Hoe weet je dat je matras toe is aan vervanging?
Echt geen idee hoe lang je al op jouw matras ligt? Dan is het waarschijnlijk hoog tijd om hem te vervangen door een kakelvers nieuw exemplaar. Oók als je voor jouw gevoel er nog prima op slaapt. Want naast een goede nachtrust is hygiëne ook een belangrijke factor. Daarom een aantal tips om een matras te herkennen dat zijn langste tijd wel heeft gehad. Plus: hoe je de levensduur kunt verlengen.
In dit artikel lees je hoe lang je met een matras doet, welke factoren effect hebben op de levensduur en wat jij kunt doen om langer plezier van een matras te hebben.
Ook leuk om te lezen: Met deze kleuren en indeling breng je sfeer én rust in de slaapkamer.
Levensduur van een matras
Wanneer je iedere nacht gebruikmaakt van je matras, gaat hij 5 tot 10 jaar mee. Zelfs al was hij gruwelijk duur en heb je hem regelmatig laten luchten en schoongemaakt, na 10 jaar is hij gewoon op. Nu zit er natuurlijk een aardig verschil tussen die 5 en 10 jaar en de precieze levensduur is afhankelijk van een aantal factoren:
De belangrijkste factor is het onderhoud van het matras: wanneer je hem regelmatig omkeert en schoonmaakt, heb je er langer plezier van.
Een kwaliteitsmatras gaat langer mee dan eentje van een lagere kwaliteit. Op de website van de Consumentenbond vind je ieder jaar weer de uitslag van een onderzoek naar de beste matrassen.
Wanneer je veel transpireert gedurende de nacht, dan trekt dit in je matras en zal het een kortere levensduur hebben.
Hoe zwaarder je bent, des te groter de druk op het matras en hoe sneller je in de bekende kuil komt te liggen.
©Pixel-Shot - stock.adobe.com
Zachter liggen en je matras beschermen?
Haal een topper in huis en slaap als een prins(es)!
Matras onderhouden
Een nieuwe matras is een behoorlijke uitgave, dus een aantal bonusjaren erbij zijn mooi meegenomen. Met goed onderhoud zul je zeker de levensduur verlengen. Een aantal tips van Swiss Sense:
Leg een topdekmatras op het gewone matras: deze vermindert de druk op het matras en is het eerste vangnet van vocht, huidschilfers en andere afvalstoffen. Het topmatras gaat 3 tot 5 jaar mee, maar zorgt er wel voor dat je matras veel langer goed blijft.
Gebruik onder het hoeslaken een molton, dit vangt veel vocht op voordat het het matras binnendringt. Door je molton en hoeslaken regelmatig te wassen en te vervangen, blijft je matras langer in goede conditie. Onder regelmatig verstaan we iedere 2 weken en tijdens hete (en dus zweterige) zomers bij voorkeur iedere week. Was op minstens 60 graden om alle huisstofmijt, schimmels en bacteriën de das om te doen.
Draai je matras regelmatig om, want als je slaapt lig je meestal in dezelfde houding en daardoor komt er op vaste plekken meer druk. Door het matras te draaien - van links naar rechts en als het kan ook omkeren - voorkom je kuilen. Heb je twee matrassen die hetzelfde zijn? Wissel deze dan ook eens om.
Zie je een vlek op je matras? Maak dit dan zo snel mogelijk schoon. Er zijn speciale reinigingsmiddelen voor, maar wat baking soda doet ook wonderen. Heb je een stoomapparaat in huis? Dan is dit ideaal om een matras regelmatig mee schoon te maken. Wanneer de stoom een temperatuur hoger dan 100 graden kan bereiken, dan is dit een echte killer voor huisstofmijt en bacteriën. Laat het stoomapparaat niet in contact komen met het matras, anders wordt het een natte boel en duurt het veel te lang voordat hij weer droog is. Even erboven laten zweven is voldoende. Maak het bed pas weer op als het matras droog is.
Fijn nieuws voor iedereen die zijn bed nooit meteen opmaakt: je bent goed bezig! Na het slapen is het zaak je matras te laten ventileren door het dekbed terug richting bedeinde te slaan. Zo verdampt het vocht en dringt het niet dieper door in het matras. Vergeet ook niet om 's ochtends even een raam open te zetten voor wat frisse lucht.
©MAKSIMS_LIENE
Een nieuw matras uitzoeken
Heeft het matras zijn langste tijd gehad, verdiep je dan goed in een nieuw exemplaar. Dikke kans dat er de afgelopen jaren nieuwe matrassoorten en -materialen zijn bijgekomen en misschien dat jouw situatie ook anders is geworden. Laat je goed voorlichten, ga altijd proefliggen en spreek een periode af waarin je het matras thuis mag uittesten. In het artikel Hoe kies je het juiste matras? Zo vind je de weg naar jouw droombed vind je veel tips voor de aanschaf.
Ook handig: Swiss Sense heeft een online matraswijzer gemaakt waarmee je door een doolhof van mogelijkheden richting het voor jou juiste matras wordt geleid.
Goed om te weten: in matrassen kunnen verschillende chemische stoffen zitten, zoals latex en schuimrubber. Laat een nieuw matras daarom na het uitpakken minstens 72 uur luchten voordat je er op gaat slapen. Mogelijk aanwezige chemische stoffen vervliegen dan gedeeltelijk. Bron: waarzitwatin.nl