ID.nl logo
Weg met die stoorzender: 5 manieren om je tv minder te laten opvallen
Gezond leven

Weg met die stoorzender: 5 manieren om je tv minder te laten opvallen

Televisies zijn in tien jaar tijd steeds platter geworden, maar kleiner allerminst. 55 en 65 inch zijn de populairste formaten en dan heb je het toch over een scherm van minimaal 120 cm breed. Trekt de tv bij jou alle aandacht en stoort dat je behoorlijk? We geven je vijf manieren om je tv weg te werken of in ieder geval minder op te laten vallen.

Weg met die enorme zwarte joekel midden in de kamer?! Pak je het liever minder drastisch aan, dan helpen wij je op weg. In dit artikel lees je: hoe je de tv laat verdwijnen in een kast | dat een donkere muur de televisie minder hard maakt | dat er ook mooie tv’s zijn.

Ook interessant: Zo kun je besparen op het tv-kijken!

1. Achter gesloten deuren

Zie je televisie het liefst vandaag nog vertrekken, dan zit de irritatie heel hoog. De beste methode om hiermee om te gaan, is die flatscreen helemaal aan het zicht te onttrekken. Dat kun je doen door de tv achter gesloten deuren te stoppen, maar wel op zo'n manier dat je er wel weer snel bij kunt. Dit kan met een bestaande kast die groot genoeg is voor het verstoppen van de tv of door het op maat laten maken van een kast. Denk hierbij ook aan het wegwerken van de snoeren.

Heb je budget voor een kast op maat? Kies dan voor een grotere wandkast waarin je boeken, kunst, mooie vondsten en planten kwijt kunt: zo wordt de kast echt onderdeel van de kamer. Die donkere beeldbuis zelf tover je dan weg en terug met handige schuifdeuren.

Mooie hangplanten trekken de aandacht

... en je hoeft ze ook geen water te geven

Klaar voor een avondje bingen? Dit zijn de beste nieuwe films en series op streamingdiensten

©Kim van Zwieten

In een wandkast laat je de televisie geruisloos verdwijnen.
Deze kast werd op maat gemaakt door Gebroeders Bosma.

2. Televisielift

Een andere heel effectieve manier om niet tegen de televisie aan te hoeven kijken, is het monteren van een televisielift in een kast. Zo’n systeem voor het liften van de tv kun je los kopen en inbouwen in een bestaande kast of nis, als deze maar groot genoeg is voor het verstoppen van de tv. Dit is trouwens ook een goede vondst voor een televisie op de slaapkamer. Zin in nog even een film voor het slapen gaan, dan zoef je de tv omhoog. Wil je daarna rust, dan stuur je ‘m weer terug zijn hok in.

Watch on YouTube

Ook handig als je weinig ruimte voor de televisie hebt: de TVLiftBoy.

3. Geef de tv minder aandacht

De televisie krijgt niet alleen alle aandacht door zijn formaat, we dragen er zelf vaak aan bij door alle meubels richting de tv te zetten. Maak als het even kan een aparte plek in de woonkamer of in een zijkamer waar iedereen televisie kan kijken - met een relaxfauteuil à la Joey en Chandler de nieuwste favoriete plek in huis, en bewaar de rest van de woonkamer voor gezellig samenzijn of een boek lezen.

Je kunt de tv ook juist niet een centerpiece plek midden op de muur geven, maar een beetje wegstoppen in een hoek of onder een trap. Door middel van een zwenkarm draai je ‘m eenvoudig richtig de zitplekken. Of kies voor draaistoelen, waardoor je zelf kunt switchen van televisiekijken naar een gezellig gesprek voeren.

©Tamal - stock.adobe.com

Zet de banken eens niet richting de televisie, zo geef je 'm automatisch niet de volle aandacht.

4. Donkere kleur achter de televisie

Ga je het gevecht om de televisie in een kast te zetten niet winnen, dan zul je met een andere truc moeten komen. Slimmer en waarschijnlijk goedkoper is het om de televisie te camoufleren door hem op te laten gaan in zijn omgeving. Een zwarte televisie springt er op een witte muur extra uit, dus ga voor een donkere muur in zwart of grijs. Zo hangt dat zwarte gevaarte er nog steeds, maar valt hij een stuk minder op.

Een alternatief voor verf zijn behang of leren wandtegels - over een eyecatcher gesproken! - en een donker televisiemeubel kan natuurlijk ook.

©Vanit่jan - stock.adobe.com

5. Kies een mooie tv uit (duh!)

Inkoppertje misschien, maar zijn ook tv’s die niet vooral groot en zwart zijn. Het bekendste voorbeeld is The Frame van Samsung. Deze tv kun je voorzien van een screensaver van een kunstwerk en lijkt daardoor net een schilderij. Maak je ‘m onderdeel van een gallery wall, dus door verschillende foto’s, prints en schilderijen er omheen te hangen, dan valt het al helemaal niet meer op dat er een televisie aan de muur hangt.

Geen plannen voor een nieuwe tv? Dan kun je je huidige televisie ook mooie pootjes geven, bijvoorbeeld van licht berken, minimalistisch wit of hip lavendel.

Check ook deze nieuwe televisie die je kunt koppelen aan slimme verlichting, zodat de kleuren van de tv en jouw lampen helemaal op elkaar afgestemd zijn.


▼ Volgende artikel
Bowers & Wilkins brengt nieuwe draadloze hoofdtelefoon Px7 S3 uit
Huis

Bowers & Wilkins brengt nieuwe draadloze hoofdtelefoon Px7 S3 uit

Bowers & Wilkins heeft de nieuwe Px7 S3 draadloze hoofdtelefoon aangekondigd. Deze nieuwe hoofdtelefoon is de opvolger van de Px7 S2e en biedt volgens het Britse audiomerk diverse verbeteringen op het gebied van geluidskwaliteit, comfort en functionaliteit.

De Px7 S3 is uitgerust met nieuw ontworpen 40mm biocellulose drivers waarbij bijna alle componenten zijn vernieuwd, waaronder het chassis, de spreekspoel, ophanging en magneet. Door de zorgvuldige positionering van de drivers ten opzichte van de oren krijgt de luisteraar een beter geluidsbeeld en een meer ruimtelijk stereogeluid. Voor het eerst in een over-ear hoofdtelefoon van Bowers & Wilkins worden de drivers aangedreven door een speciaal ontworpen hoofdtelefoonversterker voor meer dynamiek en energie in het geluid.

De draadloze hoofdtelefoon ondersteunt zowel aptX Adaptive 24/96 als het nieuwe aptX Lossless voor optimale draadloze muziekoverdracht vanaf compatibele apparaten. Ook beschikt de hoofdtelefoon over een 3,5mm aansluiting en USB-C voor bedrade verbindingen.

Ruisonderdrukking

De actieve ruisonderdrukking is volgens Bowers & Wilkins krachtiger dan ooit tevoren. De Px7 S3 is hiervoor voorzien van acht microfoons die strategisch zijn geplaatst om zowel omgevingsgeluid te monitoren als voor heldere telefoongesprekken te zorgen. De hoofdtelefoon gebruikt ADI Pure Voice technologie voor effectieve ruisonderdrukking tijdens gesprekken.

Qua design heeft de Px7 S3 een slanker profiel dan zijn voorganger met een verbeterde pasvorm en optimaal comfort dankzij de oorschelpen met traagschuim. Ook de bijbehorende draagtas is compacter geworden.

De batterijduur bedraagt 30 uur bij ingeschakelde ruisonderdrukking en een snelle oplaadbeurt van 15 minuten levert tot zeven uur extra luistertijd op. Via de Bowers & Wilkins Music-app kan de gebruiker diverse instellingen aanpassen, waaronder een nieuw toegevoegde vijfbands EQ met geheugenposities voor voorkeursinstellingen.

Spatial audio

De Px7 S3 is de eerste hoofdtelefoon van het merk met ondersteuning voor spatial audio, wat later dit jaar via een update beschikbaar komt. Ook zal de hoofdtelefoon ondersteuning krijgen voor Bluetooth LE Audio met Auracast functionaliteit via een toekomstige update.

"Het was een hele uitdaging voor Bowers & Wilkins om een nieuwe hoofdtelefoon te ontwikkelen die de uitzonderlijke prestaties en de lovende kritieken voor ons bestaande assortiment kan overtreffen," aldus Giles Pocock, VP Brand Marketing. "Ik ben ontzettend blij dat het team met de nieuwe Px7 S3 niet alleen die uitdaging heeft aangepakt, maar ook een nieuwe benchmark voor uitmuntendheid in de hoofdtelefooncategorie heeft neergezet."

Beschikbaarheid en prijzen

De Bowers & Wilkins Px7 S3 is nu verkrijgbaar en komt beschikbaar in drie kleuren: Anthracite Black, Indigo Blue en Canvas White. De adviesprijs bedraagt 429 euro.

Bekijk hier andere Bowers & Wilkins-producten op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Wat is headtracking bij hoofdtelefoons?
© JBL
Huis

Wat is headtracking bij hoofdtelefoons?

Bij hoofdtelefoons en draadloze oortjes kom je wel eens de headtracking-functie tegen. Wat is dit precies en wat kun je ervan verwachten?

In dit artikel hebben we het over headtracking, een functie die vooral te vinden is op duurdere hoofdtelefoons van merken als Apple en Bose. We vertellen je:

  • Wat headtracking is
  • Waarom het zo'n grote impact heeft
  • Wat het te maken heeft met ruimtelijke audio
  • Met welke content het werkt
  • Op welke toestellen je het vindt

Lees ook: Waarom de gehoortest van je koptelefoon écht verschil maakt

Wat is headtracking?

Headtracking is een functie die op steeds meer hoofdtelefoons en draadloze oordoppen opduikt. Het heeft één doel: je beter onder te dompelen in film, games en muziek. Dat gebeurt door je hoofdbewegingen te detecteren en compenserend geluid virtueel mee te bewegen. Je merkt het meteen als je het uitprobeert. Het uitleggen doet het vaak complexer overkomen, terwijl het even inschakelen op je hoofdtelefoon meteen duidelijk maakt wat het biedt.

Dankzij headtracking lijkt muziek of filmgeluid uit een vaste plaats in de kamer te komen. Als je bij het tv-kijken bijvoorbeeld je hoofd naar rechts draait, dan zullen de stemmen van acteurs naar je linkeroor verschuiven en geluidseffecten die zich links afspelen naar achter je. Kortom, het geluid is verankerd aan het scherm. Gebruik je een doorsnee koptelefoon zonder headtracking, dan zit het geluid altijd naast je oren.

Misschien lijkt headtracking niet echt een stap vooruit qua beleving. Maar het effect van headtracking wordt door veel mensen wél als heel groot ervaren.

Waarom heeft het een grote impact?

Headtracking werd oorspronkelijk ontwikkeld als deel van VR-technologie. Dat geluiden uit de omgeving onafhankelijk van jou gepositioneerd zijn, is immers even belangrijk als VR-graphics om je onder te dompelen in een virtuele wereld. Het komt allemaal neer op het effectiever misleiden van je brein.

Ons brein gebruik geluidsinformatie om een idee te krijgen van hoe een ruimte of omgeving eruitziet. Zonder dat we er bewust van zijn, weten we zo meteen waar een bepaald geluid vandaan komt. Denk aan een glas dat achter je op de grond valt of een deur die opent aan de zijkant van een kamer. Headtracking simuleert dat effect en zorgt ervoor dat wat je ziet levensechter overkomt.

©Audeze

De Audeze Maxwell is een hoofdtelefoon met headtracking die ook door creators wordt gebruikt.

Wat is de link met spatial audio?

Headtracking zorgt dus dat geluid op een natuurlijke manier vast in de ruimte wordt geplaatst. Het hangt wat van koptelefoon tot koptelefoon af, maar meestal beschouwt het systeem het scherm van je telefoon of tv als het geluidscentrum of 'voorzijde'. Overigens gaat het niet om de grote veranderingen, zoals wanneer je naar de persoon naast je kijkt wanneer hij of zij iets zegt. Het realismegevoel dat headtracking biedt tijdens het gamen en filmkijken komt door de kleine veranderingen in het geluid als je microbewegingen maakt met je hoofd. Dat doe je eigenlijk bijna doorlopend. 

In theorie kan headtracking ook werken met muziek in stereo, maar meestal is het een extra optie bij de spatial- of ruimtelijke audiofunctie in de app van je hoofdtelefoon. Je krijgt dus dikwijls de keuze tussen surroundgeluid dat met je meebeweegt of (net zoals bij een bioscoop) verankerd is aan een punt (het scherm).

Wanneer gebruiken?

Los van virtual reality-toepassingen, is headtracking vooral een aanrader bij het kijken naar een film op een groter scherm. Het effectiefst is het als je naar een tv op enkele meters afstand kijkt, omdat het ruime geluidsbeeld dan beter past bij het grotere beeld. Maar ook als je met headtracking kijkt naar een kleiner scherm tijdens een vlucht levert het meerwaarde op. Ook bij gaming is spatial audio samen met headtracking fijn. Wat dan weer minder is, is headtracking gebruiken terwijl je rondloopt en naar muziek luistert, omdat je brein dan te veel beweging moet verwerken.

©JBL

Via de Smart Case van de Tour Pro 3 kun je headtracking instellen tijdens een vlucht.

Het gebruiken met een tv of in-flight scherm gaat het vlotst met in-ears die komen met een slimmere case of koptelefoons die je bekabeld kunt aansluiten maar tegelijkertijd nog met de app kunt bedienen. De AirPods Pro en Max van Apple zijn ook heel spectaculair op dit vlak in combinatie met een Apple TV.

Op welke toestellen vind je het?

Voor headtracking moet je meestal bij duurdere modellen zijn, al komt het ook steeds vaker voor bij iets goedkopere koptelefoons. Samen met ruimtelijke audio (spatial audio) is het een extraatje dat vaak wordt aangehaald om te verklaren waarom een bepaald toestel een forser prijskaartje bezit. Nu goedkopere hoofdtelefoons en TWS'en steeds betere noise-cancelling krijgen, blijven er zo minder zaken over om een koptelefoon uit de hogere prijsklasse een meerwaarde te geven. Spatial audio en headtracking zijn de enige 'grote' functies die overblijven. 

©Sonos

De Sonos Ace-koptelefoon is uniek omdat het samenwerkt met een Sonos-soundbar, niet de tv.

Dat headtracking iets meer kost, valt te begrijpen. Het volgen van je hoofdbewegingen vereist extra sensors en ook relatief veel rekenkracht. Dit is waarom onder meer Apple en Sonos het continue berekenen van de vereiste geluidsveranderingen laten uitvoeren door een iPhone, iPad of Apple TV respectievelijk de Sonos Arc-soundbar. Bij weer andere merken, zoals Samsung of Oneplus, kun je het alleen gebruiken in combinatie met andere apparaten van hetzelfde merk.

Headtracking is een functie die je bovendien op heel wat gaming-headsets terugvindt, onder meer van HyperX en JBL.

Toch zijn er heel wat opties die merkonafhankelijk werken. Bij Bose, JBL en bij Sony vind je bijvoorbeeld verschillende hoofdtelefoons en draadloze in-ears met headtracking. De JBL Tour One M3 of Tour Pro 3 bijvoorbeeld, net als de populaire Sony WH-1000XM5 en WF-1000XM5's.  

 Kijk wel goed op de website van een fabrikant als je een koptelefoon overweegt, want niet iedereen gebruikt het woord 'head tracking'. Neem nu Bose: dat merk spreekt over Immersion of Immersive Audio, met de opties 'Still' en 'Motion'. Bij het kiezen van een nieuwe headset kan het dus nodig zijn om je even goed in de specificaties te verdiepen.