ID.nl logo
Review Philips Sonicare DiamondClean Prestige 9900 - Geeft een schoon gevoel
Gezond leven

Review Philips Sonicare DiamondClean Prestige 9900 - Geeft een schoon gevoel

De Philips Sonicare DiamondClean Prestige 9900 is een slimme, elektrische tandenborstel die tijdens de introductie een adviesprijs had van 299 euro. Inmiddels is de tandenborstel wat langer op de markt, waardoor de prijs gezakt is. Dat maakt hem mogelijk interessanter voor veel mensen. Tijd om te kijken hoe deze tandenborstel in de praktijk bevalt. ID.nl-redacteur Wesley heeft hem uitgeprobeerd.

Uitstekend
Conclusie

Ik heb de Philips Sonicare DiamondClean Prestige 9900 als een ontzettend fijne tandenborstel ervaren. Hij poetst lekker, geeft me een schoon gevoel en is zacht voor mijn tandvlees (wat een voordeel is, aangezien mijn tandarts altijd zegt dat ik gevoelig tandvlees heb). Hij oogt prima, ligt lekker in de hand en de trilbewegingen in de mond voelen aangenaam. Maar dit is niet genoeg om de prijs te rechtvaardigen (op moment van schrijven is de laagste prijs 229 euro). Aangezien het een slim product is, kun je de Philips Sonicare DiamondClean Prestige 9900 samen met een app gebruiken. Via de app krijg je toegang tot extra opties, die helaas zonder app niet beschikbaar zijn. Ook kun je in realtime feedback krijgen, maar die gaat dan weer niet verder dan wat algemeenheden. Daardoor merk ik dat ik de tandenborstel minder met de app ben gaan gebruiken; met één keer instellen werkt die namelijk ook prima zonder. Dan maar geen feedback en tips. Wanneer je helemaal geen app gebruikt, dan voelt de ervaring een beetje karig. Daardoor raden we aan hem wel minimaal met app uit te proberen of in te stellen. Daarna hoef je niet per se constant de app aan te hebben staan. Aan het comfort en de poetskwaliteit ligt het niet. Maar de prijs maakt het wat lastig – al zijn concurrerende modellen vaak even duur. Zodra de prijs onder de 200 euro zakt, dan is dit gevoelsmatig een heel aantrekkelijk pakket, waarmee je gebit schoon voelt en schoon is.

Plus- en minpunten
  • Comfortabel vast te houden
  • Schoon en fris gebit
  • Ondersteuning via app
  • Usb-c-aansluiting
  • Accuduur
  • Eén soort tandenborstelkop
  • Zonder app wat karig
  • Spatgevaar door langwerpige borstel
  • Feedback blijft hangen in algemeenheden
  • Prijs

Wanneer je een eerste blik werpt op de Philips Sonicare DiamondClean Prestige 9900, dan heb je niet meteen het idee te maken te hebben met een ontzettend dure elektrische tandenborstel. Het design is minimalistisch en naast wat led-lampjes en een enkele knop valt er niets te beleven. Dat is niet per se een nadeel, omdat het product an sich strak oogt. Dat gaat voor een deel ten koste van de functionaliteit, aangezien je nu veel functies via een gratis te downloaden app bedient.

Philips Sonicare DiamondClean Prestige 9900

De slimme tandenborstel wordt geleverd met een draagbare oplaadcase, die van leerachtig materiaal gemaakt is. Dat geeft het pakket een wat meer premium gevoel mee, ook al is het (gelukkig) geen echt leer. Binnen die case kun je de 9900 kwijt, evenals twee tandenborstelkopjes. Er is helaas geen ruimte voor een oplaadkabel. Maar aangezien je de hoes kunt opladen met een usb-c-kabel, is de kans groot dat je die waarschijnlijk toch al bij je hebt voor je smartphone.

Verder krijg je een draadloze oplader waarop je de Philips Sonicare DiamondClean Prestige 9900 kunt plaatsen. Die oplader bestaat uit twee onderdelen die je van elkaar af kunt halen en heel gemakkelijk schoonmaakt. Er zit ook een stroomkabel bij; dit is een usb-c-kabel die in een adapter past. Aangezien de kabel los te gebruiken is, kun hem ook via andere opladers of stroombronnen opladen. En door de usb-c-aansluiting is er altijd wel een oplader in de buurt.

Opvallend aan deze slimme tandenborstel is dat je maar één type borstel hebt. Als verstokte gebruiker van een elektrische Braun-tandenborstel vergeet ik nog wel eens welk kopje ik had of nodig heb en dat levert vaak een kort stressmoment op. Meestal past het opzetborsteltje wel dat ik uiteindelijk in huis haal, maar bij deze Philips hoef je dus nergens over na te denken: het is één smaak en niet anders. Wil je toch een andere poetsbehandeling, dan kun je die via de Sonicare-app activeren op je smartphone.

Philips Sonicare DiamondClean Prestige 9900 met app

Je koppelt de Philips Sonicare DiamondClean Prestige 9900 via bluetooth aan je Android-smartphone of iPhone. Binnen de app krijg je tips en trucs te zien voor betere poetsresultaten, evenals een overzicht van alle momenten dat je de tandenborstel gebruikt hebt. Mocht je dus ook maar érgens over twijfelen, dan kun je met een paar keer tikken meer leren over algemene tandenborsteltips en je eigen poetsgedrag. In de basis een heel fijn idee, maar er valt wel een kanttekening bij te plaatsen.

Die kanttekening is dat de app alles bij benadering doet en het op algemeenheden houdt. Tijdens het tandenpoetsen kun je begeleiding activeren, die je in realtime feedback geeft over je poetsgedrag. Je ziet waar je nog wat beter je best moet doen en waar het goed gaat. Ook krijg je middels een timer te zien wanneer het tijd is om de volgende sectie van je gebit schoon te maken. Na afloop zie je in een overzicht staan waar het allemaal goed ging en waar je de volgende keer beter je best moet doen.

De app maakt onderscheid tussen de binnen- en buitenkant van je gebit. Per regio krijg je een bepaalde tijd voorgeschreven en binnen die tijd moet je alles schoonmaken. Omdat de app de tandenborstel niet precies volgt en alleen aangeeft waar die wanneer moet poetsen, kun je achteraf niet even snel bijsturen om een achtergesteld plekje van extra aandacht voorzien. Natuurlijk kun je dat wel zelf besluiten – maar die resultaten worden dan niet meegenomen binnen de Sonicare-app.

Het kan dus zijn dat de app denkt dat je slechter gepoetst hebt dan dat je daadwerkelijk gedaan hebt en dat levert een vertekend beeld op van je poetsgedrag. In de tandenborstel zit een sensor die weet of je aan de binnen- of buitenkant poetst, maar ook dan weer alleen wanneer je je aan de regels van de borstel houdt. Wijk je van het script af, dan werkt de poetsbegeleiding dus niet. En daardoor zijn de resultaten, die je altijd kunt raadplegen, ook minder waardevol (zeker wanneer dit vaak gebeurt).

Binnen de app kun je kiezen voor verschillende soorten poetsbeurten en dat is erg fijn. Ik ben bijvoorbeeld erg fan van het programma dat rekening houdt met je tandvlees. De poetsbeurt duurt daardoor wel wat langer: meer dan drie minuten. Maar in het kader van welzijn waren dit twee mooie rustmomenten op de dag. In de ochtend, maar ook zeker in de avond. Tijdens die drie minuten en twintig seconden ben je alleen bezig met je gebit en verder met helemaal niets...

...Tenzij je smartphone ineens afgaat en begint te trillen. Voor elke poetsbeurt moet je namelijk je smartphone erbij pakken en bluetooth activeren, want anders kan de Philips Sonicare DiamondClean Prestige 9900 logischerwijs geen verbinding maken. Dat vond ik zelf nogal een obstakel, omdat ik mijn smartphone soms wel eens wegleg. Ik snap dat het inherent is aan het product, maar dit – samen met de soms tegenvallende resultaten – zorgt ervoor dat ik snel uitgekeken ben op poetsbegeleiding.

Philips Sonicare DiamondClean Prestige 9900 zonder app

Je kunt er ook voor kiezen om de Philips Sonicare DiamondClean Prestige 9900 zonder app te gebruiken, maar dan is de ervaring wel veel minder premium. Zonder app kan de tandenborstel gelukkig via de led-ring onderop feedback geven over je poetsgedrag. Als je te veel druk zet of te hard schrobt, verandert die van kleur. Ook kun je de intensiteit aanpassen. Je krijgt toegang tot drie standen. Tot slot weet je wanneer de accu leeg is of wanneer je het borstelkopje moet vervangen.

Je krijgt dus geen toegang tot uitgebreide feedback zoals in de app en – belangrijker nog – je kunt niet van poetsstand veranderen. En dan is het ineens wel jammer dat er geen alternatieve borstelkopjes bestaan. Wanneer je liever niet elke dag de app wilt gebruiken, is er nog wel een tussenweg. Je stelt hem gewoon één keer in en laat de app dan links liggen. Via trillingen in het handvat voel je wanneer het tijd is om van mondregio te wisselen, dus gelukkig is de tandenborstel niet volledig onbruikbaar.

Poetsen met Philips Sonicare DiamondClean Prestige 9900

Omdat ik al jarenlang gebruikmaak van een elektrische Oral-B-tandenborstel was ik voornamelijk erg benieuwd naar het schone mondgevoel dat de Philips Sonicare DiamondClean Prestige 9900 zou kunnen gaan opleveren. De Braun-kopjes die ik doorgaans gebruik zijn rond en best flexibel. Ze geven me het idee dat ik per tand schoonmaak, ongeacht de hoek die ik hanteer. Tot nu toe had ik geen reden om van tandenborstel(kop) te wisselen; brengt de 9900 daar verandering in?

Ja en nee. Ik ben zeer enthousiast over de poetskwaliteit en het langwerpige borsteltje. Want ik heb daadwerkelijk het idee dat mijn tanden schoon zijn en dat mijn tandvlees rustig en minder geïrriteerd is. Dat borsteltje pakt meteen een breed deel van mijn gebit mee, waardoor ik ook minder geneigd was hevig heen en weer te bewegen. Daarbij wel aangetekend dat dat afhankelijk is van de hoek van de tandenborstel. Bij de voortanden hield ik hem bijvoorbeeld rechtop, waardoor er meer bewegingen nodig waren.

Dat resulteerde soms in wat spatgevaar. Zeker wanneer je de wat langere programma’s gebruikt, dan kan de hoeveelheid speeksel en tandpasta snel oplopen. Wanneer je daar met je snel pulserende borstel (van 62.000 poetsbewegingen per minuut!) langs komt, dan springt er nog wel eens wat omhoog. Dat laatste merk ik eigenlijk nooit met de tandenborstel(kop) van Braun.

Verder wil ik benadrukken dat de Philips Sonicare DiamondClean Prestige 9900 behoorlijk stil is voor een elektrische tandenborstel en dat de vele trilbewegingen aangenaam aanvoelen. De tandenborstel zelf ligt comfortabel in de hand en met een enkele pakbeweging haal je hem zo van de lader. Ook plaats je hem moeiteloos terug. Aan de toegankelijkheid ligt het dus niet. De accu gaat maximaal veertien dagen mee, maar dat is sterk afhankelijk van hoe vaak je poetst en met welk programma.

Philips Sonicare DiamondClean Prestige 9900 kopen?

Ik heb de Philips Sonicare DiamondClean Prestige 9900 als een ontzettend fijne tandenborstel ervaren. Hij poetst lekker, geeft me een schoon gevoel en is zacht voor mijn tandvlees (wat een voordeel is, aangezien mijn tandarts altijd zegt dat ik gevoelig tandvlees heb). Hij oogt prima, ligt lekker in de hand en de trilbewegingen in de mond voelen aangenaam. Maar dit is niet genoeg om de prijs te rechtvaardigen (op moment van schrijven is de laagste prijs 229 euro).

Aangezien het een slim product is, kun je de Philips Sonicare DiamondClean Prestige 9900 samen met een app gebruiken. Via de app krijg je toegang tot extra opties, die helaas zonder app niet beschikbaar zijn. Ook kun je in realtime feedback krijgen, maar die gaat dan weer niet verder dan wat algemeenheden. Daardoor merk ik dat ik de tandenborstel minder met de app ben gaan gebruiken; met één keer instellen werkt die verder namelijk ook prima zonder. Dan maar geen feedback en tips.

Wanneer je helemaal geen app gebruikt, dan voelt de ervaring een beetje karig. Daardoor raden we aan hem wel minimaal met app uit te proberen of in te stellen. Daarna hoef je niet per se constant de app aan te hebben staan. Aan het comfort en de poetskwaliteit ligt het niet. Maar de prijs maakt het wat lastig – al zijn concurrerende modellen vaak even duur. Zodra de prijs onder de 200 euro zakt, dan is dit gevoelsmatig een heel aantrekkelijk pakket, waarmee je gebit schoon voelt en is.

▼ Volgende artikel
Maakt je blender lawaai? Zo los je het op
© InsideCreativeHouse
Huis

Maakt je blender lawaai? Zo los je het op

Een blender of een keukenmachine maakt geluid, dat is nu eenmaal zo. Er zitten bewegende onderdelen in, en er komt flink wat kracht bij kijken. Maar wat als je blender meer lawaai maakt dan zou moeten? Gelukkig kun je dat vaak zelf oplossen. Hier lees je hoe.

In dit artikel lees je:

  • Waarom je blender zo'n herrie maakt
  • Dat dat eigenlijk best logisch is
  • Dat je er (misschien) toch iets aan kunt doen

Lees ook: 9 dingen die je óók met je blender kunt maken

Waarom maakt mijn blender lawaai? 

De messen van een blender draaien doorgaans in de rondte met zo'n 20.000 toeren per minuut – bijna tien keer zo veel als de wielen van je auto als je lekker aan het cruisen bent. Geen wonder dus dat daar wat geluid bij komt kijken. 

Oudere blenders maken vaak meer lawaai dan nieuwe, en hoe langer je je blender hebt, des te meer geluid hij gaat maken, omdat de onderdelen verouderd raken. Daar is verder weinig aan te doen, behalve een nieuwe blender kopen. 

Stille blenders

Er zijn steeds meer stille blenders op de markt, al blijven ze natuurlijk altijd geluid maken. Doorgaans geldt dat hoe krachtiger het model, des te hoger de geluidsproductie. Denk dus goed na of je wel de krachtigste blender nodig hebt, of dat je het met een simpeler – en stiller! – model af kan. 

Fabrikanten doen er ook steeds meer aan om het geluid tegen te houden, bijvoorbeeld door een geluidsreductiesysteem en een slimme vorm van de messen en de glazen kan. Nieuwer is niet altijd beter, maar in dit geval vaak wel. 

©HP

Resonantie

Een van de hoofdredenen van een luide blender is de resonantie in de rest van je keuken. Probeer je blender maar eens op te tillen tijdens het blenden: dan hoor je meteen een stuk minder. Dat komt doordat het geluid doordreunt in het keukenblad, of zelfs in de muren waar de blender bij in de buurt staat. 

Zorg er dus voor dat de blender zo vrij mogelijk staat, niet tegen de muur en er ook niet vlakbij. Je kunt ook tijdelijk een handdoek of theedoek onder de blender leggen om het doordreunen te voorkomen, al moet je er wel voor zorgen dat het apparaat waterpas blijft staan. 

Veel blenders en keukenmachines hebben zuignappen, zodat ze wel op hun plek blijven staan, maar niet direct met het aanrechtblad in aanraking komen. Dat scheelt ook weer een slok op een smoothie! 

Conclusie

Je blender maakt nu eenmaal geluid, daar is weinig aan te doen. Je kunt het wel binnen de perken houden door te zorgen dat de blender goed waterpas staat en dat alle onderdelen goed schoon zijn. Zet hem niet tegen of in de buurt van de muur, en zet hem eventueel op een handdoek of theedoek om de ergste trillingen te voorkomen. En anders kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een nieuwe, stille blender.

▼ Volgende artikel
Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps
© Kaspars Grinvalds - stock.adobe.com
Huis

Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

Google Maps is een veelgebruikte navigatie-app binnen zowel Android als iOS. Veel mensen zijn inmiddels gewend aan die app en hebben geen behoefte aan alternatieven. Maar als je om je heen kijkt, zijn er genoeg kaarten-apps die de moeite waard zijn.

In dit korte overzicht zetten we vier apps in het zonnetje. Mocht je Google Maps zat zijn, of minder van Google afhankelijk willen zijn, dan kun je één van de onderstaande apps uitproberen:

  1. Here WeGo
  2. Apple Maps
  3. Waze
  4. OsmAnd

Ook interessant: Maak kennis met Waze: een slim alternatief voor Google Maps

Google Maps is inmiddels meer dan alleen een app voor het navigeren. Je kunt er eveneens informatie over je omgeving of buurt mee opzoeken, en zodoende leuke plekjes ontdekken. Ook biedt de app informatie over bijvoorbeeld files en de luchtkwaliteit. Daarnaast laten mensen er zelf recensies en foto's op achter, waardoor je nog een beter beeld krijgt van wat er in jouw omgeving gebeurt. En vergeet de Steet View-functie niet om een omgeving elders op de wereld te verkennen.

Maar dit is natuurlijk niet de enige dienst die je op deze manier op je smartphone kunt gebruiken. In dit artikel bieden we vier alternatieven voor Google Maps aan.

GRATIS OF BETAALD? Alle apps die we in dit artikel noemen zijn gratis te gebruiken. Alleen in het geval van OsmAnd kun je eventueel kiezen voor een abonnement, met prijzen variërend van 1,82 tot 39,99 euro.

1- Here WeGo

De eerste app in dit korte lijstje is Here WeGo. Dit is een gratis te downloaden app, die in de basis hetzelfde doet als Google Maps – maar dan zonder Google. Je hebt toegang tot verschillende soorten navigatieopties, zoals wandelen, met de auto of het ov, en kunt directies opvragen die je van deur tot deur brengt. Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden waarmee je de reis, ongeacht het voertuig, personaliseert. Zo kun je kiezen voor de snelste of de kortste route (het verschil zit hem in snelheid) en of je in realtime omgeleid wil worden wanneer dat nodig is. Zo kan Here WeGo rekening houden met files en eventueel oponthoud. Verder zijn er twee weergavemodi: een zoals in Google Maps en een met een satellietbeeld van de omgeving.

Here WeGo is beschikbaar voor Android en iOS.

Watch on YouTube

🚲Leestip: Ga eropuit! De beste sites en apps voor wandelen en fietsen

2- Apple Maps

We kunnen het ons bijna niet voorstellen dat je dit niet weet als je een iPhone hebt, maar Apple biedt met zijn eigen kaartenapplicatie Apple Maps ook een prima alternatief voor Google Maps aan. Hoewel de software eerder onbruikbaar was, heeft de app de afgelopen jaren flinke sprongen vooruit gemaakt. Had je de app eerder afgeschreven, dan kun je je er nu aan wagen. Net zoals bij andere navigatie-applicaties heb je de keuze uit verschillende reisopties, zoals met de auto, de fiets en bijvoorbeeld een taxi. Apple Maps biedt routenavigatie, locatie delen, plaatskaarten en een interactieve 3D-weergave aan van allerlei omgevingen. Zo krijg je een beter beeld van wat er te beleven valt, of hoe er een stad, dorp of weg vormgegeven is.

Apple Maps is alleen beschikbaar voor iOS.

Watch on YouTube

3- Waze

Mocht je iemand zijn die uit het Google-ecosysteem wil stappen, of minder van Google afhankelijk wil zijn, dan is Waze wellicht niet de beste optie. Google is namelijk eigenaar van deze app. Maar voor andere gebruikers kan dit wel een goed alternatief zijn. Veel van de informatie die Waze presenteert, is namelijk afkomstig vanuit de community. Gebruikers houden andere mensen dus op de hoogte. Daardoor krijg je veel meer updates in realtime over wat er om je heen gebeurt of wanneer je eenmaal de weg op gaat. Ongelukken en dergelijke zijn daardoor geen verrassingen meer. Waze kan bovendien razendsnel andere routes aanbieden, en je kunt van tevoren aangeven dat je bepaalde wegen of gebieden wilt vermijden.

Waze is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

4- OsmAnd

OsmAnd is tot slot een navigatieapplicatie die volop gebruikmaakt van opensource-informatie. In dit geval gaat het om de data van OpenStreetMap. Dat is niet het enige dat dit zo'n sterke app maakt. Want OsmAnd legt voornamelijk de nadruk op offline gebruik. Zo kunnen gebruikers niet alleen hun eigen omgeving, maar ook gewoon de kaart van een volledig land offline beschikbaar maken. Dat zal de app dan ook meteen vragen op het moment dat je hem voor het eerst opent. Daardoor kun je niet alleen data besparen, ook heb je gewoon een goede kaart tot je beschikking wanneer je in een gebied bent met slecht internet. Verder is het fijn om te zien dat OsmAnd de basis op orde heeft als het gaat om de interface en navigatieopties. Alle basale functies die je mag verwachten van een kaartenapp zit in OsmAnd, dus je hoeft niets te missen.

OsmAnd is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

Liever een losse navigatie voor in je auto?

Voordeel: leidt je niet af met appjes en meldingen