Lekker fris! Zo maak je je elektrische tandenborstel schoon
Heerlijk, dat frisse gevoel wanneer je net je tanden hebt gepoetst. Maar hoe vaak maak jij eigenlijk je elektrische tandenborstel schoon? Terwijl dat belangrijk is om te voorkomen dat je borstel zelf een bron van bacteriën en andere viezigheid wordt. Hoe je dat schoonmaken het beste doet, lees je in dit artikel.
In dit artikel lees je hoe vaak en hoe je je tandenborstel schoonmaakt. 🦷 Na elk gebruik: afspoelen 🦷 Wekelijks: borstelkop en handvat reinigen 🦷 Maandelijks: desinfecteren
Lees ook: Is een dure elektrische tandenborstel beter dan een gewone?
We beginnen met een beetje een vies praatje. Wanneer je je elektrische tandenborstel nooit zou schoonmaken, wordt hij na verloop van tijd een ware broeihaard voor bacteriën en ander vuil. Tandplak, speekselresten en etensresten blijven achter in de borstelharen en in de kleine kiertjes en spleetjes van de handgreep. Ook kan er schimmel gaan groeien door de combinatie van vocht en organisch materiaal. Al dit vuil en bacteriegroei zorgen er niet alleen voor dat de tandenborstel viezig gaat ruiken: ook je tanden worden minder schoon en je loopt meer risico op mondinfecties. Schoonmaken dus! Maar hoe? Nou, zo!
Na elk gebruik: afspoelen!
Spoel je tandenborstel altijd meteen schoon onder stromend water af om tandpastaresten en aangekoekte voedseldeeltjes te verwijderen. Schud voorzichtig het overtollige water eraf en zet de borstel rechtop weg zodat eventueel achtergebleven vocht kan weglopen tijdens het drogen.
Eens per week: goed schoonmaken
Maak eenmaal per week de borstelkop en het handvat grondig schoon. Haal eerst de opzetborstel los. Maak die schoon met een paar druppels vloeibare zeep en warm water. Wrijf zachtjes over de borstelharen om opgedroogd vuil los te weken. Spoel vervolgens goed na met schoon water.
Maak het handvat schoon met een vochtige doek en wat zeep. Let vooral op de openingen en oplaadcontactpunten: daar hoopt na verloop van tijd allerlei viezigheid op.
Droog zowel de opzetborstel als het handvat goed af met een schone doek (een theedoek is prima). Zet de borstelkop pas terug op het handvat als alles volledig droog is.
Dit kun je gebruiken om schoon te maken
Let op: spoel zowel de borstel als het handvat altijd goed af na het schoonmaken. Dat voorkomt schuimbekken. 😉
Elke maand: desinfecteren
Doen: je tandenborstel eens per maand extra goed desinfecteren. Giet hiervoor kokend water in een beker en zet de tandenborstel hier ondersteboven in, zodat de borstelharen onder staan. Na 10 minuten kun je de borstel er weer uit halen. Een alternatief is een mengsel maken van wat water met citroensap en baking soda (natriumbicarbonaat) waar je de borstel in zet. Na 10 minuten spoel je hem goed af. Of week de borstelkop 4 uur in een laagje mondwater mondwater. Spoel ook hier weer goed na. Tip: je kunt ook een reinigingstablet voor kunstgebitten oplossen in een beter water en de tandenborstel daar met de haren naar beneden in zetten.
Schoonmaken met geluid Ultrasone reiniging maakt gebruik van geluidsgolven met zeer hoge frequenties (boven het hoorbare bereik voor mensen) die trillingen veroorzaken in een vloeistof. Deze trillingen zorgen ervoor dat microscopisch kleine luchtbelletjes in de vloeistof uiteenspatten, resulterend in een zeer grondige reiniging.
Voor je opzetborstel kun je daar ook een speciaal ultrasoon reinigingsapparaat voor gebruiken. Je vult zo'n apparaat met water en een reinigingsmiddel, bijvoorbeeld speciaal ontworpen ultrasone reinigingstabletten of een desinfecterende oplossing. De borstel(s) worden volledig ondergedompeld in deze vloeistof.
Tijdens een ultrasone reinigingscyclus van ongeveer 5-30 minuten worden bacteriën, tandplak, vuil en andere aanslag diep uit de borstelharen en moeilijk bereikbare delen verwijderd door de kracht van de trillingen. Het reinigt veel grondiger dan met de hand mogelijk is.
Ook UV-licht wordt wel gebruikt om tandenborstels te ontsmetten.
Tijdig vervangen
Controleer je tandenborstel regelmatig op slijtage. Als de borstelharen uit elkaar gaan staan of slap worden, is het tijd voor vervanging. Vervang je opzetborstel elke 3 tot 6 maanden voor een optimale reiniging.
Lees ook: Hoe vaak moet je de opzetborstel van je elektrische tandenborstel vervangen?
Dus? Dus! 💎
Met een beetje TLC* gaat je elektrische tandenborstel langer mee en blijft jouw mond schoon, fris en gezond. Geef je tandenborstel dus af en toe een beetje extra aandacht!
*Tender Loving Care