ID.nl logo
Wat is een neustrimmer en wanneer gebruik je ‘m?
© deagreez - stock.adobe.com
Gezond leven

Wat is een neustrimmer en wanneer gebruik je ‘m?

Er komt een dag in het leven van iedere man waarop je in de spiegel kijkt en denkt: sinds wanneer heb ik neushaar? Een typisch gevalletje ‘cannot be unseen’, maar met het hoekje van je scheermesje of -apparaat tussen je neusvleugels manoeuvreren is niet zo makkelijk. Voor iedereen bij wie het neushaar de neus uit komt, zijn er neustrimmers.

In dit artikel leggen we uit: ✂ Wat een neustrimmer is. ✂ Hoe je hem gebruikt. ✂ Waar je een neustrimmer nog meer voor kunt inzetten. ✂ Ook duiken we in de alternatieve manieren om je neushaar bij te werken, zoals het wegknippen met een klein schaartje of, als je er echt zin in hebt, het laten waxen of harsen van je neushaar.

Ook interessant: Wat is jouw ideale baardstijl en welk apparaat heb je daarvoor nodig?

Wat is een neustrimmer?

Een neustrimmer is een klein, handzaam elektrisch apparaat dat speciaal is gemaakt om je neushaar bij te werken. Iedereen heeft neushaar, maar vooral bij mannen wordt het na verloop van tijd zichtbaar, en dan kom je er ook niet zo snel meer vanaf. Met een neustrimmer kun je op een snelle, veilig manier je neushaar verwijderen.

Wist je trouwens dat neushaar een heel duidelijk bestaansrecht heeft? Anders dan haar onder bijvoorbeeld je oksels heeft neushaar een belangrijke functie. Het filtert stofdeeltjes uit de lucht terwijl je inademt, zodat die stofjes niet in je longen komen. Bovendien zorgt het ervoor dat die snottebel niet meteen uit je neus druppelt als je een beetje verkouden bent. Denk daar dus wel even aan als je je neushaar gaat trimmen: haal letterlijk alleen je wilde haren weg. De meeste neustrimmers scheren gelukkig niet alle haren af. De functie van het neushaar blijft intact, maar je ziet er wel net even wat verzorgder uit.

Neustrimmer nodig?

Bekijk het aanbod

 Wanneer gebruik je een neustrimmer?

Je kunt besluiten een neustrimmer te gebruiken als je een behoorlijke dos haar uit je neusgaten hebt groeien. Het ziet er een beetje slordig uit, en bovendien is het niet erg hygiënisch met eten of met een verkoudheid. Eigenlijk zijn er weinig reden ze te laten zitten, en genoeg om ze weg te halen.

Wanneer je ze vooral níet weg moet halen, is als je extra gevoelig bent voor infecties. We leven tegenwoordig gezond genoeg om neushaar niet echt meer nodig te hebben, maar als je vaak ziek bent of snel wondjes en huidirritaties hebt, kun je het beter laten zitten. Al kun je die uitgroeiende haartjes natuurlijk wel even wegknippen.

©PARILOV EGENIY

 Welke soorten zijn er?

Goedbeschouwd zijn er twee soorten neushaartrimmers. De eerste heeft een ronde kop. Het voordeel daarvan is dat hij perfect in je neusgaten past, maar door de specifieke vorm kun je er weinig anders mee beginnen. De ander is een neushaartrimmer met kleine mesjes aan de zijkant. Dat vergt iets meer precisiewerk als je je neushaar gaat trimmen, maar het voordeel is weer dat je ‘m ook voor andere dingen kunt gebruiken – daarover straks meer. Qua prijs en aanbod verschillen de twee soorten niet zoveel van elkaar, het is vooral wat je zelf prettig vindt.

Er zijn trouwens ook andere apparaten waarmee je neushaar kunt bijwerken. Een gewone baardtrimmer is er meestal ook prima voor geschikt, al moet je hem misschien in een wat vreemde hoek houden om binnenin je neus te komen. Ook met een tondeuse is het mogelijk je neushaar bij te werken, maar let er wel op dat je niet per ongeluk een stukje huid mee pikt: binnenin je neus is je huid nogal delicaat, en een wondje is zo gemaakt.

 Waar kun je neustrimmers nog meer voor gebruiken?

Neustrimmers zijn natuurlijk speciaal gemaakt voor je neus, maar zoals zo veel andere trimmers en scheerapparaten kun je ze ook voor andere doeleinden gebruiken. Denk maar eens aan:

  • Je oorhaar kun je prima weghalen met een neustrimmer, vooral met een met ronde kop.

  • Het bijwerken van je bakkebaarden, vooral rond de kaaklijn, of je snor is heel simpel met een neustrimmer met mesjes aan de zijkant. Het is dan eigenlijk gewoon een mini-baardtrimmer.

  • Heb je een streepje of vormpje in je haar laten zetten? Ook die kun je goed bijwerken met een neustrimmer – of misschien is het beter als je het even door iemand anders laat doen.

Watch on YouTube

Wat je wel en vooral niet moet doen bij het trimmen van je neushaar.

 Trimmen, knippen, epileren of waxen?

Er zijn meer manieren om je neushaar te verwijderen. Als je alleen die paar uitgestoken haren weg wilt halen, kom je prima weg met een schaartje. Met een keukenschaar in je neus wroeten is niet z’n goed idee, dus gebruik een speciaal schaartje dat je vaak bij tondeuses geleverd krijgt. Je kunt ook een nagelschaartje gebruiken – wel eentje die je niet voor je nagels gebruikt, natuurlijk. Het voordeel is dat je het makkelijk zelf kunt doen, maar omdat je de haren niet aan de wortel weghaalt, zijn ze ook snel weer terug.

Je kunt er ook voor kiezen om je neushaar te waxen. Dat is wel een flinke beslissing. Waxen of harsen voelt sowieso al niet fijn, en de huid binnenin je neus is bijzonder gevoelig. Als je een hoge pijngrens hebt en echt al je neushaar weg wil halen, is waxen wel de ideale manier om je neushaar te verwijderen: het duurt weer lang voor de haren terugkomen.

Epileren is ook een optie. Daarbij gebruik je een pincet of een tangetje om je neusharen letterlijk uit je neus te trekken. Een pijnlijke aangelegenheid die lang duurt en ook nog eens de functie van je neushaar tegenwerkt. Bovendien is de kans op infecties groter. Niet de beste optie, dus.

Trimmen is een stuk makkelijker en sneller en doet beduidend minder pijn, maar ook hier geldt: de haren komen misschien sneller terug dan je lief is. Als je geen zin hebt in een pijnlijke neus en je vindt het niet erg om af en toe even met de neustrimmer in de weer te gaan, is een het de gulden middenweg.

Leuk cadeautje?

Je moet er een beetje mee oppassen, maar een neustrimmer kan een leuk cadeau zijn. Let wel op, want je idee kan zomaar verkeerd vallen, maar de blik in de ogen van degene die het presentje uitpakt is natuurlijk goud waard. Bovendien is een neustrimmer geen apparaat dat je zomaar even snel zelf zou kopen, dus soms is het fijn om even – letterlijk – met je neus op de feiten gedrukt te worden.

Neustrimmers zijn ook een meer betaalbaar cadeau dan de meeste baardtrimmers of scheerapparaten. Je hebt ze al voor onder de 15 euro, al zijn de meeste neustrimmers zo tussen de 30 en 60 euro. Als je je man, vader of opa een grappig, maar tegelijkertijd nuttig cadeau wilt geven, is een neustrimmer daar bijzonder goed voor geschikt.

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch