ID.nl logo
Neon in huis: dat valt lekker op!
© annebel146
Gezond leven

Neon in huis: dat valt lekker op!

Neonverlichting in huis is hip. Niet van de hevig knipperende billboards zoals op Times Square, maar mooie teksten in nog mooiere kleuren en lettertypes waarmee je je interieur in één klap persoonlijkheid geeft. Er zijn kant-en-klare exemplaren, maar nog leuker is het om die neonletters zelf te ontwerpen. Een statement voor in de keuken, kinderkamer, gang of waar je maar wilt.

Na het lezen van dit artikel heb je genoeg inspiratie gekregen voor neonletters in huis. Je leest dat neon eigenlijk gewoon led is, waar je de letters allemaal kunt hangen en hoe je zelf een tekst van neondraad kunt maken.

Nog zo'n finishing touch voor thuis: mooie stopcontacten en schakelaars.

Wat is neon?

In de 19e eeuw kwamen scheikundigen erachter dat bepaalde gassen in een glazen buis konden gloeien wanneer er elektrische lading is. Dit was de basis van neonreclame die als eerste verscheen bij een kapperszaak in Parijs in 1912. Toen er in de jaren 20 ook in Amerika steeds meer neonletters op gevels van grote bedrijven verschenen, was het hek van de dam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er even een dipje, maar daarna werd vooral in de jaren 50 en 60 het neonschrift hipper dan hip in de popcultuur. De populariteit is gebleven, maar de materialen en verlichting zijn met hun tijd meegegaan.

©Nikkimeel

Geen neon, maar LED

Het maken van neonletters is echt een ambacht en gebeurt nog altijd met de hand. Een tijdrovende klus, die veel oefening vergt en daardoor niet goedkoop is. Bovendien bevat een TL-buis het giftige kwik en zorgde de komst van ledverlichting ervoor dat er ook werd gekeken naar andere manieren om neonletters te maken. En zo werd het led-schrijven ontwikkeld.

LED-schrijven kent veel voordelen ten opzichte van neon. De letters en signs zijn voorzien van de nieuwste technologie en de lampen zijn ook nog eens energiezuiniger: het stroomverbruik wordt met wel 90% verminderd in vergelijking met echte neonletters. Nog een voordeel: neonletters hoor je net als TL-buizen altijd een beetje zoemen, bij LED heb je daar geen last van.

Neonletters in huis

De meeste neonletters voor in huis zijn dus voorzien van ledverlichting en daar heb je met gemiddeld 50.000 tot 60.000 lichturen lekker lang plezier van. Ook fijn: ledlampen kun je dimmen, dus als je even klaar bent met die knalroze tekst aan de muur, dan kun je de lamp een standje zachter zetten.

Bovendien zijn de mogelijkheden van neonletters van led eindeloos: wat betreft kleur, vorm en formaat kun je zo’n beetje alles bedenken wat je maar wilt. De meeste shops met neon letters - bijvoorbeeld Sfeerbaas en Neon Mood - hebben een standaard assortiment met teksten en afbeeldingen, maar wil je het net even anders, dan valt dat ook te regelen.

Eigenlijk zijn neonletters en -vormen overal in huis leuk, wat dacht je van de slaapkamer, babykamer, gang, keuken of gamekamer? Je creëert er in een handomdraai sfeer mee en ze zijn de finishing touch in een retro interieur.

Lees ook: Energiebesparing in de spotlight: leg je lampen onder de loep

©LaCozza

Zelf neonletters maken

Draai jij je hand niet om voor een leuk DIY-project? Dan kun je o.a. met een ledstrip, ijzerdraad en lijmpistool je eigen neon tekst of afbeelding ontwerpen. A Cup of Life bedacht dit zelfmaakidee:

Je hebt nodig:

EL wire ledstrip (hoe dikker, hoe feller het licht)
⚡ Lijmpistool
⚡ Wasknijpers
⚡ IJzerdraad
⚡ Tang
⚡ Papier
⚡ Potlood
⚡ Stukje touw of wol

Stappenplan:

Stap 1: Bedenk een woord of tekst en schrijf dit op ware grootte met potlood op een stuk papier. Schrijf de tekst aan elkaar en probeer het zo losjes mogelijk op te schrijven.
Stap 2: Leg een stukje wol op de letters, zodat je weet hoeveel draad je nodig hebt voor de tekst. Daarna leg je het draadje op de ledstrip.
Stap 3: Pak het ijzerdraad en de tang erbij en buig de draad zoals jouw voorbeeld.
Stap 4: Lijm de ledstrip aan het ijzerdraad vast met een lijmpistool. Is het een langere tekst, doe het dat in meerdere gedeeltes en zet iedere keer na het lijmen het stuk vast met knijpers. Laat dit 10 minuten zitten en ga dan weer verder totdat alles is vastgelijmd.
Stap 5: Hang de neonletters op met kabelclips of spijkertjes en klaar!

▼ Volgende artikel
Melkopschuimer kopen? Hier moet je op letten
© Verino Popovic
Huis

Melkopschuimer kopen? Hier moet je op letten

Er is niets lekkerder dan een vers kopje cappuccino in de ochtend. Maar om de perfecte cappuccino te maken, heb je wél een goede melkopschuimer nodig. Dit artikel vertelt je hoe je een goede melkopschuimer herkent, zodat jij voortaan cappuccino en latte macchiato maakt als een echte barista.

In het kort: Het perfecte cappuccinoschuim maken is vrijwel onmogelijk zonder melkopschuimer in huis. Maar let op: niet elke melkopschuimer levert dezelfde kwaliteit. Wil je genieten van écht lekkere cappucino of latte macchiato, net zoals in je favoriete koffietentje? Let dan op de volgende punten als je een melkopschuimer koopt.

  • Handmatig of elektrisch
  • Verschillende standen
  • Instelbare temperatuur
  • Capaciteit

Lees ook: Cappuccino's, lattes en meer: melk opschuimen als een pro doe je zo


Een kopje zwarte koffie doet het altijd goed, maar soms wil je jezelf trakteren op iets speciaals. Een cappuccino, latte macchiato of een heerlijke verfrissende iced latte kan dan precies zijn waar je trek in hebt. Zonder een koffiezetapparaat met een stoompijpje of ingebouwde melkopschuimer is het alleen lastig om het perfecte schuim te maken. Je kunt in de weer gaan met een pannetje en een garde, maar het schuim wordt op die manier nooit zo romig en luchtig als het hoort. Wil je geen cappuccino met slap of lobbig schuim? Dan is het een goed idee om te investeren in een kwalitatieve melkopschuimer. Die herken je aan de volgende punten.

Handmatig of elektrisch 

Melkopschuimer zijn er in twee soorten: handmatig en elektrisch. Handmatige melkopschuimers zijn vaak lekker goedkoop, maar vereisen wel wat meer skills om lekker schuim te maken. Je moet namelijk zelf de plunjer op en neer bewegen en daarbij goed in de gaten houden of het schuim niet te slap of juist te luchtig wordt. Ook is het met een handmatige melkopschuimer moeilijker om een consistente textuur te creëren. Een elektrische melkopschuimer werkt een stuk makkelijker. Deze hoef je alleen maar aan te zetten; de motor doet de rest. Met een elektrische melkopschuimer heb je in een mum van tijd het perfecte schuim voor jouw cappuccino of latte macchiato. Vaak heeft dit type melkopschuimer ook een automatische opwarmfunctie, zodat je je melk niet eerst hoeft op te warmen in de magnetron. Daartegenover staat natuurlijk wel dat elektrische melkopschuimers vaak duurder zijn dan handmatige modellen, maar daar krijg je een hoop gemak voor terug. 

Verschillende standen

Veel elektrische melkopschuimers hebben meerdere standen voor het maken van verschillende soorten koffies. Zo is voor het werken in laagjes bij een latte macchiato steviger schuim nodig dan voor bijvoorbeeld een cappuccino. En voor het maken van iced latte is een speciale stand voor koud schuim onmisbaar. Sommige opschuimers hebben een stand die enkel verwarmt zonder schuim te maken, wat bijvoorbeeld handig is voor een latte of flat white. Ben jij gek van verschillende soorten koffies en vind je het leuk om daarmee te experimenteren? Dan is een melkopschuimer met drie of meer schuimstanden een slimme keuze. Maak je alleen af en toe cappuccino? Dan volstaat een model met één of twee standen.

©narong27

Instelbare temperatuur

Op sommige melkopschuimers heb je niet alleen keuze uit meerdere schuimstanden, maar kun je ook de temperatuur handmatig instellen. Waarom? Omdat dat nóg meer controle geeft over de kwaliteit van het schuim. Zo heb je voor delicate schuimsoorten zoals in een flat white geen hele hoge temperatuur nodig, namelijk zo rond de 50-55 °C, maar voor het romige schuim in een cappuccino is vaak een temperatuur van 60 tot 65 °C vereist. Boven de 70 °C wordt al gauw te heet: je proeft de melk dan minder goed en daarnaast kunnen de meeste melksoorten boven die temperatuur niet goed opschuimen. Handig: op veel melkopschuimers zit een automatische uitschakelfunctie die voorkomt dat de melk te heet wordt.

Capaciteit

Ook de capaciteit van een melkopschuimer heeft invloed op de kwaliteit van het schuim. Doe je te veel melk in je opschuimer, dan krijgt de melk niet genoeg ruimte om goed te kunnen circuleren en dus op te schuimen. Het resultaat kan dan slap en ongelijkmatig zijn, en bovendien kan de boel overkoken. Te weinig melk is ook niet goed: hierdoor warmt de melk te snel op, waardoor opschuimen ook moeilijker gaat en de melk zelfs kan aanbranden. Bedenk voordat je een melkopschuimer koopt daarom altijd goed hoeveel schuim je per keer gaat maken. Voor twee kopjes cappuccino heb je een melkopschuimer met een capaciteit van minstens 120 milliliter nodig. Zorg er daarnaast voor dat je je melkopschuimer altijd met minstens een derde melk vult en nooit verder dan het maximale vulstreepje.

Je koffie nog feestelijker?

Gebruik een cappuccinosjabloon!

▼ Volgende artikel
Verboden te kopiëren?! Zo omzeil je die blokkade
© ytemha34 - stock.adobe.com
Huis

Verboden te kopiëren?! Zo omzeil je die blokkade

Teksten zonder toestemming kopiëren van websites voor gebruik elders is uiteraard in strijd met het auteursrecht. Maar je mag ze wel voor eigen gebruik overnemen. Soms kom je op websites waar je de rechtermuisknop simpelweg niet kunt gebruiken om een stuk tekst te kopiëren. Hoe omzeil je deze beveiliging?

In dit artikel bespreken we drie wijzen waarop je verboden te kopiëren-teksten tóch kunt kopiëren voor eigen gebruik:

  • Schakel JavaScript uit
  • Schakel over naar de leesmodus van je browser
  • Kopieer de tekst uit de broncode van de webpagina

Lees zeker ook: Van CC-licenties tot opensource: wanneer is content rechtenvrij?

JavaScript uitschakelen

Veel websites gebruiken JavaScript om het gebruik van de rechtermuisknop op de inhoud uit te schakelen. In dat geval is de oplossing eenvoudig … Schakel voor die site JavaScript uit. Houd er rekening mee dat hierdoor bepaalde functies op die website niet meer kunnen werken.

We tonen hoe je dit doet in Chrome, in andere browsers zijn de stappen vergelijkbaar. Klik op de drie puntjes naast je profielafbeelding in de rechterbovenhoek en selecteer de optie Instellingen in het menu. Kies de optie Privacy en beveiliging en klik dan op Site-instellingen. Scrol naar beneden op deze pagina en klik op JavaScript. Bij Geen toestemming om JavaScript te gebruiken klik je op de knop Toevoegen om het gebruik van JavaScript door de website te blokkeren. Voer in het pop-upvenster het webadres in van de website waarop je JavaScript wilt uitschakelen en klik nogmaals op de knop Toevoegen. Ga dan terug naar de website waarvan je de tekst wilt kopiëren en klik op de knop Pagina opnieuw inladen. De kans is groot dat de kopieerbeveiliging is uitgeschakeld.

Geef de url in van de website waar JavaScript uitgeschakeld moet worden.

Over naar de leesmodus

Veel browsers hebben een leesmodus om de afbeeldingen en video’s op het scherm te minimaliseren, zodat je alleen de tekst te zien krijgt. Activeer die modus om de tekst die je nodig hebt te kopiëren. In Chrome klik je op de drie puntjes en selecteer je Meer hulpprogramma’s / Leesmodus. De tekst zal rechts in een zijvenster verschijnen. Vanaf daar zou je probleemloos de tekst moeten kunnen kopiëren.

Kopieer rechtstreeks uit de leesmodus.

Kopiëren uit de broncode

De laatste manier waar we aan denken, is de tekst rechtstreeks uit de broncode kopiëren. Met iedere browser kun je de broncode van de webpagina bekijken, maar die code is meestal ontzettend lang. Als je geen programmeur bent, raak je hierdoor overweldigd. Gelukkig zijn er online tools die de volledige broncode omzetten in tekst. Een sobere html-to-text-converter is www.txtify.it. Plak de url van de website die je wilt omzetten in het witte vak en klik op Convert.

Met een html-to-text-converter zet je de html-code om naar kopieerbare tekst.