Wat is de beste weegschaal voor jou?
Het is niet het meest geliefde apparaat, maar hij is wel nuttig. De weegschaal wordt al honderden jaren gebruikt om het lichaamsgewicht van mensen vast te stellen. Inmiddels kunnen weegschalen echter veel meer dan dat alleen. Zo weet je wat de beste weegschaal is voor jou.
Wil je een paar kilo kwijt? Kijk dan in ons Afvaldossier. In dit afvaldossier vind je artikelen over gezonde voeding, beweging en sporten, maar ook over apps, gadgets en connected health-apparaten waarmee je je voortgang kunt monitoren en die je helpen gemotiveerd te blijven.
Het voordeel van moderne weegschalen is dat ze allerlei slimme functies hebben. Hierdoor kun je veel meer over jezelf te weten komen dan op een ouderwetse, analoge weegschaal. Wil je bijvoorbeeld gezonder leven, dan is het goed om te weten hoe je vetpercentage ervoor staat, maar ook je cardiovasculaire gezondheid. Er zijn weegschalen die dat voor je kunnen meten, zoals Withings Body Cardio. Het klinkt als een weegschaal voor sporters, maar dat is het niet per se: je kunt er een goede indicatie mee krijgen van je aderen, maar deze weegschaal geeft ook veel tips over hoe je jouw levensstijl kunt veranderen om die cijfers nog beter te maken.
Dit is het assortiment van Bol.com aan weegschalen die het vetpercentage meten.
Misschien wil je wat meer gaan sporten voor die sixpack, of wil je van de kipfilets onder je armen vandaan. Als je je lijf wat meer wil vormen naar een atletische bouw, dan is het goed om inzicht te hebben in je spiermassa en je metabolisme. Een voorbeeld van een weegschaal die dat voor je bijhoudt is Xiaomi Mi Body Composition Scale 2. Het is een weegschaal die ook kan synchroniseren met Google Fit, Apple Health en Samsung Health, naast de mogelijkheid om een fitnesstracker van Xiaomi te gebruiken in combinatie met deze weegschaal. Zo heb je snel in de gaten of je sportactiviteiten hun vruchten afwerpen.
Als je wilt afvallen dan is het goed om je BMI en je vetpercentage te weten, naast uiteraard hoeveel kilo je weegt. De Garmin Index S2 is een weegschaal die je daarbij kan helpen. Zeker als je probeert af te vallen door niet alleen je eetpatroon aan te passen, maar ook meer te sporten. Doe je dat laatste met een Garmin-horloge om je pols, dan kun je die perfect gebruiken met deze weegschaal. De Garmin Index is in staat om gedetailleerde grafieken te genereren over hoe het naarmate de tijd vordert met je gewicht. Je kunt hem bovendien synchroniseren met dieetapps zoals MyFitnessPall en Noom. Wil je echter niet al die poespas, dan kun je ook voor een gewone weegschaal kiezen. Die zijn vaak veel goedkoper, je gegevens worden niet over het internet gestuurd en je hebt in één keer duidelijk wat je gewicht is.
Wil je een BMI-weegschaal? Ook dan heb je veel keus!
Als je regelmatig in de gaten houdt hoe je hartslag ervoor staat, dan kun je in zekere zin zien wanneer je ziek wordt. Het geldt uiteraard niet voor alle ziekten, maar over het algemeen gaat je hartslag iets omhoog wanneer je ziek bent: het hart moet op dat moment veel bloed door je lijf pompen om zoveel mogelijk ‘hulpdiensten’ naar het rampgebied te sturen. Eufy Smart Scale P2 Pro kan naast je vetpercentage ook aflezen wat de rusthartslag is, maar ook hoe je percentage proteïne ervoor staat. Zie je je rusthartslag al een paar dagen wat verhogen ten opzichte van wat het normaal is, dan is de kans aanwezig dat je ziek bent. Zo kun je vast extra vitaminen eten om je lijf een boost te geven en er hopelijk weer snel bovenop te krabbelen. Je kunt voor het meten van de rusthartslag ook een wearable gebruiken, maar die meet bijvoorbeeld niet je gewicht, wat toch erg handig kan zijn als je wil weten of je tijdens je ziekbed te veel afvalt door bijvoorbeeld spugen of diarree. Of natuurlijk juist aankomt, als je alleen maar in bed of op de bank kunt liggen.
Tot slot geven we je vijf tips om op te letten wanneer je een weegschaal wilt kopen.
Gebruik je hem alleen of met anderen? Veel slimme weegschalen bieden de mogelijkheid om meerdere profielen aan te maken, maar bij de één is dit slechts vier, terwijl dat bij een ander wel twintig kan zijn. Bedenk dus goed met hoe veel mensen je de weegschaal zal gebruiken.
Check het maximaal weegvermogen. Het is bij de meeste weegschalen heel normaal om een gewicht tot 150 kilogram aan te kunnen, maar dat geldt niet per definitie voor alle weegschalen. Ben je bang dat je over het maximum-aantal heen zit, check dan van te voren goed of de weegschaal die je wil kopen wel geschikt is voor jouw lichaamsgewicht.
Houd rekening met je privacy. Wil je graag een weegschaal gebruiken, maar maak je je bezorgd over je privacy? Als je niet wil dat er iets over het internet wordt gestuurd, dan kun je op zoek gaan naar een Bluetooth-weegschaal. Wil je echter ook geen app op je telefoon, maar een verbindingsloze ervaring, dan kun je beter kiezen voor een digitale weegschaal of een analoog exemplaar.
Check hoe lang de batterij meegaat. Het is bij digitale weegschalen en slimme weegschalen goed om te controleren hoe lang de batterijduur ongeveer zal zijn. Controleer ook of de app bijvoorbeeld aangeeft wanneer de batterij moet worden opgeladen. Op die manier voorkom je dat je vreemde uitkomsten krijgt doordat de batterij op zijn laatste energie zit.
Houd rekening met afwijkingen. Een analoge weegschaal lijkt de meest veilige keuze qua weegschaal omdat hij niets online doet, maar vaak zien we wel dat deze een grotere afwijking hebben: gemiddeld 0,5 kilogram. Bij een digitale weegschaal is dit vaak maar 0,1 kilogram.
Een weegschaal uitzoeken is erg leuk om te doen, juist omdat er nu zoveel functies zijn. Let echter wel op dat je niet onnodig veel geld uitgeeft. Wat heb je precies nodig: sta je vaak op de weegschaal? Controleer bijvoorbeeld ook of je sportschool een weegschaal heeft waar je eventueel gratis gebruik van kunt maken. Zet ook in je agenda wanneer je weegt en wat het gewicht was, zodat je jezelf herinnert om ook daadwerkelijk op de weegschaal te gaan staan. Succes!