ID.nl logo
Goede voornemens: stoppen met roken
© Pixelbliss - stock.adobe.com
Gezond leven

Goede voornemens: stoppen met roken

Het is 1 januari, dus als het goed is puilt je lijstje met goede voornemens weer lekker uit. En als je een van die bijna drie miljoen rokers in Nederland bent, is de kans groot dat stoppen met roken bovenaan staat. Dat kunnen we alleen maar toejuichen, maar uit ervaring weten we dat het natuurlijk niet zo simpel is als het klinkt. Daarom heeft Daan van ID.nl (zelf een ex-roker) een artikel voor je geschreven om je misschien tóch een beetje te helpen die slechte gewoonte aan de kant te schuiven.

🚬 Stoppen met roken? In dit artikel laten we je kennismaken met vier apps die je daarbij kunnen helpen:

  • Quiddy
  • De Stopcoach
  • Flamy
  • Smoke Free
  • Plus: tips om het stoppen vol te houden

Ook interessant voor jou: Stoppen met roken? De Stoptober-app werkt echt.

Dat roken slecht voor de gezondheid is, hoeven we je niet te vertellen. Dat het je klauwen vol met geld kost (en dat wordt steeds meer) ook niet. Hoe erg je er ook aan verstokt bent, je moet toegeven dat er, behalve het elke keer een beetje opheffen van je verslaving, eigenlijk precies nul voordelen aan zitten. En toch.

We weten dat je het al honderd keer hebt gehoord, maar we zeggen het toch nog maar eens: je leven wordt een stuk leuker als je stopt met roken. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. De eerste manier is misschien wel de populairste: het gebruik van een app. Op ikstopnu.nl worden vier apps aangeraden, die we hieronder kort bespreken.

Quiddy

Quiddy is sowieso de hipste van het stel. Hij is speciaal gericht op jongeren tot 25 jaar. Het speciale aan Quiddy is dat je wordt gekoppeld aan een buddy van jouw leeftijd, die dezelfde reden als jij heeft om te stoppen. Zo kun je het er met iemand over hebben zonder dat je meteen je diepste geheimen aan je vrienden of familie hoeft te vertellen. Er zitten spelletjes in de app om je af te leiden, en als je het echt even te kwaad krijgt, is er een noodknop om een buddy in te schakelen of in contact te komen met een professional.

Download Quiddy voor Android
Download Quiddy voor iOS

De Stopcoach

De Stopcoach is een digitale coach die je helpt om te stoppen met roken. Hij is ontwikkeld door een groep instellingen die zich veel bezighouden met gezondheid, zoals het Trimbos-instituut en het LUMC. Gedurende een periode van acht weken krijg je advies dat helemaal op jouw maat is gemaakt. Geen globale weetjes en cijfers, maar specifieke tips voor het moment van het stopproces waarin je je bevindt. De Engelstalige evenknie liet behoorlijk goede cijfers zien, dus het ligt in de lijn der verwachting dat ook De Stopcoach erg goed werkt.

Download De Stopcoach voor Android
Download De Stopcoach voor iOS

Flamy

Waar De Stopcoach een periode van acht weken aanhoudt, doet Flamy het in slechts veertien dagen. Ook hier krijg je advies op maat, maar de app is veel uitgebreider dan alleen dat. Flamy richt zich ook vooral op afleiding. De app zit bomvol spelletjes en motiverende quotes om ervoor te zorgen dat je even niet aan roken hoeft te denken, of juist de reden waarom je wilde stoppen weer even onder de neus geduwd krijgt. Je kunt de app ook samen met een vriend of vriendin gebruiken, zodat je met z’n tweeën tegelijk aan de slag kunt. Het is jammer dat je voor de uitgebreide functies moet betalen, maar Flamy krijgt zeer goede recensies. Flamy is overigens alleen beschikbaar voor Android.

Download Flamy voor Android

Smoke Free

Als voormalig roker én schrijver van dit artikel ben ik blij dat Smoke Free op de lijst van ikstopnu.nl staat, want dit is de app die mij heeft geholpen om te stoppen. Smoke Free werkt een beetje hetzelfde als de andere apps: je krijgt advies op maat, er zijn spelletjes te doen en er is een teller die berekent hoeveel geld je al hebt bespaard. Ik vind vooral de badges die je kunt winnen interessant: die geven namelijk ook aan wat er precies in je lichaam en geest gebeurt op het moment dat je de badge hebt verdiend – denk aan gezond tandvlees, een rustiger hartritme of een verkleinde kans op longkanker. Het is een beetje persoonlijk, maar het is wel mijn favoriet.

Download Smoke Free voor Android
Download Smoke Free voor iOS

Extra tips van een ex-roker

Je hebt vast al honderden tips gehoord, maar nog eens een extra lijstje kan geen kwaad. Daarom hier mijn persoonlijke tips, waar ik zelf in elk geval erg veel aan heb gehad.

  • Weet zeker dat je wilt stoppen. Het brein is een krachtig iets. Als je wilt stoppen, is er, helemaal na de eerste paar dagen, niets meer dat je tegenhoudt. Verzin een goede reden (die zijn er genoeg!), schrijf het in koeienletters op de koelkast en denk er nog even aan als je gaat slapen en weer opstaat. Daar doe je het voor!

  • Vertel het aan vrienden en familie. Jij bent natuurlijk degene die moet stoppen, maar je staat er niet helemaal alleen voor. Hoe meer je omgeving weet van je plan om te stoppen, des te makkelijker wordt het voor ze om je te helpen. Het is 2023, echt niemand gaat je proberen tegen te houden. Spread the word!

  • Verzin een alternatief. Doe andere dingen. Dat kan elke keer zijn als je normaal een sigaret op zou steken, zoals tijdens de reclame van je favoriete show, maar ook gewoon tussendoor. Doe twinitg sit-ups. Leer jongleren. Verf een nagel een andere kleur. Alles kan, en het houdt je lekker bezig.

  • Leef gezond. Door het roken had je misschien minder zin om te sporten en lekker te koken, maar dat kun je nu allemaal weer doen. Dans in de plassen, bezoek de gym, wandel door de duinen, maak een uitgebreide stoofschotel. Je hebt een stuk meer energie, dus die kun je maar beter ook gebruiken.

Bonustip!

Nog één laatste, extra persoonlijke tip. Het zal misschien niet voor iedereen goed werken, maar ik heb zelf veel baat gehad bij het lezen van het boek Stoppen met Roken van Allen Carr. Het is een beetje een cultboek onder de stoppers: je houdt ervan of je haat het. Voor mij werkte het boek in elk geval fantastisch. Je kunt het boek kopen in boekhandels en bijvoorbeeld Bol.com, maar ook in veel bibliotheken is hij te vinden.

Het boek gaat ervan uit dat je helemaal geen wilskracht nodig hebt om te stoppen met roken, alleen een beetje gezond verstand. Carr probeert niet uit te leggen waarom je moet stoppen met roken, maar waarom je wilt stoppen. Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen onderzocht in 2014 al dat Carrs manier vier keer zo effectief is als andere bekende methoden.

Dat was voor hemzelf overigens te laat. Carr overleed in 2006 aan de gevolgen van… juist, longkanker. Maar neem het aan van iemand die bij zijn boek zweert: geef het een kans, en misschien ben je na het lezen van de laatste pagina net zo blij met je keuze als ik na al die tijd nog steeds ben. Succes!

Wil je wel stoppen met roken, maar lukt het met de tips uit dit artikel ook niet? De website ikstopnu.nl is een initiatief van het Trimbos-instituut, gemaakt in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daar vind je ook de Stoplijn, voor als je echt haast hebt: bellen kan naar 0900-1995.

▼ Volgende artikel
Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?
© Rens Blom
Gezond leven

Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een nieuwe fitnesstracker. Of is het toch een smartwatch? De wearable lijkt ertussenin te zitten, wat een interessante gebruikservaring oplevert. In deze review lees je onze ervaringen met de Watch Fit 4 Pro, die een adviesprijs van 280 euro heeft.

Uitstekend
Conclusie

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

Plus- en minpunten
  • Luxe, licht ontwerp
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide gezondheidsmetingen
  • Werkt met Android en iOS
  • Mist functies als contactloos betalen
  • Kan door groter scherm lomp staan om smallere pols

Goed om te weten is dat de Watch Fit 4 Pro een duurdere versie is van de tegelijk gelanceerde Watch Fit 4. Die heeft een adviesprijs van 170 euro – een wezenlijk verschil. Het prijsverschil uit zich met name in de eenvoudigere behuizing en wat minder geavanceerde sensoren om je gezondheid te meten. Waar de Watch Fit 4 een typische betaalbare fitnesstracker is, komt de Pro-versie daadwerkelijk luxer over.

©Rens Blom

We hebben de Watch Fit 4 Pro anderhalve week om de pols gehad en zijn positief verrast over het uiterlijk en draagcomfort. De wearable oogt wat oneerbiedig gezegd erg veel als de peperdure Apple Watch Ultra, maar is dunner en lichter. Dat merk je om de pols. Je overhemd of T-shirt glijdt zo over de wearable heen en ook met slapen hebben we weinig erg gehad in het feit dat we een 30 gram wegende gadget droegen. De bouwkwaliteit komt premium over en een regenbui of duik in een zwembad is geen probleem. Wij ontvingen de Watch Fit 4 Pro met zachte stoffen band, die niet irriteert. Het bandje is verwisselbaar. De kroon draait en navigeert zo door de interface.

Groot scherm

Is de Watch Fit 4 Pro een fitnesstracker? Sommige functies wijzen erop, maar fitnesstrackers staan ook bekend om hun doorgaans kleinere, smalle schermen. In deze Huawei-wearable zit echter een groot rechthoekig scherm, dat veel doet denken aan een Apple Watch. Op het grote scherm met saffierglas zie je duidelijk de tijd, meldingen van je smartphone, gezondheidsinformatie en andere gegevens. Het scherm is binnen en buiten goed afleesbaar, al kan het display onder sommige omstandigheden wel spiegelen. Dan moet je wat beter kijken of je pols wat draaien.

Onderstaande foto's laten zien wat we bedoelen. Op de ene afbeelding spiegelt het scherm nogal, waar het scherm op de andere foto wél goed afleesbaar is.

©Rens Blom

Het scherm kan spiegelen.

©Rens Blom

Je pols draaien kan het spiegelen verhelpen, waardoor het scherm erg goed afleesbaar is.

Veel functies

De Huawei Watch Fit 4 Pro heeft veel ingebouwde functies. Natuurlijk, er is keuze uit meer dan honderd wijzerplaten om geheel naar eigen smaak te zien hoe laat het is. De wearable houdt echter ook je hartslag, aantal gezette stappen, sportieve activiteiten en slaap bij (mits je de tracker 's nachts draagt). Ook kun je meldingen van je smartphone laten tonen op het wearablescherm. Je bepaalt zelf van welke apps. Antwoorden kan doorgaans niet of alleen met vooraf ingestelde reacties.

Je kunt bellen met de Watch Fit 4 Pro, mits de wearable via bluetooth verbonden is met je smartphone. Over je smartphone gesproken: dat kan een Android-toestel of Apple iPhone zijn. Huawei's wearable werkt met beide besturingssystemen. Klinkt logisch, maar sommige smartwatches van andere merken werken alleen met Android óf iOS. De Huawei-smartphoneapp die hoort bij de Watch Fit 4 Pro installeer je op een iPhone eenvoudig uit de App Store. Op een Android-toestel dien je de app via een omweg te installeren, omdat Huawei van de Amerikaanse overheid geen apps in de Google Play Store mag aanbieden. Dat is eenmalig een onhandige handeling. De smartphone-app zelf werkt naar behoren, bevat veel instellingen en toont door de Watch Fit 4 Pro verzamelde informatie op een overzichtelijke manier.

©Rens Blom

De smartphone-app geeft informatie duidelijk weer en laat je ook kiezen uit heel veel wijzerplaten.

Lange accuduur

Een sterke eigenschap van Huawei-wearables is de lange accuduur, te danken aan een energiezuinige processor en eveneens energiezuinige software. Ook de Watch Fit 4 heeft een lange adem. Wij hebben 'm na zeven dagen aan de oplader moeten leggen, wat we een hele respectabele accuduur vinden. Het doet ons ook weer denken aan wat de Watch Fit 4 Pro nu precies is. De wearable komt qua ontwerp en scherm over als een smartwatch, maar biedt de lange accuduur waar fitnesstrackers om bekendstaan.

Conclusie: Huawei Watch Fit 4 Pro kopen?

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

▼ Volgende artikel
🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position
© Apple
Huis

🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position

In aanloop naar de Grand Prix van Monaco op 25 mei heeft Apple nieuwe functies toegevoegd aan de Kaarten-app. Heb je een iPhone of iPad, dan kun je Monaco nu bekijken in 'Steden in Detail', inclusief een 3D-weergave van het Formule 1-circuit.

De nieuwe weergave toont Monaco met opvallend veel detail. Iconische plekken zoals het Casino de Monte-Carlo, het Hôtel de Paris en de F1 Paddock Club zijn volledig in 3D te zien. In de donkere modus krijg je Monaco bij maanlicht te zien. Dit kleurenschema wordt bij zonsondergang ingeschakeld.

©Apple

Ook wegbelijning, bomen, voetgangerszones en openbaar vervoer zijn tot in detail zichtbaar. Automobilisten krijgen bovendien een speciale dashboardweergave met overzicht van kruispunten en rijbanen op ooghoogte, wat navigeren makkelijker maakt.

F1-circuit met extra lagen

Speciaal voor de Formule 1 zijn het circuit en de belangrijkste bochten gemarkeerd in Apple Kaarten. Ook tribunes, bruggen, de finish en andere elementen rond het parcours zijn in 3D weergegeven. Daardoor kun je als toeschouwer of fan het parcours virtueel verkennen – handig als je er bent, of gewoon thuis meekijkt.

©Apple

Meer Formule 1 in Kaarten

In verband met de aanstaande première van F1 The Movie, een film van Apple Original Films, is er ook een speciale gids beschikbaar in Kaarten. Die bevat bekende circuits van over de hele wereld, waaronder die uit de film en uiteraard Monaco zelf.