Moeite met opstaan in het donker? Met deze tips gaat het makkelijker

Moeite met opstaan in het donker? Met deze tips gaat het makkelijker

Geplaatst: 6 januari 2023 - 09:02

Aangepast: 11 mei 2023 - 08:59

Justin Doornekamp

In de winter hebben veel mensen extra veel moeite met opstaan. Het is immers koud en donker buiten: waarom zou je dan niet lekker blijven liggen in je warme bed? Heb je ook moeite met opstaan? We zetten wat tips op een rijtje om het je wat makkelijker te maken.

Een van de redenen waarom je in de winter meer moeite hebt met vroeg opstaan dan in de zomer, is het hormoon melatonine. Dit hormoon maakt je lichaam aan als het donker is en het zorgt voor een slaperig gevoel. Een manier om melatonine te onderdrukken, is door natuurlijk licht te creëren, bijvoorbeeld via een daglichtlamp. In andere artikelen bespreken we de werking en voor- en nadelen van zo’n lamp uitgebreider. Gelukkig kun je meerdere dingen doen om het iets makkelijker te maken om je bed uit te komen in de winter.

Slapende vrouw met smartphone op het nachtkastje

© Ryanking999

1. Let op je vitamines

Een gebrek aan vitamine D kan een oorzaak zijn als je moeite hebt met opstaan. Vitamine D krijg je binnen door zonlicht, dus het is logisch dat je daar beduidend minder van binnenkrijgt in de winter, omdat de dagen nu eenmaal korter zijn. Zorg dan ook dat je je vitamine D op peil houdt. Dat kan met supplementen of door bepaalde voeding waar veel vitamine D in zit, denk aan vette vis, zoals haring, zalm en makreel, eieren of (in mindere mate) vlees.

2. Denk aan je slaapritme

Hoewel het verleidelijk is om je wekker in de winter een half uurtje later te zetten, is dit geen goed idee. Het is belangrijk om op dezelfde tijden naar bed te gaan en wakker te worden, omdat je je lichaam dan helpt een patroon aan te leren. Je lichaam zal dan beter in staat zijn om de juiste hormonen aan te maken op het moment dat je wilt gaan slapen en weer wakker wordt. Hoe donker het buiten ook is, een constant slaappatroon zal het makkelijker maken om ’s ochtends wakker te worden. Uitslapen en laat naar bed gaan in het weekend is dus eigenlijk ook niet zo handig.

Door je smartphone uit je slaapkamer te bannen, verbeter je je nachtrust.

© PXimport

3. Drink een glas water (en een kop koffie)

Begin je dag met een glas koud water. Dit hydrateert je lichaam, waardoor je je direct fitter en energieker voelt. Ook verhoogt het drinken van water je metabolisme. Wat je daaraan hebt? Een gezond metabolisme zorgt voor een goede afbraak van afvalstoffen en de aanmaak van bouwstoffen waardoor je genoeg energie hebt. Zet dus een glas water naast je bed.

In de ochtend kun je ook best een kop koffie nemen, omdat dit de aanmaak van cortisol stimuleert. Cortisol laat je wakker en alert voelen. Te veel cortisol is dan weer níet goed en kan angst, depressie, slaapproblemen, gewichtstoename en zelfs hartaandoeningen veroorzaken. Drink koffie dus met mate.

Lees ook: Wakker worden met een vers bakkie? Zo automatiseer je je koffiezetapparaat.

4. Blijft niet te lang liggen

Het is zo verleidelijk: nog even de wekker ‘snoozen’ om tien minuutjes langer te blijven liggen. Toch is dit niet verstandig: hoe langer je in bed blijft liggen, hoe meer tijd het kost voor je lichaam om wakker te worden. Het is belangrijk om direct uit bed te gaan en je dag te starten, het liefst met wat sportoefeningen.

Thuis sporten

Een boost nodig om thuis te gaan sporten? Een overzicht van de thuissport-artikelen op Amazon.nl vind je hier.

5. Let op de temperatuur en luchtvochtigheid van je slaapkamer

Je elektrische deken of de verwarming in je slaapkamer aanzetten is niet zo’n goed idee. Bij een hoge temperatuur kan je lichaam de lichaamswarmte moeilijk kwijt, waardoor je moeilijker in slaap komt en moe wakker wordt. Ook te koud is niet goed: hierdoor wordt de kans groter dat je ’s nachts wakker wordt. Vaak ligt de ideale temperatuur tussen de 16 en 18 graden, maar dit is wel afhankelijk van factoren als leeftijd, geslacht, gewicht en het soort dekbed.

Ook de luchtvochtigheid speelt een rol voor een goede nachtrust. Een hoge luchtvochtigheid gaat gepaard met een hoge lichaamstemperatuur of zelfs met zweten en dat kan leiden tot een onrustige nacht. Er kan bovendien schimmel in de slaapkamer ontstaan, wat erg slecht is voor de gezondheid.

Een te lage luchtvochtigheid is ook niet goed en komt vaker voor in de wintermaanden, omdat mensen dan de verwarming hoger hebben staan en minder snel een raam openzetten. Dit kan zorgen voor een droge keel, hoofdpijn, gescheurde lippen, een droge huid en concentratieproblemen. Ook kunnen virussen langer leven bij een droge lucht in huis, waardoor de kans op een griepje aanzienlijk groter is. Vaak wordt een luchtvochtigheid aangeraden van 40% tot 60%. De luchtvochtigheid kun je wat verhogen door ramen en deuren open te zetten, regelmatig de vloer te dweilen en de slaapkamer te decoreren met groene kamerplanten. Eventueel kun je met een automatische luchtbevochtiger de luchtvochtigheid op het juiste niveau houden.

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten