Zonnebank voor in huis (en wat is de minst schadelijke)
Wil je ook in het najaar een lekker bruin tintje? Zeker in Noordwest-Europa is dat deze maanden maar op twee manieren te realiseren: met zelfbruiner of met een zonnebank. Voor dat laatste hoef je niet naar het plaatselijke zonnecentrum: ook voor thuis zijn er genoeg mogelijkheden. Welke soorten zijn er, en wat is de minst schadelijke?
Want om meteen met de deur in huis te vallen: een zonnebank is niet gezond. Dat stelt ook KWF Kankerfonds. De UV-straling van zonnebanklampen beschadigt namelijk de huid. Daarbij geldt wel dat UVB-straling net wat minder slecht is dan UVA-straling. Als je echt per se toch een zonnebank wilt, kijk dan goed naar wat voor soorten er zoal zijn – en maak er met mate gebruik van.
Gezichtsbruiner
Zoals de naam al doet vermoeden is een gezichtsbruiner puur en alleen voor het gezicht bedoeld. Voordeel is dat het apparaat weinig ruimte inneemt; je kunt het altijd wel ergens in een kast kwijt. Ook tijdens gebruik heb je weinig ruimte nodig, een tafeltje volstaat. Vanzelfsprekend is het nadeel van dit type bruiner dat alleen je gezicht bruin wordt. Waarbij je het risico loopt op het bekende ‘Donald Trump’-effect, met een snel naar wit verlopende kleur aan de zij- en achterkant van je hoofd.
Gezichtsbruiners zijn relatief goedkoop: van rond de honderd euro (budget-exemplaren) tot een paar honderd euro (middenmoters). Alle andere bruiners voor thuis zijn een heel stuk duurder.
Zonnehemel
De eerste stap naar een bruiningsapparaat voor het hele lichaam is de zonnehemel. Dit is een op een statief geplaatste lichtbak met UV-lampen over de hele (lichaams)lengte. Het is een (relatieve) budgetoplossing voor als je wel je eigen zonnebank in huis wilt, maar niet het geld (over) hebt voor een volledige ‘echte’ zonnebank. Omdat de zonnehemel op een statief staat, is ook voor dit apparaat meestal wel een al dan niet vaste plek te vinden, bijvoorbeeld boven een bed. Tijdens het gebruik moet je niet vergeten om ook eens om te draaien, want anders word je maar aan één kant bruin.
De prijs van een dergelijke zonnehemel gaat – voor een fatsoenlijk exemplaar – al gauw richting de 2000 euro. Waarbij geldt dat je moet oppassen en niet zomaar de eerste de beste merkloze aanbieding-van-de-week te kopen; we hebben het hier niet over ongevaarlijk speelgoed immers.
Zonnebank
De zonnebank is het apparaat dat de meeste mensen voor ogen hebben als ze aan kunstmatig bruin worden denken. Het is ook ’t soort dat je aantreft bij zonnestudio’s. Ofwel: de ‘hotdog-constructie’ met zowel aan de boven- als onderkant UV-lampen over de volle lengte van het lichaam. Ze zijn een stuk duurder dan de zonnehemels, die immers maar met de helft van de lampen werkt en een veel lichtere constructie kent. Een goede zonnebank is – ook uit veiligheidsoverwegingen – stevig. Je moet er immers met je volle lichaamsgewicht op kunnen liggen. Het zou vervelend zijn als je door de glasplaat en lampen heen zakt, bijvoorbeeld. Of wanneer je dure zonnebank door z’n poten zakt. Kortom: let goed op de mechanische kwaliteit voor aanschaf.
Nog meer dan anders geldt hier: goedkoop is duurkoop. Check ook of de beoogde zonnebank een gezichtsbruiningsfunctie heeft, mocht je daar behoefte aan hebben. Niet alle zonnebanken hebben die aan boord!
Gebruik
Spring nooit zomaar lange tijd onder de zonnebank, maar bouw het langzaam op. Dit om (al dan niet ernstige) verbranding te voorkomen. Heb je een huidtype dat in de gewone zon eigenlijk áltijd verbrandt en nooit bruin wordt? Dan wordt het afgeraden om überhaupt gebruik te maken van een zonnebank. Ook daar zal je dan namelijk niet bruin van worden, maar alleen verbranden. Zorg verder dat je nooit langer dan een dikke 20 minuten per sessie op de zonnebank ligt; als je een gevoelig huidtype hebt liever zelfs nog minder. Zorg verder dat er minimaal 48 uur tussen zonnebanksessies zit. In totaal moet je ook niet meer dan maximaal 50 keer per jaar een zonnebankje pakken. Zeker niet omdat er in de zomermaanden natuurlijk ook nog de echte zon is om bruin van te worden.
Energieverbruik
Hoewel een zonnebank tijdens gebruik flink wat energie verstookt, hoef je je desondanks over de totale kosten op jaar- of maandbasis geen zorgen te maken. De bank wordt namelijk slechts incidenteel en dan ook nog eens voor korte tijd gebruikt. Echt terugzien op je energierekening ga je dit gebruik dus niet zien. Tenzij ook andere gezinsleden, familie en vrienden er op zeer regelmatige basis gebruik van maken.
©monkeybusinessimages
Nieuw of tweedehands?
Zoals gezegd zijn zonnebanken behoorlijk aan de prijs. Je zou in de verleiding kunnen komen om een tweedehands exemplaar te kopen, bijvoorbeeld via Marktplaats. Kán, maar bedenk dan wel dat je geen enkele garantie meer hebt op het apparaat. Als er iets kapot is of gaat, zijn de kosten volledig voor jou. Waar je wellicht nog meer rekening mee moet houden: de lichtbronnen in de zonnebank hebben niet het eeuwig leven. De exemplaren zoals gebruikt in banken voor thuis hebben een levensduur van zo’n 500 uur. Afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte starters kan dat ook minder zijn. Waar het om gaat: als je een zonnebank nieuw koopt, kun je moeiteloos heel wat keren een sessie pakken. Vele jaren lang. Probleem met de tweedehands banken is dat je niet weet hoe vaak ze gebruikt zijn. Als het een bank is die door meerdere mensen intensief gebruikt is, loop je wellicht aan tegen vervangingskosten van lampen. Check ook altijd voor aankoop of álle lampen het doen en moeiteloos starten. En ook of er geen grote verschillen zitten in lichtintensiteit. Verder geldt vanzelfsprekend dat je ook op het hygiënische aspect moet letten. Is het apparaat schoon, goed onderhouden, zitten er geen schimmelplekken op enzovoorts. Je ligt er tenslotte in je blote niks op!