4 handige apps voor mensen met dementie en hun dierbaren
Dementie is een ingrijpende aandoening die niet alleen degene treft die eraan lijdt, maar ook zijn of haar dierbaren. Gelukkig kunnen technologie en speciaal ontwikkelde apps helpen om het leven van mensen met dementie en hun omgeving makkelijker en fijner te maken.
In dit artikel vertellen we hoe je het best om kunt gaan met een dierbare die dementie heeft. Verder bespreken we vier handige apps die hierbij een waardevolle ondersteuning kunnen bieden.
Hoe kun je het best omgaan met iemand die dementie heeft?
Het omgaan met iemand die dementie heeft, kan uitdagend zijn. Heb vooral veel begrip en geduld en toon compassie. Hier zijn enkele tips voor omgaan met iemand met dementie:
Informeer jezelf - Begin met het begrijpen van de aard van dementie en de specifieke vorm ervan. Lees je hierover in. Kennis over de aandoening helpt je om beter te begrijpen wat de persoon doormaakt en hoe je kunt helpen.
Communiceer duidelijk - Praat langzaam en gebruik eenvoudige, beknopte zinnen. Vermijd ingewikkelde of dubbelzinnige taal. Geef de persoon voldoende tijd om te reageren en probeer geduldig te blijven, zelfs als de communicatie moeilijk is.
Vraag altijd toestemming voordat je handelt - Op die manier laat je de regie bij de persoon met dementie.
Stel open vragen - In plaats van vragen te stellen waarop alleen "Ja" of "Nee" kan worden geantwoord, stel je open vragen die de persoon aanmoedigen om meer te delen. Bijvoorbeeld, in plaats van "Heb je honger?" kun je vragen "Wat wil je graag eten?”
Houd routines en structuur aan - Routine en structuur kunnen de persoon helpen zich veilig en comfortabel te voelen. Probeer dagelijkse activiteiten op vaste tijden uit te voeren en vermijd grote veranderingen als dat mogelijk is.
Bied hulp bij dagelijkse activiteiten - Afhankelijk van de fase van dementie kan de persoon moeite hebben met dagelijkse taken zoals aankleden, eten, en persoonlijke hygiëne. Bied rustig hulp aan, maar moedig zo veel mogelijk zelfstandigheid aan.
Betrek de persoon bij persoonlijke activiteiten - Stimuleer de persoon om deel te nemen aan eenvoudige activiteiten, zoals het bekijken van fotoalbums, luisteren naar muziek of wandelen. Dit kan positieve herinneringen oproepen.
Focus je op de dingen die iemand wél nog kan - Bij dementie gaan de geest en het lichaam snel achteruit. Toch is het belangrijk om je te blijven focussen op de dingen die nog wel kunnen. Bekijk samen foto’s of luister en zing liedjes van vroeger. Het langetermijngeheugen van mensen met dementie is vaak nog goed. Zorg daarnaast voor lichamelijke beweging. Misschien is fietsen niet meer mogelijk, maar kun je wel een klein rondje gaan wandelen. Laat iemand met dementie dingen ruiken of voelen als je het ergens over hebt en diegene je niet begrijpt. De kans is groot dat er dan ineens wel een belletje gaat rinkelen.
Zorg voor jezelf - Het verzorgen van iemand met dementie kan zowel fysiek als emotioneel belastend zijn. Zorg voor je eigen welzijn door hulp en ondersteuning te vragen aan vrienden, familie of professionele zorgverleners. Neem regelmatig een pauze om op te laden.
Leestip: Dit is waarom sporten goed is voor je mentale gesteldheid
©Halfpoint
Een voelkussen stimuleert de zintuigen
en wordt vaak gebruikt bij mensen met dementie4 apps die handig zijn bij dementie
Dementie kan zich op verschillende manieren manifesteren en elke persoon is uniek. Wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet voor een ander. De woorden flexibiliteit en aanpassingsvermogen horen bij het omgaan met iemand met dementie. Ook het tonen van liefde en begrip kan een groot verschil maken in hun kwaliteit van leven en welzijn.
Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van deze apps kan variëren afhankelijk van de individuele behoeften en de fase van dementie waarin iemand zich bevindt. Het is verstandig om met een zorgprofessional te overleggen voordat je zomaar een app gebruikt.
1. Viamigo
Zelfstandigheid is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Mensen met dementie hebben vaak begeleiding nodig bij een uitstapje. Maar wat als niemand beschikbaar is? Viamigo is een paar jaar geleden ontwikkeld door de Universiteit Hasselt (België) en kan erg handig zijn voor mensen met dementie en hun dierbaren. Een coach op afstand houdt een oogje in het zeil en volgt de ‘reiziger’ in real-time. Mocht er zich een probleem voordoen, dan kan de coach de gebruiker zowel via de Viamigo-website als via de smartphone lokaliseren en onmiddellijk actie ondernemen.
2. Hello 24/7
Hello 24/7 is een mantelzorg-app die zorgt voor gedeelde zorg. Met de Hello Family-app kun je eenvoudig een sociaal netwerk opzetten voor degene die je verzorgt, waarin je afspraken kunt plannen met familie, vrienden en buren. De app biedt ook handige functies, zoals het delen van contacten en belangrijke documenten, het bestellen van gezonde maaltijden, het aanvragen van thuishulp en verschillende alarmopties die je via de app kunt bedienen. Bij ongebruikelijke situaties neemt de app direct contact met je op, zodat je er niet alleen voor staat.
3. Dementie en Herinneringen
Deze app is ontwikkeld met speciale aandacht voor mensen met dementie. De app dient als een hulpmiddel om positieve herinneringen uit het verleden op te roepen door middel van visuele en auditieve prikkels. Dit kan bijzonder waardevol zijn voor personen met geheugenproblemen, omdat het hen in staat stelt om herinneringen terug te halen. Met behulp van de app kunnen bijvoorbeeld beeld- en geluidsfragmenten van vroeger worden afgespeeld, zodat bijzondere gebeurtenissen weer levendig worden.
4. MAX Geheugentrainer
De app MAX Geheugentrainer is handig voor mensen met dementie omdat het geheugentraining biedt, positieve herinneringen oproept, zelfstandigheid bevordert en flexibele oefeningen aanbiedt om hun cognitieve functies te ondersteunen. De app is helemaal leuk en handig als de persoon in kwestie fan is van het populaire televisieprogramma van Omroep MAX. Het bevat onder meer het Boodschappenspel, Zoekplaatje en Letterregen.
Tot slot
Omgaan met dementie kan uitdagend zijn, maar met de hulp van de juiste personen én deze handige apps kunnen mensen met dementie en hun dierbaren op georganiseerde en betrokken manier met de ziekte omgaan. Deze apps bieden niet alleen praktische ondersteuning, maar ook de mogelijkheid om herinneringen te koesteren en te delen.