ID.nl logo
4 handige apps voor mensen met dementie en hun dierbaren
© dikushin - stock.adobe.com
Gezond leven

4 handige apps voor mensen met dementie en hun dierbaren

Dementie is een ingrijpende aandoening die niet alleen degene treft die eraan lijdt, maar ook zijn of haar dierbaren. Gelukkig kunnen technologie en speciaal ontwikkelde apps helpen om het leven van mensen met dementie en hun omgeving makkelijker en fijner te maken.

In dit artikel vertellen we hoe je het best om kunt gaan met een dierbare die dementie heeft. Verder bespreken we vier handige apps die hierbij een waardevolle ondersteuning kunnen bieden.

Lees ook: Acht e-biketips voor fietsers op leeftijd

Hoe kun je het best omgaan met iemand die dementie heeft?

Het omgaan met iemand die dementie heeft, kan uitdagend zijn. Heb vooral veel begrip en geduld en toon compassie. Hier zijn enkele tips voor omgaan met iemand met dementie:

  • Informeer jezelf - Begin met het begrijpen van de aard van dementie en de specifieke vorm ervan. Lees je hierover in. Kennis over de aandoening helpt je om beter te begrijpen wat de persoon doormaakt en hoe je kunt helpen.

  • Communiceer duidelijk - Praat langzaam en gebruik eenvoudige, beknopte zinnen. Vermijd ingewikkelde of dubbelzinnige taal. Geef de persoon voldoende tijd om te reageren en probeer geduldig te blijven, zelfs als de communicatie moeilijk is.

  • Vraag altijd toestemming voordat je handelt - Op die manier laat je de regie bij de persoon met dementie.

  • Stel open vragen - In plaats van vragen te stellen waarop alleen "Ja" of "Nee" kan worden geantwoord, stel je open vragen die de persoon aanmoedigen om meer te delen. Bijvoorbeeld, in plaats van "Heb je honger?" kun je vragen "Wat wil je graag eten?”

  • Houd routines en structuur aan - Routine en structuur kunnen de persoon helpen zich veilig en comfortabel te voelen. Probeer dagelijkse activiteiten op vaste tijden uit te voeren en vermijd grote veranderingen als dat mogelijk is.

  • Bied hulp bij dagelijkse activiteiten - Afhankelijk van de fase van dementie kan de persoon moeite hebben met dagelijkse taken zoals aankleden, eten, en persoonlijke hygiëne. Bied rustig hulp aan, maar moedig zo veel mogelijk zelfstandigheid aan.

  • Betrek de persoon bij persoonlijke activiteiten - Stimuleer de persoon om deel te nemen aan eenvoudige activiteiten, zoals het bekijken van fotoalbums, luisteren naar muziek of wandelen. Dit kan positieve herinneringen oproepen.

  • Focus je op de dingen die iemand wél nog kan - Bij dementie gaan de geest en het lichaam snel achteruit. Toch is het belangrijk om je te blijven focussen op de dingen die nog wel kunnen. Bekijk samen foto’s of luister en zing liedjes van vroeger. Het langetermijngeheugen van mensen met dementie is vaak nog goed. Zorg daarnaast voor lichamelijke beweging. Misschien is fietsen niet meer mogelijk, maar kun je wel een klein rondje gaan wandelen. Laat iemand met dementie dingen ruiken of voelen als je het ergens over hebt en diegene je niet begrijpt. De kans is groot dat er dan ineens wel een belletje gaat rinkelen.

  • Zorg voor jezelf - Het verzorgen van iemand met dementie kan zowel fysiek als emotioneel belastend zijn. Zorg voor je eigen welzijn door hulp en ondersteuning te vragen aan vrienden, familie of professionele zorgverleners. Neem regelmatig een pauze om op te laden.

Leestip: Dit is waarom sporten goed is voor je mentale gesteldheid

©Halfpoint

Een voelkussen stimuleert de zintuigen

en wordt vaak gebruikt bij mensen met dementie

4 apps die handig zijn bij dementie

Dementie kan zich op verschillende manieren manifesteren en elke persoon is uniek. Wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet voor een ander. De woorden flexibiliteit en aanpassingsvermogen horen bij het omgaan met iemand met dementie. Ook het tonen van liefde en begrip kan een groot verschil maken in hun kwaliteit van leven en welzijn.

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van deze apps kan variëren afhankelijk van de individuele behoeften en de fase van dementie waarin iemand zich bevindt. Het is verstandig om met een zorgprofessional te overleggen voordat je zomaar een app gebruikt.


1. Viamigo

Zelfstandigheid is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Mensen met dementie hebben vaak begeleiding nodig bij een uitstapje. Maar wat als niemand beschikbaar is? Viamigo is een paar jaar geleden ontwikkeld door de Universiteit Hasselt (België) en kan erg handig zijn voor mensen met dementie en hun dierbaren. Een coach op afstand houdt een oogje in het zeil en volgt de ‘reiziger’ in real-time. Mocht er zich een probleem voordoen, dan kan de coach de gebruiker zowel via de Viamigo-website als via de smartphone lokaliseren en onmiddellijk actie ondernemen.


2. Hello 24/7

Hello 24/7 is een mantelzorg-app die zorgt voor gedeelde zorg. Met de Hello Family-app kun je eenvoudig een sociaal netwerk opzetten voor degene die je verzorgt, waarin je afspraken kunt plannen met familie, vrienden en buren. De app biedt ook handige functies, zoals het delen van contacten en belangrijke documenten, het bestellen van gezonde maaltijden, het aanvragen van thuishulp en verschillende alarmopties die je via de app kunt bedienen. Bij ongebruikelijke situaties neemt de app direct contact met je op, zodat je er niet alleen voor staat.


3. Dementie en Herinneringen

Deze app is ontwikkeld met speciale aandacht voor mensen met dementie. De app dient als een hulpmiddel om positieve herinneringen uit het verleden op te roepen door middel van visuele en auditieve prikkels. Dit kan bijzonder waardevol zijn voor personen met geheugenproblemen, omdat het hen in staat stelt om herinneringen terug te halen. Met behulp van de app kunnen bijvoorbeeld beeld- en geluidsfragmenten van vroeger worden afgespeeld, zodat bijzondere gebeurtenissen weer levendig worden.


4. MAX Geheugentrainer

De app MAX Geheugentrainer is handig voor mensen met dementie omdat het geheugentraining biedt, positieve herinneringen oproept, zelfstandigheid bevordert en flexibele oefeningen aanbiedt om hun cognitieve functies te ondersteunen. De app is helemaal leuk en handig als de persoon in kwestie fan is van het populaire televisieprogramma van Omroep MAX. Het bevat onder meer het Boodschappenspel, Zoekplaatje en Letterregen. 


Tot slot

Omgaan met dementie kan uitdagend zijn, maar met de hulp van de juiste personen én deze handige apps kunnen mensen met dementie en hun dierbaren op georganiseerde en betrokken manier met de ziekte omgaan. Deze apps bieden niet alleen praktische ondersteuning, maar ook de mogelijkheid om herinneringen te koesteren en te delen. 


▼ Volgende artikel
Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch
Huis

Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch

Miele heeft een nieuwe generatie koel- en vrieskasten geïntroduceerd die speciaal zijn ontworpen voor inbouw onder het werkblad. Deze zijn ideaal voor kleine huishoudens en komen met verbeterde energiezuinigheid, meer gebruiksgemak en ergonomische details. Klanten kunnen kiezen uit vier koelkasten en twee vrieskasten.

Bij deze onderbouwapparaten is bukken onvermijdelijk, maar slimme oplossingen maken het gebruik aangenamer. De lades in alle apparaten zijn gemakkelijk uitneembaar, waardoor ze rechtopstaand gevuld, gesorteerd of schoongemaakt kunnen worden. De deurvakken van de koelkasten zijn in hoogte verstelbaar voor meer flexibiliteit.

Het deelbare 'FlexiBoard' glazen plateau biedt variabiliteit, waardoor hoge containers of verpakkingen rechtop en binnen handbereik kunnen worden geplaatst.Bijzonder praktisch in een relatief kleine koelkast is het dynamische koelsysteem 'DynaCool'. Dit zorgt voor een constante temperatuur in het hele interieur, zodat het niet nodig is om de inhoud na het boodschappen doen te herschikken.

De nieuwe generatie wordt compleet gemaakt door uitgebreide, vaatwasserbestendige accessoires, zachte deursluiting dankzij 'SoftClose', de handige 'NoFrost'-functie voor vriezers (geen handmatig ontdooien meer) en netwerkfunctionaliteit.Om een consistent keukenontwerp te garanderen, biedt Miele apparaten met de standaard nishoogte van 82 centimeter, evenals één model per categorie voor de nieuwe comforthoogte van 86 tot 92 centimeter. Dit betekent dat een extra paneel in deze nissen niet langer nodig is. Er is ook een model met uittrekbare trolleys beschikbaar. Hier vervangen uittrekbare elementen de gebruikelijke lades en worden ze direct van bovenaf bediend.

Energiezuiniger

Alle apparaten van de nieuwe generatie zijn aanzienlijk energiezuiniger. De modellen vallen in energieklasse C of D, waardoor ze één klasse zuiniger zijn dan hun voorgangers."We hebben bij de ontwikkeling van deze nieuwe generatie koelkasten bijzondere aandacht besteed aan de combinatie van ergonomie en duurzaamheid," zegt Ursula Wilms van Miele.

Beschikbaarheid en prijzen

Alle modellen uit de nieuwe generatie Miele koel- en vrieskasten zijn per direct verkrijgbaar in de winkels. Exacte adviesprijzen zijn niet bekend gemaakt.

Bekijk hier andere Miele-koelkasten op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!
© Olga Gorevan
Huis

Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!

Zodra de zon zich vaker laat zien, is het heerlijk om buiten te zijn. Mei is dan ook hét moment om je tuin zomerklaar te maken. Door nu de handen uit de mouwen te steken, zorg je dat alles er straks fris en verzorgd bij staat. Nieuwe planten, gesnoeide hagen, een opgeruimde border – dit is de maand om je tuin die welverdiende opfrisbeurt te geven.

Dit doe je deze maand in de tuin:

  • Zaaien en hagen planten
  • Extra aandacht geven aan nieuwe planten
  • Snoeien
  • Je gazon maaien en bemesten

Het jaar rond lekker bezig zijn in de tuin? Kijk dan op onze tuinkalender.

Zaaien en hagen planten

Hoewel de lente volop bezig is, is het slim om het vliesdoek nog even paraat te houden. Vooral in de eerste helft van mei kan het 's nachts nog flink afkoelen. Na IJsheiligen, op 14 mei, kunnen de kuipplanten en eenjarigen definitief naar buiten. Dan is de kans op nachtvorst vrijwel voorbij. Ook met zaaien kun je nu los. Klaprozen, leeuwenbekjes, korenbloemen, zonnebloemen, madeliefjes of duizendschoon – die mogen allemaal direct de volle grond in. Zomerbollen kun je alvast in potten zetten, dan zijn ze straks makkelijk over te planten naar de border. Heb je plannen voor een nieuwe haag? Wacht daar niet te lang mee. Tot half mei kun je nog heesters en coniferen planten.

Extra aandacht geven aan nieuwe planten

Nieuwe planten hebben in deze periode extra water nodig. Gebruik bij voorkeur water uit de regenton – dat is al op temperatuur en beter voor de wortels. Sproei je met leidingwater? Laat het dan als een fijne nevel op de planten vallen, in plaats van er met harde stralen op te richten. Zo voorkom je schade aan jonge scheuten. Een laag mulch helpt de bodem vochtig te houden en voorkomt dat de aarde uitdroogt. Slakken op pad? Strooi wat zaagsel of fijngemalen eierschalen rond de jonge planten, dat houdt ze op afstand. En vergeet de klimplanten niet: die groeien nu razendsnel en kun je het best op tijd aanbinden.

Lees ook: Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen

©Zoiakostina | Zoja

Snoeien

Na IJsheiligen kun je de buxus snoeien. Kies bij voorkeur een bewolkte dag, zodat de jonge snoeipunten niet verbranden in de zon. Ook de liguster, laurier, hulst en haagbeuk kun je nu bijwerken. Controleer wel even of er geen vogelnestje in de haag zit voor je aan de slag gaat. Rozen op stam en perkrozen mag je nu drie tot vijf ogen terugsnoeien. Bij vroegbloeiende struiken zoals ranonkelstruik en spirea knip je de uitgebloeide bloemen weg. Zo steekt de plant zijn energie in nieuwe bloemknoppen. Ook voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen, hyacinten, rododendrons en de kerstroos kun je nu ontdoen van oude bloemen. En de fuchsia? Die top je juist, zodat hij mooi vertakt.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

©SKT Studio - stock.adobe.com

Je gazon maaien en bemesten

Het is al volop lente, maar een flinke regenbui kan nog steeds voor wateroverlast zorgen. Blijft het water op plekken in de tuin staan of voelt de grond te nat aan? Prik dan met een mestvork in de bodem en beweeg deze voorzichtig heen en weer. Zo kan het regenwater beter wegzakken. En als er toch regen wordt voorspeld: dat is hét moment om je gazon te bemesten. Herhaal dit na een maand om het gras sterk en gezond te houden.

In mei maakt het gras een groeispurt. Je kunt het gazon dan één tot twee keer per week maaien – of je doet mee aan Maai Mei Niet. Door een maand niet te maaien, geef je bijen, vlinders en andere insecten meer bloeiende planten om van te leven. Vind je een hoog grasveld geen gezicht? Maai dan alleen een deel en laat de rest staan.

Niet alleen het gras groeit hard, ook het onkruid laat zich volop zien. Trek het eruit op droge dagen, dan komt het niet makkelijk terug. Schoffelen kan ook, maar wees voorzichtig: de wortels van andere planten kunnen daarbij beschadigd raken. Door bodembedekkers te planten maak je het onkruid bovendien lastiger om terrein te winnen.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips