Uitleg lichaamstemperaturen: wanneer heb je koorts?

© Ermolaev Alexandr Alexandrovich

Uitleg lichaamstemperaturen: wanneer heb je koorts?

Geplaatst: 8 oktober 2019 - 16:59

Aangepast: 31 maart 2023 - 08:09

Remmelt Mastebroek

Als je koorts hebt, voel je je meestal niet zo lekker. Wanneer heb je koorts? Koorts-symptomen zijn koude rillingen, hoofdpijn, zweten, verminderde eetlust en een verhoogde temperatuur. Meestal krijg je koorts als je lichaam vecht tegen een virus of bacterie. Koorts kan ook een bijwerking zijn van bepaalde medicatie of optreden na vaccinatie. Om te weten of je daadwerkelijk koorts hebt, is een koortsthermometer onontbeerlijk.

Temperatuur lichaam

Mensen hebben het ook weleens over ‘koude koorts’. Dat heeft niets met je lichaamstemperatuur te maken, het duidt op het koude gevoel dat je kunt ervaren als je koorts hebt. Hoeveel graden is koorts? Als je lichaamstemperatuur stijgt naar 38 graden Celsius of meer, spreken we van koorts.

Vaak wordt ook gesproken over verhoging, maar dat is iets anders dan koorts. Wanneer je lichaamstemperatuur hoger is dan 37,5 graden Celsius maar onder de 38 graden Celsius blijft, spreken we van verhoging. 

Wat is een normale lichaamstemperatuur?

Een normale lichaamstemperatuur ligt ongeveer tussen de 35,5 graden Celsius en 37,5 graden Celsius. Je lichaamstemperatuur is afhankelijk van allerlei factoren, zoals lichaamsbeweging, buitentemperatuur, geslacht, gewicht en leeftijd. Vanaf 38 graden spreken we van lage koorts en vanaf 40 graden van hoge koorts. Beneden de 35,5 graden Celsius spreken we van ondertemperatuur. Je krijgt dan een bleke koude huid en kunt kippenvel krijgen of gaan rillen.

Gemiddelde lichaamstemperatuur mens

Je temperatuur schommelt ook nog eens gedurende de dag: 's nachts rond drie uur is de temperatuur het laagst, 's avonds rond zes uur het hoogst. Ook kan bij grote lichamelijke inspanning de temperatuur tot boven de 38,5 °C oplopen. Dat wil niet zeggen dat je koorts hebt. Bij vrouwen schommelt de lichaamstemperatuur tijdens hun cyclus. In de twee weken na de menstruatie is hun lichaamstemperatuur iets lager dan in de twee weken na de eisprong.

Baby: temperatuur

Voor baby’s is een temperatuur tussen 36,5 en 37 graden Celsius normaal. Vlak na de geboorte kan een baby zijn temperatuur nog niet goed zelf regelen, daarom zetten we een baby de eerste week na de geboorte een mutsje op.

Heeft een baby last van verlaging (tussen 36 graden Celsius en 36,5 graden Celsius), kleed het kindje dan iets warmer aan. Is de baby dan nog steeds te koud, dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Bij snel oplopende temperatuur kan bij kinderen van drie maanden tot zes jaar een koortsstuip optreden. Het kindje raakt vaak bewusteloos, trekt met armen en benen en kan blauw aanlopen. Meestal gaat een koortsstuip na een aantal seconden tot minuten weer over.

Heb je koorts of verhoging?

Er is nogal wat onduidelijkheid over het verschil tussen verhoging of koorts. Deze begrippen worden vaak door elkaar gebruikt. Wat is verhoging precies en vanaf hoeveel graden heb je koorts? Bij een lichaamstemperatuur tussen de 37,5 en 38 graden spreken we van verhoging. Dat is niet hetzelfde als koorts: we spreken pas vanaf 38 graden koorts.

Vanaf wanneer koorts?

De officiële koorts-temperatuur begint dus bij 38 graden. Pas vanaf 40 graden koorts spreken we van hoge koorts, dus 39 graden valt nog onder ‘gewone koorts’. Over het algemeen zal de temperatuur niet veel hoger worden dan 41 graden koorts, met uitschieters naar 42 graden. Wanneer de temperatuur 43 graden of hoger wordt, moet je altijd(!) een arts inschakelen. Koorts bij kinderen is anders dan koorts bij volwassenen, omdat kinderen algemeen beter met hoge koorts om kunnen gaan. Koorts bij baby’s is een ander verhaal; baby’s jonger dan drie maanden moeten bij koorts hoger dan 38 graden altijd gezien worden door een arts.

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten