Jij blij, zij blij: dit heb je écht nodig voor de kinderkamer
Drie keer knipperen met je ogen en die ieniemienie baby is ineens een peuter of kleuter met een eigen willetje. Een echt bed moet er komen, en misschien een bureau, leesplekje of een ander kleurtje. Keuze genoeg natuurlijk, maar wat heb je nou eigenlijk écht nodig voor de kinderkamer? En hoe doorstaat hij de komende jaren de in rap tempo veranderende trends? Deze checklist helpt je kiezen.
In dit artikel lees je welke spullen je nodig hebt in de kinderkamer, van bed tot kledingkast en van opruimbakken tot verlichting. Is jouw slaapkamer binnenkort ook aan de beurt, lees dan ook het artikel Met deze kleuren en indeling breng je sfeer én rust in de slaapkamer.
Slaap lekker!
Als het ledikant te klein wordt, dan is het tijd voor een echt grote-mensen bed. Is het allemaal nog een beetje spannend voor jou en je kind, dan kun je ook voor een meegroeibed kiezen. Je zult dan wel een speciaal matras hiervoor moeten aanschaffen, maar zo kun je beetje bij beetje het bed groter maken. Denk ook aan goed kussen, een passend dekbed, een matrasbeschermer en het allerleukste: beddengoed. Hiermee kun je de kamer verder afstylen en van sfeer doen laten veranderen: zit de Cars-fase er op, dat switch je moeiteloos naar een ander thema.
💡 Tip! Kies voor beddengoed van ademend materiaal, bij voorkeur katoen of linnen. Het ventileert goed, wordt niet te warm, is licht en neemt goed vocht op.
©IKEA
Raamdecoratie
Misschien is de raamdecoratie uit de babykamer nog goed en dan kun je dit natuurlijk gewoon laten hangen. Gordijnen, jaloezieën en rolgordijnen zijn behoorlijk prijzig en daarom is het slim om deze zo neutraal mogelijk te houden. Mis je toch een beetje sfeer, dan kun je altijd voor betaalbare overgordijnen in een mooie kleur of bijzonder patroon kiezen. Bij Ikea, Hema en Kwantum vind je ze voor prima prijzen.
Is het tijd voor nieuwe gordijnen? Kies dan altijd voor een verduisterende variant, want kinderen gaan vaak naar bed als het buiten nog licht is en dat maakt het inslapen soms lastiger.
Ook handig voor de ramen: horren! Niets is zo vervelend als een nachtelijke jachtpartij op muggen.
Lees ook: Dit heb je nodig voor de babykamer
Verlichting
Verlichting is onmisbaar in de kinderkamer en het is ook een manier om extra gezelligheid aan de kamer toe te voegen. De hoofdverlichting die je aanknipt als je de kamer inkomt is belangrijk, maar denk ook aan een lampje naast het bed, een leeslampje voor boekenwurmen, een bureaulamp en een lampje met een knipoog. Bijvoorbeeld in de vorm van of een print van zijn lievelingsdier of stripfiguur. Al snel de favoriet van de kamer.
Valt jouw kindje slecht in slaap of moeten er elke avond weer krokodillen onder het bed worden weggejaagd? Dan is een klein lampje dat ‘s nachts aan kan blijven ideaal.
Kledingkast
Hebben we op de babykamer al die lieve kleertjes vaak opgevouwen in een kledingkast met legplanken of commode neergelegd, zodra kinderen ouder worden, passen die grotere maten vaak niet meer erin. Zoek daarom naar een kledingkast met een hang- en leggedeelte, zodat jurken en jumpsuits aan een kledinghanger kunnen worden weggehangen. Heeft jouw kind een uitgebreide collectie verkleedkleren? Dan kan een los kledingrek ook heel leuk zijn.
💡 Tip! Heb je een peuter die in elke kast een klimrek ziet? Zet de kast dan vast tegen de muur, zodat hij niet omvalt als er iets te ruig mee om wordt gegaan.
©IKEA
Spelen en opruimen
Wanneer kinderen ouder worden, wordt er niet alleen geslapen, maar ook steeds meer gespeeld en geleerd op de kamer. Het moet dus een plekje worden waar ze zich fijn en veilig voelen en waar ze zich even kunnen terugtrekken met vriendjes of alleen. Betrek je kind daarom bij de finishing touch en kijk goed naar de behoeftes. Heb je een echt Lego-kind, dan zijn bewaarbakken ideaal, voor deBarbieverzameling trouwens ook.
Wordt er veel gelezen, dan is een boekenkastje met een paar XL-kussens heel fijn om even in een fantasiewereld te duiken en aan een bureau kan uitgebreid worden geknutseld. Zorg er wel voor dat het niet te vol en rommelig wordt, want een slaapkamer is uiteindelijk bedoeld om tot rust te komen. Met veel prikkels om je heen is dat een stuk lastiger.
©IKEA
Goed klimaat in de kinderkamer
Let er ook in de kinderkamer op dat er goed geventileerd wordt en dat het er niet te koud of te warm is, de ideale slaapkamertemperatuur is 18 graden. Zo krijg je een gezond klimaat in de kamer, waardoor je een goede slaap stimuleert en eventuele allergieën zoveel mogelijk de kop in worden gedrukt. De temperatuur kun je goed aflezen op een babyfoon - mocht deze nog worden gebruikt - of een simpele thermometer.
Wordt het hartje zomer toch echt te warm op de kinderkamer, probeer dan voor het slapengaan de kamer zoveel mogelijk te koelen. Een ventilator kan ook verlichting brengen, maar pas op bij peuters met grijpgrage handjes. In dat geval kun je de ventilator tijdens het slapen van de kamer halen.
Probeer verder op een zo natuurlijk mogelijk manier te ventileren in de kamer: zorg voor een constante luchtstroom door de ventilatieroosters open te houden en de deur op een kiertje te zetten. Is je nieuwbouwhuis kurkdroog dan kan een luchtbevochtiger ideaal zijn. Een diffuser heeft hetzelfde effect en zorgt bovendien voor een prettige geur die niet schadelijk is.