ID.nl logo
Waarom je op moet passen met al die nieuwe huidverzorgingsapparaten
© Svitlana - stock.adobe.com
Gezond leven

Waarom je op moet passen met al die nieuwe huidverzorgingsapparaten

De opkomst van slimme huidverzorgingsapparaten heeft een revolutie teweeggebracht in hoe we voor onze huid zorgen, met een scala aan apparaten die ook thuis gebruikt kunnen worden. Van elektrische gezichtsreinigingsborstels tot geavanceerde massagetools, lichttherapieapparaten en microdermabrasie-apparaten: de technologische wonderen beloven een stralende huid en een verbeterde algehele gezondheid van de huid. Maar werken deze apparaten wel zo écht zo goed thuis?

In dit artikel behandelen we de volgende huidverzorgingsapparaten: elektrische gezichtsreinigingsborstels, massage-apparaten, led-lichttherapieapparaten, microdermabrasie en microneedling. We informeren bij een expert wat er wel of niet nodig is voor een stralende huid.

Lees ook: Verzorg je huid met gezichtsmassage! Voordelen en handige hulpjes

In de moderne wereld van snel evoluerende technologieën is het niet verrassend dat zelfs onze dagelijkse huidverzorgingsroutine een digitale make-over heeft gekregen. We vragen advies aan Esmee van Megen, huidexpert en eigenaar van SkinBoss Huidinstituut. 

De functies van huidverzorgingsapparaten

Er zijn talloze apparaatjes op de markt die de professionele apparatuur uit de schoonheidssalon imiteren, dus je kunt je afvragen of het nog wel een meerwaarde heeft om naar een huidexpert of schoonheidsspecialist te gaan. In de werkelijkheid ligt dit wat genuanceerder. Esmee van Megen: “Je weet vaak niet waar de apparaten die je bestelt precies vandaan komen en met welke techniek ze gemaakt zijn. Je vindt veel slechts op de markt. Het is een speld in een hooiberg om de beste apparaten te vinden, zelfs met veel huidervaring.”

We nemen de volgende huidverzorgingsapparaten onder de loep:

  • Elektrische gezichtsreinigingsborstels zijn ontworpen om je huid grondig te reinigen en ze te ontdoen van onzuiverheden, dode huidcellen en make-upresten. Daarnaast zouden de zachte, roterende bewegingen de huid zachtjes exfoliëren en je bloedsomloop bevorderen, waardoor je huid er frisser en helderder uitziet. Van Megen is iets minder enthousiast. “Borstelapparaten zijn erg onhygiënisch”, zegt ze. “Deze zou ik nóóit aanraden. Het is namelijk heel moeilijk om de borstel tussen de haartjes goed te reinigen.” 

  • Er zijn ontzettend veel verschillende massage-apparaten op de markt. De één gebruikt microstroom en de andere ultrasone trillingen om de huid te masseren en te liften. Ze zouden stuk voor stuk helpen bij het stimuleren van de productie van collageen, waardoor je minder rimpels krijgt en je huid steviger aanvoelt. “Deze apparaten kunnen wel degelijk helpen, maar het is veel effectiever om je huid van binnen én buiten goed te voeden door middel van een goede verzorgingsroutine.”

  • Led-lichttherapieapparaten maken gebruik van verschillende golflengtes van licht om de huidproblemen aan te pakken, zoals acne, ontstekingen en veroudering. Rood licht kan bijvoorbeeld de collageenproductie stimuleren, andere kleuren kunnen bacteriën verminderen die acne veroorzaken.

  • Microdermabrasie is een intensieve peeling om dode huidcellen te verwijderen. Deze speciale apparaten bieden een diepere exfoliatie door kleine kristallen op de huid te spuiten en vervolgens de dode huidcellen en kristallen weg te zuigen. Dit kan helpen bij het verbeteren van de textuur, het verminderen van littekens en het onthullen van een stralende huid. Je hebt zo’n apparaat al voor een paar honderd euro in huis. Maar werken die net zo goed als in de salons? Van Megen: “Je kunt je afvragen waarom salons massaal diverse apparaten kopen voor (tien)duizenden euro’s. Dat zit ‘m dan vaak in kwaliteit en effectiviteit.”

Zelf aan de slag met mictodermabrasie?

Kies de set die past bij je wensen en je budget

  • Microneedling is een innovatieve procedure waarbij kleine naalden in de huid worden ingebracht om microscopische gaatjes te creëren. Dit proces stimuleert de natuurlijke collageen- en elastineproductie van de huid, wat leidt tot een strakkere en gladdere teint. Microneedling kan helpen bij het verminderen van rimpels, littekens, acne en zelfs hyperpigmentatie. “Pas hier wel mee op, want als je microneedling fout doet kan het voor bloedingen, blauwe plekken, littekens, infecties en pigmentproblemen zorgen. Laat je daarom altijd goed informeren.”

Thuisgebruik of toch langs de schoonheidsspecialist?

Het gebruik van slimme huidverzorgingsapparaten thuis biedt zowel voordelen als nadelen. Thuisgebruik kan handig zijn, zodat je in je eigen tijd en in een vertrouwde omgeving kunt zorgen voor je huid. De meeste apparaten, zoals elektrische gezichtsreinigingsborstels en led-lichttherapieapparaten, kunnen gemakkelijk en veilig thuis worden gebruikt zonder veel oefening. Toch moet je volgens de huidexpert wel oppassen. “Lees de handleiding en gebruiksaanwijzing van tevoren, anders loop je risico op huidbeschadiging of -verbranding.”

Maar leveren die producten eigenlijk wel wat op? “Als ik naar mijn eigen klanten kijk, zie ik geen verschil tussen de mensen die thuis wél of geen huidverzorgingsapparaten gebruiken”, geeft Van Megen eerlijk toe. Daarnaast kan een bezoek aan een schoonheidsspecialist ook waardevol zijn. Professionele behandelingen kunnen dieper gaan en geavanceerdere technologieën gebruiken, wat mogelijk betere resultaten kan opleveren.

Huidexperts hebben de expertise om de juiste behandelingen aan te bevelen op basis van je specifieke huidtype en behoeften en ze kunnen ook persoonlijke aandacht en aanpassingen bieden die thuis moeilijk te bereiken zijn. “Iedereen heeft een huid en die moet je wel in conditie houden0". Ook als je een gezonde huid hebt, raadt ze een preventieve onderhoudsbehandeling aan: "Voorkomen is beter dan genezen. Je gaat toch ook naar de tandarts voor een controle?”

De beste routine voor je huid

Dit is voor iedereen anders, benadrukt Van Megen. Toch raadt ze iedereen de volgende basisroutine aan:

  1. Reiniger: zoek er een die goed bij je huid past

  2. Serum: een serum werkt krachtiger dan een crème

  3. Dagcrème met zonbescherming: spf is de beste antirimpelcrème 

  4. Voedende nachtcrème: om de vochtbalans van je huid ’s nachts goed te herstellen

©Irina Ryabushkina

Kortom…

De nieuwe huidverzorgingsapparaten hebben potentie om je verzorgingsroutine naar een hoger niveau te tillen. Terwijl sommige apparaten gemakkelijk thuis kunnen worden gebruikt voor dagelijkse verzorging, zijn andere complexer en kun je die behandelingen beter overlaten aan professionele schoonheidsspecialisten.

“Het is alleen wel een vrij beroep”, benadrukt Van Megen. Iedereen mag zichzelf (ook zonder diploma’s) schoonheidsspecialist noemen. “Let daarom goed op of je specialist wel echt vakbekwaam is.” Het gebruik van deze thuisapparaten zou talloze voordelen voor je huid bieden. Vaak is dit too good to be true. Het uiteindelijke besluit om ze thuis te gebruiken of toch een specialist te raadplegen, hangt af van je persoonlijke behoeften, voorkeuren, portemonnee en huidconditie.


▼ Volgende artikel
Deze functies kun je tegenkomen op een magnetron
© Rostislav Sedlacek
Huis

Deze functies kun je tegenkomen op een magnetron

Met een magnetron kun je veel meer doen dan alleen snel eten opwarmen. Je kunt er tegenwoordig vaak ook mee koken, bakken en zelfs grillen. In dit artikel lees je welke functies je allemaal kunt vinden op moderne magnetrons en wat je ermee kunt doen.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste functies van een magnetron: de magnetronfunctie zelf, oven, grill en stoom. We leggen uit wat je ermee kunt doen en hoe ze je keukenleven makkelijker maken.

Lees ook: Dit betekenen de icoontjes op je oven of combi-magnetron

De basisfunctie van elke magnetron is de magnetronstand. Met behulp van microgolven worden water-, vet- en suikermoleculen in voedsel in beweging gebracht, waardoor het eten opwarmt. Deze functie is vooral handig voor het snel opwarmen van restjes, soep, koffie of melk, of voor het warm maken van kant-en-klaar maaltijden. Daarnaast kun je er bevroren etenswaren mee ontdooien, zoals vlees, brood of groenten. Veel magnetrons hebben een speciale ontdooistand, waarmee je dit gecontroleerd en zonder risico op het gedeeltelijk garen van het eten kunt doen.

Naast opwarmen en ontdooien is de magnetronfunctie ook geschikt voor eenvoudige gerechten – denk aan aardappelpuree of stoomgroenten (in een magnetronbestendige schaal). En laten we de magnetronpopcorn vooral niet vergeten!

©Monkey Business Images

Hoe herken je of servies magnetronbestendig is?

Niet alle schalen, borden of ander servies kunnen veilig in de magnetron. Gelukkig kun je dit vaak makkelijk controleren. Kijk eerst naar de onderkant: daar staat meestal een symbool van een magnetron of de woorden "microwave safe" of "magnetronbestendig". Zie je dat niet, dan is het verstandig extra op te letten. Vermijd servies met metalen randen, goudkleurige decoraties of materialen zoals melamine. Deze kunnen vonken veroorzaken, oververhit raken of zelfs schade toebrengen aan je magnetron. Kies bij twijfel voor glas of keramiek dat speciaal is aangeduid als magnetronbestendig.

Weet je niet zeker of je servies magnetronbestendig is? Doe dan een simpele test. Vul een magnetronbestendige mok of glas met water en zet deze samen met het servies dat je wilt testen in de magnetron. Laat de magnetron 30 seconden op hoog vermogen draaien. Het water in het glas fungeert hierbij als controle: het moet warm worden, terwijl het servies zelf koud blijft. Is het servies heet na de test? Dan is het niet geschikt, omdat het de warmte absorbeert. Blijft het servies koud en is alleen het water warm? Dan kun je het veilig gebruiken in de magnetron.

Ovenfunctie

Sommige magnetrons hebben een ingebouwde ovenfunctie, waarmee je gerechten kunt bakken en braden zoals in een gewone oven. Deze functie gebruik je bijvoorbeeld voor het bakken van taarten, pizza’s en ovenschotels. Dankzij de gelijkmatige verwarming worden gerechten mooi gelijkmatig gaar en krijgen ze een mooie kleur. Daarnaast kun je met de ovenfunctie gratineren (een goudbruin en krokant laagje maken). Denk aan dat superlekkere knapperige kaaslaagje bovenop een goede lasagne bijvoorbeeld. Ook voor het opwarmen van gerechten die lekker knapperig moeten blijven, zoals quiches of bladerdeeghapjes, is dit de functie die je gebruikt. Waar de standaard magnetronfunctie gerechten vaak zacht maakt, zorgt de ovenfunctie voor een krokant resultaat.

Grillfunctie

Met de grillfunctie van een magnetron kun je gerechten roosteren en krokant maken. Een ingebouwde elektrische grill zorgt voor intense hitte, heel geschikt dus voor het bereiden van kippenvleugels, worstjes of gegrilde groenten. Hiermee geef je gerechten een knapperige korst of een mooi geroosterd laagje. Ook vlees en vis krijgen zo een krokant randje, zonder dat je een traditionele oven of barbecue nodig hebt. Zelfs voor pizza’s is deze functie handig: waar de ovenstand er vooral voor zorgt dat ze gelijkmatig gaar worden, geeft de grillfunctie ze een extra knapperige en goudbruine bovenkant. Zei iemand daar krokante gesmolten kaas?

©pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)

Ook interessant: Zo maak je je magnetron schoon met middelen die je al in huis hebt

Stoomfunctie

Met de stoomfunctie van een magnetron kook je gezond en eenvoudig met stoom. Dit werkt via een ingebouwd stoomreservoir of een speciale stoomschaal. Groenten blijven mooi van kleur, stevig van structuur en behouden meer voedingsstoffen dan bij koken in water. Ook delicate vissoorten, zoals zalm en kabeljauw, blijven sappig en smaakvol, zonder dat je extra vet hoeft toe te voegen. Daarnaast kun je met de stoomfunctie rijst, couscous en andere gerechten die vocht nodig hebben opwarmen, zonder dat ze uitdrogen.

Magnetron met stoomfunctie echt iets voor jou?

Er zijn er genoeg!

Zo kies je de juiste magnetron

Welke functies je nodig hebt, hangt af van je kookgewoonten. Of je nu alleen opwarmt, graag bakt, houdt van een krokante korst of gezond wilt koken, er is altijd een magnetron die daarbij past. Met extra functies zoals oven, grill en stoom kun je veel meer dan alleen opwarmen. Kies een model dat aansluit bij jouw kookstijl, zodat je het maximale uit je magnetron haalt, zodat je een magnetron kiest die bij je past.

▼ Volgende artikel
2,4 GHz vs. bluetooth: welke beter is voor accessoires
© Panasonic
Huis

2,4 GHz vs. bluetooth: welke beter is voor accessoires

Hoewel het nog steeds een goed idee kan zijn bepaalde accessoires bedraad te gebruiken, zijn er natuurlijk al jaren draadloze opties beschikbaar voor bijvoorbeeld toetsenborden, muizen en koptelefoons. Maar welke optie is beter: bluetooth of 2,4 GHz? Dat bekijken we in dit artikel.

Dit artikel in het kort: beide vormen van draadloze communicatie hebben zo hun voor- en nadelen. 2,4 GHz zet vooral in op snelheid en stabiliteit, terwijl bluetooth de voorkeur geeft aan efficiëntie en compatibiliteit. Afhankelijk van jouw eisen, kan de ene verbinding net wat beter zijn dan de andere.

We gaan ervan uit dat je de accessoires in combinatie met een pc wilt gebruiken. Ook vergelijken we 2,4 GHz met bluetooth 5.0, omdat dit momenteel de basis vormt voor andere versies.

Als je denkt aan draadloze accessoires voor je computer of tablet (of misschien wel je smartphone, waar je tegenwoordig ook een werkpaard van kunt maken), dan denk je wellicht aan de bluetoothverbinding. Dat is niet gek: dit is één van de meest voorkomende en gebruikte draadloze protocollen van dit moment. Het is populair vanwege de simpliciteit en brede beschikbaarheid. Maar soms kan een product dat verbinding maakt via 2,4 GHz ook uitkomst bieden of … durven we het te zeggen? Ja: in sommige situaties zelfs beter zijn.

De verschillen tussen bluetooth en 2,4 GHz

Eén van de belangrijkste verschillen tussen bluetooth en 2,4 GHz is dat de vertraging op de lijn zo goed als nihil is met de laatstgenoemde. Dit is met name handig voor de gamers onder ons, die graag gebruikmaken van de beste technologie voor hun (online) gamingsessies. Toegegeven, de verschillen zullen niet voor iedereen merkbaar zijn, waardoor een bluetoothmuis dus in neutrale of zakelijke situaties meer dan prima is.

Een ander voordeel van 2,4 GHz ten opzichte van bluetooth is de bredere bandbreedte. Dit is wel degelijk merkbaar wanneer je een headset op hebt tijdens het gamen of een online meeting. De kwaliteit van de audio kan in een rap tempo verslechteren wanneer je via bluetooth naar iets of iemand luistert, terwijl je zelf door de microfoon praat. Dat heeft te maken met de beperkte bandbreedte van bluetooth: die kan eigenlijk niet zowel zenden als ontvangen in hoge kwaliteit.

Ook leuk en handig: een draadloze speaker

Mee op vakantie, naar buiten of je zolderkamer: overal muziek

Vanwege bredere bandbreedte van 2,4 GHz, zul je dat verlies in kwaliteit niet ervaren. De beste optie is nog altijd om een headset of koptelefoon bedraad aan te sluiten – maar dat is een ander verhaal. Als je een draadloze headset gebruikt, kunnen we bluetooth eigenlijk niet aanbevelen als je zelf ook moet praten. Je hebt dan wel weer het gedoe met dongels (2,4GHz-koptelefoons kunnen alleen op die manier verbinding maken), maar dat is dan maar even zo.

©kjekol -stock.adobe.com

Meer om rekening mee te houden

Hoewel beide typen verbindingen stabiel genoeg zijn, merk je toch al snel dat 2,4 GHz minder ruis laat horen en de verbinding langer vasthoudt op het moment dat je afstand neemt van het gekoppelde apparaat.

Stel dat je met iemand videobelt achter je computer en je besluit even op te staan, dan kraakt de verbinding eerder wanneer je de koppeling via bluetooth gemaakt hebt. Het kan ook gebeuren dat de audio vertraging oploopt en daarna versneld afgespeeld wordt om weer gelijk te lopen met de stream, of dat het geluid helemaal wegvalt.

Het verschil in bereik is zo'n 35 meter. Bluetooth-apparaten kunnen in veel gevallen slechts tien meter verwijderd zijn van hun bronnen, terwijl 2,4 GHz het tot 45 meter volhoudt. Houd er rekening mee dat we het dan hebben over ideale situaties. Want zodra je een muur introduceert in deze vergelijking, dan is het al snel over en uit voor allebei de soorten koptelefoons.

Bovendien is het zo dat 2,4GHz-producten sneller last kunnen hebben van allerlei andere apparaten om hen heen, zoals een router die op dezelfde frequentie actief is.

©PXimport

Wanneer je een goede batterijduur van belang vindt, dan komt bluetooth weer als winnaar naar boven. Energiezuinigheid is namelijk één van de speerpunten van dit protocol: daar kan 2,4 GHz nog een puntje aan zuigen. Dat gaat wel ten dele ten koste van de kwaliteit en snelheid van de verbinding. Maar als je gewoon achter een bureau zit en je luistert enkel ergens naar, of je voert wat kantoortaken uit, dan kan het echt een groot voordeel zijn dat een bluetoothproduct het soms twee tot drie keer zo lang uithoudt op een volle accu dan een apparaat met 2,4 GHz.

Tot slot: welke is beter?

Je voelt het al een beetje aankomen, maar we kunnen hier niet zeggen dat de ene verbinding pertinent beter is dan de andere. Ze hebben duidelijke voor- en nadelen, waardoor je wel in specifieke situaties beter voor het ene dan voor het andere protocol kunt kiezen.

Geef je niets om accuduur en wil je volop inzetten op een stabiele en snelle verbinding, dan is 2,4 GHz de beste optie voor jou. Dat geldt ook voor iedereen die een koptelefoon met microfoon gebruikt voor werk of videogames. Maar als het gaat om brede compatibiliteit en batterijduur, dan is bluetooth ongeëvenaard. Bedenk dus wat je zelf belangrijker vindt, dan weet je ook wat je nodig hebt.