ID.nl logo
Hamsteréééén! Met deze indeling benut je elke centimeter van de voorraadkast
© Erin Cadigan Photography
Gezond leven

Hamsteréééén! Met deze indeling benut je elke centimeter van de voorraadkast

Denk jij in de supermarkt ook altijd dat de rijst op is, om er thuis vervolgens achter te komen dat je nog drie ongeopende pakken hebt staan? Dan zit jouw voorraadkast waarschijnlijk tot de nok vol, zelfs als je een trapkast of kelder tot je beschikking hebt. Nog lang niet uitgehamsterd? Dan kun je er met een handige indeling nog veel meer in de voorraadkast kwijt.

Dit artikel in het kort: Zo organiseer je een voorraadkast | Aan de slag met vocht | Ongedierte in de trapkast of kelder bestrijden

Ook interessant voor jou: Met deze schoonmaakroutine ga je als een speer door het huis

Meten = weten

Alles uit de ruimte halen? Dan is het handig om alles ook echt letterlijk uit de ruimte te halen. Alle planken leeg, de vloer uitmesten en bij ieder hoekje en gaatje kunnen. Pas dan weet je hoeveel vierkante meter je tot je beschikking hebt en hoeveel plek er nog onder de laagste traptreden zit. Is de voorraadkast redelijk rechttoe-rechtaan, dan kun je met standaard stellingkasten meestal goed uit de voeten, maar zit je met schuine wanden? Dan is het slimmer om met een uitbreidbaar planken- of kastensysteem te werken. Kasten op maat zijn het meest ideaal, maar wel wat prijziger.

  • Wil je aan beide kanten van de kelder of trapkast planken hebben, pas dan wel op dan je er zelf ook nog bij kunt. Ideaal is een tussenruimte van 70 centimeter, zodat je kunt bukken zonder dat je klem komt te zitten.

  • Let bij de indeling van de stellingkasten op de ruimte tussen de planken, ze hoeven natuurlijk niet allemaal dezelfde hoogte te hebben. Door te variëren kun je er bijvoorbeeld ook een wijnrek of doos met kerstspullen kwijt.

©Indievive Weddings

Ruimtebesparend en goed georganiseerd: giet pasta en ander voedsel over in glazen potten. Zo zie je ook goed hoeveel je er nog van op voorraad hebt.

7 tips voor het organiseren van de voorraadkast

  1. Deel de planken van de voorraadkast zó in dat de spullen die je vaak gebruikt, vooraan staan.

  2. Haal ingrediënten zoveel mogelijk uit de verpakking, dit scheelt ook weer ruimte.

  3. Maak gebruik van grote glazen voorraadpotten voor rijst, pasta en havermout en noteer met een uitwisbare stift de inhoud. Zo kun je er met gemak meerdere verpakkingen in kwijt en het staat ook nog leuk.

  4. Krijgen knutselspullen, verjaardagsslingers en de kerstversiering ook een plekje in de kast? Stop deze dan in transparante opbergboxen zodat je meteen vindt wat je zoekt en de voorraadkast opgeruimd en overzichtelijk is ( en blijft!).

  5. Komen de strijkplank en stofzuiger ook in de voorraadkast of kelder te staan, dan is het handig om hiervoor een plekje tegen de muur vrij te houden. Hang de strijkplank hoog op aan beugels op de muur of aan de binnenkant van de deur en kijk of de stofzuiger net onder die laatste trede van de trap past.

  6. Aan de deur kun je ook je voorraad boodschappentassen kwijt of die paraplu waar je altijd naar misgrijpt.

  7. Het scheiden van afval leidt in veel kelders en trapkasten tot een chaos. Reserveer daarom op de planken ruimte voor een krat of opbergbak voor plastic, papier en glas. Zo kun je eenvoudig sorteren en blijft het toch uit het zicht.

Vocht en geurtjes in de kast of kelder

In een voorraadkast of kelder zitten maar zelden ramen of ventilatieroosters, dus het gevaar van vocht en bijkomende geurtjes ligt wel op de loer. Bovendien zijn schimmels dol op donkere, vochtige ruimtes. Niet gezond en niet goed voor je boodschappenvoorraad en andere opgeslagen spullen.

Probeer daarom regelmatig de deur even open te zetten en plaats ventilatieroosters in de deur en eventueel in de muren naar buiten. Een kelderraam op een hogere plek in de muur is ook effectief. Naast deze natuurlijke ventilatie, is extra mechanische ventilatie ook slim. In een niet al te grote kelder is een mobiele ontvochtiger ideaal, omdat je deze kunt verplaatsen naar de meest vochtige plekken. Gaat het om een grotere kelder met veel vocht, dan is het slim om een specialist om advies te vragen.

©Shaiith - stock.adobe.com

Muizen zijn dol op voedselresten, let hier dus goed op.

