Voorkom dat je verwarmingssysteem dichtslibt

© © Atlas Studio

Voorkom dat je verwarmingssysteem dichtslibt

Geplaatst: 28 december 2023 - 18:23

Dirk Schoofs

Heb je de indruk dat de vloerverwarming niet langer energiezuinig functioneert en dat de vloer niet gelijkmatig warm wordt? Of voel je bij radiatoren koude plekken, ondanks het feit dat je ze wel degelijk hebt ontlucht? Er kunnen verschillende oorzaken zijn, maar een daarvan is dat er zich in het verwarmingssysteem slib heeft opgehoopt.

Slib in vloerverwarming

Als je al lang gebruikmaakt van vloerverwarming dan is het verstandig om het systeemwater te laten controleren. In Duitsland adviseert men om dit om de vier jaar te doen. De installateurs hier vinden dit overdreven en raden zo’n inspectie om de zeven tot tien jaar aan. In het cv-water kunnen luchtbellen, magnetiet, slib en vuil circuleren die niet alleen de efficiëntie negatief beïnvloeden, ze kunnen zelfs defecten veroorzaken.

Magnetiet is een magnetisch mineraal dat samengesteld is uit ijzeroxide. Bovendien zorgt de combinatie van lucht met water voor corrosie in de meest kwetsbare onderdelen van het systeem. Vloerverwarmingssystemen op leeftijd zijn gevoeliger voor dit probleem dan nieuwe systemen, omdat de materialen van destijds meer luchtdoorlatend zijn. In tegenstelling tot wat mensen al eens denken, is niet kalk het grootste probleem in de leidingen, maar corrosieslib. Dat is een compact bezinksel dat zorgt voor klachten over lawaai, pompen die vastlopen of verstopte slangen. Dit zorgt ook dat er meer elektriciteit wordt verbruikt omdat de pomp harder moet werken en dus heeft het verwarmingssysteem ook minder rendement. Een echte verstopping van de vloerverwarming komt gelukkig zeer zelden voor.  

Waar komt die vervuiling vandaan?

Het cv-water waarmee de vloerverwarming gevuld is, kan verontreinigd zijn door roest, stof en zand. Dit hoopt zich op in het verwarmingssysteem en in de leidingen. Door dit vuile water moet de cv-installatie harder werken met een hoger gasverbruik tot gevolg. Het kan ook om interne corrosie gaan. Het komt helaas regelmatig voor dat de binnenkant van metalen leidingen corrodeert. Soms is er ergens een beschadiging of slijtage van een pomp en ook hierdoor kunnen stof- en roestdeeltjes in het verwarmingswater terechtkomen. 

Roest in de waterleiding

© Derweduwen Marrcel

Roestdeeltjes komen uit de combinatie van water met lucht.

En kalk?

Kalk is de neerslag van hardnekkige mineralen zoals calciumcarbonaat die in het water aanwezig zijn. Hard water, dat is water met veel mineralen, produceert meer kalk dat door de leidingen van de vloerverwarming stroomt. Wanneer het water afkoelt, zullen deze mineralen zich op de binnenkant van de leidingen en op andere onderdelen van het verwarmingssysteem afzetten. Dit geeft soms problemen aan de circulatiepomp. Als deze kalk zich ophoopt, kan dit zelfs zorgen dat de pomp komt vast te zitten. 

Tip: met een slimme thermostaat kun je ook op gas besparen: 
0

Powered by

logo

Vloerverwarming spoelen

Door te spoelen en opnieuw vakkundig in te regelen zorg je voor een optimaal rendement van vloerverwarming. Hoe verloopt een spoeling?

  • Eerst is er een inspectie met een warmtecamera om te detecteren op welke plekken de vloerverwarming een te lage temperatuur produceert en op welke plekken de installatie goed warm is. Hierdoor kan de technicus conclusies trekken over de circulatie van het systeem en vindt hij de locaties waar het vuil voor obstructies zorgt. Bovendien kan hij vaststellen of er sprake is van dichtslibben of dat er een ander probleem is.

  • Daarna zal de installateur de leidingen van de vloerverwarming doorspoelen waarbij hij een PH-neutraal reinigingsmiddel toevoegt aan het water. Dit middel vertraagt de slibvorming en de corrosie. Zo’n spoelmiddel, bijvoorbeeld Fernox Cleaner F3, verwijdert vervuiling, corrosieslib en kalkschilfers. Sommige bedrijven maken gebruik van een speciale spoelcompressor om de leidingen onder hoge druk te reinigen. 

  • Na het doorspoelen zijn de vloerverwarmingsleidingen helemaal schoon en zal de monteur het verwarmingssysteem opnieuw inregelen om de warmte van de verschillende circuits op de juiste manier te verdelen. 

  • Tenslotte voert de installateur een nieuwe controle uit met de warmtecamera. Op die manier kan hij vaststellen of alle vervuiling verdwenen is. 

  • Na de spoeling ontvang je een certificaat dat geldt als bewijs van een schone installatie. Het certificaat kun je later tonen aan nieuwe bewoners of aan een makelaar bij de verkoop of verhuur.  

Voorkom dat je verwarmingssysteem dichtslibt-W3LvH1e6QJm2yVcqqYzfRw

© https://www.mensonides.nl

Soms gebruikt de installateur een speciale spoelcompressor om de leidingen onder druk schoon te spoelen.

Dit kost de verwarming spoelen

Je vindt gemakkelijk een bedrijf dat zo’n onderhoud uitvoert door in Google de zoekopdracht ‘spoelen vloerverwarming’ te typen. Behalve de voorrijdkosten rekent het onderhoudsbedrijf meestal op basis van het aantal circuits dat moet worden gespoeld. Een badkamer heeft bijvoorbeeld één circuit en grote woonkamer kan uit twee circuits bestaan. Hou rekening met de volgende prijzen: voor 1 circuit 150 euro, 2 circuits 200 euro, 3 circuits 250 euro, 4 circuits 300 euro en ga maar door.

En radiatoren?

Ook in radiatoren kan slib zich ophopen en de werking verstoren, maar eerst moet je zeker weten of een spoeling echt wel nodig is, want daarvoor moet je de radiator van de muur halen. Wat geen sinecure is. Wie mooie gietijzeren radiatoren heeft, begint beter niet zelf aan zo’n spoeling. Deze radiatoren zijn niet alleen ontzettend zwaar, ze zijn samengesteld uit diverse segmenten die onderling kunnen gaan lekken als je ze verkeerd manipuleert. Ga vooral eerst na of er geen luchtbellen in de radiator zitten, door hem grondig te ontluchten. Hier lees je hoe je dat moet doen. Bevat de radiator geen lucht meer en merk je toch koude plekken aan de onderkant, dan loont het om hem flink door te spoelen. Het zwarte water dat bij het ontluchten uit de radiator ontsnapt, is geen aanwijzing dat je de radiator moet spoelen. Dat is een fenomeen waarover je weinig zorgen hoeft te maken.

Zelf een radiator ontluchten

Je kunt zelf een radiator ontluchten op de volgende manier. Gezien het gewicht van zo’n toestel pak je dit best met twee personen aan. 

  • Schakel de ketel uit.

  • Draai de radiatorkraan dicht. 

  • Plaats een teiltje en een oude handdoek onder de radiatorkraan. 

  • Open de ontluchtingsnippel met een radiatorsleutel. Daarna draai je de moer aan de andere zijde van de radiator los. Laat het water uit de radiator in het teiltje lopen.

  • Haal de radiator van de muur en plaats hem bijvoorbeeld in de tuin of boven een afvoerputje van het terras. 

  •  Bevestig een tuinslang aan de toevoer van de radiator en draai de kraan volledig open om hem door te spoelen. Eventueel kun je met een rubberen hamer kleine zachte tikjes tegen de radiator geven om het slib en de kalk los te maken.

  • Plaats de radiator terug. Draai de radiatorkraan opnieuw vast en draai deze kraan openen. 

  • Daarna moet je het centrale verwarmingssysteem opnieuw vullen. Hier lees je hoe je dat doet. Zorg dat de werkdruk tussen 1,5 en 2 bar komt te staan.

  • Zet de cv-ketel opnieuw aan en laat het water goed circuleren. Ontlucht alle radiatoren nog een keer. Controleer de werkdruk en vul eventueel aan. 

Roest en slib voorkomen

Je kunt roest en slib voorkomen door inhibitor aan het cv-water toe te voegen. Dat is een vloeibaar middel dat ongewenste deeltjes in het verwarmingssysteem afbreekt. Fernox Protector F1 vermindert de organische deeltjes die zich binden aan het metaal in het verwarmingssysteem. Daarnaast kun je een magneetfilter laten plaatsen dat de magnetische deeltjes verzamelt voordat ze zich in de leidingen vastzetten. 

Nog steeds koud in huis?🥶

Vraag een offerte aan voor cv-ketels:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem