ID.nl logo
Kamerthermostaat én thermostaatkranen, de perfecte match
© Olivier Le Moal
Energie

Kamerthermostaat én thermostaatkranen, de perfecte match

Eén centrale thermostaat in de woonkamer volstaat niet om overal in huis de temperatuur te regelen. Zo heeft het weinig zin om de slaapkamer overdag even hard te verwarmen als de woonkamer, terwijl de badkamer ’s morgens wel een graadje meer kan gebruiken. De oplossing? Combineer de kamerthermostaat met thermostatische radiatorkranen. ID.nl legt het hoe en wat uit.

In het kort: Een centrale thermostaat + thermostaatkranen: een prima combo die je niet alleen meer comfort oplevert, maar ook een lager energieverbruik. Met de thermostaat regel je de temperatuur in de hele woning, met de radiatorkranen stel je de temperatuur in elke kamer bij. De centrale thermostaat en de thermostaatkranen vervangen elkaar niet, ze versterken elkaar.

Lees ook: Dit is de ideale temperatuur voor in huis

Kamerthermostaat

De kamerthermostaat spreekt de ketel rechtstreeks aan als het in huis te warm of te koud wordt. Bij een te lage temperatuur laat hij de ketel opstarten, bij een te hoge temperatuur zet hij de ketel in rust. Zo’n centrale thermostaat heeft bovendien een tijdsfunctie waarmee je de nacht- en dagtemperatuur programmeert. Er zijn ook modellen met uitgebreide programmeermogelijkheden zodat je voor iedere weekdag een ander temperatuurscenario kunt vastleggen. Op die manier laat je bijvoorbeeld in het weekend wanneer je uitslaapt de dagtemperatuur later opstarten.  

IDEAAL: DE MODULERENDE KLOKTHERMOSTAAT Een moderne cv-ketel kan moduleren, dat betekent dat de ketel niet botweg schakelt tussen uit of aan maar dat hij zijn eigen vermogen kan afstemmen op basis van de warmtevraag. Wanneer er minder warmte nodig is, zal de thermostaat de ketel dus minder hard laten branden. Op die manier werkt de cv-ketel zuiniger dan met een eenvoudige aan-uit-kamerthermostaat. Moduleren bespaart zo’n 3% op de stookkosten. Via de klok kun je instellen wanneer de verwarming aan en uit moet. Op die manier gebeurt dat automatisch en hoef je er zelf niet meer aan te denken. Ben je toe aan een nieuwe thermostaat, vraag de monteur dan of een modulerende klokthermostaat in jouw installatie een optie is. Een modulerende klokthermostaat kost ongeveer 150 euro. 

Dirigent van de regeling

De kamerthermostaat blijft de dirigent van het verwarmingssysteem, terwijl de thermostaatkraan voor één specifieke radiator werkt. Omdat de kamerthermostaat enkel reageert op de temperatuur van de kamer waar hij tegen de wand hangt (dat noemen we de referentieruimte) kun je hiermee onmogelijk de temperatuur in de andere kamers regelen. Een kamer die veel bijvoorbeeld kleiner is dan de woonkamer, of die veel meer zon krijgt, zal sneller op temperatuur komen. Zonder thermostatische radiatorkraan zal de verwarming in die kleine kamer blijven branden tot de aangegeven temperatuur in de woonkamer is bereikt. Daarom rust je de radiatoren in de andere kamers uit met thermostatische kranen. In principe is het dus niet nodig om thermostatisch kranen te plaatsen in de ruimte waar de kamerthermostaat hangt. Houd ook rekening met de restwarmte. Dat is de warmte die in de kamer blijft hangen als de radiatoren uit gaan. Daarom kun je het beste een half uur voor je naar bed gaat de thermostaat laten overschakelen op nachttemperatuur.

Weersafhankelijke en zelflerende thermostaten

De kamerthermostaat staat in de meeste gevallen in de woonkamer en liefst op een plaats waar hij niet wordt beïnvloed door warme of koude luchtstromingen. Plaats hem dus niet naast een kachel, boven een radiator of op een muur die veel zon krijgt. Interessant zijn de kamerthermostaten die zijn uitgerust met een buitenvoeler die de temperatuur van het cv-water aanpast aan de actuele weersomstandigheden. Dit noemt men een weersafhankelijke regeling of een klimaatregeling. Wanneer het erg koud is, wordt het cv-water warmer en zal het huis sneller opwarmen. Op zachte dagen zal het cv-water minder warm zijn en werkt de ketel dus zuiniger. Die buitenvoeler moet correct worden geplaatst: op de noordelijke of noordwestelijke gevel op ongeveer 2,5 meter hoogte.

Behalve de weersafhankelijke regeling zijn er nog andere extra’s die het gemak en comfort verhogen. Er zijn thermostaten die je van afstand met de smartphone kunt bedienen en er zijn ook zelflerende thermostaten die onthouden hoe lang het duurt voordat de woning is opgewarmd. Zo’n zelflerende thermostaat zorgt dat het interieur op de ingestelde tijd op temperatuur is, zodat je zelf geen opwarmtijd moet voorrekenen. 

©Gregor Jericgjeric

De buitenvoeler geeft de externe temperatuur door aan de thermostaat. 

Thermostatische radiatorkraan

De thermostatische kraan sluit de toevoer van warm water naar die radiator af wanneer die een voldoende hoge temperatuur heeft bereikt. Met een thermostaatknop wordt het dus niet te warm in de kamer. Dat is anders dan met een gewone radiatorknop: die kan alleen open en dicht en die blijft warmte afgeven zolang hij open is. In de kamers waar je zelden of nooit komt, kun je het beste de thermostaatknop dichtdraaien zodat je daar niet onnodig verwarmt. Een standaard radiatorknop kost zo’n 15 euro, een thermostaatknop kost het dubbele. Er bestaan ook elektronische radiatorknoppen die duurder zijn, maar die kun je dan van afstand bedienen.

Bij Kieskeurig 👇 kun je makkelijk slimme thermostaten vergelijken

Zo min mogelijk aanpassen

De meeste thermostaatkranen regelen nogal onnauwkeurig de temperatuur omdat ze de warmte weergeven in nummers in plaats van in graden Celsius. Daarom moet je in het begin even uitzoeken welk nummer overeen komt met het comfort dat je op het oog hebt. Heb je eenmaal het juiste nummer gevonden, blijf je bij voorkeur zoveel mogelijk van de kraan af. Speel dus niet voortdurend met de thermostaatkranen, want de rol van deze regeling is beperkt. Een thermostaatkraan vermijdt dat de temperatuur een bepaald niveau overschrijdt en hij sluit zichzelf wanneer het gewenste comfortniveau is bereikt. 

©Olivier Le Moal

Speel niet te veel met de thermostatische radiatorkranen.

Thermostaatkranen in de referentieruimte?

In de ruimte waar de kamerthermostaat hangt, zijn thermostatische kranen in feite overbodig, want in die ruimte moeten de kranen altijd helemaal open staan. Wanneer de gewenste temperatuur in de referentiekamer bereikt is, worden alle radiatoren in huis uitgeschakeld. Het maakt niet uit of de thermostaatkranen openstaan of niet. Zijn er toch thermostaatkranen in de referentieruimte, dan stel je deze kranen het beste steeds in op de maximale warmte. Wanneer je de instelling van thermostaatkranen in de referentieruimte blijft veranderen, loop je het risico dat dit de werking van de kamerthermostaat verstoort.

Op zoek naar een nieuwe kamerthermostaat?

Loop er warm voor

Samenspel

De centrale thermostaat in de woonkamer dient om in het hele huis over te schakelen naar het nachtregime. Je moet erop letten dat de kamerthermostaat in de woonkamer hoger staat dan de radiatorthermostaten zodat het volledige huis op de thermostatische kranen zal reageren. Hetzelfde verhaal als je een in woonkamer waar de centrale thermostaat hangt, ook een haard of gas- of houtkachel laat branden. In dat geval kan het nodig zijn dat je de thermostatische radiatorkranen in de woonkamer dichtdraait, terwijl je de centrale thermostaat toch hoger instelt dan de temperatuur die je in de woonkamer wilt verkrijgen. Op die manier blijven de slaapkamers en de badkamer hun warmte verder ontvangen.

Weten welke warmtepomp bij jou past?

Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: