ID.nl logo
Gezond leven

15 slimme toepassingen voor wearables

Wearables zijn ongekend populair. Maar wie aan deze draagbare technologie denkt, komt vaak niet verder dan een hardlooparmband. Zonde, want er zijn veel meer wearables dan dat, elk model met een eigen functie die ons leven makkelijker moet maken. We zetten vijftien toepassingen voor je op een rij.

01 Tijd en communicatie

Laten we beginnen bij het begin. Want de oudste wearable in de geschiedenis is uiteraard het horloge: van oorsprong een stuk mechaniek om je pols, maar sinds 1972 ook in een digitale variant. Sinds een jaar of twee is het horloge weer helemaal terug, ditmaal in een slimme vorm: de smartwatch. Uiteraard kun je op al deze horloges gewoon de tijd zien, maar de meest recente edities, zoals de in maart geïntroduceerde Apple Watch, stellen je in staat om te telefoneren via je polshorloge (je hebt daar wel nog een verbinding met een iPhone voor nodig). Naast bellen kun je echter ook berichten, kleine tekeningetjes of zelfs je hartslag sturen. Daarmee wordt de smartwatch een belangrijk communicatiemiddel.

©PXimport

De meeste wearables bieden je de mogelijkheid om de tijd te zien en sommige apparaten laten je zelfs communiceren.

02 Fitness

Het is niet overdreven om te stellen dat de fitnessindustrie verantwoordelijk is voor het populair maken van wearables. Want of je nu de Fitbit gebruikt of de Nike Fuelband, niets is eenvoudiger dan even een armband om je pols te klikken en de technologie z'n werk te laten doen. Met een armband als de Fuelband kun je niet alleen eenvoudig bijhouden welke afstand je hebt gerend, hoe snel en via welke route. Je kunt dat later ook delen met je sociale netwerk, zodat er een social incentive ontstaat: aangemoedigd worden door je vrienden werkt fantastisch voor je motivatie.

©PXimport

Wearables zoals de Nike Fuelband werken motiverend.

03 Gezondheid

De Apple Watch heeft een hartslagmeter en is daarin allesbehalve uniek; de LG G Watch R en de Microsoft Watch hebben er ook eentje. Je kunt je voorstellen dat dit handig is wanneer je aan het hardlopen bent en er ineens hartproblemen optreden, want dan ben je er natuurlijk supersnel bij. Maar wat wearables op dit moment voor gezondheid doen, verbleekt bij wat er in de nabije toekomst mogelijk is.

Zo werkt Google aan contactlenzen die de glucosewaarden in je tranen meten. Dit is fantastisch nieuws voor suikerpatiënten die daardoor geen bloed meer hoeven te prikken. Zo zullen wearables uiteindelijk ook in staat zijn om andere aandoeningen tijdig op te sporen, bijvoorbeeld in combinatie met nanobots in je bloed.

©PXimport

Contactlenzen die glucosewaarden kunnen meten en doorgeven. Het zet de wereld van diabetici op z'n kop.

04 Lifestyle

Jezelf fit houden en je gezondheid in de gaten houden zijn twee belangrijke zaken die je met wearables kunt doen. Maar gezond leven en fit worden, dat vereist natuurlijk wel zelfdiscipline en een verandering van je levensstijl. Ook daar kunnen wearables een rol in spelen. Zo heeft de Apple Watch een (optionele) ingebouwde functie die je vertelt dat je moet opstaan als je te lang zit en zijn er bijvoorbeeld apps voor Android Wear (de smartwatches die op het besturingssysteem Android draaien) die je vertellen dat het tijd is om een glas water te drinken. Allemaal heel subtiel, maar potentieel levensveranderend.

05 Medisch onderzoek

Dit is een functie die op dit moment nog niet echt door wearables wordt vervuld, maar je kunt je voorstellen dat wanneer er wearables bestaan die medische gegevens van je verzamelen (en dat kan zo eenvoudig zijn als je hartslag of bloeddruk) dit nuttige gegevens oplevert. Als je die gegevens vervolgens centraal verzamelt, ontstaat er een schat aan informatie die tot nieuwe inzichten kan leiden (bijvoorbeeld de relatie tussen een gezond leefritme en glucosewaarden in het bloed). In theorie zijn vrijwel alle wearables daar nu al technologisch toe in staat. Het zijn de privacyvraagstukken die een toepassing op grote schaal vooralsnog tegenhouden.

