Slaap zacht met de mooiste verlichting voor de kinderkamer
Lampen brengen sfeer en licht in de duisternis, maar zorgen er in kinderkamers ook voor dat monsters onder het bed geen schijn van kans maken en dat nachtelijk toiletbezoek veilig verloopt. Kies je verlichting voor de baby- en kinderkamer daarom met zorg uit, want als zij lekker doorslapen, heb jij ook een goede nacht.
In dit artikel lees je welke verlichting je in de kinderkamer echt nodig hebt, zoals goede basisverlichting en een nachtlampje. En denk ook aan de veiligheid rondom verlichting.
Een kleine op komst? Lees dan Jij blij, zij blij: dit heb je écht nodig voor de kinderkamer.
Basisverlichting in de kinderkamer
In elke slaapkamer vind je een lichtpunt midden op het plafond, voor een lamp die je aanknipt als je de kamer binnenkomt. Deze verlichting is je basis en vooral functioneel bedoeld. Vervang het dit lichtknopje als het even kan door een dimmer, want zo verandert het heldere licht ineens in sfeerverlichting. Fijn als je in de avond de slaapkamer nog even binnenstapt om te checken of alles goed gaat en de kamer niet vol in het licht wil zetten met klaarwakkere kinderen als gevolg. En is er een knuffel of speen gevallen, dan ben je weer blij als je het licht iets sterker aan kunt zetten.
©IKEA
Een lampje naast het bed
Een nachtlampje naast het bed met zacht licht vinden de meeste kinderen fijn. Soms om even bij in te slapen of voor de hele nacht. Het geeft een vertrouwd en veilig gevoel en dat is de basis voor een goede nachtrust. Sommige nachtlampjes kunnen ook muziek afspelen, kunnen van licht wisselen of draaien rond, waardoor verschillende figuurtjes op de muren op het plafond worden geprojecteerd.
Kies een niet al te groot lampje met zacht licht en let ook op dat hij niet warm wordt en letterlijk en figuurlijk tegen een stootje kan.
Tover het plafond om in een sterrenhemel
Overal valt wat te zien!Handige functies van een nachtlampje
Een lievelingsdier of het favoriete tekenfilmfiguur vermomd als nachtlampje: je doet je kind geen groter plezier met zo’n lamp naast het bed. En meestal heeft zo’n nachtlampje nog een aantal andere handige functies, volgens de experts van Ouders van Nu:
Het verlaagt de drempel om ‘s avonds uit bed te stappen om naar de wc te gaan of nog even op het potje te zitten.
Nachtlampjes hebben soms ook een thermometer, handig om de temperatuur in de slaapkamer af te lezen.
Soms kan een nachtlampje ook handig zijn als hij de functie heeft van slaaptrainer: hierbij springt er bijvoorbeeld een groen lampje aan als het tijd is om op te staan. Heb jij een kind dat om 6 uur ‘s ochtends al klaarwakker bij jou naast het bed staat? Dan spreek je met elkaar af dat hij of zij pas uit bed gaat als het lichtje aan is.
Geef je nog borstvoeding? Dan kan het nachtlampje ook fijn zijn om in stilte te voeden en daarna de baby snel weer te laten slapen.
Spenen en knuffels die over de bedrand zijn gekukeld, kun je met het licht van een nachtlampje vaak wel weer terugvinden.
Delen je kinderen een slaapkamer, dan kan een klein lampje voor degene die later gaat slapen genoeg zijn om zijn of haar eigen bed te vinden.
Ook fijn: een wandlampje bij de commode, zoals een mooie blauwe, dit vrolijke zonnetje, de stoere leeuw en de piraten-wandlamp.
Stekkerlampje op de gang
Verlichting voor kinderen eindigt niet op de slaapkamer, maar voer je voor een veilig gevoel ook door tot op de gang. Zo eindigen nachtelijke avonturen richting de badkamer niet in een donkere overloop, maar zorgt een stekkerlampje voor meer zicht. Een automatische lichtsensor zorgt ervoor dat een lampje in het stopcontact aanspringt als er iemand aan komt lopen.
©Family Veldman
Veilige stopcontacten
In de kinderkamer is het extra opletten met stekkers en snoeren. Zit er een lang snoer aan een lampje, let er dan op dat je dit goed wegwerkt, zodat grijpgrage kinderhanden de lamp niet omvertrekken of er akelige dingen met het snoer gebeuren. Pas ook op met loshangende snoeren boven een ledikant of commode.
Investeer ook in kindveilige stopcontacten, hierop zit een afdekplaatje dat de opening van het stopcontact bedekt. Het plaatje gaat opzij als je met de stekker beide openingen tegelijk aandrukt. Voor jou peanuts, voor jonge kinderen niet te doen.