert de Garmin gedurende minimaal drie weken niet alleen de hartslag maar ook de van milliseconden tussen twee hartslagen. Volgens Garmin is de HRV-status zeer geschikt als indicatie van de overall fitheid, het stressniveau, of je overtraind bent en daarmee de mate waarin gedurende de dag meer of minder intensief getraind kan worden. De HRV-status is gelukkig geen lastig te interpreteren waarde, Garmin drukt deze uit in ofwel rood, oranje of groen voor respectievelijk een mindere of juist betere fitheid. Het is een van de gegevens die de basis is van het Ochtend-rapport. Elke morgen kort na het wakker worden verschijnt dit overzicht van de nachtrust, de slaapfases en de fitheid automatisch op het scherm.

Het ochtendrapport geeft elke morgen een indicatie van de algehele fitheid die dag.

Het ochtendrapport geeft elke morgen een indicatie van de algehele fitheid die dag.

Muziek inclusief

Van de 265/265S komen geen aparte Music-edities uit zoals nog wel van de Forerunner 255, simpelweg omdat de muziekfunctionaliteit nu standaard in beide modellen is. Koppeling aan een muziekdienst zoals Spotify of Deezer is eenvoudig, er is opslagruimte voor muziek en podcasts zodat ook zonder smartphone er onderweg geluisterd kan worden. Bluetooth headsets of oortjes kunnen direct aan de Forerunner gekoppeld worden. Vooruit, achteruit, volgend nummer, harde zachter, het kan direct op de Forerunner worden geregeld via het aanraakscherm.

Spotify direct op de Garmin Forerunner 265 voor muziek en podcasts onder het sporten.

0

Powered by

logo

Beste online platform

Met ieder sporthorloge komt ook een online platform voor registratie van de gegevens en het analyseren ervan. Eerder al vergeleken we de online prestaties van de verschillende merken en kwam het Connect-platform van Garmin met zijn apps voor de verschillende smartphones, als beste uit de test. Met de aanschaf van een van beide nieuwe Forerunner-modellen krijg je onbeperkt en zonder verdere kosten toegang tot de apps en het platform.

Behalve registratie van trainingen en wedstrijden biedt Garmin Connect ook steeds meer trainingsadviezen. Wil je jezelf voorbereiden voor een lange fietstocht, een halve of hele marathon hardlopen dan helpt Garmin daarbij met schema’s en geplande trainingen. Het heeft nog niet de kwaliteit van een persoonlijke trainer waarmee je juist die standaard schema’s nog persoonlijker kunt maken en echt toegespitst op de eigen fysieke en mentale status, maar het komt een heel einde.

De Garmin Connect-app voor registratie en analyse van sportinspanningen.

Conclusie

Hoewel je maar weinig nodig hebt om met hardlopen te beginnen, verzamelt iedere hardloper bijna ongemerkt een flink arsenaal aan schoenen, kleding en accessoires. Bij fietsers en zwemmers is het niet anders. Allemaal zullen ze ook al snel een gps-sporthorloge aan hun spullen toevoegen én het dagelijks gebruiken.

De gegevens die het verzamelt tijdens het sporten, maar ook tijdens de momenten van rust, zijn een belangrijke basis voor het verder verbeteren van de prestaties. Het relatief lage modelnummer van de Forerunner 265 en 265S doet vermoeden dat het een uitgekleed instapmodel is. De prestaties en vele mogelijkheden van de horloges inclusief die van het bijbehorende online Garmin Connect-platform maken het echter een meer dan verantwoorde keuze voor iedere sporter, zelfs al is de prijs daar ook naar.

8,0

Ons oordeel

Garmin Forerunner 265 en 265S

Pluspunten

Amoled-scherm

Knoppen én aanraakscherm

Sportfuncties

Gezondheidsfuncties

Garmin Pay

Minpunten

Niet-standaard oplader

Kleuren (moet je mooi vinden)

Conclusie

De Garmin Forerunner 265/265S is door zijn hoge prijs al lang geen instapmodel meer. Gelukkig compenseert de techniek dit volledig, de nieuwe 265 en 265S beschikken over een geweldige set aan functies. Het grootste deel van de sporters heeft voldoende aan de vastlegging die met de nieuwe Forerunner tijdens het sporten, maar ook tijdens het herstel gebeurt. Aangevuld met het krachtige Connect-platform maakt dit van de nieuwe Forerunner 265 en de functioneel gelijke, maar iets kleinere 265S een van de beste sporthorloges die er momenteel te koop is....
Lees meer

Thuis aan je conditie werken?

Zorg dan voor de juiste trainingshulpjes

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten