Beeldscherm is funest voor nachtrust tieners

© CIDimport

Beeldscherm is funest voor nachtrust tieners

Geplaatst: 9 februari 2015 - 08:10

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:24

Redactie ID.nl

Het werd al langer vermoed. Maar nu is het dan ook wetenschappelijk aangetoond. Het gebruik van computerschermen en mobiele telefoons komt de nachtrust van tieners niet ten goede. Dit blijkt uit recent Noors onderzoek onder 10.000 tieners. Vooral het gebruik van een beeldscherm kort voor het slapen gaan heeft een zeer negatieve uitwerking op het aantal uren dat ze slapen.

Pubers die veel op het internet zitten lopen een groot risico op chronisch slaapgebrek. In het onderzoek werden de tieners gevraagd naar hun slaappatronen, naar hun schermtijd buiten schooluren en van welke apparaten ze gebruik maken. De deelnemers gaven aan dat ze acht tot negen uur slaap nodig hebben om uitgerust wakker te worden.  

Computer en telefoon grootste boosdoeners

Degenen die meer dan vier uur per dag naar een beeldscherm kijken hebben 3,5 keer zoveel kans om minder dan vijf uur te slapen. Ook is de kans dat ze er langer dan een uur over doen om in slaap te vallen 49 procent groter. Normaal vallen mensen binnen een half uur in slaap. Het gebruik van het beeldscherm in het laatste uur voor het slapen gaan verergert dan effect nog meer. Het gebruik van een computer of mobiele telefoon heeft de slechtste uitwerking op de nachtrust. Bij het gebruik van een MP3-speler, tablet, spelcomputer of tv is het effect wat minder groot.

Wat is de oorzaak?

De onderzoekers gaven meerdere mogelijke verklaringen voor dit fenomeen. Als eerste dat tieners simpelweg te laat gaan slapen omdat ze nog op hun beeldscherm bezig zijn. Ook zou het kunnen zijn dat de felle lichten van het beeldscherm hun slaap-waakritme verstoord. Een laatste mogelijke verklaring kan zijn dat ze geestelijk te veel gestimuleerd worden waardoor ze uit hun slaap worden gehouden.
Het blijft nog een beetje gissen naar de oorzaak. Maar het is duidelijk dat te veel tijd achter het beeldscherm geen goed idee is voor tieners.

Dit artikel wordt u aangeboden door Ziggo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten