ID.nl logo
4 handige apps voor mensen met dementie en hun dierbaren
Gezond leven

4 handige apps voor mensen met dementie en hun dierbaren

Dementie is een ingrijpende aandoening die niet alleen degene treft die eraan lijdt, maar ook zijn of haar dierbaren. Gelukkig kunnen technologie en speciaal ontwikkelde apps helpen om het leven van mensen met dementie en hun omgeving makkelijker en fijner te maken.

In dit artikel vertellen we hoe je het best om kunt gaan met een dierbare die dementie heeft. Verder bespreken we vier handige apps die hierbij een waardevolle ondersteuning kunnen bieden.

Lees ook: Acht e-biketips voor fietsers op leeftijd

Hoe kun je het best omgaan met iemand die dementie heeft?

Het omgaan met iemand die dementie heeft, kan uitdagend zijn. Heb vooral veel begrip en geduld en toon compassie. Hier zijn enkele tips voor omgaan met iemand met dementie:

  • Informeer jezelf - Begin met het begrijpen van de aard van dementie en de specifieke vorm ervan. Lees je hierover in. Kennis over de aandoening helpt je om beter te begrijpen wat de persoon doormaakt en hoe je kunt helpen.

  • Communiceer duidelijk - Praat langzaam en gebruik eenvoudige, beknopte zinnen. Vermijd ingewikkelde of dubbelzinnige taal. Geef de persoon voldoende tijd om te reageren en probeer geduldig te blijven, zelfs als de communicatie moeilijk is.

  • Vraag altijd toestemming voordat je handelt - Op die manier laat je de regie bij de persoon met dementie.

  • Stel open vragen - In plaats van vragen te stellen waarop alleen "Ja" of "Nee" kan worden geantwoord, stel je open vragen die de persoon aanmoedigen om meer te delen. Bijvoorbeeld, in plaats van "Heb je honger?" kun je vragen "Wat wil je graag eten?”

  • Houd routines en structuur aan - Routine en structuur kunnen de persoon helpen zich veilig en comfortabel te voelen. Probeer dagelijkse activiteiten op vaste tijden uit te voeren en vermijd grote veranderingen als dat mogelijk is.

  • Bied hulp bij dagelijkse activiteiten - Afhankelijk van de fase van dementie kan de persoon moeite hebben met dagelijkse taken zoals aankleden, eten, en persoonlijke hygiëne. Bied rustig hulp aan, maar moedig zo veel mogelijk zelfstandigheid aan.

  • Betrek de persoon bij persoonlijke activiteiten - Stimuleer de persoon om deel te nemen aan eenvoudige activiteiten, zoals het bekijken van fotoalbums, luisteren naar muziek of wandelen. Dit kan positieve herinneringen oproepen.

  • Focus je op de dingen die iemand wél nog kan - Bij dementie gaan de geest en het lichaam snel achteruit. Toch is het belangrijk om je te blijven focussen op de dingen die nog wel kunnen. Bekijk samen foto’s of luister en zing liedjes van vroeger. Het langetermijngeheugen van mensen met dementie is vaak nog goed. Zorg daarnaast voor lichamelijke beweging. Misschien is fietsen niet meer mogelijk, maar kun je wel een klein rondje gaan wandelen. Laat iemand met dementie dingen ruiken of voelen als je het ergens over hebt en diegene je niet begrijpt. De kans is groot dat er dan ineens wel een belletje gaat rinkelen.

  • Zorg voor jezelf - Het verzorgen van iemand met dementie kan zowel fysiek als emotioneel belastend zijn. Zorg voor je eigen welzijn door hulp en ondersteuning te vragen aan vrienden, familie of professionele zorgverleners. Neem regelmatig een pauze om op te laden.

Leestip: Dit is waarom sporten goed is voor je mentale gesteldheid

©Halfpoint

Een voelkussen stimuleert de zintuigen

en wordt vaak gebruikt bij mensen met dementie

4 apps die handig zijn bij dementie

Dementie kan zich op verschillende manieren manifesteren en elke persoon is uniek. Wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet voor een ander. De woorden flexibiliteit en aanpassingsvermogen horen bij het omgaan met iemand met dementie. Ook het tonen van liefde en begrip kan een groot verschil maken in hun kwaliteit van leven en welzijn.

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van deze apps kan variëren afhankelijk van de individuele behoeften en de fase van dementie waarin iemand zich bevindt. Het is verstandig om met een zorgprofessional te overleggen voordat je zomaar een app gebruikt.


1. Viamigo

Zelfstandigheid is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Mensen met dementie hebben vaak begeleiding nodig bij een uitstapje. Maar wat als niemand beschikbaar is? Viamigo is een paar jaar geleden ontwikkeld door de Universiteit Hasselt (België) en kan erg handig zijn voor mensen met dementie en hun dierbaren. Een coach op afstand houdt een oogje in het zeil en volgt de ‘reiziger’ in real-time. Mocht er zich een probleem voordoen, dan kan de coach de gebruiker zowel via de Viamigo-website als via de smartphone lokaliseren en onmiddellijk actie ondernemen.


2. Hello 24/7

Hello 24/7 is een mantelzorg-app die zorgt voor gedeelde zorg. Met de Hello Family-app kun je eenvoudig een sociaal netwerk opzetten voor degene die je verzorgt, waarin je afspraken kunt plannen met familie, vrienden en buren. De app biedt ook handige functies, zoals het delen van contacten en belangrijke documenten, het bestellen van gezonde maaltijden, het aanvragen van thuishulp en verschillende alarmopties die je via de app kunt bedienen. Bij ongebruikelijke situaties neemt de app direct contact met je op, zodat je er niet alleen voor staat.


3. Dementie en Herinneringen

Deze app is ontwikkeld met speciale aandacht voor mensen met dementie. De app dient als een hulpmiddel om positieve herinneringen uit het verleden op te roepen door middel van visuele en auditieve prikkels. Dit kan bijzonder waardevol zijn voor personen met geheugenproblemen, omdat het hen in staat stelt om herinneringen terug te halen. Met behulp van de app kunnen bijvoorbeeld beeld- en geluidsfragmenten van vroeger worden afgespeeld, zodat bijzondere gebeurtenissen weer levendig worden.


4. MAX Geheugentrainer

De app MAX Geheugentrainer is handig voor mensen met dementie omdat het geheugentraining biedt, positieve herinneringen oproept, zelfstandigheid bevordert en flexibele oefeningen aanbiedt om hun cognitieve functies te ondersteunen. De app is helemaal leuk en handig als de persoon in kwestie fan is van het populaire televisieprogramma van Omroep MAX. Het bevat onder meer het Boodschappenspel, Zoekplaatje en Letterregen. 


Tot slot

Omgaan met dementie kan uitdagend zijn, maar met de hulp van de juiste personen én deze handige apps kunnen mensen met dementie en hun dierbaren op georganiseerde en betrokken manier met de ziekte omgaan. Deze apps bieden niet alleen praktische ondersteuning, maar ook de mogelijkheid om herinneringen te koesteren en te delen. 


▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube