Stap voor stap: zó kun je het beste je bloeddruk meten
Het monitoren van je bloeddruk thuis kan een waardevolle gewoonte zijn om je gezondheid te volgen vroegtijdige waarschuwingssignalen te ontdekken voor eventuele gezondheidsproblemen. Maar hoe kun je het beste je bloeddruk meten en waar moet je allemaal op letten?
In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen: 🩸 Waarom is het belangrijk om je bloeddruk regelmatig te meten? 🩸 Wat heb je nodig om je bloeddruk te kunnen meten? 🩸 Wat is het beste moment om je bloeddruk te meten? 🩸 Hoe voer je een goede bloeddrukmeting uit? 🩸 Wat zeggen de resultaten van een bloeddrukmeting? 🩸 Wanneer moet je contact opnemen met je huisarts? 🩸 Wat zijn goede bloeddrukmeters?
Lees ook: Regelmatig je bloeddruk meten is belangrijk: dít zijn de beste bloeddrukmeters voor thuis
Waarom je je bloeddruk regelmatig wilt meten
Je bloeddruk en je gezondheid hangen nauw met elkaar samen. Nauwkeurig je bloeddruk meten is belangrijk als je gezond wilt blijven. We leggen je uit waarom:
Beter te vroeg dan te laat
Hypertensie, of hoge bloeddruk, is een veelvoorkomende aandoening die vaak geen symptomen veroorzaakt. Oftewel: je merkt het niet, maar het ís er wel - en het is niet goed voor je gezondheid. Door regelmatig je bloeddruk te meten, weet je of je nog binnen de gezonde marges valt of dat de waarden verhoogd zijn. Als je dat weet, kun je maatregelen nemen voordat een te hoge bloeddruk ernstiger gezondheidsproblemen veroorzaakt, zoals hartaandoeningen, beroertes of nierschade.
Voorkomen dat het uit de hand loopt
Wanneer je je bloeddruk over een langere periode volgt en de waarden bijhoudt, kan je zien of je bloeddruk stabiel is of schommelt. Grote schommelingen of aanhoudend hoge of lage bloeddrukwaarden kunnen namelijk een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen. Door je bloeddruk bij te houden houd je dus ook in de gaten of er mogelijk iets mis is met bijvoorbeeld je hart, nieren of bloedvaten. Op die manier geeft het bijhouden van je bloeddruk dus informatie over je algemene lichamelijke conditie.
Ontdek je veranderingen? Dan kun je op tijd ingrijpen. Vaak hebben deze veranderingen te maken met stress, dieetveranderingen of de effectiviteit van medicatie.
Behandelingsevaluatie
Mocht je diabetes hebben of al van jezelf weten dat je een hoge bloeddruk hebt, dan moet je regelmatig je bloeddruk meten. Op die manier kun je zien of bepaalde medicatie werkt en hoe het gesteld is met je gezondheid.
Benodigdheden
Voordat je begint, zorg ervoor dat je over de volgende zaken beschikt:
• Een betrouwbare bloeddrukmeter - Kies voor een manchet die goed om je bovenarm past.
• Een comfortabele stoel en tafel - Zorg voor een ontspannen en rustige omgeving.
• Een klok of timer - Dit helpt om te zorgen dat je meting net zo lang duurt als nodig is voor een nauwkeurig resultaat.
©Dtatiana
Wat is het beste moment?
Het advies is om je bloeddruk altijd op hetzelfde tijdstip van de dag te meten. Op die manier meet je je bloeddruk onder vrij constante omstandigheden, wat de metingen betrouwbaarder en beter vergelijkbaar maakt. Meet bij voorkeur in de ochtend voor het ontbijt of vlak voordat je medicatie neemt. Zorg ervoor dat je minstens 30 minuten rust hebt genomen en niet hebt gerookt of net koffie of andere caffeïnehoudende dranken hebt gedronken.
Het beste moment om je bloeddruk te meten is afhankelijk van verschillende factoren, maar over het algemeen zijn er twee aanbevolen tijdstippen:
Ochtendmeting
Voor veel mensen is de ochtend een geschikt moment om de bloeddruk te meten, kort na het wakker worden en voor het ontbijt of eventuele medicatie. Dit wordt vaak gedaan omdat het lichaam 's nachts tot rust komt en 's ochtends de bloeddruk lager is. Door de meting 's ochtends te doen, voordat externe factoren zoals voeding, stress of lichamelijke activiteit invloed hebben, kun je een meer representatieve basislijn krijgen van je rustbloeddruk.
Avondmeting
Soms kan een avondmeting ook zinvol zijn, vooral als je specifieke gezondheidsaandoeningen hebt waarbij je bloeddruk 's avonds of 's nachts verhoogd kan zijn. Het is dan waardevol om te zien hoe je bloeddruk reageert op dagelijkse activiteiten en stressfactoren in de loop van de dag.
Hoe dan ook: wat belangrijk is, is consistentie. Kies een vast tijdstip gedurende de dag waarop je je bloeddruk regelmatig meet. Zo krijg je betrouwbare metingen en dus een beter beeld van je bloeddruk over een langere periode.
Hoe doe je een goede meting?
Ontspan
Ga comfortabel op een stoel zitten met je rug recht en je voeten plat op de grond. Zorg dat je arm goed is ondersteund en op hartniveau ligt.
Plaats de manchet
Bevestig de manchet om je ontblote bovenarm, ongeveer 2 à 3 centimeter boven je elleboog. Zorg ervoor dat de manchet niet te strak of te los zit.
Start de meting
Druk op de startknop van de bloeddrukmeter en blijf stil zitten tijdens de meting. Probeer rustig te blijven.
Lees de resultaten
Noteer de systolische (bovendruk) en diastolische (onderdruk) waarden die op het scherm verschijnen.
Herhaal indien nodig
Voer de meting twee of drie keer uit met tussenpozen van enkele minuten en noteer de gemiddelde waarden.
©francescoridolfi.com
Wat zeggen de resultaten?
💚 Normale bloeddruk - Een gezonde bloeddruk ligt meestal rond 120/80 mmHg.
🧡 Verhoogde bloeddruk - Een systolische waarde boven 130 en een diastolische waarde boven 80 mmHg kunnen duiden op verhoogde bloeddruk.
❤️ Hoge bloeddruk - Bij herhaaldelijk meten van waarden boven 140/90 mmHg is het raadzaam om contact op te nemen met een huisarts.
Wanneer de huisarts raadplegen
Als je regelmatig hoge bloeddrukwaarden noteert of als je ongewone symptomen ervaart zoals duizeligheid, kortademigheid of pijn op de borst, moet je professionele medische hulp inschakelen. De huisarts voert dan waarschijnlijk verdere tests uit en stelt een behandelplan op.
Altijd goed voor je bloeddruk:
Ennnnnnnn... ontspan!
Wat zijn de beste bloeddrukmeters?
Bij het selecteren van een bloeddrukmeter voor thuisgebruik is het heel belangrijk om aandacht te besteden aan verschillende factoren, waaronder precisie, gebruiksgemak, de pasvorm van de manchet en eventuele extra functionaliteiten, zoals connectiviteit met smartphones. Dit zijn volgens ons de beste bloeddrukmeters voor thuis.
Met de Omron M3 Comfort bovenarm bloeddrukmeter kun je eenvoudige manier nauwkeurige metingen thuis uitvoeren. Hij heeft een Intelli Wrap-manchet (22-42 cm) met manchetgeleider (zodat je zeker weet dat de manchet goed is aangebracht). De bloeddrukmeter detecteert onregelmatige hartslag en hypertensie, toont de hartslag, en kan tot 60 metingen per gebruiker opslaan voor maximaal 2 gebruikers plus een gast.
De Beurer BM26 bloeddrukmeter voor het meten van bloeddruk en pols aan de bovenarm heeft een gemakkelijk afleesbaar display en kan gemiddelden van de laatste drie metingen weergeven. Deze bloeddrukmeter is geschikt voor maximaal vier gebruikers met elk 30 geheugenplaatsen. Het biedt een risico-indicator en detecteert aritmie. Het apparaat schakelt automatisch uit en geeft een melding bij onjuist gebruik en lage batterijspanning. De manchet is geschikt voor een armomtrek van 22 tot 35 cm.
De Microlife BP B3 AFIB bloeddrukmeter is ontworpen voor het detecteren van atriumfibrilleren (AF) tijdens het meten van de bloeddruk thuis, een veelvoorkomende oorzaak van beroertes. Hij beschikt over Microlife Average Mode (MAM) voor betrouwbare metingen en Pulse Arrhythmia Detection (IHB) voor vroege waarschuwingen van mogelijke hartonregelmatigheden. De bloeddrukmeter heeft een geheugen voor 99 metingen en een verkeerslichtindicator voor eenvoudige classificatie van bloeddrukresultaten. De manchetmaat is M-L (22-42 cm).