Nepwebshops, te mooi om waar te zijn.

© CIDimport

Nepwebshops, te mooi om waar te zijn.

Geplaatst: 14 december 2021 - 10:07

Aangepast: 13 december 2022 - 22:24

Partnerredactie

Naast dat de decembermaand vooral gevuld wordt met cadeautjes kopen en familie bezoeken, staat het ook voor gezelligheid en verrassingen. Maar als blijkt dat je bestelde cadeautjes voor sinterklaas of kerst van een nep webshop afkomen, ben je toch minder verrast. Het is vaak ook te mooi om waar te zijn, webshops die aanbiedingen doen die wel heel aantrekkelijk zijn.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitdefender

Maar hoe kun je nu een echte van een nep webshop onderscheiden? Oplichters maken de webshops namelijk soms zo goed na, dat het erg moeilijk is geworden om deze van echte te kunnen onderscheiden. De gebruikte domeinnaam lijkt veel op die van de originele webshop, of de naam van een bekende populaire winkel wordt in de domeinnaam verwerkt. De complete huisstijl van de webshop is vergelijkbaar of identiek aan die van de echte webshop, inclusief dezelfde logo’s en teksten. Maar het gewenste artikel is wel een stuk goedkoper dan bij vergelijkbare andere webwinkels. Maar hoe kun je dan toch zien of je uiteindelijk niet opgelicht gaat worden?

Let allereerst dus goed op de domeinnaam. Webshop die al langer bestaan hebben destijds domeinnamen gekocht die kort en bondig iets zeggen over de webwinkel zelf. Inmiddels is het totaal aantal beschikbare domeinnamen een stuk kleiner geworden en kiezen oplichters vaker voor langere, nog beschikbare, domeinnamen. Bij deze domeinnamen worden bijvoorbeeld meerdere merknamen of woorden worden samengevoegd, al dan niet verbonden met koppelstreepjes. Het kan ook zijn dat door de oplichters juist een bestaande domeinnaam hebben gekozen, waarin slechts één of meerdere letters zijn gewijzigd, weggelaten of toegevoegd. Kijk daarom altijd eerst zorgvuldig naar deze naam.

 

© PXimport

Beveiligde verbindingen met https zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Het is niet heel duur om een zogenaamd SSL certificaat te kopen voor een website of webshop, dus kom je nog een webshop tegen die hier geen gebruik van maakt en niet het slotje in de zoekbalk van de browser toont dan is er vaak iets niet in de haak.

De leeftijd van een webshop zegt vaak ook iets over de betrouwbaarheid ervan. De leeftijd kun je controleren op bijvoorbeeld deze site, door de naam van de webshop op te zoeken en te kijken naar de “Creation date” onder de whois informatie. Is de webshop minder dan een jaar actief, dan zou dat een indicatie kunnen zijn dat deze minder betrouwbaar is.

Een webshop die niks heeft te verbergen, vermeld duidelijk het KVK nummer, een telefoonnummer voor eventuele vragen, adresgegevens van de eigenaar of om artikelen te kunnen retourneren etc. Al deze gegevens kun je natuurlijk ook controleren op echtheid, juistheid en betrouwbaarheid. Voer bijvoorbeeld het KVK nummer in op de site van de KVK en bepaal zelf of de getoonde gegevens juist zijn. Zoek het genoemde adres op via Google maps en controleer of dit inderdaad wel juist is. En ter controle kun je natuurlijk ook altijd het genoemde telefoonnummer zelf even bellen. Bestaat het nummer wel echt en wie zit er achter dit nummer.

 

© PXimport

Ook is het als eigenaar van een webshop altijd verstandig om je bij een belangenvereniging van webwinkels aan te sluiten. Bijvoorbeeld bij Thuiswinkel waarborg of Webshop keurmerk. Deze geven namelijk een officieel certificaat uit waarmee de webshop kan aantonen lid te zijn en dus het keurmerk officieel op de webshop mag tonen. Via de website van het keurmerk kan gecontroleerd worden of de webshop daar inderdaad bekend is, door de naam van de webshop op te zoeken in hun ledenlijst.

Achteraf betalen of het gebruik van een creditcard of PayPal geven altijd een extra zekerheid bij het doen van aankopen via online webshops. Steeds meer webshops bieden tegenwoordig de mogelijkheid om het volledige bedrag achteraf te betalen. En ook al wil je zelf misschien niet achteraf betalen, als de mogelijkheid op een webshop niet wordt aangeboden kan dit een indicatie zijn om het niet helemaal te vertrouwen. Wettelijk is het namelijk zelfs verplicht dat een webshop de mogelijkheid bieden om minimaal de helft achteraf te kunnen betalen. En kan er bijvoorbeeld alleen met Bitcoins betaald kan worden, dan is dit vaak wel vrij verdacht.

Uiteraard kan er ook gekeken worden naar de reviews die een webshop heeft ontvangen. Maar reviews op de webshops zelf of op andere sites kunnen ook gekocht of nep zijn. Gebruikt een webshop hiervoor een externe partij die hierin gespecialiseerd is, zoals Kiyoh of Trustpilot, en bevatten deze wel goeie reviews dan geeft dat al meer vertrouwen in de webshop.

Tenslotte zijn ook diverse websites die lijsten van malafide webshops bijhouden. De politie houdt dit onder andere bij op de website van de politie maar ook de website  van fakewebshops.com staan lijsten. 

Ben je dan ondanks alle tips toch slachtoffer geworden van internetoplichting, verzamel dan alle informatie over je bestelling, inclusief al het beschikbare bewijsmateriaal zoals schermafbeeldingen, chatberichten, tijdstippen etc, en doe aangifte bij de politie.

Verder is het natuurlijk altijd het slimst om te kiezen voor de beste digitale bescherming en te shoppen op een veilige manier. Kies hiervoor bijvoorbeeld voor de software van Bitdefender, zij helpen je online beveiligd te zijn tegen aanvallen van buitenaf. 

Beveilig je apparaten met BitdefenderBekijken

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten