Keramisch, titanium of toermalijn: welk materiaal is het beste voor je stijltang?
Met een stijltang creëer je razendsnel gladde lokken of nonchalante krullen. Door hun simpele constructie zou je verwachten dat stijltangen veelal hetzelfde zijn, maar niets is minder waar. Alleen al qua materiaal zijn er grote verschillen. Wat is het beste: keramiek, titanium of toermalijn?
In dit artikel lees je: • Wat je met een stijltang zoal kunt • Wat de voor- en nadelen zijn van de keramische stijltang, de titanium stijltang en de toermalijn stijltang • Welke van deze soorten stijltangen het beste bij jouw haartype past • Waar je nog meer op kunt letten bij de aankoop van een stijltang
Lees ook: Zo kies je de beste föhn voor elk haartype
Bijna iedere vrouw heeft wel een stijltang in haar badkamer liggen. Voorheen werd de stijltang vooral gebruikt om, je raadt het al, je haren steiler te maken. Tegenwoordig bestaan er allerlei trucjes om met een stijltang óók klassieke krullen of 'beach waves' te creëren. Maar wil je dat dit alles een beetje soepel en met zo min mogelijk risico op beschadiging gebeurt, dan is het wel belangrijk dat je de juiste stijltang voor jouw haartype kiest. Het materiaal van je stijltang speelt daarin een grote rol.
Stijltangen zijn er in de materialen keramiek, titanium en toermalijn. We sommen de voor- en nadelen van elk materiaal op én benadrukken welke haartypen de meeste baat hebben bij de verschillende soorten stijltangen.
Keramische stijltang
De keramische stijltang is misschien wel het populairste type stijltang. Niet zo gek, want keramische stijltangen zijn relatief goedkoop en doen hun werk goed. Zo zorgt keramiek voor een gelijkmatige verdeling van de warmte over het haar, waardoor het haar minder snel hittebeschadiging oploopt. Ook geeft keramiek negatieve ionen af, die voor gladder en minder statisch haar zorgen. Keramische stijltangen zijn het meest geschikt voor fijn en normaal haar.
Wees wel alert bij de aankoop van dit type stijltang. Zo is er een groot verschil tussen stijltangen met keramische coating en stijltangen met volledig keramische platen. Bij die eerste soort slijt na verloop van tijd de coating, waardoor je haar tijdens het gebruik in contact komt met de onderlaag. Vaak is die onderlaag van aluminium of een ander soort metaal dat het haar makkelijk beschadigt. Een stijltang met alleen een keramische coating is prima als je hem af en toe gebruikt, maar als je dit meerdere keren per week of zelfs elke dag doet, is een tang met keramische platen toch echt beter.
©Maria Vitkovska
Een ander voordeel van een stijltang met volledig keramische platen is dat deze warmte beter verspreidt dan een exemplaar met keramische coating. Ook geven keramische platen meer negatieve ionen af (wat dus positief is!). Wel is dit type stijltang een stuk duurder dan een stijltang met keramische coating.
❤️ Geef je haar wat extra liefde
Met een haarmasker of -serum
Titanium stijltang
Net als keramiek verdeelt titanium hitte gelijkmatig over het haar, wat de gezondheid van het haar ten goede komt. Het mooie aan titanium is daarnaast dat dit materiaal snel een hoge en stabiele temperatuur bereikt. Daarmee is de titanium stijltang ideaal voor dik of stug haar of kroeshaar, dat meer hitte nodig heeft om goed gestyled te worden (en dus minder geschikt voor fijn haar, dat sneller breekt bij hoge temperaturen). Titaniumplaten zijn ook nog eens bijzonder glad, waardoor dit type stijltang moeiteloos door het haar glijdt. Het enige nadeel: een titanium stijltang is meestal flink duurder dan een stijltang van keramiek.
Toermalijn stijltang
Tot slot is er nog de veelzijdige toermalijn stijltang, die in principe bij ieder haartype kan worden ingezet. Toermalijn is een edelsteen die in staat is het haar perfect glad te maken. Dat komt mede doordat toermalijn negatieve ionen afgeeft die helpen de haarschubben te sluiten. Is je haar erg kwetsbaar, bijvoorbeeld omdat je het vaak hebt gekleurd? Dan hoef je niet bang te zijn dat je je haar met een toermalijn stijltang verder beschadigt, want dit gesteente levert warmte op een mildere manier af dan bijvoorbeeld titanium. Helaas is toermalijn ook wat duurder dan titanium. Let er bij het kopen van een toermalijn stijltang wel op dat je een model koopt waarvan de platen volledig uit toermalijn bestaan, en niet alleen de coating.
©ID.nl
Waar nog meer op letten
Naast het materiaal van je nieuwe stijltang zijn er bij de aankoop nog een aantal aspecten om op te letten, zoals een instelbare temperatuur en de vorm van de platen. Een instelbare temperatuur is bijvoorbeeld handig als je erg fijn haar hebt: daarvoor wordt een temperatuur van maximaal 180 graden Celsius aangeraden. Dik haar wordt daarentegen pas bij temperaturen boven de 200 graden Celsius mooi glad. De breedte van de platen heeft invloed op hoe snel je klaar bent met steilen of hoe groot je je krullen wilt. Voor het maken van krullen is een stijltang met afgeronde hoeken een must, om gekke knakken in je krullen te voorkomen.