ID.nl logo
Longread: warmtepompboilers
Energie

Longread: warmtepompboilers

Warmtepompen zijn er in verschillende soorten en maten. Naast de bodemwarmtepomp, de (hybride) luchtwaterwarmtepomp en de ventilatiewarmtepomp is er ook de warmtepompboiler. Dit is waarschijnlijk het minst bekende lid van de warmtepomp-familie, dus hoog tijd om ook de voordelen van deze oplossing te bespreken.

In samenwerking met LG

Een warmtepompboiler is een compacte warmtepomp, gekoppeld aan een wateropslagvat (boiler). De enige functie van de boiler is om te zorgen voor warm tapwater (douchewater), en dus niet om de woning te verwarmen. Dat maakt de warmtepompboiler anders dan een ‘gewone’ warmtepomp. Bij een warmtepompboiler passen de warmtepomp en de boiler samen in één behuizing. Het apparaat is qua grootte te vergelijken met een koelkast. Deze ‘koelkast’ staat binnen in je huis en er is geen aparte buitenunit nodig.

Boiler bij de cv-ketel

De warmtepompboiler wordt in de regel vlak bij de cv-ketel geplaatst en gekoppeld aan de leidingen die tapwater transporteren door je woning. Door het ontbreken van een buitenunit is het aansluiten van een warmtepompboiler relatief eenvoudig. De binnenunit heeft, net als een wasdroger, alleen een doorvoer naar buiten nodig om koude lucht te kunnen afvoeren. De aanvoer van lucht haalt de warmtepompboiler uit de ruimte waarin hij is geplaatst. In sommige gevallen kan hij ook extra lucht van buiten aanzuigen.

Een warmtepompboiler is dus vooral interessant als een relatief groot deel van het totale gasverbruik wordt gebruikt voor het verwarmen van tapwater. Hoe zit dat en wanneer is dat zo?

Waar gaat het gas naartoe?

Bij goed geïsoleerde woningen met veel gezinsleden gaat een relatief groot deel van het gasverbruik op aan het verwarmen van tap-/douchewater. Als vuistregel kun je aanhouden dat je per gezinslid gemiddeld 80-100 kubieke meter (m³) gas per jaar gebruikt voor het maken van warm tapwater. Bestaat je gezin uit vijf mensen, dan verbruik je zo’n 400-500 kuub aardgas alleen voor douchen. Om dat in perspectief te plaatsen: voor een twee-onder-een-kapwoning uit 2016 is een totaalverbruik van 1200 kuub gas per jaar niet ongewoon. Omdat zulke woningen goed geïsoleerd zijn, beslaat het gasverbruik voor tapwater voor een familie met 5 gezinsleden dus een aanzienlijk deel (40 procent) van het totale gasverbruik.

Het grote aandeel gasverbruik voor tapwater maakt de impact van een hybride warmtepomp in dit voorbeeld relatief beperkt. Dus wil je toch niet meteen van het gas af, maar wel serieus op gas besparen, dan is in deze situatie waarschijnlijk een warmtepompboiler een interessantere optie dan een hybride warmtepomp, omdat een warmtepompboiler goedkoper is. Andersom: bij oudere woningen en minder gezinsleden is het aandeel tapwater in het totale gasverbruik juist kleiner en de relatieve besparing met een hybride warmtepomp in potentie veel groter.

Stap voor stap verduurzamen

Wat het bouwjaar van de woning ook is, een warmtepompboiler is een interessant startpunt voor het stap voor stap verder verduurzamen van je huis. Een warmtepompboiler kan ongeacht de woningisolatie altijd geplaatst worden, mits er ruimte is voor een apparaat ter grootte van een koelkast. Is verbetering van de woningisolatie nodig, dan kan eventueel na renovatie een tweede warmtepomp voor verwarming van de woning worden bijgeplaatst. Toch kan ook deze eerste stap het gasverbruik al aanzienlijk verminderen.

Maar hoeveel bespaar je uiteindelijk in euro’s met een warmtepompboiler? Met een variant op de vuistregel uit een van de vorige alinea’s kun je het gasverbruik ook uitdrukken in kilowatturen (kWh) energie. In huishoudens tot 3 gezinsleden wordt vaak uitgegaan van 1000 kWh energie voor warm tapwater per gezinslid per jaar. Daarboven vlakt dit verbruik iets af. Voor een huishouden met 4 gezinsleden wordt gerekend met 3500 kWh. 

