Bescherm je gehoor: zo voorkom je gehoorschade tijdens het uitgaan
Ondanks het advies van de Gezondheidsraad om het maximale volume van muziek tijdens het uitgaan te verlagen van 103 naar 100 decibel, heeft het kabinet besloten deze verlaging niet te verplichten. Wat betekent dat voor jouw gehoor en wat kun je doen om gehoorschade te voorkomen?
De Gezondheidsraad adviseerde het kabinet om het maximale volume voor versterkte muziek te verlagen naar 100 decibel. Dat advies is echter niet opgevolgd. In plaats daarvan heeft het kabinet besloten om op vrijwillige basis afspraken te maken met de horeca en in te zetten op het gebruik van oordoppen. Dat betekent dat clubs, kroegen en festivals niet verplicht zijn om hun decibellen te verlagen.
Zelf aan zet
Het kabinet zet kortom in op voorlichting. Je moet dus zelf je gehoor beschermen. En trouwens: ook de door de Gezondheidsraad voorgestelde 100 decibel is nog altijd erg luid, zeker als je daar meerdere uren achter elkaar aan wordt blootgesteld. Door maatregelen te nemen, zoals het dragen van oordoppen, het beperken van de blootstelling en het bewust zijn van het volume, kun je actief bijdragen aan de bescherming van je gehoor. Denk daarbij niet alleen aan jezelf, ook je kinderen kunnen gehoorschade oplopen.
Gehoorschade voorkomen?
Hier vind je allerlei soorten oordopjes!
Twee keer zo luid
Het verschil tussen 103 en 100 decibel lijkt misschien klein, maar je moet begrijpen dat decibellen op een logaritmische schaal worden gemeten. Dat betekent dat een toename van 3 decibel het geluid verdubbelt. Dus 103 decibel is twee keer zo luid als 100 decibel.
Ter illustratie: 20 decibel is vergelijkbaar met een windstil bos, 60 decibel is vergelijkbaar met een vaatwasser of een gesprek en 90 decibel is vergelijkbaar met een voorbijrazende trein. Een machine in een fabriek kan zomaar 100 decibel zijn, terwijl een helikopter van dichtbij of een discotheek al snel de 103 decibel haalt.
Langdurige blootstelling aan geluid boven de 88 decibel wordt als onveilig beschouwd en kan leiden tot gehoorschade.
Groeiend probleem
Gehoorschade is een groeiend probleem, vooral onder jongeren. Ruim 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben last van gehoorschade. Dat aantal zal naar verwachting stijgen als er geen maatregelen worden genomen om het volume van versterkte muziek te beperken. Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van de risico's en maatregelen te nemen om je gehoor te beschermen. Wil je weten hoe goed je (nog) kunt horen? Je kunt je gehoor laten testen als je last hebt van klachten of als je denkt dat je dingen net wat minder goed hoort dan vroeger.
Gebruik oordoppen
Oordoppen kunnen het volume van het geluid dat je oren bereikt aanzienlijk verminderen. Er zijn verschillende soorten oordoppen beschikbaar. Onthoud dat oordoppen alleen effectief zijn als ze correct worden gebruikt. Zorg ervoor dat je weet hoe je je oordoppen op de juiste wijze inbrengt en draag ze altijd wanneer je in een luide omgeving bent.
Als je geen passende oordoppen bij je hebt en het geluid is oorverdovend hard, overweeg dan om vroegtijdig te vertrekken. Bij veel concertzalen zijn ter plekke oordoppen verkrijgbaar. Vraag hiernaar bij de bar, servicebalie of garderobe.
Op zoek naar de juiste oordoppen?
Kijk hier welke het best bij jouw situatie passen!
Optie 1: Simpele schuim-oordoppen
Schuim-oordoppen zijn de meest voorkomende en goedkoopste oordoppen. Ze zijn gemaakt van zacht schuim dat in de gehoorgang wordt geplaatst en daar uitzet om een afdichting te vormen. Ze zijn echter niet op maat gemaakt en kunnen daarom minder comfortabel zijn bij langdurig gebruik.
Ook zijn veel schuim-oordoppen vooral bedoeld om lekker te slapen; let er dus goed op of ze ook voor uitgaan bedoeld zijn. Veel schuim-oordopjes kun je slechts één keer gebruiken. Niet ideaal, maar wel een goed product als back-up.
©anetlanda - stock.adobe.com
Optie 2: Universele oordoppen met filter
Wil je betere bescherming, maar niet te veel geld uitgeven, kijk dan naar universele oordoppen met muziekfilter. Deze oordoppen zijn gemaakt van siliconen of rubber en zijn ontworpen om in de gehoorgang te passen. Ze zijn duurzamer en comfortabeler dan schuim-oordoppen, maar ze zijn ook duurder. Je kunt ze kopen vanaf zo’n 15 euro.
Universele oordoppen zijn een betaalbare optie voor gehoorbescherming en zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Ze hebben een speciaal muziekfilter dat het geluid dempt zonder de muziekbeleving te beïnvloeden. Merken als Pluggerz en Alpine hebben een goede reputatie op het gebied van universele oordopjes.
Optie 3: Op maat gemaakte oordoppen
Een andere optie zijn oordoppen die speciaal voor jouw oren zijn gemaakt. Ze bieden de beste pasvorm en het hoogste comfort, maar ze zijn ook de duurste optie. Deze oordoppen, ook wel otoplastieken genoemd, worden gemaakt door een audicien die een afdruk van je oren maakt. Hoewel ze duurder zijn, gaan ze doorgaans lang mee en zijn ze nauwelijks zichtbaar.
©a
Vermijd onnodige blootstelling
Ook als je oordoppen draagt, is het nog steeds handig om bewust met geluid om te gaan. Bewaar bijvoorbeeld voldoende afstand van luidsprekers: ga nooit in de nabije omgeving van een luidspreker staan of zitten. Een paar meter verderop gaan staan kan al flink wat decibellen schelen. Las verder regelmatig stiltemomenten in: loop bijvoorbeeld wat vaker naar het toilet of (indien mogelijk) naar buiten. Dit geeft je oren rust en vermindert de kans op gehoorschade.
Veilig gebruik van hoofdtelefoons
Overigens leidt niet alleen luide muziek in uitgaansgelegenheden tot gehoorschade. Ook het onjuist gebruik van hoofdtelefoons en in-ear oortjes kan een risico vormen. Daarom is het essentieel om deze apparaten op een veilige manier te gebruiken.
Kies bij voorkeur voor producten met actieve ruisonderdrukking (noise cancelling), omdat je hierbij het volume niet zo hoog hoeft te zetten om muziek, video's, podcasts of audioboeken duidelijk te kunnen horen. Zorg er daarnaast voor dat je de volumelimiet op je smartphone of tablet inschakelt. Met de standaardinstellingen zal het volume dan niet boven de 85 decibel uitkomen.
©Fizkes
Wat is tinnitus? Blootstelling aan geluid leidt tot gehoorschade. Waarschijnlijk heb jij ook wel eens een piep gehoord na het uitgaan. Maar wat als die piep nooit meer weggaat? Tinnitus is een aandoening waarbij mensen een geluid horen – vaak een pieptoon, een ruis of een bromgeluid – dat er niet is. Het geluid komt niet van buiten, maar wordt door de hersenen zelf gecreëerd. Dat kan het gevolg zijn van gehoorschade. Tinnitus kan leiden tot problemen met horen, emotionele klachten en fysieke klachten zoals hoofdpijn en slapeloosheid.