Ongedierte in de voorraadkast

De combinatie van vocht en jouw lekkere eten maakt de voorraadkast dé place to be voor muizen en zelfs ratten. Ieeeuw! Zie je tussen de voorraadpotten en pakken pasta kleine, donkere uitwerpselen, dan weet je dat je strijd aan zult moeten gaan met het ongedierte. Bij voorkeur door zo lief mogelijk voor de dieren te blijven natuurlijk, maar wel met een permanent resultaat. Een aantal tips:

  • Muizen komen vooral af op eten. Sluit verpakkingen en voorraadpotten dus goed af. Ze zijn ook dol op dierenvoer zoals hondenbrokken en vogelvoer. Giet deze over in afsluitbare bewaardozen. En vergeet niet regelmatig de voorraadkast te stofzuigen.

  • Check de kelder of voorraadkast op kieren, spleten en gaten, hoe klein ook: muizen kunnen zich al door een gaatje van een halve centimeter wurmen.

  • Muizen zijn niet dol op katten, alleen al van de geur nemen ze het hazenpad. Geen kat in huis? Dan zou je er eentje kunnen laten logeren bij jou thuis, een maand is genoeg om de geur door het huis te verspreiden.

  • Er zijn speciale stekkers die een ultrasoon geluid of elektromagnetische golven verspreiden, maar deze werken alleen in een kleinere ruimte. Heb je alleen in de kelder of trapkast last, dan valt het zeker te proberen.

  • Een wat effectievere manier is het zetten van een muizenval; je kunt kiezen voor een dodelijke en niet-dodelijke variant. Gebruik bij de eerste variant alleen een val die meteen dodelijk is en gebruik geen lijmplankjes. Leg iets lekkers voor de muis in de val (ze zijn gek op pindakaas, chocoladepasta en havermout)

  • Heb je te maken met een heuse muizenplaag of heb je het idee dat je met ratten te maken hebt? Dan is het zinvol om ongediertebestrijding in te schakelen.

▼ Volgende artikel
Check-in op iPhone: slimme geruststelling voor onderweg
© Vadym - stock.adobe.com
Huis

Check-in op iPhone: slimme geruststelling voor onderweg

Veel gebruikers vragen hun kinderen of hun vrienden om iets te laten weten wanneer ze veilig zijn aangekomen. Uiteraard kan de ander een sms of een geruststellend appje sturen, maar in iOS zit een functie die hier speciaal voor is gemaakt.

In dit artikel laten we zien hoe je met een iPhone automatisch laat weten dat je veilig bent aangekomen via iMessage:

  • Voeg Check-in toe in een iMessage-chat
  • Stel in of de melding moet gaan op basis van reistijd of locatie
  • Selecteer het vervoermiddel en pas instellingen aan

Lees ook: Hier ben ik! Zo deel je je locatie via Google Maps of WhatsApp

Stap 1: Check-in toevoegen aan de chat

De functie heet toepasselijk Check-in. De optie maakt deel uit van de standaard berichten-app van Apple: iMessage. Voorwaarde is wel dat zowel de verzender als de ontvanger over een iPhone beschikken waarop minstens iOS 17 staat. Laten we er even van uitgaan dat jij degene bent die onderweg is en het thuisfront wilt geruststellen. Je opent de app Berichten. Daar ga je in de chat naar degene met wie je zo’n check-in wilt versturen en je tikt linksonder op het plusteken. Vervolgens kies je de optie Meer en kun je Check-in selecteren. Geef aan of je het bericht Beperkt of Volledig wilt delen. Eventueel kun je de voorbeeldgegevens vergelijken zodat je weet wat je moet kiezen.

De optie Check-in maakt deel uit van iMessage.

Is jouw fiets weleens verdwenen?

Met deze handige tracker houd je 'm goed in de gaten

Stap 2: Op basis van reistijd of locatie

De andere persoon zal verschillende meldingen ontvangen: wanneer de sessie begint, wanneer je aankomt en als je vertraging hebt. Zelfs wanneer je iPhone een langere tijd offline is, zal er automatisch een melding verzonden worden. Standaard werkt Check-in met een timer waarin je aangeeft hoelang je onderweg denkt te zijn. Tik op Wijzig om deze duur aan te passen. Het is ook mogelijk een melding te versturen op basis van de locatiegegevens. In dat geval moet je in een volgend scherm het adres invullen waar je naartoe gaat. Op de kaart verschijnt een cirkel die je op drie groottes kunt instellen. Op die manier bepaal je de actieradius waarop Check-in zich zal baseren om te melden dat je bent gearriveerd. Je kunt ook aangeven met welk vervoermiddel je reist.

Geef de bestemming in en het vervoermiddel.

Stap 3: Versturen

Je krijgt nog een overzicht van de volledige check-in. Tik op Gereed en daarna op Versturen. Met Check-in kun je slechts één chat tegelijk versturen. Het is mogelijk dat je tijdens de reis een waarschuwing ontvangt om je te melden. Als je daar niet op reageert, ontvangt de andere persoon een bericht met informatie zoals de afgelegde route en het batterijpercentage. Deze persoon kan dan via een berichtje of via de telefoon informeren of alles goed gaat.

Je ontvangt nog even een samenvatting van de check-in.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon
© eliosdnepr
Huis

Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon

Als er één plek in huis is waar stof zich graag verzamelt, dan is het wel op de luxaflex. En hangen ze in de keuken, dan worden ze niet alleen stoffig, maar ook nog eens vettig. Gelukkig hoef je niet uren te schrobben om ze weer schoon te krijgen: met de tips uit dit artikel zijn ze zo weer blinkend schoon.

Dit artikel in het kort: • Regelmatig doen: even afstoffen • Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof • Grondig schoonmaken: houten luxaflex • Bedieningskoorden schoonmaken • Nicotine-aanslag verwijderen • Luxaflex langer mooi houden

Luxaflex schoon? Lees dan: De 5 beste tips om snel en simpel je ramen te lappen

Regelmatig doen: even afstoffen

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Een plumeau of microvezeldoek werkt prima. Draai de lamellen open zodat je overal bij kunt en werk van boven naar beneden. Een oude sok over je hand schuiven is een handige manier om elke lamel afzonderlijk schoon te vegen.

Wil je tijd besparen?* Gebruik dan een speciale lamellenborstel. Hiermee kun je in één beweging meerdere lamellen tegelijk afnemen. Druk niet te hard, om beschadigingen te voorkomen. Stofzuigen kan ook, maar gebruik dan een meubelmondstuk op de laagste stand en ondersteun de luxaflex met je andere hand.

* Wie niet eigenlijk...?

©africaimages.com (Olga Yastremsk

Als stoffen alleen niet meer genoeg is, moet je een stapje verder gaan. Hoe je dat doet, hangt af van het materiaal waarvan de luxaflex gemaakt zijn.

Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof

Gebruik het bad…

Haal de luxaflex voorzichtig uit het kozijn en leg in een bad met lauwwarm water en een scheutje allesreiniger. Laat kort weken en veeg de lamellen schoon met een zachte spons. Spoel goed af en laat de luxaflex hangend drogen. Zorg ervoor dat metalen onderdelen niet te lang nat blijven om roestvorming te voorkomen en droog aluminium luxaflex direct af om oxidatie te vermijden.

…of de douche

Als de luxaflex te groot is voor een bad, kan afspoelen in de douche een alternatief zijn. Gebruik een plantenspuit met een sopje voor hardnekkige vlekken en spoel daarna grondig af. Let op dat kunststof koorden niet te nat worden (want dan kunnen ze hun stevigheid verliezen of verkleuren). Laat goed drogen en ventileer de ruimte goed om schimmelvorming te voorkomen.

Met stoom

Soms is weken in bad of afspoelen in de douche geen optie. Een stoomreiniger kan dan uitkomst bieden, vooral bij aluminium en kunststof luxaflex. Gebruik de stoom op lage stand en houd voldoende afstand om schade te voorkomen. Een andere methode is een sopje met een plantenspuit op de luxaflex vernevelen en daarna droogwrijven met een microvezeldoek.

Grondig schoonmaken: houten luxaflex

Hout is gevoelig voor vocht, dus in bad leggen of onder de douche afspoelen is geen goed idee. Gebruik een licht vochtige doek met een mild schoonmaakmiddel en test nieuwe middelen altijd eerst op een onopvallende plek. Je kunt ook speciale houtzeep gebruiken. Doe dat wel met mate en kies bij voorkeur een variant die geen vettig laagje achterlaat, omdat sommige houtzepen een dun laagje vormen dat stof kan aantrekken.

Je kunt ook een doek met een klein beetje afwasmiddel gebruiken, maar zorg dat deze nauwelijks vochtig is. Droog de lamellen direct na met een schone doek om watervlekken te voorkomen. Behandel ze eventueel met een verzorgende houtolie of was, maar alleen als het materiaal daar geschikt voor is. Laat ze na behandeling open drogen en voorkom direct zonlicht om kromtrekken en verkleuring te vermijden.

Nicotine-aanslag verwijderen In ruimtes waar wordt gerookt, kan een gelige laag op de luxaflex ontstaan. Dit is lastig te verwijderen met alleen water en zeep. Meng gelijke delen water en azijn en gebruik een zachte doek om de lamellen af te nemen. Spoel daarna na met een schone, licht vochtige doek en droog direct af.

©Rafael Ben-Ari

Bedieningskoorden schoonmaken

De koorden van luxaflex worden vaak vergeten bij het schoonmaken, maar kunnen door stof en vet behoorlijk groezelig worden. Wikkel een vochtige doek met mild schoonmaakmiddel om het koord en trek het koord er voorzichtig doorheen. Herhaal indien nodig en laat goed drogen.

Luxaflex langer mooi houden

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Maak ze in keukens vaker schoon. Vermijd overmatig watergebruik, vooral bij houten luxaflex. Laat ze open drogen na een schoonmaakbeurt en houd ze, als je ze niet gebruikt, opgetrokken om stofophoping te verminderen. Zo blijven je luxaflex langer mooi en schoon.

🪶 Op zoek naar een plumeau?

(ook handig voor spinrag in hoekjes en aan het plafond)