ID.nl logo
Zijn sextoys veilig? Wat als je allergisch bent?
© RESHETNIKOV MIKHAIL
Gezond leven

Zijn sextoys veilig? Wat als je allergisch bent?

Vibrators, dildo's, geisha-balletjes en andere sextoys: ben je op zoek naar wat spannends, dan heb je heel veel keus. Maar niet elk speeltje is even veilig - en dan hebben we het niet over verkeerd gebruik en verkeerde plekken, zeg maar. In dit artikel kijken we vooral naar de materialen die gebruikt worden voor de productie van sextoys. Hoe kom je erachter of het speeltje dat jij wilt gebruiken, niet schadelijk is voor je lichaam?

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Meer over de wet- en regelgeving rondom seksspeeltjes
  • Hoe je kunt controleren of een seksspeeltje veilig is
  • Of je sekstoys kunt gebruiken als je allergisch bent Wil je liever meer weten over de kwaliteit van sekstoys? Lees dan ons artikel over het verschil tussen goedkope en duurdere seksspeeltjes.

We vallen meteen met de deur in huis: zijn sekstoys veilig? In principe niet. Dat wil zeggen: er is geen wet- en regelgeving op seksspeeltjes: deze industrie is niet gereguleerd. Hoewel er hier en daar wel wat keurmerken zijn en sinds enige tijd ‘zelfs’ een ISO-norm (3533), is er geen verplichting voor bedrijven om dit ook te organiseren. Het komt erop neer dat iedereen een seksspeeltje kan maken en daar eigenlijk allerlei materialen voor kan gebruiken, ook als die schadelijk zijn voor het lichaam. Denk daarbij bijvoorbeeld aan PVC. Dit materiaal zit vol met weekmakers die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Klinkt niet echt als iets dat je juist op die gevoelige plekken wilt gebruiken.

Poreuze materialen

Ook kan het gebruik van poreuze materialen een probleem zijn: deze bevatten minieme gaatjes waar allerlei viezigheid in kan gaan zitten die je er bij het schoonmaken niet helemaal uitkrijgt, waardoor het een voedingsbodem kan worden voor bacteriën en andere narigheid.

Er zijn wel lichaamsveilige sekstoys, maar daarvoor moet je wel goed zoeken. Elke fabrikant kan wel zeggen dat hij of zij een ‘body safe’ sekstoy maakt, maar: niemand checkt dus of die claim wel klopt. Wat je wél kunt doen om ervoor te zorgen dat je een zo veilig mogelijke toy koopt, is goed kijken naar waarvan het gemaakt is. Zoek naar materialen die veilig zijn. Alleen silicone is niet genoeg: je hebt een sextoy met ‘medical grade silicone’ nodig. En dan ook nog 100 procent: het mag geen mix zijn met andere silicone (wat wel veel voorkomt). Verderop gaan we hier wat dieper op in.

©pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)

Materialen die je moet vermijden

Vermijd toys die gemaakt zijn met ftalaten (phthalates in het Engels). Andere materialen om voor op te passen zijn: PVC, vinyl, TPE, TPR, latex, elastomer, Sil-a-gel, jelly, rubber en thermoplastic. De zojuist genoemde materialen kunnen zorgen voor problemen met je hormoonhuishouding, met je voortplantingsorganen, bacteriële infecties, misselijkheid, huidirritaties en zelfs verschillende vormen van kanker.

Lees ook: Van steen tot siliconen: hiervan werden en worden sextoys gemaakt


💡 Laat je niet misleiden door sekstoys die aangeven dat er geen parabenen of ftalaten in het product zitten, want dit betekent niet dat er geen andere, schadelijke materialen in het speeltje voorkomen!


Materialen die wél kunnen

Het klinkt alsof er niks meer kan, maar dat valt mee: roestvrijstaal, glas, keramiek, hout en ABS-plastic zijn naast het medical grade silicone veilige materialen. Deze materialen bevatten geen weekmakers, laten geen narigheid achter in het lichaam en zijn niet poreus, waardoor je ze echt goed kunt schoonmaken. Daarnaast is ook de hygiëne belangrijk: zorg dat je glijmiddel kiest dat veilig is en kan worden gebruikt in combinatie van het materiaal waarvan je sekstoy is gemaakt (vooral watergebaseerde glijmiddelen zijn veilig), maar zorg ook dat je elk speeltje na elk gebruik grondig schoonmaakt met water en milde zeep.

Kun je op een sekstoy helemaal niet vinden waarvan hij is gemaakt, dan kun je waarschijnlijk beter elders shoppen. Twijfel je, dan kun je het altijd aan de fabrikant of verkoper zelf vragen. Shoppen naar body safe-producten zorgt ervoor dat je straks een mooie collectie seksspeeltjes hebt die geen vage geurtjes hebben, die je goed kunt schoonmaken, die lang meegaan en vooral: die je niet ziek kunnen maken of op andere manieren zorgen voor ongemakken. 

Allergisch Misschien ben je allergisch voor bepaalde materialen. Rubber is een materiaal waarvan bekend is dat het voor veel allergische reacties zorgt. Latex is een ander voorbeeld: niet iedereen reageert daar even goed op. Over het algemeen geven medical grade silicone en borosilicaat glas geen allergische reacties, dus kun je daar het beste voor kiezen. Het allerbelangrijkste is echter om goed naar je lijf te luisteren. Kies een veilig materiaal, maar houd ook in de gaten of je je er echt goed bij blijft voelen. Overigens kun je ook allergische reacties hebben op bijvoorbeeld glijmiddel: sommige varianten bevatten kokosolie of amandelolie, of stoffen die zaaddodend zijn, maar ook zeer chemisch. Ben je op zoek naar condooms zonder latex, dan kun je kiezen voor varianten met polyurethaan. 

©pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)

Veilige sekstoys zoeken

Twijfel je nog steeds, dan kun je zelf ook wat extra onderzoek doen om te kijken met wat voor toy je te maken hebt (dank Konfettie.eu): lees goed wat er op de verpakking staat, ruik eraan (ruikt het plastic-achtig, dan kun je het beter links laten liggen), knijp in het silicone en kijk of het niet wit uitslaat. De ultieme test (maar dat zul je in de praktijk eigenlijk nooit doen) is het product in brand steken: hierbij zal je merken dat goed silicone wel verbrandt, maar niet smelt. Er zijn ook websites die je kunnen helpen. Dangerous Lily, test sekstoys op onveilige materialen. Je kunt ook eventueel websites gebruiken die body safety hoog in het vaandel hebben staan en een soort curator zijn van sekstoys, zoals Self Studies. Helaas is het op de vele bekende online sekswarenhuizen zoals Easytoys en Pabo niet gezegd dat de speeltjes allemaal body safe zijn.

Het is jammer dat het zo’n oerwoud is waar je je doorheen moet banen, op zoek naar een geschikte sekstoy. Tegelijkertijd weet je zo wel dat de kans groter is dat je duurzaam kiest, waardoor je dat oerwoud om in te duiken weer een tijdje kunt uitstellen: tenzij je natuurlijk graag meer wilt!

Checklist: veilige sextoys vinden & veilig gebruiken

Checken en doen:Let vooral op:
De verpakkingStaat erop dat het speeltje body safe is?
Het materiaal. Is de toy gemaakt van een van de materialen in de kolom rechts, dan zit je goed.Roestvrijstaal | glas | keramiek | hout | ABS-plastic |medical grade silicone
Doe de testRuik eraan (plasticlucht? Dat is geen goed teken) | Knijp erin (in het geval van silicone dat wit uitslaat? Niet gebruiken) |
Zoek een geschikt glijmiddelBij voorkeur op waterbasis
Na gebruik schoonmakenMet water en milde zeep


â–¼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Je favoriete muziek of podcast luister je het liefst overal en wanneer het jou uitkomt. Dat doe je natuurlijk het best met je eigen oortjes in. We hebben vijf draadloze setjes voor minder dan 75 euro voor je gevonden.

Draadloze oordopjes zijn ontzettend praktisch, want zonder kabels heb je alle bewegingsvrijheid die je wilt, ideaal voor onderweg of tijdens het sporten. Ze zijn klein, licht en passen makkelijk in je zak of tas. De geluidskwaliteit is tegenwoordig prima en veel oordopjes hebben ook noise cancelling, waardoor je minder last hebt van omgevingsgeluid zoals pratende collega's of treingeluiden.

DISCLAIMER Op het moment van schrijven waren de besproken producten te vinden onder de 75 euro bij de goedkoopste winkel op Kieskeurig.nl. Deze prijzen kunnen echter schommelen.

JLab GO Air Sport True Wireless

De JLab GO Air Sport is vooral gericht op sporters die oordopjes zoeken die goed blijven zitten. Dankzij de oorhaakconstructie blijven ze ook tijdens beweging op hun plek. De behuizing is eenvoudig, maar handig is wel de ingebouwde usb-kabel waarmee je de oplaadcase direct in een usb-poort kunt steken. Water- en zweetbestendigheid zijn op orde, wat ze geschikt maakt voor in de sportschool of tijdens een regenachtige wandeling. Bluetooth 5.1 zorgt voor een stabiele verbinding, en hoewel je geen geavanceerde geluidsinstellingen hebt, is de bediening met tikbewegingen eenvoudig genoeg.

🔋 Opgegeven batterijduur
: 8 uur / 32 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 2 uur

JBL Wave Beam

De JBL Wave Beam is een degelijke keuze voor wie gewoon draadloze oordopjes zoekt zonder poespas. Het ontwerp is compact en qua geluid is er een duidelijke nadruk op bas, zoals je van JBL mag verwachten. Ze zijn niet waterdicht, maar wel enigszins beschermd tegen spatwater. Opladen gaat snel, en de case is klein genoeg om makkelijk in je zak mee te nemen. Bluetooth 5.2 zorgt voor een stabiele verbinding, maar verwacht geen ondersteuning voor high-res audio of geavanceerde ruisonderdrukking. Deze oordopjes zijn vooral bedoeld voor mensen die onderweg muziek luisteren of bellen en daarbij niet te veel willen instellen.

🔋 Batterijduur: 8 uur per oordopje / 32 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 2 uur

Sony WF-C700N

De Sony WF-C700N is een betaalbaar model met actieve ruisonderdrukking, iets wat je niet vaak ziet in deze prijsklasse. De oordopjes zitten licht en stevig in je oor en ze voelen comfortabel, ook bij langer gebruik. Handig is dat ze automatisch aanpassen aan je omgeving, bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent of op kantoor. De app van Sony biedt wat extra instellingen, zoals geluidsprofielen of een persoonlijke equalizer. De IPX4-rating betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over zweet of lichte regen.

🔋 Batterijduur
: 7,5 uur met ANC / 15 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Huawei FreeBuds 5i

De Huawei FreeBuds 5i bieden opvallend veel functies voor de prijs. Ze ondersteunen hi-res audio via LDAC, waardoor muziek beter tot zijn recht komt – mits je telefoon dit ook ondersteunt. De actieve ruisonderdrukking werkt redelijk goed, vooral bij kantoorgeluiden of tijdens reizen. Ook prettig is dat ze aan meerdere apparaten tegelijk gekoppeld kunnen worden, bijvoorbeeld je laptop én je telefoon. De afwerking is netjes en de bediening werkt vlot via tikbewegingen. Ze zijn bestand tegen stof en spatwater, dus ook bruikbaar in wisselende omstandigheden. Voor wie flexibiliteit zoekt en goede functies zonder de hoofdprijs te betalen, zijn dit interessante oordopjes.

🔋 Batterijduur
: 6 uur met ANC / 28 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Sony WF-C500

De Sony WF-C500 zijn eenvoudige maar fijne oordopjes voor dagelijks gebruik. Ze missen luxe functies zoals ruisonderdrukking, maar maken dat goed met hun stevige batterijduur en betrouwbare prestaties. Het geluid is verrassend gebalanceerd en kan via de Sony-app nog wat worden bijgesteld. De oordopjes zijn klein en licht, waardoor je ze bijna niet voelt zitten. Dankzij IPX4 zijn ze beschermd tegen spatwater, dus geen problemen tijdens een korte regenbui of sportsessie. Je krijgt geen fancy draadloze functies, maar wel een degelijke bouw en gebruiksgemak dat precies doet wat je nodig hebt.

🔋 Batterijduur
: 10 uur per oordopje / 20 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 2,5 uur

â–¼ Volgende artikel
Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit
Huis

Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit

Dreame Technology heeft de H15 Pro Heat uitgebracht, een nieuwe nat- en droogstofzuiger die AI-technologie combineert met het gebruik van heet water. Deze stofzuiger is ontworpen om hardnekkig vuil zoals vetvlekken in de keuken gemakkelijker aan te kunnen pakken.

De H15 Pro Heat is de eerste steelstofzuiger van Dreame die reinigt met heet water. In combinatie met een zuigkracht van 22.000Pa en het TangleCut-systeem dat voorkomt dat haren zich ophopen op de borstel, zorgt dit voor een grondige reiniging van hoek tot hoek.

Dit nieuwe model beschikt over een RGB-sensor voor vuildetectie, een AI-gestuurde DescendReach-robotarm en kan handsfree worden bediend via een app. Het automatische reinigingssysteem zorgt ervoor dat de borstel na gebruik grondig wordt schoongemaakt door middel van een wascyclus van 100 graden en droging met hete lucht van 90 graden.

Handsfree bediening

Om op moeilijk bereikbare plekken te kunnen komen, is het mogelijk om de H15 Pro Heat via een app te bedienen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als er onder stoelen of lage tafels schoongemaakt moet worden, en je daar met het met de hand bedienen van de nat-droogstofzuiger niet bij kunt komen. Het slanke ontwerp zorgt ervoor dat de stofzuiger onder meubels met een hoogte vanaf 8,9 centimeter past.

De H15 Pro Heat is uitgerust met een slimme GapFree AI-robotarm die automatisch naar beneden beweegt om ook de ruimte aan de voorkant te reinigen. Deze arm zakt in slechts 0,2 seconden om stof en vuil op te nemen, zonder muren te beschadigen. Bij het terugtrekken zorgt een stevige trekker ervoor dat er nauwelijks waterresten achterblijven.

LEES OOK: Review Dreame H15 Pro – Innovatie op detailniveau

De stofzuiger maakt gebruik van water van 85 graden om de borstelrol te reinigen en biedt een vloerreiniging met water van 55 graden. Door de combinatie van heet water en een speciale oliereinigingsoplossing wordt zelfs het meest hardnekkige vuil in één beweging verwijderd.

RGB-vuilherkenning

De ingebouwde RGB-vuilherkenning is volgens het bedrijf vijf keer gevoeliger dan die van eerdere modellen. De camera herkent verschillende soorten vuil en vlekken en past de zuigkracht automatisch aan. Of het nu gaat om kruimels of vloeistoffen, de stofzuiger detecteert het type vuil direct.

De H15 Pro Heat heeft een gebruiksduur tot 72 minuten in de stille modus en 20 minuten bij gebruik van heet water. Na gebruik wordt de borstel automatisch gereinigd in het oplaadstation, waarbij deze volledig wordt ondergedompeld in heet water.

Beschikbaarheid en prijzen

De Dreame H15 Pro Heat is verkrijgbaar vanaf 19 mei voor een adviesprijs van 699 euro via de officiële website van Dreame, Bol.com, Coolblue, MediaMarkt en Amazon. Tot 26 mei geldt bovendien een introductiekorting van 100 euro.

Bekijk het vorige model - de Dreame H15 Pro - op Kieskeurig.nl: