ID.nl logo
Neon in huis: dat valt lekker op!
© annebel146
Gezond leven

Neon in huis: dat valt lekker op!

Neonverlichting in huis is hip. Niet van de hevig knipperende billboards zoals op Times Square, maar mooie teksten in nog mooiere kleuren en lettertypes waarmee je je interieur in één klap persoonlijkheid geeft. Er zijn kant-en-klare exemplaren, maar nog leuker is het om die neonletters zelf te ontwerpen. Een statement voor in de keuken, kinderkamer, gang of waar je maar wilt.

Na het lezen van dit artikel heb je genoeg inspiratie gekregen voor neonletters in huis. Je leest dat neon eigenlijk gewoon led is, waar je de letters allemaal kunt hangen en hoe je zelf een tekst van neondraad kunt maken.

Nog zo'n finishing touch voor thuis: mooie stopcontacten en schakelaars.

Wat is neon?

In de 19e eeuw kwamen scheikundigen erachter dat bepaalde gassen in een glazen buis konden gloeien wanneer er elektrische lading is. Dit was de basis van neonreclame die als eerste verscheen bij een kapperszaak in Parijs in 1912. Toen er in de jaren 20 ook in Amerika steeds meer neonletters op gevels van grote bedrijven verschenen, was het hek van de dam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er even een dipje, maar daarna werd vooral in de jaren 50 en 60 het neonschrift hipper dan hip in de popcultuur. De populariteit is gebleven, maar de materialen en verlichting zijn met hun tijd meegegaan.

©Nikkimeel

Geen neon, maar LED

Het maken van neonletters is echt een ambacht en gebeurt nog altijd met de hand. Een tijdrovende klus, die veel oefening vergt en daardoor niet goedkoop is. Bovendien bevat een TL-buis het giftige kwik en zorgde de komst van ledverlichting ervoor dat er ook werd gekeken naar andere manieren om neonletters te maken. En zo werd het led-schrijven ontwikkeld.

LED-schrijven kent veel voordelen ten opzichte van neon. De letters en signs zijn voorzien van de nieuwste technologie en de lampen zijn ook nog eens energiezuiniger: het stroomverbruik wordt met wel 90% verminderd in vergelijking met echte neonletters. Nog een voordeel: neonletters hoor je net als TL-buizen altijd een beetje zoemen, bij LED heb je daar geen last van.

Neonletters in huis

De meeste neonletters voor in huis zijn dus voorzien van ledverlichting en daar heb je met gemiddeld 50.000 tot 60.000 lichturen lekker lang plezier van. Ook fijn: ledlampen kun je dimmen, dus als je even klaar bent met die knalroze tekst aan de muur, dan kun je de lamp een standje zachter zetten.

Bovendien zijn de mogelijkheden van neonletters van led eindeloos: wat betreft kleur, vorm en formaat kun je zo’n beetje alles bedenken wat je maar wilt. De meeste shops met neon letters - bijvoorbeeld Sfeerbaas en Neon Mood - hebben een standaard assortiment met teksten en afbeeldingen, maar wil je het net even anders, dan valt dat ook te regelen.

Eigenlijk zijn neonletters en -vormen overal in huis leuk, wat dacht je van de slaapkamer, babykamer, gang, keuken of gamekamer? Je creëert er in een handomdraai sfeer mee en ze zijn de finishing touch in een retro interieur.

Lees ook: Energiebesparing in de spotlight: leg je lampen onder de loep

©LaCozza

Zelf neonletters maken

Draai jij je hand niet om voor een leuk DIY-project? Dan kun je o.a. met een ledstrip, ijzerdraad en lijmpistool je eigen neon tekst of afbeelding ontwerpen. A Cup of Life bedacht dit zelfmaakidee:

Je hebt nodig:

EL wire ledstrip (hoe dikker, hoe feller het licht)
⚡ Lijmpistool
⚡ Wasknijpers
⚡ IJzerdraad
⚡ Tang
⚡ Papier
⚡ Potlood
⚡ Stukje touw of wol

Stappenplan:

Stap 1: Bedenk een woord of tekst en schrijf dit op ware grootte met potlood op een stuk papier. Schrijf de tekst aan elkaar en probeer het zo losjes mogelijk op te schrijven.
Stap 2: Leg een stukje wol op de letters, zodat je weet hoeveel draad je nodig hebt voor de tekst. Daarna leg je het draadje op de ledstrip.
Stap 3: Pak het ijzerdraad en de tang erbij en buig de draad zoals jouw voorbeeld.
Stap 4: Lijm de ledstrip aan het ijzerdraad vast met een lijmpistool. Is het een langere tekst, doe het dat in meerdere gedeeltes en zet iedere keer na het lijmen het stuk vast met knijpers. Laat dit 10 minuten zitten en ga dan weer verder totdat alles is vastgelijmd.
Stap 5: Hang de neonletters op met kabelclips of spijkertjes en klaar!

▼ Volgende artikel
WhatsApp of Signal: kies je voor meer functies of voor meer privacy?
© Ascannio - stock.adobe.com
Huis

WhatsApp of Signal: kies je voor meer functies of voor meer privacy?

In Nederland stappen steeds meer mensen over van WhatsApp naar Signal. De focus op privacy en anonimiteit trekt een groeiende groep gebruikers aan die bewuster omgaan met hun digitale gegevens. In dit artikel zetten we de verschillen tussen beide apps op een rij, zodat je zelf kunt bepalen welke het beste bij jou past.

Bij WhatsApp blijven of overstappen op Signal? Om te weten welke app het beste bij jou past, hebben we ze vergeleken op onderstaande punten: • Privacy en beveiliging • Anonimiteit • Functionaliteit en gebruiksgemak • Populariteit en bereik • Kosten en verdienmodel

Lees ook: Van Facebook tot TikTok: welk van deze acht diensten past bij jou?

Privacy en beveiliging

Een van de grootste verschillen tussen WhatsApp en Signal ligt in de manier waarop deze diensten met jouw gegevens omgaan. WhatsApp maakt gebruik van end-to-end-encryptie, waardoor alleen jij en de ontvanger je berichten kunnen lezen. Dat is goed, dus. Maar… WhatsApp verzamelt metadata, zoals wie je berichten stuurt en wanneer, en deelt deze gegevens met moederbedrijf Meta (voorheen Facebook). Dit kan worden gebruikt voor advertenties en andere commerciële doeleinden.

Signal kiest een radicaal andere aanpak. Ook hier is alles wat je deelt is end-to-end versleuteld, en zelfs Signal zelf kan jouw berichten niet lezen. In tegenstelling tot WhatsApp verzamelt Signal vrijwel geen metadata en slaat geen informatie op over wie je berichten stuurt of wanneer je dat doet. De app is bovendien volledig open-source, wat betekent dat iedereen de code kan controleren op veiligheid en transparantie.

Anonimiteit

Bij Signal heb je de mogelijkheid om een gebruikersnaam aan te maken. Hiermee kun je communiceren zonder je telefoonnummer te delen. Je telefoonnummer blijft standaard verborgen, tenzij je ervoor kiest om dit weer te geven. Let wel: contacten die jouw nummer al in hun telefoon hebben opgeslagen, blijven dit zien.

WhatsApp werkt volledig op basis van telefoonnummers. Iedereen die jouw nummer heeft, kan je een bericht sturen, tenzij je specifieke blokkades instelt. Signal biedt met gebruikersnamen een extra laag anonimiteit en privacy, wat handig is in situaties waarin je liever niet je nummer deelt, bijvoorbeeld in groepchats of bij zakelijke contacten.

Functionaliteit en gebruiksgemak

WhatsApp is al jaren een van de meest gebruikte berichtenapps en heeft een uitgebreid scala aan functies. Naast tekst- en spraakberichten kun je videobellen, statusupdates plaatsen (vergelijkbaar met Instagram Stories) en eenvoudig bestanden delen. De app biedt ook een koppeling met cloudopslagdiensten zoals Google Drive en iCloud, zodat je back-ups van je gesprekken kunt maken. Let wel: deze back-ups zijn niet altijd versleuteld.

Signal richt zich op eenvoud en privacy. Je kunt er uiteraard mee bellen, berichten sturen en media delen, maar zonder toeters en bellen. Wat Signal uniek maakt, zijn functies zoals verdwijnende berichten en een blur-tool om gezichten in foto’s onherkenbaar te maken. Het ontbreken van uitgebreide opties zoals statusupdates maakt de app minder veelzijdig, maar dat is voor veel gebruikers geen probleem.

🔐Back-ups versleutelen in WhatsApp doe je zo Als je gebruikmaakt van Google Drive of iCloud om een back-up van je WhatsApp-chats op te slaan, worden deze gegevens standaard zonder extra beveiliging opgeslagen. Gelukkig kun je dit zelf aanpassen door end-to-end encryptie in te schakelen. Hiermee zorg je ervoor dat alleen jij toegang hebt tot je back-up, beveiligd met een wachtwoord of een unieke encryptiesleutel. Zo stel je het in:

  1. Ga naar de WhatsApp-instellingen.
  2. Kies Chats en vervolgens Back-up chats.
  3. Activeer de optie voor End-to-end versleutelde back-up.
  4. Stel een wachtwoord of encryptiesleutel in.

Versleutelde back-up WhatsApp

Let op: WhatsApp kan deze gegevens niet herstellen als je ze vergeet. Zorg dus dat je je wachtwoord of sleutel niet kwijtraakt!

Populariteit en bereik

WhatsApp heeft in Nederland ruim 11 miljoen dagelijkse gebruikers en is hier verreweg de populairste app voor berichten. Signal heeft een veel kleiner gebruikersbestand (rond een miljoen), maar zit sinds januari 2025 wel flink in de lift: op moment van schrijven staat het op nummer 1 van de meest gedownloade sociale netwerk-apps in de App Store van Apple en Google Play voor Nederland. Ook op Wikipedia wordt sinds het begin van het jaar flink meer gezocht naar Signal (blauw is WhatsApp, groen is signal).

©Pageviews Analysis

Kosten en verdienmodel

Zowel WhatsApp als Signal zijn gratis te downloaden en te gebruiken. WhatsApp verdient echter geld door zakelijke diensten aan te bieden en door gegevens te delen binnen het Meta-ecosysteem. Signal heeft geen commerciële belangen en wordt gefinancierd door donaties van gebruikers. Dit maakt de app onafhankelijk van adverteerders en andere commerciële partijen.

WhatsApp of Signal?

De keuze tussen WhatsApp en Signal hangt af van jouw prioriteiten. Hecht je vooral waarde aan gebruiksgemak en een groot netwerk van gebruikers, dan is WhatsApp in ieder geval op dit moment nog een logische keuze. Wil je meer controle over je privacy en zoek je een app die zo min mogelijk gegevens verzamelt, dan is Signal een beter alternatief.

Downloaden

Signal

WhatsApp

Ouderwetse versleuteling?

💌 Briefgeheim!

▼ Volgende artikel
Borax: het middel dat je in huis wilt hebben
© JCM - stock.adobe.com
Huis

Borax: het middel dat je in huis wilt hebben

Borax (boorzuurpoeder in het Nederlands) is een natuurlijk en veelzijdig poeder. Het is biologisch afbreekbaar, bevat geen chemische stoffen en is geschikt voor uiteenlopende toepassingen. Zeven schoonmaakklussen waar je dit wondermiddel allemaal voor kunt gebruiken.

Dit artikel in het kort: • Boorzuurpoeder is een natuurlijk mineraal dat wordt gewonnen uit droogstaande zoutmeren. • Toepassingen: allesreiniger, ontvetter, tapijtreiniger, onkruidverdelger, vuilnisbakreinigerwasmiddel, zilverpoets en wasmiddel. • Gebruik handschoenen bij het schoonmaken, want het kan huid en ogen irriteren.

Lees ook: 10x (goedkoop!) je huis schoon met soda, groene zeep en azijn

Wat is boorzuurpoeder?

Boorzuurpoeder, ook wel borax, natriumtetraboraat of dinatriumtetraboraat, wordt gewonnen uit droogstaande zoutmeren. Het mineraal heeft een poedervorm en is gemakkelijk op te lossen in water. Het lijkt op soda, maar is nóg effectiever. Met boorzuurpoeder kun je afscheid nemen van talloze schoonmaakflessen, want het vervangt meerdere producten in je keukenkastje.

VEILIG GEBRUIK VAN BORAX Hoewel boorzuurpoeder een natuurlijk middel is, kan het huid- en oogirritatie veroorzaken. Gebruik daarom altijd handschoenen en spoel oppervlakken grondig na met schoon water. Houd het buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Allesreiniger

Maak eenvoudig een krachtige allesreiniger door één eetlepel boorzuurpoeder te mengen met warm water. Giet het mengsel in een sprayflacon en gebruik het om je badkamer, keuken, vloer en meubels schoon te maken. Voor hardnekkige aanslag in het toilet strooi je een kopje boorzuurpoeder in de pot. Laat het intrekken, borstel na en spoel door.

©Brian Jackson

Ontvetten

Boorzuurpoeder werkt ook als een krachtige ontvetter en is dus ideaal om vet en olie te verwijderen. Meng daarvoor het boorzuurpoeder met warm water en maak met het mengsel de oven, het rooster van de barbecue en keukenapparatuur schoon.

Tapijt reinigen

Heb je een mooi tapijt, maar is het door de jaren heen wat minder mooi geworden? Verwijder vlekken uit je tapijt door een mengsel te maken van gelijke delen boorzuurpoeder, warm water en een drupje afwasmiddel. Spray dit op de vlek, laat een uur intrekken en dep daarna met een natte doek. Zuig de restjes op voor een schoon resultaat.

©Andrey Popov

Onkruid verdelgen

Boorzuurpoeder is ook een ideaal middel tegen onkruid. Het doodt effectief onkruid. Het is wel verstandig om maar een kleine hoeveelheid van het poeder op onkruid te strooien. Te veel poeder kan ook andere planten in je tuin laten afsterven.

De vuilnisbak reinigen

Maden, nare geuren of schimmel in je vuilnisbak? Gebruik dan boorzuurpoeder om de vuilnisbak schoon te maken. Je maakt een mengsel van het poeder en warm water en maakt hiermee de vuilnisbak schoon. Het verwijdert vuil, vet en vieze geurtjes.

Zilverpoets

Dof zilveren bestek of sieraden? Breng ze weer tot leven door ze te laten weken in een oplossing van water en boorzuurpoeder. Na het weken spoel je het af en poets je het met een zachte doek weer op. Je sieraden of bestek stralen weer als nieuw.

Wasmiddel

Voor frissere, helderdere was voeg je een half kopje boorzuurpoeder toe aan de wasbeurt. Voor hardnekkige vlekken zou je – op eigen risico — je 'laundry stripping' proberen: laat kleding weken in heet water met een mengsel van soda, boorzuurpoeder en wasmiddel. Spoel goed uit en was de kleding met de wasmachine zonder wasmiddel.