©PXimport

Wearables zullen het verzamelen van medische gegevens aanzienlijk vergemakkelijken.

06 Augmented reality

Je zou het bijna vergeten, Google Glass. Google mag het project dan op een wat lager pitje hebben gezet, het is natuurlijk een kwestie van tijd voordat we een wearable dragen die ons extra informatie geeft over de wereld waarin we leven. Met de huidige generatie Google Glasses kan dat al: een kaart op je netvlies met routebeschrijving, maar ook een extra laag die je meer informatie geeft over bijvoorbeeld het gebouw waarnaar je kijkt of vluchtinformatie wanneer je je blik op een vliegtuig richt. Op die manier kunnen wearables het leven zoals we dat nu kennen, aanzienlijk verrijken.

©PXimport

Google Glass is een uitstekend voorbeeld van waartoe augmented reality in staat is.

07 Virtual reality

De overtreffende trap van augmented reality is virtual reality: wat je ziet, wordt niet verrijkt, maar compleet vervangen door een virtuele versie van de werkelijkheid. Dat is niet alleen een interessante manier om film te kijken, maar uiteraard ook om games te spelen. Virtual reality was in de jaren negentig even hot, maar is sinds een jaar of drie weer helemaal terug, nu de technologie is gereduceerd tot een wearable. Nou ja wearable, of je nu gaat voor de HoloLens van Microsoft of de Oculus Rift, het is nogal een apparaat dat je op je hoofd zet. Echter, naarmate de technologie wordt verfijnd, zullen VR-brillen snel kleiner worden en zelfs al was dat niet zo, je krijgt er nogal wat voor terug.

©PXimport

De Oculus Rift is wat groot voor een wearable, maar daar krijg je ook wat voor terug: een andere wereld.

08 Betalen

Je portemonnee uit je zak pakken, openvouwen, pasje eruit halen, betalen en alles weer opbergen. Dat kan natuurlijk een stuk sneller en NFC-technologie maakt dat mogelijk. Betalen met NFC-technologie is doorgaans een kwestie van je wearable langs een betaalterminal halen en klaar! In werkelijkheid blijkt het best lastig om de betaalmarkt open te breken, waardoor je je met een Android-horloge moet beperken tot enkele zaken als Starbucks. Met een Apple Watch kan dat ook in een paar andere winkels, maar dat is nog altijd niet schokkend. Dit zal zich in de komende jaren moeten ontwikkelen, maar dát het de nieuwe betaalstandaard wordt, is onvermijdelijk. Disney heeft zelfs een eigen armband ontwikkeld, waarmee je contactloos kunt betalen in zijn pretparken.

©PXimport

Contactloos betalen met je smartwatch: er zijn nog wat obstakels, maar de techniek is er.

09 Beveiliging

Hoe kan een wearable je in godsnaam beveiligen?, horen we je denken. En inderdaad, als wij denken aan wearables met beveiliging, glijden onze gedachten ook eerst af naar Inspector Gadget die met een helikopter uit z'n hoed wegvliegt. Maar beveiliging kan een breed onderwerp zijn. Denk aan de contactlenzen van Google die glucosewaarden meten. Meten is één ding, maar wat als diezelfde wearable vervolgens een bericht naar een vriend of familielid kan sturen dat het niet goed met je gaat? Of wat als een deur of auto alleen opengaat met behulp van de NFC-technologie in je smartwatch of armband (zoals de Apple Watch, die op afstand hoteldeuren kan openen)? Of andersom: wat als je de deuren met één druk op een wearable kan sluiten wanneer je het gevoel hebt dat er een ongenode gast is? De mogelijkheden op dit vlak zijn eindeloos.

©PXimport

Je smartwatch gebruiken om hulp in te roepen, het is mogelijk.

10 Navigatie

Natuurlijk, bij navigatie kun je denken aan een kleine versie van Google Maps op je smartphone, en dat is ook zeker een mogelijkheid. Maar wat als we verder denken? Bijvoorbeeld een slimme armband die je aan de hand van tactiele feedback (vibratiepatronen gekoppeld aan bepaalde informatie) vertelt wanneer je links of rechts moet en wanneer? Dan wordt zo'n wearable ineens niet alleen zeer nuttig voor jou en mij, maar bijvoorbeeld ook voor mensen die blind zijn (een slimme armband in plaats van een stok). Op dit moment zijn dit soort wearables helaas nog niet in massaproductie, maar er wordt wel hard mee geëxperimenteerd. Een voorbeeld is de Smart Shoe van Ducere Technologies; precies, tactiele feedback in je schoenzool.

©PXimport

11 Vervoer

Stiekem moeten we weer even denken aan Inspector Gadget, maar de realiteit is nog veel beter (alhoewel, een helikopter in je hoed...). Toch heeft dit wel een raakvlak met een andere populaire televisieserie uit de jaren tachtig: Knight Rider! Was je ook altijd jaloers op hoofdpersoon Michael Knight, die alleen maar in zijn horloge hoefde te praten of zijn auto kwam er al aangescheurd? Nu kun jij dat ook. Althans, in theorie, want het is op het moment van schrijven nog niet mogelijk om met je smartwatch een taxi van diensten als Uber of Lyft te bestellen, je kunt er op dit moment alleen mee zien hoe lang de auto nog op zich laat wachten. Maar dat is een kwestie van maanden, geen jaren.

12 Statistische informatie

We hebben het in dit artikel al even gehad over het feit dat wearables prima kunnen worden ingezet voor medisch onderzoek. Maar andere statistische informatie kan ook van groot belang zijn. Zo werd vorig jaar bekend dat Louis van Gaal in de aanloop naar de Wereldcup gebruikmaakte van Google Glass en Oculus Rift om de spelers te voorzien van statistieken tijdens het spelen. Dat gaf de voetballers niet alleen extra informatie waarmee ze hun voordeel konden doen, maar de coach kreeg tegelijkertijd feedback over hoe die informatie van invloed was op hun spel. Ook hier geldt: wanneer dit soort wearables een acceptabel formaat krijgen, zullen ze in de toekomst veel intensiever worden gebruikt.

©PXimport

Ook in de sportindustrie kunnen wearables van groot belang zijn, zoals in dit geval voor golf.

13 Home Automation

Je zit in de auto onderweg naar huis en merkt dat het buiten toch wel heel koud is. Je start een app op je Moto 360-smartwatch en je zet de kachel alvast even een tandje hoger. Of je stelt in dat dit automatisch gebeurt wanneer je op een bepaalde afstand van je huis bent. Zo liet Apple ons tijdens de keynote zien hoe een garagedeur op afstand kon worden geopend met de Apple Watch. Handig als je kinderen de sleutel zijn vergeten.

©PXimport

De thermostaat even aanzetten met een druk op je pols, dat is nu al mogelijk.

14 Huisdieren

Geloof het of niet, wearables zijn écht niet alleen maar bedoeld voor mensen, ook huisdieren kunnen ervan profiteren. In theorie zou je dan kunnen denken aan een halsband met NFC-technologie die ervoor zorgt dat alleen jouw hond of kat door het luik naar binnen kan. Maar er zijn ook daadwerkelijk al wearables op de markt voor je huisdier, zoals de BarkLimiter Deluxe van Garmin. Deze wearable moet ervoor zorgen dat de hond stopt met blaffen op momenten dat dat niet de bedoeling is. Hoe? Door een 'subtiele correctie' (lees stroomstootje) toe te passen wanneer de hond op ongepaste momenten blaft. Wie nog wat verder wil gaan, koopt de Garmin Delta Electronic Dog Training Device. Dat is bijna hetzelfde apparaat, maar dan met afstandsbediening, zodat je de stroomstootjes zelf kunt toepassen als je gedrag wilt corrigeren. Tja.

©PXimport

Een halsband die negatief gedrag van je hond corrigeert, tja, ook dat is wearable-technologie.

15 Slimme kleding

Een interessante categorie wearables die al jaren in ontwikkeling is, is slimme kleding. Dat is een vreemde eend in de bijt, want het is natuurlijk iets heel anders dan een smartwatch of een slimme armband, maar wel degelijk een wearable, omdat het technologie is die je draagt. Een voorbeeld van zo'n kledingstuk is het Smoozi D-Shirt van het Franse bedrijf Cityzen Sciences. Aan de buitenkant zie je niets aan dit T-shirt, sterker nog, je kunt het gewoon wassen en strijken zoals een normaal kledingstuk. Het shirt bevat echter allerlei microsensoren waarmee je hartslag, locatie, afstand en snelheid kunnen worden gemeten. Deze metingen zijn nauwkeuriger dan die van een armband én de technologie is toegankelijker, doordat je geen extra apparaat bij je hoeft te dragen. Een T-shirt draag je immers toch al.

©PXimport

Door slimme kleding hoef je straks helemaal geen extra wearables meer te dragen.

▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube