ID.nl logo
Hoortoestel op smartphone aansluiten: Dit moet je weten
© PXimport
Huis

Hoortoestel op smartphone aansluiten: Dit moet je weten

Heb je een Android-smartphone of iPhone en wil je het toestel gebruiken in combinatie met een gehoorapparaat? Geen zorgen: dat kan heel goed. We leggen uit hoe je een hoortoestel op smartphone aansluiten kan.

Honderdduizenden Nederlanders dragen een gehoorapparaat. Wereldwijd gaat het om tientallen miljoenen mensen. Het zal je daarom niet verbazen dat de twee grootste smartphone-besturingssystemen (Android & iOS) geoptimaliseerd zijn voor gebruik in combinatie met een gehoorapparaat.

Software-updates maken de besturingssystemen bovendien steeds gebruiksvriendelijker. Vandaag de dag kun je onder meer films kijken en bellen, en gebruikmaken van optionele accessoires om te schakelen naar bijvoorbeeld je televisie.

Wat opvalt is dat de mogelijkheden van iOS verder gaan dan voor Android. Maar we beginnen eerst met Google's besturingssysteem.

Gehoorapparaat op Android

De kans is dus groot dat je toestel op Android draait. Als je je Android-smartphone met een gehoorapparaat wilt gebruiken, doe je er goed aan te controleren op welke Android-versie je apparaat draait. Een Android-toestel met versie 10 of hoger is het meest geschikt voor een gehoorapparaat.

Vanaf versie 10 ondersteunt de smartphone namelijk het bluetooth low-energy-protocol om muziek en telefoongesprekken rechtstreeks naar een geschikt hoortoestel te sturen. Onder meer Beltone en ReSound (zie bovenstaande afbeelding) verkopen gehoorapparaten die overweg kunnen met bluetooth low-energy.

Een nieuw gehoorapparaat koppel je door de Instellingen-app te openen en te tikken op Verbonden apparaten, gevolgd door Nieuw apparaat koppelen. Kies nu je gehoorapparaat en wacht tot de koppeling geslaagd is. Afhankelijk van je merk hoortoestel moet je de batterijklepjes even openen en sluiten of het hoortoestel uit en weer aan te zetten.

©PXimport

Als je een tweede gehoorapparaat draagt, doe je dat als de eerste gekoppeld is. Wil je de instellingen van het gehoorapparaat wijzigen? Op het scherm Verbonden apparaten zie je naast de naam van je gehoortoestel een tandwieltje; klik hierop voor alle overige instellingen.

Een aantal bekende fabrikanten van gehoorapparaten biedt eigen Android-apps aan om de instellingen van een gehoorapparaat aan te passen. Controleer de handleiding van je hoortoestel, de website van de fabrikant of vraag de audicien om te achterhalen of er een app beschikbaar is voor je gehoorapparaat.

Gehoorapparaat op iOS

Heb je een iPhone die je wilt gebruiken met je nieuwe gehoorapparaat? Of andersom: draag je een gehoorapparaat en twijfel je over de aanschaf van een iPhone? Apple heeft zijn zaakjes goed op orde. iOS is helemaal geschikt voor een gehoorapparaat en doet het op alle punten beter dan het Android-systeem.

Apple werkt samen met bekende makers van gehoorapparaten om speciale ‘Made for iPhone’ (MFI)-gehoorapparaten uit te brengen. Een gehoorapparaat dat het MFI-certificaat draagt, is getest voor een optimale gebruikerservaring met een iPhone. Je kunt het gehoorapparaat rechtstreeks vanaf je iPhone bedienen, luistert naar digitale audio en kunt gebruikmaken van de functie Live luisteren.

©PXimport

Met Live luisteren verander je je iPhone in een externe microfoon die het geluid doorstuurt naar je gehoorapparaat. Door je telefoon dicht bij de persoon die praat te houden, hoor je beter wat hij of zij zegt. De functie is hiermee met name handig om gesprekken te voeren in een rumoerige ruimte.

Later leggen we uit hoe je Live luisteren in- en uitschakelt met compatibele gehoorapparaten. De lijst met MFI-gehoorapparaten is te raadplegen op de Apple-website. Onder meer ReSound, Signia, Beltone, Specsavers en Philips verkopen dergelijke gehoorapparaten.

Geschikte iOS-apparaten

Je kunt een MFI-gehoorapparaat aan een iPhone 5 of nieuwer koppelen. De kans is dus heel groot dat je iPhone geschikt is. Interessant is dat je een gehoorapparaat ook aan andere Apple-producten kunt koppelen. Ondersteunde modellen zijn de iPad (vierde generatie en nieuwer), de iPod Touch (vijfde generatie en nieuwer) en alle uitvoeringen van de iPad Air, Mini en Pro.

Handig is dat je je gehoorapparaat aan meerdere Apple-producten kunt koppelen. Het gehoorapparaat wisselt automatisch van audio, mits de apparaten met hetzelfde wifi-netwerk verbonden zijn en met hetzelfde Apple ID-account zijn ingelogd bij iCloud.

Dus stel dat je een film kijkt op je iPad en iemand je belt op je iPhone, dan stopt de audio van de film en hoor je je belringtoon. Je activeert deze functie door de stappen te volgen van het koppelen van je hoortoestel.

©PXimport

Hoortoestel aan iPhone koppelen

Die stappen zijn gelukkig hartstikke eenvoudig. Allereerst controleer je of de bluetooth-verbinding van je iPhone (of ander Apple-apparaat) is ingeschakeld. Ga hiervoor naar Instellingen en kies Bluetooth. Als bluetooth aanstaat, open je de batterijklepjes op je gehoorapparaat. Daarna ga je op je iPhone naar Instellingen, Toegankelijkheid, Horen en kies je Hoortoestellen. Sluit nu de batterijklepjes op je gehoorapparaat.

Daarna gaat je iPhone zoeken naar je gehoorapparaat. Bij MFI-hoortoestellen kies je de naam van je hoortoestel en wacht je tot je een klein schermpje ziet dat je verzoekt het hoortoestel te koppelen. Kies dan Koppel. Het koppelen duurt maximaal één minuut. Als je twee hoortoestellen draagt, krijg je twee koppelingsverzoeken.

Na het koppelen zie je bij MFI-hoortoestellen je gehoorapparaat staan met rechts daarvan Verbonden. De opties onder in het scherm staan standaard aan en kun je zo laten, tenzij je bijvoorbeeld niet wilt dat je je gehoorapparaat kunt bedienen als je iPhone vergrendeld is. In dat geval schakel je Beheer vanaf toegangsscherm uit.

©PXimport

©PXimport

Door bij MFI-hoortoestellen op de naam van je hoortoestel te klikken, krijg je een scherm met extra opties. Met deze opties kun je onder meer het microfoonniveau van het linker- en rechterhoortoestel aanpassen en een voorkeursmodus kiezen. Standaard is dat Basic. Het loont om de andere modi even uit te proberen om te kijken of een hardere of zachtere modus beter bij je past.

Goed om te weten: als je je gehoorapparaat uitzet of de batterij leeg is, verbreekt de iPhone de verbinding. Als je je gehoorapparaat weer wil koppelen, open je de batterijklepjes en sluit je ze direct weer. De iPhone maakt nu automatisch verbinding met het hoortoestel.

Tot slot. Eerder noemden we de Live luisteren-mogelijkheid al. Deze functie werkt alleen op MFI-gehoorapparaten. Je schakelt Live luisteren in door naar Instellingen te gaan en op Toegankelijkheid te klikken. Kies Hoortoestellen, tik bij MFI-hoortoestellen op de naam van je gehoorapparaat en selecteer Start live luisteren.

Houd nu je smartphone dichter bij de persoon die je beter wilt verstaan. Ben je klaar? Ga naar weer naar Instellingen, Toegankelijkheid, Hoortoestellen en kies bij MFI-hoortoestellen je model. Kies tot slot Beëindig live luisteren.

▼ Volgende artikel
Hoeveel weet jij? Test je kennis met StudiGPT
Huis

Hoeveel weet jij? Test je kennis met StudiGPT

Een dag niet geleerd, is een dag niet geleefd. StudiGPT test je kennis over alle mogelijke onderwerpen. En het gaat niet alleen om onderwerpen die in het keuzemenu staan. De AI stelt net zo gemakkelijk een quiz samen over ieder onderwerp dat je zelf bedenkt.

In drie stappen laten we zien hoe je je kennis kunt testen met StudiGPT:

  • Bepaal de categorie, het aantal vragen en de moeilijkheid
  • Maak de quiz
  • Bedenk eigen onderwerpen die je wilt toetsen

Ook handig om te weten: Vragen, creëren of zoeken: voor elke klus een virtuele assistent

Stap 1: Criteria bepalen

StudiGPT is een platform dat gemaakt is met GPT (Generative Pre-trained Transformer) een taalmodel van OpenAI. Op www.studigpt.com kom je bij een naar eigen zeggen revolutionaire app om dingen te leren en om jezelf te testen. Eigenlijk gaat het om een slimme generator van quizzen. Je selecteert een onderwerp zoals Science & Nature, Maths, Sports en ga maar door … Vervolgens selecteer je het aantal vragen dat je voorgeschoteld zult krijgen: 5, 10, 15 of 25. Daarna bepaal je de moeilijkheidsgraad. Je hebt de keuze tussen Easy, Medium en Hard. En dan klik je op de knop Start Quiz.

Over welk onderwerp wil je je kennis testen?

Stap 2: Quiz afnemen

De interface van de quiz is heel simpel. Hij bestaat telkens uit meerkeuzevragen met vier alternatieven. Er zijn dus nooit open vragen. Aan de rechterkant verschijnt een plaatje dat je op het goede spoor kan brengen. Vind je dat die tips het net iets te gemakkelijk maken, dan schakel je de optie Show images uit. Wanneer de vragenronde is afgewerkt krijg je een link om naar vrienden te sturen. Zo kun je zien wat zij ervan bakken. Je lees je score en ten slotte krijg je het aantal onjuiste antwoorden. Wanneer je op de knop Check Answers klikt, ontvang je de lijst van de vragen met daarbij de juiste antwoorden. Bovendien legt de StudiGPT telkens uit waarom dit de juiste antwoorden zijn. Na elke reeks verschijnt er ook nog een door AI gegeneerde afbeelding of filmpje.

Bij onze foute antwoorden lezen we ook een verklaring.

Wat weet jij over 2024?

Maak er een gezellig avondje van met deze pubquizvragen

Stap 3: Geen onderwerp is te gek

Erg knap aan StudiGPT is dat je zelf onderwerpen kunt aanbrengen die niet in de lijst staan. Op die manier kun je een quiz laten samenstellen over een gespecialiseerd onderwerp waarvan je je kennis wilt testen. Je typt een wetenschappelijk onderwerp, een historische figuur of wat dan ook. We probeerden het met verschillende onderwerpen als ‘De slag bij Groeninge in 1302’ en ‘De warmtepomp met als koelmiddel propaan’. Telkens kregen we interessante en relevante vragen. Natuurlijk moet je op je hoede zijn met alle AI-gegenereerde antwoorden, maar in dit geval waren we iedere keer onder de indruk.

Je kunt een quiz over ieder denkbaar onderwerp laten samenstellen.

▼ Volgende artikel
Deze accu-innovaties maken elektrisch rijden veel goedkoper
© David Schunack
Mobiliteit

Deze accu-innovaties maken elektrisch rijden veel goedkoper

Elektrische auto's en plug-in hybrids blijven erg in trek, van Nederland tot in China. Met name accutechnologie ontwikkelt daarom in hoog tempo, om de actieradius te verhogen en de kosten te verlagen. Deze accu-innovaties komen er binnenkort aan en maken elektrisch rijden veel goedkoper!

Dit artikel in het kort:

  • Waarom het verbeteren van accutechnologie belangrijk is voor Nederland
  • Hoe een solid-state batterijpakket werkt
  • Wanneer de eerste EV's met solid-state batterijpakketten gelanceerd worden
  • Welke grote automerken er aan solid-state accu's werken
  • Hoe je elektrisch kunt rijden met behulp van zoutwater
  • Waarom de nieuwe accutechnologie ook van pas komt in jouw huishouden

De gemiddelde actieradius van een elektrische auto doet al niet meer onder voor die van een standaard benzine- of dieselauto. Plug-in hybrides zijn een goede tussenstap, want zelfs met een lege accu kun je blijven doorrijden met de verbrandingsmotor die als tweede aandrijving werkt.

Toch willen we in Nederland richting een samenleving gaan waarin de meeste auto's volledig elektrisch rijden. Daarom zijn fabrikanten druk bezig om accupakketten steeds efficiënter te maken, zodat elektrisch rijden met de jaren voordeliger wordt.

Elektrisch rijden heeft in 2025 nog steeds verschillende fiscale voordelen. Die zetten we hier op een rij.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

De solid-state batterij is vrijwel zeker de toekomst

De grootste innovatie in de komende jaren wordt de solid-state batterij. Dit type batterij gebruikt vaste elektrolyten in plaats van vloeibare of gelachtige elektrolyten. Dit laatste is nu de standaard bij lithium-ion batterijen, die de meeste EV's hebben. De solid-state batterijoplossing kan niet alleen meer elektriciteit opslaan, het verlaagt ook het risico op lekkages en brandgevaar. Dat laatste is nog altijd een probleem bij lithium-ion accu's; om die reden heeft de brandweer vaak moeite om elektrische auto's te blussen.

©JeanLuc - stock.adobe.com

Door de hogere energiedichtheid kan deze nieuwe generatie batterijen een veel hogere actieradius realiseren. Elektrische auto's die 1500 kilometer kunnen rijden zonder te laden, zul je de komende jaren veel vaker tegenkomen! En zelfs als ze moeten laden, dan gaat dat veel korter duren. Door de nieuwe chemische samenstelling laden solid-state accu's sneller op. Er worden nu tests uitgevoerd door autofabrikanten waarbij een elektrische auto met het nieuwe accupakket binnen vijf minuten al 400 kilometer heeft opgeladen!

🔌Lees meer over op welke manieren je een elektrische auto kunt opladen in Nederland.

Misschien wel de belangrijkste reden om voor solid-state accu te kiezen is dat er geen lithium in zit, dat een moeilijk te verkrijgen metaal is en accu's veel duurder maakt. Vandaar dat je gegarandeerd de komende jaren veel meer EV's met een solid-state accu zult zien. Van de VS tot Europa en China, alle grote autofabrikanten kijken naar deze nieuwe technologie.

In China zijn de eerste modellen al vanaf 2025 leverbaar. De IM L6 verschijnt daar volgend jaar met de superieure accu. Ook Mercedes-Benz verwacht de komende jaren de eerste productiemodellen te leveren. Toyota werkt ondertussen samen met het Japanse energiebedrijf Idemitsu aan hun eigen solid-state accutechnologie. Zij verwachten eveneens in 2025 al met het eerste model met deze accu te komen.

Volkswagen ontwikkelt hun verbeterde accu met het Amerikaanse techbedrijf QuantumScape, dat al jaren solid-state batterijen test. Als laatste slaan Ford en BMW de handen ineen voor de ontwikkeling van hun superieure accu's. Dat doen ze samen met Solid Power; een bedrijf dat eerst voor het Amerikaanse leger batterijtechnologie ontwikkelde en nu uitbreidt naar de mobiliteitstak.

De solid-state batterijtechnologie gaat de komende jaren elektrisch rijden veel goedkoper en praktischer maken, maar er is nog een technologie in de maak die EV-fabrikanten veel geld kan besparen.

©Artinun - stock.adobe.com

Natrium-ion accu: rijden op zout water

China heeft de eerste productieauto's aangekondigd met een natrium-ion batterij, en ook Stellantis (het moederbedrijf van onder andere Fiat, Opel en Peugeot) ontwikkelt accupakketten met deze technologie.

Een natrium-ion batterij is, zoals de naam al doet vermoeden, een accu die zout water gebruikt. Dat is dan ook het grote voordeel van de batterij: zout is goedkoop, in tegenstelling tot lithium. Het tweede voordeel is dat zout veel lichter is dan lithium, zodat elektrische auto's in de toekomst flink gewicht kunnen verliezen. Naast de prijs is het zware gewicht van de huidige EV-accu's nog een groot probleem dat autobouwers proberen op te lossen. Daarvoor wordt bijvoorbeeld ook een zwavel-ion accu uitgetest door Stellantis; een interessante zijstap van de natrium-ion accu, en ook zwavel is lekker goedkoop in de aanschaf.

Naar verwachting komen de eerste EV's met natrium-ion accu's vanaf 2025, net als modellen met een solid-state batterij. Dit betekent dat elektrische auto's de komende jaren een stukje betaalbaarder kunnen worden en dat laden sneller en goedkoper kan. De technologie komt ook van pas in de vorm van bijvoorbeeld thuisaccu's en andere vormen van energieopslag. De elektrische automarkt is dus nog lang niet klaar met innoveren.

China is druk aan het innoveren met accutechnologie voor hun auto's. Lees meer over waarom de Chinese vierwielers zo populair zijn.