Elektrische tandenborstels: de nieuwste functies

© PXimport

Elektrische tandenborstels: de nieuwste functies

Geplaatst: 8 oktober 2019 - 15:42

Aangepast: 29 oktober 2022 - 08:06

Remmelt Mastebroek

Wat voor jou de beste tandenborstel is, hangt helemaal af van je wensen. Voor de een is een stille elektrische tandenborstel het summum van poetsgenot, terwijl een ander vooral een tandenborstel met allerlei handige extra’s wil. Hier kijken we naar wat er tegenwoordig allemaal voor functionaliteiten en nieuwigheden in een elektrische tandenborstel kunnen zitten. Zo wordt het voor jou makkelijker om een goede elektrische tandenborstel te vinden!

Poetsen met je smartphone

Smart tandenborstels worden steeds populairder. Je verbind de elektrische tandenborstel met je smartphone door middel van bluetooth en krijgt dan via een app feedback op je poetsgedrag. Of je wel lang genoeg poetst, bijvoorbeeld, en of je niet per ongeluk tanden en kiezen overslaat. Een elektrische tandenborstel met bluetooth motiveert je dus om beter (en misschien ook wel vaker) te poetsen. Zoek je een Oral B bluetooth tandenborstel, kijk dan bijvoorbeeld naar de Oral B Genius; bij Philips zijn meerdere Sonicare tandenborstels met deze techniek uitgerust.

Elektrische tandenborstel draadloos opladen

Je hebt elektrische tandenborstels op batterijen en elektrische tandenborstels die je zelf regelmatig moet opladen. Dat laatste is uit milieu-oogpunt net wat beter. Dat opladen doe je vaak via de speciale houder (in 1990 was een Oral B oplader de eerste waarbij dat kon), maar er zijn ook andere manieren. Zo is er bijvoorbeeld een Philips Sonicare DiamondClean tandenborstel die je alleen maar op het draadloze oplaadpad hoeft te zetten. Er is ook een Sonicare elektrische tandenborstel met oplaadglas. Je laadt je elektrische tandenborstel draadloos op door hem simpelweg in dit glas te zetten. Handig: je kunt het glas ook gebruiken om na het poetsen je mond mee schoon te spoelen!

De nieuwste soorten opzetborstels

Je kunt je elektrische tandenborstel helemaal aanpassen naar je eigen wensen met behulp van opzetborstels. Je kunt kiezen uit veel verschillende soorten, allemaal met hun eigen pluspunten. Wil je bijvoorbeeld tandplak extra grondig verwijderen, kies dan bijvoorbeeld een Oral-B Trizone, Oral-B Cross Action, Oral-B Precision Clean of Philips Premium Plaque Defense-opzetborstel. Ook de Oral-B FlossAction is een goede keus.

Heb je gevoelige tanden of tandvlees? Ook daar zijn speciale opzetstukjes voor verkrijgbaar; denk aan de Oral-B Sensitive en de Philips S Sensitive borsteltjes.

Er zijn ook speciale opzetborstels voor extra witte tanden (Oral-B 3D White en Philips W Optimal White), beugelgebitten (Oral-B Ortho Care) en kindergebitten.

Tot slot willen we je nog even wijzen op opzetborstels met een microchip erin. Die kan communiceren met het handvat, waardoor je – bijvoorbeeld via een app op je smartphone – feedback krijgt op je poetsgedrag. Wil je zo’n innovatieve tandenborstel, kijk dan naar de Philips Sonicare Diamond Clean Smart-lijn of Oral-B Genius-lijn.

Media has no description

© PXimport

Druksensor: nooit meer te hard poetsen

Te hard poetsen is niet goed voor je tandvlees. Wil je er zeker van zijn dat je niet ongemerkt te hard drukt, kies dan een elektrische tandenborstel met druksensor voor wanneer je te hard poetst. Poets je te hard, dan geeft de borstel een signaal af (een lichtje of een geluidje). Er zijn ook tandenborstels met een druksensor die bij te hard poetsen meteen de tandenborstel uitschakelen.

Extra standen en poetsfuncties

De ontwikkelingen staan niet stil. Fabrikanten maken hun tandenborstels steeds uitgebreider, met nóg geavanceerdere poetsstanden en poetsfuncties. Goede voorbeelden daarvan zijn de Oral-B Genius 10000N (met positiedetectie, Gum Guard-technologie, massagestand, 6 poetsstanden, reisetui met usb-poort en de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende kleuren LED-verlichting in het handvat, al naar gelang je smaak en/of bui) en de Philips Sonicare DiamondClean Smart – waarbij de coaching app je helpt én de opzetborstels zelf de optimale instellingen selecteren.

Poetsen met een timer

Wil je zeker weten dat je lang genoeg poetst? Dan is een timer – een speciaal ontwikkeld klokje voor de elektrische tandenborstel – een handige functie om op je tandenborstel te hebben. De timer kan de borstel bijvoorbeeld elke 30 seconden laten vibreren, ten teken dat je een ander stuk van je gebit moet gaan poetsen, of geen een seintje wanneer je de 2 minuten gehaald hebt. Er zijn ook losse tandenborstel timers te koop, zoals de Oral-B smartguide. Dit klokje kun je bijvoorbeeld op je wastafel leggen. Omdat je hem synchroniseert met je tandenborstel, krijg je nuttige informatie over je poetsgedrag. Hoe beter je poetst, des te meer sterren je verdient. Het is daarom ook een handig apparaatje om je kinderen beter te leren poetsen.

Voor kinderen: tandenpoetsen met een app

Wil je je kind beter leren poetsen, overweeg dan om een elektrische tandenborstel met een bijbehorende app aan te schaffen. Je kind kan zo bijvoorbeeld tandenpoetsen met muziek, of aanmoedigingen krijgen van virtuele figuurtjes. Ook kun je in de app store van je smartphone poets-apps vinden die niet van de fabrikant van de tandenborstel zelf zijn. Een voorbeeld daarvan is de Tandenland app, waarin je niet alleen filmpjes en het tandenpoetslied vindt, maar ook een handige timer!

De 360 graden U-vorm elektrische tandenborstel

Behalve dat tandenborstels steeds meer functies krijgen, zien we ook exemplaren die er echt anders uitzien dan de traditionele elektrische tandenborstel. Zo maakt het bedrijf Sonic Brush een tandenborstel in de vorm van een U – zeg maar zoals het bitje waarin je moet bijten voor bijvoorbeeld een beugel. Het bedrijf claimt dat deze 360 graden smart tandenborstel je gebit in minder dan een halve minuut reinigt. Je hoeft zelf geen poetsbewegingen te maken: het is een kwestie van tandpasta op de borstel doen, hem in je mond steken en aanzetten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten