ID.nl logo
Gehoorbescherming voor kinderen: zo kunnen ze veilig mee naar festivals
Gezond leven

Gehoorbescherming voor kinderen: zo kunnen ze veilig mee naar festivals

Als ouder of verzorger wil je misschien je kids meenemen naar een tof festival of groot evenement. Maar dan is het wel noodzakelijk dat je hun oren beschermt. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op gehoorbescherming voor kinderen.

Tijdens festivals kan de muziek ontzettend hard staan. En dat is mogelijk schadelijk voor het gehoor van je kind (en natuurlijk van jezelf). In dit artikel gaan we daarom dieper in op: Welke soorten gehoorbescherming zijn er? | In hoeverre moet je rekening houden met de leeftijd van je kind(eren)? | Waarom problemen voorkomen cruciaal is.

Ook leuk voor jou: Een tablet voor kinderen: zo kies je de beste uit

Gehoorbescherming voor kinderen is van cruciaal belang. Wanneer kinderen op jonge leeftijd gehoor- of lawaaischade oplopen, dan kan dat later tot veel problemen leiden. Denk dan aan concentratieproblemen, stress en slaapproblemen. Daarnaast is het zo dat kinderen met deze problemen vaak een achterstand oplopen in hun taalontwikkeling. Verder kan gehoorschade zorgen voor een hogere bloeddruk, oorsuizen en meer stresshormonen. Dat zijn geen problemen die je een kind gunt, waardoor zorgvuldigheid dus geboden is.

Uit onderzoek uit 2018 blijkt echter dat één op de zeven kinderen (veertien procent) last heeft van gehoorschade. Dat onderzoek is uitgevoerd door het Erasmus MC, onder drieduizend kinderen. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat muziekspelers mogelijk een grote oorzaak van het probleem zijn, maar ook andere dingen kunnen een negatieve invloed uitoefenen op het gehoor. Denk dan aan koptelefoons tijdens het spelen van videogames of het bezoek aan een groots festival. Gelukkig heb je voor festivals een aantal opties die dergelijke schade kunnen voorkomen.

©Kristian Kirk Mailand

Gehoorschade bij kinderen voorkomen

Je kunt drie soorten gehoorbescherming voor kinderen overwegen wanneer je ze mee wil nemen naar een festival of een andere drukke omgeving. Zo heb je bijvoorbeeld de zogenaamde gehoorkappen. Dit zijn een soort koptelefoons zonder enige functionaliteit, behalve dan het weren van harde geluiden. Meestal zorgen ze voor een demping van 30 decibel, waardoor je gemakkelijker onder de maximale grens van 103 decibel terecht kunt komen. Onthoud dat het aantal decibel een deel van het verhaal vertelt; het gaat ook om de duur van het luisteren.

Gehoorkappen hebben twee nadelen: ze kunnen de oren van kinderen erg warm maken en ze kunnen ervoor zorgen dat ze normale omgevingsgeluiden missen. Je kunt wel meteen zien wanneer een kind de kappen afzet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld oordopjes. Populaire gehoorkappen heb je bijvoorbeeld van merken als 3M (zoals de Peltor-lijn) en Alpine (zoals de Muffy Kids). Maar je hebt ook nog de Jippie’s Gehoorbeschermer. Dit soort producten hoeven niet meer dan dertig euro te kosten, zoals je kunt zien en zijn prima basisbeschermers.

Decibellen als richtlijn nemen Aan hoeveel decibel kun je iemand schadeloos blootstellen? Je moet als stelregel nemen dat langdurige blootstelling aan harde geluiden schadelijk kan zijn. Voor 80 decibel geldt dat je daar tot acht uur per dag veilig naar kunt luisteren. Elke 3 decibel daarbij is echter een verdubbeling van het geluid; voor 83 decibel geldt dus vier uur. 103 decibel kan na vijf minuten schadelijk zijn.

Wanneer je een gehoorkap voor een baby aanschaft, houd dan rekening met de elasticiteit van de band. De band moet verstelbaar zijn, zodat die niet te strak om het hoofdje zit. Voor baby’s geldt dat gehoorkappen de beste oplossing zijn; oordoppen worden niet aangeraden door artsen.

Gekke, vrolijke of aparte oorkappen?

Voor elk kind is hier zeker wat te vinden!

Oordoppen zijn subtieler, maar niet altijd beter

Een alternatief voor de gehoorkappen zijn de geluidwerende oordoppen. Ze zijn over het algemeen lichter en comfortabeler dan gehoorkappen, maar vallen ook minder op. Wanneer een kind tijdens een concert de oordopjes uitdoet, dan zie je dat niet meteen – in tegenstelling tot die felgekleurde kappen. Ze bieden grofweg dezelfde maximale bescherming aan van 30 decibel, maar dan moet je ze wel correct inbrengen. Misschien herken je dat van je eigen concertbezoek wel: je doet die oordopjes in, maar hoort toch dat er ergens geluid binnendringt. Dan zitten ze dus niet goed.

En als ze niet goed zitten, dan heb je nog steeds geen goede gehoorbescherming voor kinderen. Oordoppen die gehoorschade kunnen voorkomen, heb je in veel verschillende soorten. Zo kun je ze met of zonder een koord of band kopen, en zijn er varianten die je kunt hergebruiken of na één keer dragen kunt weggooien. Ze zijn minder populair, omdat er een hoop mis kan gaan en ze vaak niet helemaal passen in het oor van het kind. Gelukkig hebben we nog een derde optie waar we naar kunnen kijken en dat zijn zogeheten otoplastieken.

©robin - stock.adobe.com

Op maat gemaakte oordoppen

Veel volwassen zweren bij die otoplastieken, dus waarom zouden we die niet voor onze kinderen gebruiken? Otoplastieken zijn oordoppen, maar dan op maat gemaakt en met dezelfde maximale bescherming. Dat mag wat kosten, want meestal ben je tussen de 100 en 150 euro kwijt. Maar dan weet je wel dat je een product in huis haalt dat past bij wat je kind nodig heeft op dat moment. Omdat ze een perfecte pasvorm voor het oor hebben, hebben ze ook een perfecte demping van het geluid. Ze beschikken vaak over meerdere soorten filters, die verschillende lagen van geluid weren.

Deze producten gaan jaren mee en zitten ontzettend comfortabel, omdat ze gemaakt worden van zacht en flexibel materiaal. En door de verschillende filters kan een kind nog steeds gesprekken volgen. Je moet er wel rekening mee houden dat je dergelijke producten vaak goed controleert op geluidlekkage en dempende eigenschappen, aangezien het kind groeit en de gehoorgang dus nog verandert. Maar wanneer je daar scherp op bent, dan hoeft dit geen probleem te zijn. Verder kun je dit soort producten ook tijdens het slapen, tijdens de kermis of het vliegen gebruiken.

Aandachtspunt is wel dat de oren van je kind nog groeien dus dat ze niet zo lang meegaan als bij volwassenen.

©Victoria М - stock.adobe.com

Gehoorbescherming combineren?

Nu denk je wellicht dat je bijvoorbeeld otoplastieken kunt combineren met gehoorkappen, voor een maximale gehoorbescherming voor kinderen. Maar niets is minder waar, aangezien je geluid niet alleen via je oren binnenkrijgt. Het middenoor kan bijvoorbeeld ook geluid ontvangen via beengeleiding (zoals je schedelbeenderen), trillingen in de oorkap of de mondholte. Zelfs wanneer je dus twee soorten bescherming draagt, kan er geluid binnendringen. Daardoor is er slechts een maximale bescherming van 35 decibel te realiseren. Meer is echt niet mogelijk momenteel.

©CALIN STAN calinstan.com

Ter plekke situatie inschatten

Om het aantal decibel een beetje context mee te geven, is het belangrijk een referentiekader op te bouwen. Zo kun je als ouder of verzorger misschien ter plekke bepalen of gehoorbescherming nodig is. Een drukke autoweg is bijvoorbeeld 85 decibel, terwijl een concert al gauw 110 is. Je kunt zelf het aantal decibel meten met app op je smartphone of smartwatch (de Apple Watch ondersteunt deze functie standaard). Of je schaft een los product aan, zoals de Digitale Decibelmeter, die van 30 dB tot en met 130 dB meet. Komt de meting daarboven uit? Dan weet je dat het foute boel is.

Wil je geluidmeldingen ontvangen op je Apple Watch? Open dan de Geluid-app en schakel de functie in. Dan meet het horloge de omgeving meteen. Om automatisch meldingen te ontvangen over te harde geluiden ga je naar Instellingen > Geluid > Geluidsmeldingen en selecteer je een instelling.