Tips om je slimme thermostaat goed in te stellen
Binnenkort gaat de herfst weer officieel van start en dat betekent dat de dagen donkerder worden en het weer kouder. Waarschijnlijk heb je er de hele zomer niet naar omgekeken, maar je slimme thermostaat kan nu weer perfect worden gebruikt waarvoor hij is bedoelt: je huis lekker warm maken als je thuis bent. Met deze tips stel jij je thermostaat zo slim mogelijk in. Het maakt niet uit of je een Thermostaat hebt van Nest, Netatmo, Honeywell, Tado of een ander merk hebt.
Stel een optimaal verwarmingsschema (klokprogramma) in
Als je regelmatig thuis bent, of tenminste op regelmatige tijden, dan is het verstandig om een goed schema te maken waaraan je thermostaat zich kan houden. Het is bovendien ook een goede manier om de temperatuur in je huis enigszins gelijk te houden. Als je niet thuis bent, dan hoeft het geen 20 graden te zijn. Als het bijvoorbeeld rond de 12 graden wordt gehouden, dan blijft de warmte op peil en neemt eventuele vrieskou niet je huis over. Als het mogelijk is, let dan ook op welke ruimte je wanneer je laat verwarmen.
Ben je helemaal niet zo veel thuis, dan is het verstandig om je thermostaat ook standaard rond de 15 graden in te stellen. Ben je onderweg naar huis en kan het wat warmer, dan zet je hem handmatig hoger via de app. Ook hier helpt het echter om wel met een klokprogramma te werken dat steeds ingaat op het moment dat je gaat slapen. Mocht je dan vergeten zijn de thermostaat omlaag te zetten, dan gaat hij door het programma weer terug naar een iets lagere temperatuur.
Stel je klokprogramma niet precies in zoals jouw agenda
Wil je per se dat je huis lekker warm is op de seconde dat jij het huis weer verlaat? Dat is wat onnodig. Je kunt besparen in je portemonnee zonder dat je er negatieve gevolgen van ondervindt, door je klokprogramma een uur voor je de deur uitgaat of gaat slapen vast laag te zetten. Het huis is nog steeds warm genoeg voor dat uur, en zeker nu de energierekeningen omhoog gaan, is dat een fijne besparing.
©PXimport
Moet de CV ‘s ochtends alweer aan?
Het is natuurlijk niet zo aantrekkelijk om onder je warme deken vandaan te moeten en de kou te trotseren voor je ‘s ochtends naar je werk gaat. Een slimme thermostaat lijkt dan ideaal: die stookt het huis vast warm als je nog aan het ontwaken bent, en stopt daar weer mee als jij de deur uitstapt. Besef je goed hoe veel tijd je dan echt gebruikmaakt van de warmte, want soms zit er tussen opstaan en vertrekken slechts een half uur of een uurtje tijd.
Is het echt nodig om daarvoor te stoken? Is het antwoord ja, wees dan spaarzaam met de temperatuur. Sowieso is je lichaam lager van temperatuur in de ochtend, waardoor je centrale verwarming niet zo hoog hoeft. Gevoelsmatig is 18 graden in de ochtend net zo prettig als 20 graden ‘s avonds.
Besef goed welke ruimte je gebruikt
Als je thuis werkt, dan wil je waarschijnlijk overdag dat je kantoor juist goed verwarmd is. Maar als je lekker fris wil slapen, dan hoeft er geen verwarming aan te staan in je slaapkamer. Denk zelf goed na welke ruimtes er wanneer moeten worden verwarmd. Er zijn systemen die per kamer al dan niet kunnen verwarmen, dus misschien is het nuttig om te kijken of je je slimme thermostaat op die manier kunt uitbreiden. Zo kun je specifiek per ruimte aangeven wanneer en tot welke temperatuur er mag worden verwarmd. Ook hier hebben we een kleine bespaartip; het helpt om de deuren dicht te houden, want dan gaat er geen warmte onnodig een ruimte in waar die niet nodig is.
Als je ook nog je verwarming ontlucht voor het grote stoken weer begint, dan zorg je dat je huis er qua temperatuur helemaal klaar voor is deze herfst.