Zijn sextoys veilig? Wat als je allergisch bent?
Vibrators, dildo's, geisha-balletjes en andere sextoys: ben je op zoek naar wat spannends, dan heb je heel veel keus. Maar niet elk speeltje is even veilig - en dan hebben we het niet over verkeerd gebruik en verkeerde plekken, zeg maar. In dit artikel kijken we vooral naar de materialen die gebruikt worden voor de productie van sextoys. Hoe kom je erachter of het speeltje dat jij wilt gebruiken, niet schadelijk is voor je lichaam?
Na het lezen van dit artikel weet je:
- Meer over de wet- en regelgeving rondom seksspeeltjes
- Hoe je kunt controleren of een seksspeeltje veilig is
- Of je sekstoys kunt gebruiken als je allergisch bent Wil je liever meer weten over de kwaliteit van sekstoys? Lees dan ons artikel over het verschil tussen goedkope en duurdere seksspeeltjes.
We vallen meteen met de deur in huis: zijn sekstoys veilig? In principe niet. Dat wil zeggen: er is geen wet- en regelgeving op seksspeeltjes: deze industrie is niet gereguleerd. Hoewel er hier en daar wel wat keurmerken zijn en sinds enige tijd ‘zelfs’ een ISO-norm (3533), is er geen verplichting voor bedrijven om dit ook te organiseren. Het komt erop neer dat iedereen een seksspeeltje kan maken en daar eigenlijk allerlei materialen voor kan gebruiken, ook als die schadelijk zijn voor het lichaam. Denk daarbij bijvoorbeeld aan PVC. Dit materiaal zit vol met weekmakers die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Klinkt niet echt als iets dat je juist op die gevoelige plekken wilt gebruiken.
Poreuze materialen
Ook kan het gebruik van poreuze materialen een probleem zijn: deze bevatten minieme gaatjes waar allerlei viezigheid in kan gaan zitten die je er bij het schoonmaken niet helemaal uitkrijgt, waardoor het een voedingsbodem kan worden voor bacteriën en andere narigheid.
Er zijn wel lichaamsveilige sekstoys, maar daarvoor moet je wel goed zoeken. Elke fabrikant kan wel zeggen dat hij of zij een ‘body safe’ sekstoy maakt, maar: niemand checkt dus of die claim wel klopt. Wat je wél kunt doen om ervoor te zorgen dat je een zo veilig mogelijke toy koopt, is goed kijken naar waarvan het gemaakt is. Zoek naar materialen die veilig zijn. Alleen silicone is niet genoeg: je hebt een sextoy met ‘medical grade silicone’ nodig. En dan ook nog 100 procent: het mag geen mix zijn met andere silicone (wat wel veel voorkomt). Verderop gaan we hier wat dieper op in.
©pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)
Materialen die je moet vermijden
Vermijd toys die gemaakt zijn met ftalaten (phthalates in het Engels). Andere materialen om voor op te passen zijn: PVC, vinyl, TPE, TPR, latex, elastomer, Sil-a-gel, jelly, rubber en thermoplastic. De zojuist genoemde materialen kunnen zorgen voor problemen met je hormoonhuishouding, met je voortplantingsorganen, bacteriële infecties, misselijkheid, huidirritaties en zelfs verschillende vormen van kanker.
Lees ook: Van steen tot siliconen: hiervan werden en worden sextoys gemaakt
💡 Laat je niet misleiden door sekstoys die aangeven dat er geen parabenen of ftalaten in het product zitten, want dit betekent niet dat er geen andere, schadelijke materialen in het speeltje voorkomen!
Materialen die wél kunnen
Het klinkt alsof er niks meer kan, maar dat valt mee: roestvrijstaal, glas, keramiek, hout en ABS-plastic zijn naast het medical grade silicone veilige materialen. Deze materialen bevatten geen weekmakers, laten geen narigheid achter in het lichaam en zijn niet poreus, waardoor je ze echt goed kunt schoonmaken. Daarnaast is ook de hygiëne belangrijk: zorg dat je glijmiddel kiest dat veilig is en kan worden gebruikt in combinatie van het materiaal waarvan je sekstoy is gemaakt (vooral watergebaseerde glijmiddelen zijn veilig), maar zorg ook dat je elk speeltje na elk gebruik grondig schoonmaakt met water en milde zeep.
Kun je op een sekstoy helemaal niet vinden waarvan hij is gemaakt, dan kun je waarschijnlijk beter elders shoppen. Twijfel je, dan kun je het altijd aan de fabrikant of verkoper zelf vragen. Shoppen naar body safe-producten zorgt ervoor dat je straks een mooie collectie seksspeeltjes hebt die geen vage geurtjes hebben, die je goed kunt schoonmaken, die lang meegaan en vooral: die je niet ziek kunnen maken of op andere manieren zorgen voor ongemakken.
Allergisch Misschien ben je allergisch voor bepaalde materialen. Rubber is een materiaal waarvan bekend is dat het voor veel allergische reacties zorgt. Latex is een ander voorbeeld: niet iedereen reageert daar even goed op. Over het algemeen geven medical grade silicone en borosilicaat glas geen allergische reacties, dus kun je daar het beste voor kiezen. Het allerbelangrijkste is echter om goed naar je lijf te luisteren. Kies een veilig materiaal, maar houd ook in de gaten of je je er echt goed bij blijft voelen. Overigens kun je ook allergische reacties hebben op bijvoorbeeld glijmiddel: sommige varianten bevatten kokosolie of amandelolie, of stoffen die zaaddodend zijn, maar ook zeer chemisch. Ben je op zoek naar condooms zonder latex, dan kun je kiezen voor varianten met polyurethaan.
©pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)
Veilige sekstoys zoeken
Twijfel je nog steeds, dan kun je zelf ook wat extra onderzoek doen om te kijken met wat voor toy je te maken hebt (dank Konfettie.eu): lees goed wat er op de verpakking staat, ruik eraan (ruikt het plastic-achtig, dan kun je het beter links laten liggen), knijp in het silicone en kijk of het niet wit uitslaat. De ultieme test (maar dat zul je in de praktijk eigenlijk nooit doen) is het product in brand steken: hierbij zal je merken dat goed silicone wel verbrandt, maar niet smelt. Er zijn ook websites die je kunnen helpen. Dangerous Lily, test sekstoys op onveilige materialen. Je kunt ook eventueel websites gebruiken die body safety hoog in het vaandel hebben staan en een soort curator zijn van sekstoys, zoals Self Studies. Helaas is het op de vele bekende online sekswarenhuizen zoals Easytoys en Pabo niet gezegd dat de speeltjes allemaal body safe zijn.
Het is jammer dat het zo’n oerwoud is waar je je doorheen moet banen, op zoek naar een geschikte sekstoy. Tegelijkertijd weet je zo wel dat de kans groter is dat je duurzaam kiest, waardoor je dat oerwoud om in te duiken weer een tijdje kunt uitstellen: tenzij je natuurlijk graag meer wilt!