Bij een cv-ketel staat 3500 kWh energie gelijk aan een verbruik van circa 390 kuub gas per jaar. De kosten daarvan zijn bij 1,50 euro per kuub ongeveer 600 euro per jaar. Met een warmtepompboiler kun je dit bedrag aan gas besparen. Je krijgt er dan wel een stijging van de stroomrekening voor terug. Om dezelfde 3500 kWh warmte op te wekken met een warmtepompboiler is per jaar circa 1000 kWh aan elektriciteit nodig. Dat kost zo’n 300 euro per jaar, natuurlijk afhankelijk van de actuele stroomtarieven. In dit voorbeeld kun je hiermee netto dus ongeveer 300 euro per jaar besparen .

Besparen met zonnepanelen

De aanwezigheid van zonnepanelen maakt een warmtepompboiler nog interessanter, omdat hij opgewekte zonnestroom kan omzetten in warm water dat je kunt opslaan. De warmtepompboiler functioneert dan eigenlijk als een ‘warmwaterbatterij’. Door zonnestroom om te zetten in warm water, wordt de opgewekte energie lokaal gebruikt en bewaard voor later gebruik (douchen), en niet teruggeleverd aan het energienet. Dat is interessant, omdat het terugleveren van stroom aan het energienet financieel steeds minder aantrekkelijk wordt. De salderingsregeling voor zonne-energie wordt afgebouwd, waardoor je deze opgewekte stroom beter lokaal (binnen de woning) kunt benutten. Met een warmtepompboiler kan dat.

Zonneboiler

Ten slotte willen we nog een spraakverwarring voorkomen. Naast de warmtepompboiler is er namelijk ook nog  de zonneboiler. Beide apparaten zijn makkelijk door elkaar te halen, maar een zonneboiler werkt wezenlijk anders. Een zonneboiler bestaat uit zonnecollectoren op het dak en een boiler om het warme water in op te slaan. Zonnecollectoren lijken op zonnepanelen, maar ze wekken geen stroom op. De collectoren nemen de warmte van de zon op, en geven deze af aan het water dat door de leidingen in het paneel stroomt. Het grote voordeel is dat de warmte van de zon gratis is. Het nadeel is dat in Nederland een zonneboiler vrijwel nooit voldoende capaciteit heeft om al het warmtapwater te maken; je bespaart ongeveer de helft van de energiekosten voor warmtapwater. Je hebt voor de andere helft dus altijd nog een andere oplossing nodig, zoals een warmtepomp of een cv-ketel. Zonneboilers zijn bovendien in vergelijking met warmtepompboilers tot twee keer zo duur in aanschaf en installatie.

Energiezuinige oplossing

Een interessant voorbeeld van deze warmtepompboiler is de Inverter warmtepompboiler van LG. Dit is een energiezuinige warmwateroplossing die warmtepomptechnologie combineert met LG's smart control. Deze LG-warmtepomp haalt 75 procent van zijn energie uit de buitenlucht. De LG Inverter warmtepompboiler heeft een hoge efficiëntie en kan dankzij de zogeheten DUAL Inverter Compressor meer dan 70 procent besparen vergeleken met een conventionele elektrische boiler. Door een strak design kan de nieuwe LG Inverter warmtepompboiler worden geïnstalleerd in de garage, de keuken, de wasruimte, de badkamer en elke andere ruimte in huis.

Benieuwd naar alle warmtepompen van LG?

Bekijk ze hier

 

▼ Volgende artikel
Snel en simpel: mailgroepen maken in Outlook
© Andreas Prott
Huis

Snel en simpel: mailgroepen maken in Outlook

Moet je regelmatig e-mail verzenden naar meerdere contacten, dan win je veel tijd door in Outlook met contactgroepen te werken. Hierdoor hoef je niet telkens de namen van de afzonderlijke ontvangers typen. Bovendien loop je op die manier nooit het risico dat je iemand per ongeluk vergeet.

In drie stappen laten we zien hoe je eenvoudig e-mailgroepen aanmaakt in Outlook:

  • Voeg de contacten toe aan je adresboek
  • Stel een e-mailgroep samen en voeg leden toe
  • Verstuur de mail aan de groep

Handig om te weten: Contactenchaos? Zo breng je je adresboek weer op orde

Toevoegen aan contactpersonen

Met een e-mailgroep kun je bijvoorbeeld de volledige leesclub, de collega’s van de afdeling, of een vriendengroep bundelen. Zo’n mailgroep is ook superhandig voor wie regelmatig een nieuwsbrief verstuurt.

Zorg eerst dat de mensen die deel zullen uitmaken van de e-mailgroep in de lijst Contactpersonen van je mailprogramma staan. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een e-mail te openen waarin het e-mailadres van deze persoon staat. Klik met de rechtermuisknop op dit e-mailadres. Hierdoor opent de fiche van deze persoon. Onder de naam van deze persoon klik je op de drie puntjes en dan selecteer je Toevoegen aan contactpersonen.

Voeg het e-mailadres toe aan de lijst met contactpersonen.

Groep samenstellen

Daarna kun je een groep maken. Klik op het pictogram Groepen in de linkerkolom van Outlook. Linksboven zie je de knop Nieuwe e-mail, maar als je op het pijltje daarnaast klikt, kun je Nieuwe groep selecteren. In de pop-up geef je deze groep een duidelijke naam. Bij Beschrijving vul je het doel van de groep in. De groepsleden zullen een e-mail ontvangen waarin dit aan hen wordt meegedeeld. Daarna klik je op de blauwe knop Maken. In de volgende stap kun je de leden van de groep toevoegen. Aan de linkerkant bij Groepen verschijnen alle groepen die je op die manier hebt aangemaakt. Om extra leden toe te voegen selecteer je eerst de groep en daarna klik je op Leden toevoegen. Dat kan door het e-mailadres in te typen.

Je kunt eindeloos veel leden aan een groep toevoegen.

E-mail sturen naar de groep

Om vanuit naar een groep in één keer een e-mail te versturen naar alle leden, selecteer je de betreffende groep aan de linkerkant en klik je rechtsboven op de knop E-mail verzenden. In het Aan-vak zal automatisch de naam van de groep verschijnen. Je kunt de muisaanwijzer boven de groepsnaam houden en even wachten; dan verschijnen de beschrijving van de groep en de namen van de leden.

Een groep verwijder je door met rechts op de naam van de mailgroep te klikken en te kiezen voor Verwijderen. Links in het menu onder Verwijderd staan alle verwijderde items. Hier kun je later de mailgroep nog uit terughalen.

Hou de muisaanwijzer boven de groepsnaam, dan verschijnen de details.

▼ Volgende artikel
Nieuwe Bespoke AI-wasmachine van Samsung met aangepast ontwerp
© Samsung Electronics
Huis

Nieuwe Bespoke AI-wasmachine van Samsung met aangepast ontwerp

Samsung Electronics heeft een nieuwe wasmachine en droger uitgebracht, de Bespoke AI Laundry met AI Home. Deze apparaten zijn voorzien van 7-inch displays en Bespoke-design.

De nieuwe Bespoke AI Laundry-producten zijn uitgerust met AI Home-displays, wat past binnen de 'Screens Everywhere'-visie die Samsung eerder dit jaar op CES presenteerde. Deze displays bieden niet alleen een intuïtieve bediening, maar houden ook essentiële informatie bij zoals wasprogramma's en resterende wasmiddelniveaus. De apparaten kunnen gebruikersgewoonten onthouden en houden rekening met seizoensgebonden behoeften, waardoor ze passende programma's kunnen voorstellen. De AI Home functioneert tevens als centrale hub voor het bedienen van aangesloten apparaten, terwijl gebruikers tegelijkertijd online content kunnen bekijken.

De Bespoke AI-set bestaat uit een wasmachine en droger die gebruik maken van AI-algoritmes en sensoren voor optimale werking en energiezuinigheid. De functies AI Wash en AI Dry zijn verbeterd naar AI Wash+ en AI Dry+, met verbeterde textieldetectie voor efficiënter wassen en drogen van verschillende soorten textiel. 

Samsung brengt ook een was-droogcombinatiemodel met hoge capaciteit uit, bedoeld voor gebruikers die een compact, alles-in-één apparaat zoeken. Deze combineert functies zoals AI Home, AI Wash+ en AI Ecobubble, en droogt kleding via condensatie.

9 Kilo-variant

In Europa komt een wasmachine en droger met 9kg capaciteit beschikbaar. De wasmachine is energiezuinig ontworpen en verbruikt tot 55% minder energie dan de minimale vereisten voor een klasse A-classificatie. Het apparaat ondersteunt een grondige reiniging door optimalisatie van water- en wasmiddelgebruik met AI Wash, terwijl AI Ecobubble zorgt voor betere vuilverwijdering. Met QuickDrive kan de wastijd tot 50% verkort worden zonder verlies van wasprestaties.

De bijpassende droger werkt met AI Dry+, dat vier soorten textiel kan detecteren (normaal, denim, handdoek en synthetisch) voor nauwkeuriger drogen. Dit verlaagt het energieverbruik tot 10% en verkort de droogtijd tot 15%. De QuickDrive-functie kan de droogtijd zelfs tot 35% verminderen door automatische aanpassingen van de invertercompressor.

Samsung heeft nog geen adviesprijzen genoemd voor de nieuwe producten.

Bekijk andere Samsung-wasmachines op Kieskeurig.nl: