ID.nl logo
Van chaos in je schuur of garage naar extra vrije ruimte: zo doe je dat
© Oleg Shelomentsev - stock.adobe.com
Gezond leven

Van chaos in je schuur of garage naar extra vrije ruimte: zo doe je dat

De schuur of garage is dé ruimte waar spullen voor ‘even’ worden gestald ... om er vervolgens nooit meer naar te kijken. Tel daar de fietsen, tuinstoelen, halflege verfblikken, winterbanden en grasmaaier bij op en het antwoord is chaos. ID.nl helpt je om alle rommel op te ruimen én laat zien wat je voor leuks kunt doen met al die nieuwe lege vierkante meters.

Dit artikel in het kort:
💡 Tips voor het opruimen van de garage of schuur |Tips voor het maken van een fitnessruimte |Tips voor het ombouwen van de garage tot kantoor of leefruimte.

Plannen met de zolder? Lees dan ook In 5 stappen van rommelzolder naar slaapkamer, werkplek of wasruimte

De schuur of garage opruimen

Vaak merk je pas hoeveel je in de garage of schuur verzameld hebt als je gaat verhuizen. Tot die tijd kom je struikelend aan bij waar je naar op zoek was en heb je de moed nog niet kunnen verzamelen om orde in de chaos te scheppen. Jammer, want het scheelt je veel irritaties en je krijgt er vaak een zee aan ruimte voor terug. Spreek jezelf daarom streng toe en ga aan de slag.

©William - stock.adobe.com

Opruimtips

▪ Kies een droge dag uit voor het uitmesten van de garage of schuur, want alles gaat naar buiten.
▪ Zet alle spullen uit de schuur in de tuin of de stoep, pas dan zie je wat er allemaal in stond.
▪ Deel de spullen op in twee categorieën: mag blijven en moet weg. Heb je iets langer dan een jaar niet aangeraakt? Weg ermee. Kom je vijf kerstboomstandaards tegen? Eén is meer dan genoeg.
▪ Vraag een onpartijdig iemand om je te helpen, deze persoon mag streng zijn als je overmand door emoties en nostalgie geen knopen kunt doorhakken.
▪ Deel alles wat wél mag blijven vervolgens in op thema. Boormachine bij de potjes met schroeven, al het speelgoed bij elkaar en cluster het tuingereedschap.
▪ Misschien had je ze al en anders is het handig om ze aan te schaffen: stellingkasten. Je koopt ze bij de meeste bouwmarkten, maar ziet ze ook regelmatig op Marktplaats staan. Je kunt ze aan elkaar vastklikken om er zo een wandvullende unit te maken. Kies hier één of twee muren voor uit, aan de andere kant houd je dan ruimte om de fietsen zetten.
▪ Maak vooral gebruik van de hoogte van je garage of schuur. Kies zo hoog mogelijke kasten, maar denk ook aan haken waarin je fietsen kunt hangen. Ook handig om hoog op te hangen: oude keukenkastjes. Je scoort ze tweedehands voor weinig of zelfs gratis en je kunt er veel losse en kleine spullen in kwijt.
▪ Haken zijn sowieso handig: je hangt er ook je kano, tennisracket, golftas en snowboard aan op.
▪ Vul de open kasten met doorzichtige opbergboxen, zodat je meteen kunt zien wat erin zit. Om het helemaal overzichtelijk te krijgen (én houden), kun je er ook meteen een label op plakken.
▪ Werk je veel in de tuin of ben je een echte klusser? Stop dit gereedschap dan niet in dozen, maar hang het voor het grijpen. Sla hiervoor spijkers of haken in de muur of gebruik een oude kapstok.
▪ Probeer elk jaar even door je spullen in de schuur of garage te gaan. Je hebt een mooi begin gemaakt, dus het is nu een kwestie van bijhouden.

©Cornflowerz - stock.adobe.com

Sporten in de garage

Nu alle spullen zijn uitgezocht en alles een plekje tegen de wanden heeft gekregen, zie je pas hoeveel ruimte er in de garage of schuur overblijft. Is dat zeker een paar vierkante meter, dan is dit je kans om die zo gewenste home gym voor elkaar te krijgen. Wedden dat je ‘m dan zo opgeruimd laat?

Een fitnessruimte in de garage is ideaal: je bent er niemand tot last en de vloer zal hoogstwaarschijnlijk goed bestand zijn tegen zware apparaten. Je kunt er lekker je eigen ding doen, zonder je te hoeven meten aan andere sportschoolbezoekers. Bonus: je kunt ook gewoon sporten op je eigen muziek!

Vier tips voor een fitnessruimte in de garage

▪ Meet voordat je op pad gaat voor apparaten goed de ruimte op, zodat je weet wat je kwijt kunt; bepaal van tevoren ook je budget.
▪ Bedenk wat je vooral wilt trainen, want een complete sportschool zul je niet na kunnen bouwen. Kijk (dus) ook naar multifunctionele apparaten.
▪ Leg rubberen tegels onder de apparaten neer om je vloer te beschermen.
▪ Zorg ook in het gym-gedeelte voor opbergruimte door rekken waar je je halters, schijven en andere gear in kwijt kunt.

Lees ook: Liever thuis trainen dan in de sportschool? Zo richt je een home gym in

©Blue Lemon Photo

Schuur of garage als leefruimte

Zie je in de schuur of garage ineens kansen liggen voor een werkruimte of een plek om een hobby uit te voeren? Of misschien heb je nu ineens wel voldoende ruimte voor een gastenverblijf of plek voor thuiswonende kinderen die geen eigen woning kunnen kunnen vinden! Dan is dat prima mogelijk, mits het er natuurlijk ook leefbaar is.

In een schuur zit vaak nog wel een raam, maar bij een garage is dat meestal niet het geval. Vraag je dus wel af of je prettig zit in een afgesloten ruimte. Hetzelfde geldt voor de isolatie, of beter gezegd: het ontbreken ervan. Deze plannen vragen uiteindelijk wel om een (kleine) verbouwing.

▪ Check altijd of je een vergunning nodig hebt om de schuur of garage tot leefruimte om te bouwen.
▪ Zelf niet zo handig? Vraag rond voor een goede klusser of aannemer.
▪ Bepaal je budget.
▪ Vraag meerdere offertes op.
▪ Laat - zeker bij oudere schuren - de constructie goed nakijken.
▪ Hoe zit het met vocht, schimmel en asbest?
▪ Is er elektriciteit?
▪ Is er een waterleiding en heb je daar behoefte aan?
▪ Denk aan dak-, vloer- en gevelisolatie.
▪ Heb je echt ingrijpende plannen? Roep dan de hulp van een architect in.

De smaak te pakken gekregen? Lees dan ook Zo voelt je huis weer als nieuw: tips en trucs voor een nieuwe indeling

Nog handiger dan losse potjes voor schroefjes, moertjes en boutjes: een organizer 👇

▼ Volgende artikel
Review Netatmo Binnencamera Advance – Veel nadruk op privacy
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Netatmo Binnencamera Advance – Veel nadruk op privacy

De Netatmo Binnencamera Advance is een slimme beveiligingscamera voor in huis en heeft een adviesprijs van 330 euro. Het apparaat is echter al te koop voor zo'n 250 euro, zien we op de website. Hoe bevalt het product in de praktijk en is-ie dat geld waard?

Uitstekend
Conclusie

Een gemakkelijke installatie, een overzichtelijke app en een grote nadruk op privacy: dat is wat de Netatmo Binnencamera Advance biedt. Het systeem laat weinig te wensen over als het gaat om die aspecten, evenals beeld- en audiokwaliteit. We missen wel een melding wanneer iemand de SD-kaart verwijdert en zouden een volgende keer een fysieke schakelaar voor de mechanische privacysluiter waarderen, maar dat betekent niet dat de Advance geen aanbeveling verdient. Want het product werkt heel goed, maar is wel flink aan de prijs.

Plus- en minpunten
  • Privacyvriendelijke sluiter...
  • Automatische opties
  • Snelle installatie
  • Goede beeld- en audiokwaliteit
  • Alleen nuttige meldingen
  • Geen fysieke schakelaar
  • Geen melding bij verwijderen SD-kaart
  • Hoge prijs

In de basis is de Netatmo Binnencamera Advance een product volgens het Netatmo-boekje: het apparaat combineert geavanceerde beveiligingstechnologie met een sterke nadruk op privacy en gebruiksvriendelijkheid. Deze binnencamera gaat zelfs nog een stapje verder met de introductie van een mechanische privacysluiter. De implementatie van de sluiter is niet uniek, maar de toepassing wel.

Nu bestaan er wel meer beveiligingscamera’s die zo'n sluiter hebben. Die kun je soms via een schakelaar op het apparaat omzetten, en anders via de app. Een fysieke knop hiervoor is de meest veilige optie, aangezien die niet kan worden 'gehackt'. In het geval van deze Netatmo kunnen we de sluiter alleen via de app omhoog en omlaag doen. Dat kun je ook automatisch laten doen, bijvoorbeeld wanneer de camera een gezicht herkent. Dan schakelt de camera zichzelf als het ware uit op het moment dat je zelf binnen bent, waardoor er ook geen opnamen gemaakt (hoeven te) worden.

©Wesley Akkerman

De achterkant van het apparaat.

Meer gemoedsrust

Door de sluiter een automatische functie te geven, hoopt Netatmo meer gemoedsrust te kunnen bieden. Er zijn namelijk mensen die zich nog steeds zorgen maken om hun privacy en de opnamen die van hen gemaakt worden zodra ze ergens binnenstappen. Bij bedrijven en horecagelegenheden heb je daar weinig invloed op, maar bij jezelf, vrienden of familieleden thuis dus iets meer. Het systeem mag dan wel niets opnemen met de sluiter omlaag, maar technisch gezien kan die nog wel meeluisteren. De microfoon wordt namelijk niet afgedekt.

De automatische stand kun je op twee manieren activeren: via gezichtsherkenning en middels geofencing. Op basis van een geregistreerd gezicht of je locatie kan de camera de beeldopnamen dus uitschakelen. Nu kun je via de app 'handmatig' de sluiter openen op het moment dat je van huis gaat, maar ook dat kun je op basis van geofencing regelen. Zodra je het huis verlaat, gaat de sluiter omhoog en houdt de Netatmo Binnencamera Advance alles voor je in de gaten. Uit onze praktijktests blijkt dat allemaal prettig en snel te werken.

©Wesley Akkerman

De binnencamera met het klepje dicht...

©Wesley Akkerman

...en vervolgens met het klepje open.

Veel mogelijkheden

Verder beschikt het systeem over allerlei zaken die we elders ook zien. Dat is geen kritiek, want het is alleen maar goed als er een soort basis van je persoonlijke beveiliging bestaat. De Advance beschikt over een kijkhoek van 130 graden, een 2K-resolutie en HDR-beeldkwaliteit. Daardoor film je niet alleen een groot deel van de omgeving, ook staat alles er haarscherp en kleurrijk op. Je kunt de Binnencamera Advance koppelen aan 2,4- en 5GHz-netwerken en kunt hem aan het stroomnet aansluiten via een stekker of de Power over Ethernet-kabel.

Je kunt hem op een kast neerzetten of aan de muur of het plafond bevestigen. Het product beschikt daarnaast over beam forming-technologie, waardoor mensen aan de andere kant goed verstaanbaar zijn. Dat is niet zozeer handig voor het kunnen verstaan van dieven, maar je zou een camera bij een baby of bejaarde in de kamer kunnen plaatsen en diegene kunnen verstaan of horen als er iets gebeurt. De audio klinkt goed verstaanbaar binnen de app, en aan de andere kant hebben we ook geen klachten ontvangen over de speakerkwaliteit.

©Wesley Akkerman

Meldingsmogelijkheden

Het is daarnaast de bedoeling dat de Netatmo Binnencamera Advance je zo min mogelijk stoort. De fabrikant probeert om die reden een minimum aan meldingen te versturen. Aanvankelijk viel dat nog best tegen, maar dat kwam doordat het apparaat nog niet alle gezichten in huis herkende. Toen we dat eenmaal hadden ingesteld, daalde het aantal notificaties dat we binnenkregen aanzienlijk. Daar moeten we bij vermelden dat het soms maar net aan de hoek van de camera ligt of hij je herkent of niet, maar binnen de app kun je zelf instellen wie wie is om het aantal meldingen terug te brengen.

Via de overzichtelijke en nette applicatie is het daarnaast verder mogelijk de notificaties op je voorkeuren in te stellen. Zo kun je zelf bepalen of je ook meldingen van huisdieren, onbekende gezichten of mensen in het algemeen wilt hebben. Je kunt bovendien de sluiter altijd handmatig omlaag zetten als je die meldingen zat bent. Tot slot is het mogelijk meldingen samen te voegen. Als een reeds bekend gezicht binnenkomt met een onbekend persoon, krijg je daar maar één melding van (in plaats van twee). Dat soort mogelijkheden kunnen we alleen maar waarderen.

Een andere functie die ons bevalt, is de opslag. Je slaat de beelden lokaal op, op een microSD-kaartje. Je krijgt er standaard een kaartje van 8 GB bij. Daardoor word je niet meteen op extra kosten gejaagd. Wat wel een beetje tegenvalt, is het gebrek aan een melding als je het kaartje verwijdert. Als iemand dus binnen is en die haalt de kaart eruit, dan weet je dat niet. Lijkt ons een enorme vergissing, maar ondertussen is het ook iets wat je mogelijk later kunt toevoegen als fabrikant. Daar hopen wij in elk geval op.

Netatmo Binnencamera Advance kopen?

Een gemakkelijke installatie, een overzichtelijke app en een grote nadruk op privacy: dat is wat de Netatmo Binnencamera Advance biedt. Het systeem laat weinig te wensen over als het gaat om die aspecten, evenals beeld- en audiokwaliteit. We missen wel een melding wanneer iemand de SD-kaart verwijdert en zouden een volgende keer een fysieke schakelaar voor de mechanische privacysluiter waarderen, maar dat betekent niet dat de Advance geen aanbeveling verdient. Want het product werkt heel goed, maar is wel flink aan de prijs.

▼ Volgende artikel
9 dingen die je niet moet doen met een nat-droogstofzuiger
© Wesley Akkerman
Huis

9 dingen die je niet moet doen met een nat-droogstofzuiger

Als je geen robotstofzuiger wil, maar je wil het jezelf wel gemakkelijk maken, dan kom je al snel uit op een nat-droogstofzuiger. Dat is een traditionele stofzuiger met een dweilfunctie. Omdat dit soort apparaten nog redelijk nieuw zijn, maken veel mensen dezelfde fouten.

Hier alvast een overzicht van handelingen die je beter niet kunt doen met je nat-droogstofzuiger – in het artikel staan nog meer zaken.

  • Niet van modus wisselen
  • Niet goed opbergen
  • Te grote dingen willen opzuigen
  • Geen rekening houden met een houten vloer
  • Verf of vlambare vloeistoffen opzuigen

Hoewel het technisch gezien mogelijk is een nat-droogstofzuiger op alle typen houtvloeren te gebruiken, is het toch af te raden als het gaat om onbewerkt of onafgewerkt hout. Dat komt doordat een onafgewerkte houten vloer geen beschermende afdichtingslaag heeft. Als die onbehandeld blijft, absorbeert het hout gemakkelijk water of vocht van een nat- en droogzuiger. Dat kan ervoor zorgen dat de vloer kromtrekt of na verloop van tijd zelfs splijt.

Verkeerde dingen opzuigen

Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat je met een nat-droogstofzuiger dingen opzuigt waar het apparaat niet goed mee overweg kan. Denk aan grotere objecten die nog weleens op de vloer liggen, zoals hondenbrokken. Als je tegelijkertijd dweilt en stofzuigt, kan zo'n object klem komen te zitten bij de dweilkop, een filter of verderop in het systeem. Gebeurt dat regelmatig, dan is het verstandig om voortaan eerst even op te ruimen voordat je de stofzuiger aanzet.

In dezelfde lijn geldt: glasscherven of andere scherpe voorwerpen kun je beter eerst handmatig opvegen met een stoffer en blik. Ook gewone en robotstofzuigers zijn hier niet tegen bestand – de kans op schade aan interne onderdelen is groot. Vermijd bovendien altijd het opzuigen van brandbare vloeistoffen, want die kunnen bij contact met elektrische onderdelen ontbranden.

©Wesley Akkerman

Leeg de vuilwatertank regelmatig.

Tot slot nog even over het opzuigen van verf. Het kan verleidelijk zijn om verfspetters weg te halen met de dweilkop van bijvoorbeeld de Dreame H15 Pro, maar dat is echt geen goed idee. Zowel natte als droge verf kan het systeem verstoppen, waardoor vuil zich ophoopt en filters beschadigd raken. Kom je verf op de vloer tegen, pak dan liever een emmer met warm sop en een doek of spons. Daarmee voorkom je problemen én krijg je het meestal ook gewoon beter schoon.

Van modus wisselen en meer

Het is ook slim om de nat-droogstofzuiger af en toe in een andere modus te gebruiken, zodat hij altijd optimaal blijft presteren. Bij tests op de redactie gebruiken we standaard de automatische stand, waarbij het apparaat zelf de zuig- en dweilintensiteit aanpast aan de situatie. Maar schakel gerust de dweilfunctie eens uit als je alleen wat stof wilt verwijderen. Dat ontlast het systeem en kan de levensduur van het apparaat flink verlengen.

Besteed daarnaast voldoende aandacht aan het onderhoud van de verschillende onderdelen. Tijdens het gebruik zie je vaak vanzelf dat de vuilwatertank volloopt. Leeg deze regelmatig – bij voorkeur na elke schoonmaakbeurt – om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt. Dweil je vaak, dan is dat nog belangrijker: je wilt natuurlijk voorkomen dat je bij het legen vervuild water morst.

Controleer ook regelmatig de staat van de filters. In sommige gevallen kun je dat zelfs via de app doen. Zit er te veel stof in, dan gaat dat ten koste van de zuigkracht. En tot slot: zet de nat-droogstofzuiger altijd netjes rechtop in het oplaadstation. Zo kan het systeem zichzelf opladen én onderhouden – denk aan het automatisch drogen van de borstel, wat nare geurtjes helpt voorkomen. Kleine moeite, groot effect!

Heb je nog geen nat-droogstofzuiger?

Dan is dit je kans – bekijk hier de beste deals!