Hoe kun je het beste je lichaamstemperatuur meten?
Als je last hebt van een infectie of virus kun je koorts krijgen. Een koorts-temperatuur wil zeggen dat je lichaamstemperatuur boven de 38°C komt. Wanneer je lichaamstemperatuur hoger is dan 37,5 graden, maar onder de 38 graden blijft, spreken we van verhoging. Bij een flinke infectie kan je lichaamstemperatuur zelfs oplopen tot 40 °C. Bij een hogere temperatuur kunnen er meer afweerstoffen gemaakt worden. Zo kan het lichaam het virus of de bacterie beter onschadelijk maken. Koorts is dus een goede reactie van je lichaam.
Er zijn verschillende manieren om een temperatuurmeting te doen (of koorts opnemen, zoals veel mensen zeggen). Natuurlijk kun je met een hand tegen je voorhoofd constateren dat je heel warm bent, maar dat is niet erg nauwkeurig. Als je een arts belt met koortsklachten zal deze altijd willen weten hoeveel graden koorts je hebt. Ook is je lichaamstemperatuur meten handig om het verloop van de koorts bij te houden. Een goede koortsthermometer kan zeer nauwkeurig je temperatuur meten, sommige exemplaren kunnen zelfs tot op 0,1°C nauwkeurig de graden meten.
Verschillende manieren van temperatuur meten
Tot voor kort waren er vier manieren van temperatuur opnemen. Met een klassieke kwikthermometer of een digitale variant daarvan kon je de temperatuur meten via de mond, de temperatuur meten onder de oksel, de temperatuur meten onder de tong en natuurlijk rectaal, dat wil zeggen tussen de billen. Met nieuwe technieken, waaronder infrarood, is het ook mogelijk om de temperatuur op te nemen in het oor of op het voorhoofd. Dat gaat razendsnel, binnen enkele seconden, en is vooral fijn voor kinderen. Weinig kindjes vinden het leuk om een thermometer in hun kont te krijgen. Voor baby’s zijn er tegenwoordig speenthermometers verkrijgbaar.
Wat is de betrouwbaarste manier van temperatuur meten?
Op de vraag ‘welke thermometer is het meest betrouwbaar’ geven artsen een eenduidig antwoord. Zij raden aan om de koorts rectaal, dus via de anus, te meten. Dit wordt medisch gezien als de meest betrouwbare manier om de temperatuur vast te stellen. Er wordt ook vaak gevraagd of een oorthermometer betrouwbaar is. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat koorts meten met een oorthermometer niet altijd goed gaat. De temperatuur kan tot wel een hele graad kan verschillen met een meting va de anus.
De via het oor gemeten temperatuur is vaker lager dan de werkelijke temperatuur. Dat kan net het verschil zijn tussen koorts of verhoging. Oormetingen zijn iets minder betrouwbaar dan rectale metingen omdat er oorsmeer in de weg kan zitten of de sensor soms niet goed op het trommelvlies gericht is. Dit kun je ondervangen door de oren goed schoon te houden en de oorschelp iets omhoog te trekken, zodat je het tuitje van de thermometer goed op het trommelvlies kunt richten. Ook de omgevingstemperatuur kan van invloed zijn op een meting in het oor. Daarnaast is een oor waar je op gelegen hebt altijd warmer dan het andere oor. Waarom maken veel (huis) artsen dan toch gebruik van een oorthermometer? Ze doen dit om dat dit een snelle en hygiënische manier is om te temperatuur te meten. Zeker bij kinderen is dit een groot voordeel.
Vraag je je af ‘is een voorhoofdthermometer betrouwbaar’, dan is ook hier het antwoord dat een rectale meting altijd betrouwbaarder is. Bij een voorhoofdthermometer speelt de omgevingstemperatuur een grote rol. Maar het gebruiksgemak en comfort van een voorhoofdthermometer kan een reden zijn om toch voor een dergelijke thermometer te kiezen.