Iedereen heeft voordeel van een hoog/laagbed
Een in hoogte verstelbaar bed is niet alleen handig voor senioren en mensen die in bed verzorgd moeten worden, ook voor jou als fris en fruitige dertiger of veertiger zijn er voordelen. Je investeert in de toekomst, slaapt als een roos in een bed op maat en het verschonen van je beddengoed wordt ineens wel heel erg makkelijk. Geloof ons: echt iedereen knapt op van een hoog/laagbed!
Wat is een hoog/laagbed?
Een hoog/laagbed wordt ook wel een seniorenbed genoemd, maar dat is niet helemaal juist: een seniorenbed heeft een vaste in- en uitstaphoogte met soms een verstelbaar hoofd- of voeteneinde. Bij een hoog/laagbed kan de bedbodem in zijn geheel omhoog en omlaag worden gezet. Uiteraard handig voor senioren en als jij of je partner zorg nodig heeft, maar ook als je bijvoorbeeld rugproblemen hebt of langer dan gemiddeld bent.
Zie je meteen een ongezellig ziekenhuisbed voor je? De nieuwste hoog/laagbedden zijn verre van dat. Sterker nog, je ziet op het eerste gezicht niet eens dat je met een verstelbaar bed te maken hebt.
Zo werkt een hoog/laagbed
Een hoog/laagbed heeft een bodem die met een afstandsbediening in z'n geheel omhoog kan worden gezet. Het mechanisme wordt aangedreven door een elektromotor die het bed ruim een meter omhoog krikt. Pas als je de bodem hoger zet, zie je de constructie. Staat het bed laag, dan heb je er dus geen idee van. Wil je én de hoogte in én nog even een boek lezen? Dan kan de rugleuning ook nog gewoon omhoog.
Een hoog/laagbed kan meestal een meter de hoogte in maakt gebruik van een gewone boxspring, matras en topper. Ook daardoor is het bed door iedereen te gebruiken. En je kunt het zo chic maken als je zelf wilt: vaak is het mogelijk het bed te laten stofferen in een kleur en stof naar keuze en kun je voor een bijpassend hoofdbord en nachtkastjes in dezelfde stijl kiezen. Hotel-chic en comfortabeler dan comfortabel!
Stressvrij slapen? Gebruik deze apps!
Een- of tweepersoons
Meestal wordt gekozen voor twee eenpersoons hoog/laagbedden, zodat jij en je partner kunnen kiezen uit het comfort dat het best bij jou en je lichaam past. De twee eenpersoonsbedden hebben losse matrassen en bedbodems die aan elkaar worden gekoppeld, maar ook zo weer los kunnen.
Zo lig je gewoon gezellig naast elkaar, maar kun je met stofzuigen of het bed opmaken de twee delen makkelijk uit elkaar zetten en wegrijden. En wil alleen één van de twee de hoogte in en blijft de ander liever beneden? Ook dat is uiteraard mogelijk.
Voor- en nadelen van een in hoogte verstelbaar bed
Een hoog/laagbed heeft voor iedereen voordelen. We noemen ze hieronder nog even op:
~ Het bed is in z'n geheel in hoogte verstelbaar
~ Een bed op maat zorgt voor maximaal comfort
~ In de laagste stand kun je makkelijk uit bed stappen
~ Het is makkelijker zorg verlenen aan iemand in hoog bed
~ Een hoog laag bed is makkelijk te verschonen; je hoeft niet te bukken
~ Stofzuigen onder het bed gaat makkelijker en zul je daardoor vaker doen
Toch zijn er ook een paar nadelen:
~ Je moet rekening houden met hoge aanschafkosten
~ Het bed is meestal voorzien van een boxspring, en dat voelt anders aan dan een ‘gewoon’ bed
~ Een hoog/laagbed kan fors overkomen; in een kleinere slaapkamer valt het bed daarom wel op
Het kostenplaatje
Zoals we bij de nadelen hierboven al opmerkten: de kosten van een hoog/laagbed zijn vrij hoog. Helemaal als je voor een wat luxere variant gaat. De prijzen beginnen ruim boven de 1000 euro en voor een custom made bed ga je al snel richting de 5000 euro. Een flinke uitgave dus, al ga je voor een goede boxspring ook al snel richting de 1000 euro. Zie het als een investering in de toekomst en vooral een goede nachtrust; die is namelijk onbetaalbaar.
Slapen in het vliegtuig en toch fris wakker worden? Zo doe je dat
Wanneer heb je recht op vergoeding?
Heb je een diagnose verpleegzorg, thuisverpleging en verzorging op bed nodig? Dan kun je een vergoeding krijgen voor de aanschaf van een hoog/laagbed. Het bed zit meestal in de basisverzekering, dus vraag dat voor de zekerheid altijd even na. Check eveneens of het bed dat jij op het oog hebt daadwerkelijk wordt gezien als zorgbed; dat geldt namelijk niet voor elk hoog/laagbed.
Zoek je gewoon een lekker bed?
Dat kan natuurlijk ook!