Brandende vraag: is vapen net zo ongezond als roken?*
Van tieners tot ouderen: je ziet steeds meer mensen rondlopen met een vaper. Dat je allerlei smaakjes aan zo’n e-sigaret kunt toevoegen, speekt veel mensen – vooral jongeren – aan. Ook denken veel mensen dat vapen minder ongezond is dan roken. Maar ís dat ook zo? ID.nl heeft het voor je uitgezocht (en geeft je tips om te stoppen).
🚬 In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen: Wat is het verschil tussen roken en vapen? | Kan vapen je helpen als je wilt stoppen met roken? | Is vapen net zo slecht voor je als roken? | Wat kun je doen als je wilt stoppen met vapen en/of roken?
∗ Spoiler alert: ja!
Het verschil tussen roken en vapen
Vapen is, in vergelijking tot traditionele sigaretten, nog vrij nieuw. Waar een gewone sigaret bestaat uit tabak en nicotine en een flinke teerlaag in je longen achterlaat, bestaat de inhoud van een e-sigaret uit verschillende chemische componenten. Met behulp van waterdamp wordt de nicotine vrijgegeven. Er wordt geen tabak verbrand en er wordt geen teer geproduceerd.
Aan een e-sigaret kunnen smaakjes worden toegevoegd, wat het voor veel mensen aantrekkelijker kan maken. Bij reguliere sigaretten is dit juist zoveel mogelijk in de ban gedaan om roken minder te stimuleren. Voor e-sigaretten zijn er inmiddels wel soortgelijke regels ingesteld. Zo mogen producenten vanaf 1 januari 2023 geen nieuwe smaakjes meer op de markt brengen. Tot 1 oktober 2023 mogen nog wel de oude voorraden verkocht worden. Na die datum zijn is alleen de smaak 'tabak' nog toegestaan. Op de site van de overheid kun je alles nalezen over de regels voor de e-sigaret.
©fotofabrika
Helpt vapen bij het stoppen met roken?
Stoppen met roken is een van de beste beslissingen die je voor je lijf en je gezondheid kunt nemen. Roken schaadt namelijk zo’n beetje elk orgaan in je lichaam. Veel mensen stappen in eerste instantie van een sigaret over naar een vape, omdat dit zou helpen bij het stoppen. Per slot van rekening heb je nog steeds het gevoel dat je iets vasthebt en dat je rook uitblaast. In die zin kan het dus helpen om de overgang van sigaretten naar helemaal niets makkelijker te maken. Maar hierbij moet wel vermeld worden dat ook in e-sigaretten nog steeds nicotine zit* en dat is juist een stofje dat je verslaafd maakt. Het resultaat is vaak dat mensen e-sigaretten náást de traditionele sigaretten gaan gebruiken.
*= Er zijn ook vapes en e-liquids zonder toegevoegde nicotine verkrijgbaar.
Is vapen net zo slecht voor je als roken?
Vapen is in theorie iets minder schadelijk voor je dan het roken van een gewone sigaret. Maar omdat het een redelijk nieuw fenomeen is, is over de gevolgen op lange termijn nog maar weinig bekend. Daarnaast bevatten veel e-sigaretten toch sporen van nicotine, ook als ze zeggen dit niet te doen. Uiteindelijk betekent dit dus dat ook vapen enorm schadelijk voor je gezondheid is, zoals kinderlongarts Peter Merkus van het Radboudumc hier uitlegt. Je ademt tenslotte nog steeds chemicaliën in en daar worden je longen niet blij van. Sterker nog: je loopt met vapen zelfs het risico op een nieuwe longziekte: EVALI (E-cigarette or vaping use-associated lung injury).
©Pixelbliss - stock.adobe.com
Tips om te stoppen
Je zou, als je overweegt om te stoppen, kunnen kijken naar een afbouw in het nicotinepercentage zodat je er langzaam maar zeker steeds minder van binnen krijgt. Voor je gezondheid is het ’t beste om zowel met gewone sigaretten als met e-sigaretten te stoppen en niet de ene soort door de andere te vervangen.
Daarnaast is het ook belangrijk om het mentale aspect mee te nemen in het stopproces. Veel rokers roken een sigaretje op vaste momenten: ’s ochtends bij de krant en een kop koffie, tijdens het wachten op de bus of de trein of bij een glaasje wijn of bier. Dit soort momenten zijn extra moeilijk tijdens het stoppen en dus zul je een vervanging moeten vinden. Gun jezelf bijvoorbeeld elke keer een kleine (gezonde) snack als je zin krijgt in een sigaret.
Er zijn veel verschillende hulpmiddelen beschikbaar om je te helpen te stoppen met roken. Denk aan nicotinepleisters, kauwgum, apps of zelfs echte afkickprogramma’s. Ook het bekende boek van Allen Carr, Stoppen met roken, heeft al veel mensen geholpen. In ons artikel Goede voornemens: stoppen met roken kun je bovendien lezen welke apps voor je smartphone je kunnen helpen als je wilt stoppen.
Het belangrijkste is dat je een manier vindt die bij jou past. Daarnaast is het belangrijk dat je onthoudt dat het stoppen een geleidelijk proces is en dat een foutje niet betekent dat alles voor niets is geweest!