5 must-do’s bij sporten met warm weer
Buiten sporten in de zomer is lekker - zolang je maar rekening houdt met de gezondheidsrisico’s door de warmte zodra de thermometer de 25 graden of hoger aantikt. Wij geven je 5 tips om goed voorbereid van start te gaan.
Tip 1: Check het weer
Check van tevoren je weerbericht-app. Is het te heet of is de luchtvochtigheid te hoog? Overweeg dan om op een ander moment te gaan sporten of de intensiteit van je sport een paar tandjes naar beneden bij te stellen. Misschien is een sport normaal een eitje voor je, maar bij heet weer kan de inspanning een enorme uitdaging of zelfs gevaarlijk worden. Je lichaamstemperatuur kan heel snel oplopen.
De beste momenten om buiten te sporten in de zomer zijn vroeg in de ochtend en in de avond als de zon ondergaat: dat zijn de momenten dat de zonkracht minder is en de temperatuur lager. En zoek bijvoorbeeld de schaduw op in het bos of het park. Ook vaker pauzeren kan nooit kwaad.
Tip 2: Trek luchtige sportkleding aan
Als je gaat buitensporten, bijvoorbeeld hardlopen of een balsport, kleed je dan zo luchtig mogelijk aan. Je warmt nog meer op tijdens het sporten, dus warme kleding is overbodig. Is het bijvoorbeeld 21 graden? Kleed je dan alsof het nog veel warmer is buiten, zo’n 27 of 28 graden. Het is aan te raden je training rustiger op te bouwen als het warm is. Je lichaam moet wennen aan de temperatuur en moet daarnaast harder werken om de warmte kwijt te kunnen.
©Yuri Arcurs
Tip 3: Herken symptomen
Sporten in weer met hoge temperaturen of een hoge luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat de lichaamstemperatuur snel stijgt. Met allerlei gezondheidsrisico’s tot gevolg. Zorg er daarom voor dat je de symptomen kent van de gezondheidsrisico’s met hitte.
Denk bijvoorbeeld aan over-verhitting, hitte-uitputting en hitte-beroerte. Het RIVM heeft de symptomen een rij gezet en ook wat je tegen deze verschijnselen kunt doen. Uiteraard is het ook belangrijk om jezelf ruim van tevoren in te smeren met een zonnebrandcrème met een hoge, goed beschermende factor.
Tip 4: Veel water drinken
Ook al heb je geen dorst, deze is heel belangrijk. Voor de training drink je een halve liter water. Neem ook water mee voor tijdens de training en drink elk kwartier wat. Drink anderhalf keer zoveel vocht als dat je zweet. Hoe kun je checken of je genoeg drinkt? Is je urine donkerder, dan moet je meer water drinken!
Heb je last van kramp? Dan verlies je teveel vocht en zout. Het is belangrijk om goed te blijven drinken dus. Er zijn ook sportdrankjes met mineralen en zout die energie geven. Let er dan wel op dat je de varianten zonder suiker neemt.
Tip 5: Warming-up en cooling-down
Ook al is het warm en heb je het warm, vergeet de warming-up niet. Je bereidt je spieren voor op de training. Ook de cooling-down is belangrijk. Het helpt je lichaamstemperatuur geleidelijk weer naar de eigen temperatuur terug te brengen. Een cooling-down draagt bij aan het afvoeren van afvalstoffen en je verkleint er de kans op blessures mee. Je kunt ervoor kiezen je oefeningen rustig en minder intensief te doen. En zoek een plek op in de schaduw. Meer tips voor sporten bij warm weer vind je op de website van NOC*NSF.
©Wordley Calvo Stock - stock.adobe.com
BONUSTIP: GA ZWEMMEN! Lekker in beweging blijven is gezond. Wil je in beweging blijven op een hete dag dan is zwemmen de activiteit bij uitstek om te doen. Recreatief zwemmen, wat baantjes trekken of in het water spelen met de kinderen kan al fijn zijn om in beweging te zijn. Wil je echt meters maken en sneller worden? Track dan je prestaties met een app op de smartwatch. Met een app als MySwimPro bijvoorbeeld kun je je eigen zwemtraining samenstellen.