Goede voornemens: stoppen met roken

© Pixelbliss - stock.adobe.com

Goede voornemens: stoppen met roken

Body & mind energy

Geplaatst: 1 januari 2023 - 09:31

Daan Doedens

Het is 1 januari, dus als het goed is puilt je lijstje met goede voornemens weer lekker uit. En als je een van die bijna drie miljoen rokers in Nederland bent, is de kans groot dat stoppen met roken bovenaan staat. Dat kunnen we alleen maar toejuichen, maar uit ervaring weten we dat het natuurlijk niet zo simpel is als het klinkt. Daarom heeft Daan van ID.nl (zelf een ex-roker) een artikel voor je geschreven om je misschien tóch een beetje te helpen die slechte gewoonte aan de kant te schuiven.

Dat roken slecht voor de gezondheid is, hoeven we je niet te vertellen. Dat het je klauwen vol met geld kost (en dat wordt steeds meer) ook niet. Hoe erg je er ook aan verstokt bent, je moet toegeven dat er, behalve het elke keer een beetje opheffen van je verslaving, eigenlijk precies nul voordelen aan zitten. En toch.

We weten dat je het al honderd keer hebt gehoord, maar we zeggen het toch nog maar eens: je leven wordt een stuk leuker als je stopt met roken. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. De eerste manier is misschien wel de populairste: het gebruik van een app. Op ikstopnu.nl worden vier apps aangeraden, die we hieronder kort bespreken.

Quiddy

Quiddy is sowieso de hipste van het stel. Hij is speciaal gericht op jongeren tot 25 jaar. Het speciale aan Quiddy is dat je wordt gekoppeld aan een buddy van jouw leeftijd, die dezelfde reden als jij heeft om te stoppen. Zo kun je het er met iemand over hebben zonder dat je meteen je diepste geheimen aan je vrienden of familie hoeft te vertellen. Er zitten spelletjes in de app om je af te leiden, en als je het echt even te kwaad krijgt, is er een noodknop om een buddy in te schakelen of in contact te komen met een professional.

Download Quiddy voor Android
Download Quiddy voor iOS

De Stopcoach

De Stopcoach is een digitale coach die je helpt om te stoppen met roken. Hij is ontwikkeld door een groep instellingen die zich veel bezighouden met gezondheid, zoals het Trimbos-instituut en het LUMC. Gedurende een periode van acht weken krijg je advies dat helemaal op jouw maat is gemaakt. Geen globale weetjes en cijfers, maar specifieke tips voor het moment van het stopproces waarin je je bevindt. De Engelstalige evenknie liet behoorlijk goede cijfers zien, dus het ligt in de lijn der verwachting dat ook De Stopcoach erg goed werkt.

Download De Stopcoach voor Android
Download De Stopcoach voor iOS

Flamy

Waar De Stopcoach een periode van acht weken aanhoudt, doet Flamy het in slechts veertien dagen. Ook hier krijg je advies op maat, maar de app is veel uitgebreider dan alleen dat. Flamy richt zich ook vooral op afleiding. De app zit bomvol spelletjes en motiverende quotes om ervoor te zorgen dat je even niet aan roken hoeft te denken, of juist de reden waarom je wilde stoppen weer even onder de neus geduwd krijgt. Je kunt de app ook samen met een vriend of vriendin gebruiken, zodat je met z’n tweeën tegelijk aan de slag kunt. Het is jammer dat je voor de uitgebreide functies moet betalen, maar Flamy krijgt zeer goede recensies. Flamy is overigens alleen beschikbaar voor Android.

Download Flamy voor Android

Smoke Free

Als voormalig roker én schrijver van dit artikel ben ik blij dat Smoke Free op de lijst van ikstopnu.nl staat, want dit is de app die mij heeft geholpen om te stoppen. Smoke Free werkt een beetje hetzelfde als de andere apps: je krijgt advies op maat, er zijn spelletjes te doen en er is een teller die berekent hoeveel geld je al hebt bespaard. Ik vind vooral de badges die je kunt winnen interessant: die geven namelijk ook aan wat er precies in je lichaam en geest gebeurt op het moment dat je de badge hebt verdiend – denk aan gezond tandvlees, een rustiger hartritme of een verkleinde kans op longkanker. Het is een beetje persoonlijk, maar het is wel mijn favoriet.

Download Smoke Free voor Android
Download Smoke Free voor iOS

Extra tips van een ex-roker

Je hebt vast al honderden tips gehoord, maar nog eens een extra lijstje kan geen kwaad. Daarom hier mijn persoonlijke tips, waar ik zelf in elk geval erg veel aan heb gehad.

  • Weet zeker dat je wilt stoppen. Het brein is een krachtig iets. Als je wilt stoppen, is er, helemaal na de eerste paar dagen, niets meer dat je tegenhoudt. Verzin een goede reden (die zijn er genoeg!), schrijf het in koeienletters op de koelkast en denk er nog even aan als je gaat slapen en weer opstaat. Daar doe je het voor!

  • Vertel het aan vrienden en familie. Jij bent natuurlijk degene die moet stoppen, maar je staat er niet helemaal alleen voor. Hoe meer je omgeving weet van je plan om te stoppen, des te makkelijker wordt het voor ze om je te helpen. Het is 2023, echt niemand gaat je proberen tegen te houden. Spread the word!

  • Verzin een alternatief. Doe andere dingen. Dat kan elke keer zijn als je normaal een sigaret op zou steken, zoals tijdens de reclame van je favoriete show, maar ook gewoon tussendoor. Doe twinitg sit-ups. Leer jongleren. Verf een nagel een andere kleur. Alles kan, en het houdt je lekker bezig.

  • Leef gezond. Door het roken had je misschien minder zin om te sporten en lekker te koken, maar dat kun je nu allemaal weer doen. Dans in de plassen, bezoek de gym, wandel door de duinen, maak een uitgebreide stoofschotel. Je hebt een stuk meer energie, dus die kun je maar beter ook gebruiken.

Bonustip!

Nog één laatste, extra persoonlijke tip. Het zal misschien niet voor iedereen goed werken, maar ik heb zelf veel baat gehad bij het lezen van het boek Stoppen met Roken van Allen Carr. Het is een beetje een cultboek onder de stoppers: je houdt ervan of je haat het. Voor mij werkte het boek in elk geval fantastisch. Je kunt het boek kopen in boekhandels en bijvoorbeeld Bol.com, maar ook in veel bibliotheken is hij te vinden.

Het boek gaat ervan uit dat je helemaal geen wilskracht nodig hebt om te stoppen met roken, alleen een beetje gezond verstand. Carr probeert niet uit te leggen waarom je moet stoppen met roken, maar waarom je wilt stoppen. Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen onderzocht in 2014 al dat Carrs manier vier keer zo effectief is als andere bekende methoden.

Dat was voor hemzelf overigens te laat. Carr overleed in 2006 aan de gevolgen van… juist, longkanker. Maar neem het aan van iemand die bij zijn boek zweert: geef het een kans, en misschien ben je na het lezen van de laatste pagina net zo blij met je keuze als ik na al die tijd nog steeds ben. Succes!

Wil je wel stoppen met roken, maar lukt het met de tips uit dit artikel ook niet? De website ikstopnu.nl is een initiatief van het Trimbos-instituut, gemaakt in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daar vind je ook de Stoplijn, voor als je echt haast hebt: bellen kan naar 0900-1995.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000