Review Dyson Purifier Big+Quiet - Voor de grote huiskamers
Als je aan een Dyson Purifier denkt, dan denk je waarschijnlijk aan die bladloze ventilatoren/luchtreinigers die een langgerekte ovale opening hebben waar een krachtige luchtstroom uit komt. Hoe zit dat met de nieuwste van de fabrikant, de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde?
Voor een bedrag van 999 euro haal je een flinke luchtreiniger in huis - flink zowel in gestalte als in prestaties. We hebben tijdens het testen (los van die prijs) maar twee dingen gevonden die tegenvielen. Het apparaat meet steevast een hogere temperatuur dan de thermostaat (of luchtkwaliteitmeter) en het kan soms vervelend zijn om precies in de luchtstroom te zitten. Dat laatste kun je zelf nog oplossen, omdat de reiniger gemakkelijk te verplaatsen is en je de hoek van die stroming kunt aanpassen. Maar zeker in de winter kan dit voor koude rillingen zorgen. Het apparaat is met name gericht op grotere huiskamers (tot honderd vierkante meter). Voor de wat kleinere huiskamers is de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde misschien een beetje too much, maar onze ervaring leert dat het apparaat ook gewoon de lucht filtert die uit een andere kamer komt. De Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde is voorzien van een grote hoeveelheid sensoren die heel de dag de luchtkwaliteit meten. Zo heb je aan één luchtreiniger genoeg. Bovendien is er haast ook geen betere optie als je op zoek bent naar luchtreiniger die je compleet voorziet in gedetailleerde metingen en informatievoorziening.
- Uitstekende luchtreiniger
- Filters gaan lang mee
- Gemakkelijk te verplaatsen
- Onderhoud kost weinig moeite
- Eén reiniger voor grote kamers
- Duur
- Temperatuurmeting gaat niet goed
- Luchtstroom is koud
De Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde (een flinke mond vol, maar dit is de volledige productnaam) is een ontzettend dure luchtreiniger en ventilator voor in huis. Het apparaat heeft een prijskaart van maar liefst 999 euro, dus dan mogen de verwachtingen torenhoog zijn. Luchtreinigers heb je in allerlei soorten en maten, en kun je vaak al voor een paar tientjes op de kop tikken. Zo biedt Ikea betaalbare varianten aan, maar die zijn vrij beperkt in hun kunnen en informatievoorziening. Zijn ze handig en doen ze wat ze moeten doen? Dat zonder meer – en voor veel mensen is dat genoeg.
Maar ben je op zoek naar een apparaat dat alleen maar meer, meer en nog eens meer doet, dan kom je al gauw uit op de producten van het Britse Dyson. Tot op heden hebben we uitsluitend positieve ervaringen met de luchtreinigers van dit merk, en we kunnen alvast verklappen dat de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde daar geen verandering in aanbrengt. Ook zeggen we alvast dat je wat ruimte moet vrijmaken in je woonkamer als je dit apparaat wilt gebruiken. Want met afmetingen van 43,3 bij 41,5 bij 83 centimeter neemt het flink wat ruimte in beslag. Maar dat is met goede reden.
©WA | ID.nl
©WA | ID.nl
Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde: de grote koepel
Wat dit keer vooral opvalt is de grote koepel bovenop. Weg is die opening met dat kenmerkende design; Dyson gooit het over een andere boeg. En het is nu vooral… anders. We willen niet claimen dat het beter is, want dat is van een aantal factoren belangrijk. Veel mensen kopen ook Dyson-producten als een soort statussymbool, dat met trots naast andere meubels staat. En dat is prima (en daar is de prijs ook naar), maar dan moet het apparaat wel binnen je interieur passen. Aangezien de unit zo groot is, en dus op een zichtbare plek staat, is dat voor veel mensen belangrijk.
Kijken we meer naar de functionaliteit van die grote koepel, dan begrijpen we waarom Dyson hiervoor gekozen heeft. De schuine kop kan namelijk op een plezierige manier de wind de kamer in sturen. De windprojectie bereikt al snel een plek tien meter verderop, en circuleert vervolgens door heel de kamer. Dyson adviseert om de Purifier Big+Quiet Formaldehyde tegen een muur aan te plaatsen. Op deze manier kan de gezuiverde luchtstroming zich door de hele kamer verspreiden. Dat hebben we hier niet gedaan, maar ondanks dat zijn we enorm onder de indruk van waar we de windstroom kunnen voelen.
©WA | ID.nl
Grote en kleine woningen
Hier staat de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde gericht op de eettafel, in een kamer van 27 vierkante meter. Aangezien de luchtreiniger kamers kan hebben van maximaal honderd vierkante meter, is het dus een beetje overkill om hem hier te gebruiken. Tenminste, dat zou je in eerste instantie denken. Ja, deze Dyson misstaat niet in menig grote woonkamer, maar in de bescheiden woning van deze redacteur komt het apparaat alsnog goed tot z’n recht. Tijdens het koken kan de luchtreiniger namelijk ook aanspringen, ondanks het feit dat de keuken een kamer (en twee deuren) verderop is. Dan merk je hoe krachtig deze Dyson is.
Eenmaal teruggekeerd uit de keuken, trokken we de conclusie dat ons afzuigsysteem in de keuken blijkbaar niet krachtig genoeg is. Want de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde stond op bijna volle kracht (hij heeft tien standen) te loeien om alle nare geurtjes en stoffen uit de lucht te filteren. We lieten hem tijdens het eten aanstaan, terwijl we op zes meter afstand (hemelsbreed) op de bank zaten te eten. Het duurde niet lang voordat we de windvlaag langs ons gezicht voelden gaan, waardoor we sterk merkten hoe krachtig die circulatie is. Je voelt hem zelfs wanneer de reiniger níet op je gericht staat.
©WA | ID.nl
De luchtstroom aanpassen
Je kunt de luchtstroom overigens op verschillende manieren aanpassen. Wij hebben hem voor het grootste deel van de recensieperiode op de automatische stand laten staan, en dan regelt het systeem alles zelf. Constateert de Dyson een vreemde lucht of nare deeltjes, dan springt hij aan. Met de meegeleverde afstandsbediening of via de MyDyson-app kun je de snelheid en de hoek van de luchtstroom aanpassen, waardoor je hem dus effectiever en efficiënter te werk kunt laten gaan. De functies via de remote en de app zijn gelijk aan elkaar – dus het maakt niet uit welke je gebruikt.
Maar je kunt er tevens voor kiezen het apparaat op de laagste stand te zetten, om wat geluidsvorming te voorkomen. Dan duurt het wat langer voordat de lucht weer schoon is, maar dan heb je minder last van geluid of een koude luchtstroom. Ook al claimt Dyson dat de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde stil is (en ja, hij is behoorlijk stil), hoor je hem nog steeds zoemen wanneer het stil is in huis. Verder kan het vervelend zijn om de luchtstroom te voelen wanneer je langsloopt of er net in zit. Zelfs op de laagste stand kan dat voor een koud gevoel zorgen.
De Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde kan geen warme lucht verspreiden. Dat is een gemis tijdens de wintermaanden, helemaal in het kader van besparen op de gasrekening. Maar eerlijk is eerlijk, zo wordt het product ook niet in de markt gezet. Daar zijn andere (Dyson-)producten voor.
©WA | ID.nl
Informatie opvragen
Hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit kun je op twee manieren checken: via het display op de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde en via de gekoppelde app. Via de afstandsbediening kun je langs alle typen informatie scrollen en zien hoe het gesteld is met de algemene luchtkwaliteit en een flink aantal andere dingen. Denk dan aan PM₂,₅, PM₁₀, HCHO, VOS, NO₂, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Mochten de termen je niets zeggen: binnen de app legt Dyson haarfijn uit wat ze inhouden. Plus: je ziet meteen of de lucht schadelijk is of goed gereinigd is.
Een van de speerpunten van deze reiniger is dat hij formaldehyde kan herkennen en verwijderen. Die stof kan voorkomen in hout, lijm, verf, vernis, luchtverfrissers, matrassen, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, meubilair, stoffen en vloeren. Het katalytische filter in de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde houdt de formaldehyde vast in tunnels en breekt dat permanent af tot water en CO₂. Wanneer er een teveel van deze stof aanwezig is in huis, dan kan dat hoofdpijn en huidirritatie opleveren. Reden genoeg om daar serieus naar te kijken.
©WA | ID.nl
©WA | ID.nl
Filters gaan lang mee
Wat heel erg opvalt aan het gebruik van de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde is dat de temperatuurmeting niet overeenkomt met twee andere meetinstrumenten in huis. Zo hebben we hier een Tado V3-thermostaat, een bewegingssensor van Philip Hue (die ook temperatuur opmeet) en een Airthings View Plus, die allemaal lagere temperaturen presenteren dan de Dyson. Meestal is de temperatuur 18,5 tot 19,5 graden, maar de luchtreiniger denkt dat het 20 tot 22 graden is. Waar dat verschil vandaan komt is ons onduidelijk, maar de reiniger verplaatsen loste het probleem niet op.
Misschien dat die meting zich nog rechttrekt, maar voor nu moeten we concluderen dat dit dus niet goed gaat. Verder hebben we geen problemen ondervonden aan het gebruik en de overige metingen, dus dat is gelukkig positief. Wat ook positief is: de HEPA H13-filters gaan tot vijf jaar mee en hoef je dus niet per se jaarlijks te vervangen. Zo’n filter (dat weliswaar onderdeel uitmaakt van het grootste filtersysteem van Dyson) kost je 189 euro. Dat is een flinke prijs bovenop de aanschafprijs; maar als je het geld hebt voor zo’n product, dan ben je waarschijnlijk welvarend genoeg voor het onderhoud.
Overige zaken
Tot slot willen we nog even de nadruk leggen op wat functies en onderdelen die nog niet aan bod kwamen. Zo vinden we het fijn dat de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde wieltjes heeft (die je niet ziet zitten wanneer je gewoon naar het apparaat kijkt). Mocht je de luchtreiniger willen verplaatsen (om even van die wind af te komen of om de stroom langs de muur te laten gaan), dan kun je hem dus gemakkelijk rondrijden door het huis. Ook laat de machine zich gemakkelijk demonteren, waardoor je de filters zonder al te veel moeite kunt vervangen mocht dat nodig zijn.
Verder focussen we ons nog even speciaal op een van de tien standen van de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde: de Breeze Mode. Wanneer je deze modus activeert, dan blaast het apparaat de windprojecties met enige willekeur de kamer in, waardoor een soort koele lentebries wordt gesimuleerd. Dat is ontzettend lekker, bijvoorbeeld als je in slaap probeert te komen. Toegegeven, zoiets is fijner wanneer het weer wat warmer wordt en het huis minder koel is, maar het punt is: je zit niet vast aan een rechte windlijn in een hoek van 0, 25 of 50 graden.
©WA | ID.nl
Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde kopen?
Voor een bedrag van 999 euro haal je een flinke luchtreiniger in huis - flink zowel in gestalte als in prestaties. We hebben tijdens het testen (los van die prijs) maar twee dingen gevonden die tegenvielen. Het apparaat meet steevast een hogere temperatuur dan de thermostaat (of luchtkwaliteitmeter) en het kan soms vervelend zijn om precies in de luchtstroom te zitten. Dat laatste kun je zelf nog oplossen, omdat de reiniger gemakkelijk te verplaatsen is en je de hoek van die stroming kunt aanpassen. Maar zeker in de winter kan dit voor koude rillingen zorgen.
Het apparaat is met name gericht op grotere huiskamers (tot honderd vierkante meter). Voor de wat kleinere huiskamers is de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde misschien een beetje too much, maar onze ervaring leert dat het apparaat ook gewoon de lucht filtert die uit een andere kamer komt.
De Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde is voorzien van een grote hoeveelheid sensoren die heel de dag de luchtkwaliteit meten. Zo heb je aan één luchtreiniger genoeg. Bovendien is er haast ook geen betere optie als je op zoek bent naar luchtreiniger die je compleet voorziet in gedetailleerde metingen en informatievoorziening.