Lekker fris! Zo maak je je elektrische tandenborstel schoon

© Sergio

Lekker fris! Zo maak je je elektrische tandenborstel schoon

Geplaatst: 8 april 2024 - 08:37

Redactie ID.nl

Heerlijk, dat frisse gevoel wanneer je net je tanden hebt gepoetst. Maar hoe vaak maak jij eigenlijk je elektrische tandenborstel schoon? Terwijl dat belangrijk is om te voorkomen dat je borstel zelf een bron van bacteriën en andere viezigheid wordt. Hoe je dat schoonmaken het beste doet, lees je in dit artikel.

Lees ook: Is een dure elektrische tandenborstel beter dan een gewone?

We beginnen met een beetje een vies praatje. Wanneer je je elektrische tandenborstel nooit zou schoonmaken, wordt hij na verloop van tijd een ware broeihaard voor bacteriën en ander vuil. Tandplak, speekselresten en etensresten blijven achter in de borstelharen en in de kleine kiertjes en spleetjes van de handgreep. Ook kan er schimmel gaan groeien door de combinatie van vocht en organisch materiaal. Al dit vuil en bacteriegroei zorgen er niet alleen voor dat de tandenborstel viezig gaat ruiken: ook je tanden worden minder schoon en je loopt meer risico op mondinfecties. Schoonmaken dus! Maar hoe? Nou, zo!

Na elk gebruik: afspoelen!

Spoel je tandenborstel altijd meteen schoon onder stromend water af om tandpastaresten en aangekoekte voedseldeeltjes te verwijderen. Schud voorzichtig het overtollige water eraf en zet de borstel rechtop weg zodat eventueel achtergebleven vocht kan weglopen tijdens het drogen.

0

Powered by

logo

Eens per week: goed schoonmaken

Maak eenmaal per week de borstelkop en het handvat grondig schoon. Haal eerst de opzetborstel los. Maak die schoon met een paar druppels vloeibare zeep en warm water. Wrijf zachtjes over de borstelharen om opgedroogd vuil los te weken. Spoel vervolgens goed na met schoon water.

Maak het handvat schoon met een vochtige doek en wat zeep. Let vooral op de openingen en oplaadcontactpunten: daar hoopt na verloop van tijd allerlei viezigheid op.

Droog zowel de opzetborstel als het handvat goed af met een schone doek (een theedoek is prima). Zet de borstelkop pas terug op het handvat als alles volledig droog is.

Dit kun je gebruiken om schoon te maken

Schoonmaken met ...Hoe en watGeschikt voor
Vloeibare handzeepDit is een milde zeep die veilig is om mee schoon te maken. Kies een ongeparfumeerde variant.Opzetborstel en handvat
AfwasmiddelEen beetje vloeibaar afwasmiddel werkt goed. Gebruik niet te veel.Opzetborstel en handvat
Speciaal reinigingsmiddelEr zijn speciale reinigingsproducten te verkrijgbaar, meestal in de vorm van tabletten of ampullen. Je lost de inhoud op in water en zet daar de tandenborstel in.Opzetborstel
AzijnEen mengsel van water en witte azijn reinigt en desinfecteert. Let op: gebruik geen schoonmaakazijn. Dat is té agressief.Handvat

Let op: spoel zowel de borstel als het handvat altijd goed af na het schoonmaken. Dat voorkomt schuimbekken. 😉

Elke maand: desinfecteren

Doen: je tandenborstel eens per maand extra goed desinfecteren. Giet hiervoor kokend water in een beker en zet de tandenborstel hier ondersteboven in, zodat de borstelharen onder staan. Na 10 minuten kun je de borstel er weer uit halen. Een alternatief is een mengsel maken van wat water met citroensap en baking soda (natriumbicarbonaat) waar je de borstel in zet. Na 10 minuten spoel je hem goed af. Of week de borstelkop 4 uur in een laagje mondwater mondwater. Spoel ook hier weer goed na. Tip: je kunt ook een reinigingstablet voor kunstgebitten oplossen in een beter water en de tandenborstel daar met de haren naar beneden in zetten.

0

Powered by

logo

Tijdig vervangen

Controleer je tandenborstel regelmatig op slijtage. Als de borstelharen uit elkaar gaan staan of slap worden, is het tijd voor vervanging. Vervang je opzetborstel elke 3 tot 6 maanden voor een optimale reiniging.

Lees ook: Hoe vaak moet je de opzetborstel van je elektrische tandenborstel vervangen?

Dus? Dus! 💎

Met een beetje TLC* gaat je elektrische tandenborstel langer mee en blijft jouw mond schoon, fris en gezond. Geef je tandenborstel dus af en toe een beetje extra aandacht!

*Tender Loving Care

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten