ID.nl logo
Review Dyson Purifier Big+Quiet - Voor de grote huiskamers
© WA | ID.nl
Energie

Review Dyson Purifier Big+Quiet - Voor de grote huiskamers

Als je aan een Dyson Purifier denkt, dan denk je waarschijnlijk aan die bladloze ventilatoren/luchtreinigers die een langgerekte ovale opening hebben waar een krachtige luchtstroom uit komt. Hoe zit dat met de nieuwste van de fabrikant, de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde?

Fantastisch
Conclusie

Voor een bedrag van 999 euro haal je een flinke luchtreiniger in huis - flink zowel in gestalte als in prestaties. We hebben tijdens het testen (los van die prijs) maar twee dingen gevonden die tegenvielen. Het apparaat meet steevast een hogere temperatuur dan de thermostaat (of luchtkwaliteitmeter) en het kan soms vervelend zijn om precies in de luchtstroom te zitten. Dat laatste kun je zelf nog oplossen, omdat de reiniger gemakkelijk te verplaatsen is en je de hoek van die stroming kunt aanpassen. Maar zeker in de winter kan dit voor koude rillingen zorgen. Het apparaat is met name gericht op grotere huiskamers (tot honderd vierkante meter). Voor de wat kleinere huiskamers is de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde misschien een beetje too much, maar onze ervaring leert dat het apparaat ook gewoon de lucht filtert die uit een andere kamer komt. De Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde is voorzien van een grote hoeveelheid sensoren die heel de dag de luchtkwaliteit meten. Zo heb je aan één luchtreiniger genoeg. Bovendien is er haast ook geen betere optie als je op zoek bent naar luchtreiniger die je compleet voorziet in gedetailleerde metingen en informatievoorziening.

Plus- en minpunten
  • Uitstekende luchtreiniger
  • Filters gaan lang mee
  • Gemakkelijk te verplaatsen
  • Onderhoud kost weinig moeite
  • Eén reiniger voor grote kamers
  • Duur
  • Temperatuurmeting gaat niet goed
  • Luchtstroom is koud

De Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde (een flinke mond vol, maar dit is de volledige productnaam) is een ontzettend dure luchtreiniger en ventilator voor in huis. Het apparaat heeft een prijskaart van maar liefst 999 euro, dus dan mogen de verwachtingen torenhoog zijn. Luchtreinigers heb je in allerlei soorten en maten, en kun je vaak al voor een paar tientjes op de kop tikken. Zo biedt Ikea betaalbare varianten aan, maar die zijn vrij beperkt in hun kunnen en informatievoorziening. Zijn ze handig en doen ze wat ze moeten doen? Dat zonder meer – en voor veel mensen is dat genoeg.

Maar ben je op zoek naar een apparaat dat alleen maar meer, meer en nog eens meer doet, dan kom je al gauw uit op de producten van het Britse Dyson. Tot op heden hebben we uitsluitend positieve ervaringen met de luchtreinigers van dit merk, en we kunnen alvast verklappen dat de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde daar geen verandering in aanbrengt. Ook zeggen we alvast dat je wat ruimte moet vrijmaken in je woonkamer als je dit apparaat wilt gebruiken. Want met afmetingen van 43,3 bij 41,5 bij 83 centimeter neemt het flink wat ruimte in beslag. Maar dat is met goede reden.

©WA | ID.nl

©WA | ID.nl

Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde: de grote koepel

Wat dit keer vooral opvalt is de grote koepel bovenop. Weg is die opening met dat kenmerkende design; Dyson gooit het over een andere boeg. En het is nu vooral… anders. We willen niet claimen dat het beter is, want dat is van een aantal factoren belangrijk. Veel mensen kopen ook Dyson-producten als een soort statussymbool, dat met trots naast andere meubels staat. En dat is prima (en daar is de prijs ook naar), maar dan moet het apparaat wel binnen je interieur passen. Aangezien de unit zo groot is, en dus op een zichtbare plek staat, is dat voor veel mensen belangrijk.

Kijken we meer naar de functionaliteit van die grote koepel, dan begrijpen we waarom Dyson hiervoor gekozen heeft. De schuine kop kan namelijk op een plezierige manier de wind de kamer in sturen. De windprojectie bereikt al snel een plek tien meter verderop, en circuleert vervolgens door heel de kamer. Dyson adviseert om de Purifier Big+Quiet Formaldehyde tegen een muur aan te plaatsen. Op deze manier kan de gezuiverde luchtstroming zich door de hele kamer verspreiden. Dat hebben we hier niet gedaan, maar ondanks dat zijn we enorm onder de indruk van waar we de windstroom kunnen voelen.

©WA | ID.nl

Grote en kleine woningen

Hier staat de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde gericht op de eettafel, in een kamer van 27 vierkante meter. Aangezien de luchtreiniger kamers kan hebben van maximaal honderd vierkante meter, is het dus een beetje overkill om hem hier te gebruiken. Tenminste, dat zou je in eerste instantie denken. Ja, deze Dyson misstaat niet in menig grote woonkamer, maar in de bescheiden woning van deze redacteur komt het apparaat alsnog goed tot z’n recht. Tijdens het koken kan de luchtreiniger namelijk ook aanspringen, ondanks het feit dat de keuken een kamer (en twee deuren) verderop is. Dan merk je hoe krachtig deze Dyson is.

Eenmaal teruggekeerd uit de keuken, trokken we de conclusie dat ons afzuigsysteem in de keuken blijkbaar niet krachtig genoeg is. Want de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde stond op bijna volle kracht (hij heeft tien standen) te loeien om alle nare geurtjes en stoffen uit de lucht te filteren. We lieten hem tijdens het eten aanstaan, terwijl we op zes meter afstand (hemelsbreed) op de bank zaten te eten. Het duurde niet lang voordat we de windvlaag langs ons gezicht voelden gaan, waardoor we sterk merkten hoe krachtig die circulatie is. Je voelt hem zelfs wanneer de reiniger níet op je gericht staat.

©WA | ID.nl

De luchtstroom aanpassen

Je kunt de luchtstroom overigens op verschillende manieren aanpassen. Wij hebben hem voor het grootste deel van de recensieperiode op de automatische stand laten staan, en dan regelt het systeem alles zelf. Constateert de Dyson een vreemde lucht of nare deeltjes, dan springt hij aan. Met de meegeleverde afstandsbediening of via de MyDyson-app kun je de snelheid en de hoek van de luchtstroom aanpassen, waardoor je hem dus effectiever en efficiënter te werk kunt laten gaan. De functies via de remote en de app zijn gelijk aan elkaar – dus het maakt niet uit welke je gebruikt.

Maar je kunt er tevens voor kiezen het apparaat op de laagste stand te zetten, om wat geluidsvorming te voorkomen. Dan duurt het wat langer voordat de lucht weer schoon is, maar dan heb je minder last van geluid of een koude luchtstroom. Ook al claimt Dyson dat de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde stil is (en ja, hij is behoorlijk stil), hoor je hem nog steeds zoemen wanneer het stil is in huis. Verder kan het vervelend zijn om de luchtstroom te voelen wanneer je langsloopt of er net in zit. Zelfs op de laagste stand kan dat voor een koud gevoel zorgen.

De Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde kan geen warme lucht verspreiden. Dat is een gemis tijdens de wintermaanden, helemaal in het kader van besparen op de gasrekening. Maar eerlijk is eerlijk, zo wordt het product ook niet in de markt gezet. Daar zijn andere (Dyson-)producten voor.

©WA | ID.nl

Informatie opvragen

Hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit kun je op twee manieren checken: via het display op de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde en via de gekoppelde app. Via de afstandsbediening kun je langs alle typen informatie scrollen en zien hoe het gesteld is met de algemene luchtkwaliteit en een flink aantal andere dingen. Denk dan aan PM₂,₅, PM₁₀, HCHO, VOS, NO₂, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Mochten de termen je niets zeggen: binnen de app legt Dyson haarfijn uit wat ze inhouden. Plus: je ziet meteen of de lucht schadelijk is of goed gereinigd is.

Een van de speerpunten van deze reiniger is dat hij formaldehyde kan herkennen en verwijderen. Die stof kan voorkomen in hout, lijm, verf, vernis, luchtverfrissers, matrassen, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, meubilair, stoffen en vloeren. Het katalytische filter in de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde houdt de formaldehyde vast in tunnels en breekt dat permanent af tot water en CO₂. Wanneer er een teveel van deze stof aanwezig is in huis, dan kan dat hoofdpijn en huidirritatie opleveren. Reden genoeg om daar serieus naar te kijken.

©WA | ID.nl

©WA | ID.nl

Filters gaan lang mee

Wat heel erg opvalt aan het gebruik van de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde is dat de temperatuurmeting niet overeenkomt met twee andere meetinstrumenten in huis. Zo hebben we hier een Tado V3-thermostaat, een bewegingssensor van Philip Hue (die ook temperatuur opmeet) en een Airthings View Plus, die allemaal lagere temperaturen presenteren dan de Dyson. Meestal is de temperatuur 18,5 tot 19,5 graden, maar de luchtreiniger denkt dat het 20 tot 22 graden is. Waar dat verschil vandaan komt is ons onduidelijk, maar de reiniger verplaatsen loste het probleem niet op.

Misschien dat die meting zich nog rechttrekt, maar voor nu moeten we concluderen dat dit dus niet goed gaat. Verder hebben we geen problemen ondervonden aan het gebruik en de overige metingen, dus dat is gelukkig positief. Wat ook positief is: de HEPA H13-filters gaan tot vijf jaar mee en hoef je dus niet per se jaarlijks te vervangen. Zo’n filter (dat weliswaar onderdeel uitmaakt van het grootste filtersysteem van Dyson) kost je 189 euro. Dat is een flinke prijs bovenop de aanschafprijs; maar als je het geld hebt voor zo’n product, dan ben je waarschijnlijk welvarend genoeg voor het onderhoud.

Overige zaken

Tot slot willen we nog even de nadruk leggen op wat functies en onderdelen die nog niet aan bod kwamen. Zo vinden we het fijn dat de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde wieltjes heeft (die je niet ziet zitten wanneer je gewoon naar het apparaat kijkt). Mocht je de luchtreiniger willen verplaatsen (om even van die wind af te komen of om de stroom langs de muur te laten gaan), dan kun je hem dus gemakkelijk rondrijden door het huis. Ook laat de machine zich gemakkelijk demonteren, waardoor je de filters zonder al te veel moeite kunt vervangen mocht dat nodig zijn.

Verder focussen we ons nog even speciaal op een van de tien standen van de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde: de Breeze Mode. Wanneer je deze modus activeert, dan blaast het apparaat de windprojecties met enige willekeur de kamer in, waardoor een soort koele lentebries wordt gesimuleerd. Dat is ontzettend lekker, bijvoorbeeld als je in slaap probeert te komen. Toegegeven, zoiets is fijner wanneer het weer wat warmer wordt en het huis minder koel is, maar het punt is: je zit niet vast aan een rechte windlijn in een hoek van 0, 25 of 50 graden.

©WA | ID.nl

Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde kopen?

Voor een bedrag van 999 euro haal je een flinke luchtreiniger in huis - flink zowel in gestalte als in prestaties. We hebben tijdens het testen (los van die prijs) maar twee dingen gevonden die tegenvielen. Het apparaat meet steevast een hogere temperatuur dan de thermostaat (of luchtkwaliteitmeter) en het kan soms vervelend zijn om precies in de luchtstroom te zitten. Dat laatste kun je zelf nog oplossen, omdat de reiniger gemakkelijk te verplaatsen is en je de hoek van die stroming kunt aanpassen. Maar zeker in de winter kan dit voor koude rillingen zorgen.

Het apparaat is met name gericht op grotere huiskamers (tot honderd vierkante meter). Voor de wat kleinere huiskamers is de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde misschien een beetje too much, maar onze ervaring leert dat het apparaat ook gewoon de lucht filtert die uit een andere kamer komt.

De Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde is voorzien van een grote hoeveelheid sensoren die heel de dag de luchtkwaliteit meten. Zo heb je aan één luchtreiniger genoeg. Bovendien is er haast ook geen betere optie als je op zoek bent naar luchtreiniger die je compleet voorziet in gedetailleerde metingen en informatievoorziening.


▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte printers voor thuis
© Daniel Krasoń
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte printers voor thuis

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Zoek je een kleine printer die je makkelijk in een kast of op het hoekje van je bureau kwijt kunt? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

HP Deskjet 4120e

Enkele webshops verkopen de HP Deskjet 4120e momenteel voor een prikkie. Ondanks de nogal lage aanschafprijs kun je met dit all-in-one-model printen, scannen en kopiëren. Verrassend genoeg ondersteunt het apparaat automatische documentinvoer. Met deze functie scan of kopieer je in rap tempo een stapeltje A4'tjes. Plaat hiervoor maximaal 35 vellen in de houder bovenop de behuizing. De maximale printresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi.

Met behulp van de HP Smart-app op je smartphone krijg je de Deskjet 4120e snel aan de praat. Je verbindt de printer met het draadloze thuisnetwerk, waarna je vanaf elke pc, laptop, smartphone en tablet kunt afdrukken. Voor mobiel gebruik is de ondersteuning voor AirPrint en Mopria gunstig. Hierdoor herkennen de mobiele besturingssystemen iOS, iPadOS en Android de printer direct in je netwerk. Overigens verbind je de Deskjet 4120e ook gewoon via een usb-kabel met een computer. Bovendien is er een bluetooth-ontvanger ingebouwd. In deze printer gaan twee cartridges.

Epson Expression Home XP-3205

De bescheiden behuizing van de prijsvriendelijke Epson Expression Home XP-3205 meet slechts 37,5 × 17 × 30 centimeter. Hierdoor kun je hem makkelijk in een kast kwijt. Ondanks de geringe omvang kan deze all-in-one-printer automatisch dubbelzijdig afdrukken. Het handmatig omdraaien van A4'tjes is dus verleden tijd. Hoewel je voor de Expression Home XP-3205 beslist niet de hoofdprijs betaalt, heeft het afdruksysteem plek voor vier cartridges. Als er een kleur op is, hoef je dus alleen het bewuste inktpatroon te vervangen. Vergeleken met een driekleuren-cartridge verspil je zo minder inkt.

Je verbindt de printer eenvoudig met wifi, zodat je vanaf meerdere apparaten kunt afdrukken. De behuizing heeft ook een usb-poort voor een rechtstreekse verbinding met een computer. Een pluspunt is de respectabele printresolutie van 5760 × 1440 dpi. Dit model leent zich dan ook prima voor het afdrukken van fraaie foto's. De voorzijde is voorzien van een klein display en enkele druktoetsen. Je kunt voor de bediening ook de bijbehorende software op een computer of de Epson Smart Panel-app op een smartphone installeren.

Canon Pixma TS5150

Deze all-in-one-printer van Canon is nog geen vijftien centimeter hoog. Verder is de behuizing 42,5 centimeter breed en 31,5 centimeter diep. Lekker compact dus! Wie geregeld lange documenten uitprint, kan de functie automatisch dubbelzijdig afdrukken ongetwijfeld waarderen. Dat scheelt flink wat papier. De Pixma TS5150 heeft twee lades die allebei goed zijn voor een capaciteit van honderd A4'tjes. Je plaatst in de achterste lade als alternatief twintig fotovellen. Een pluspunt is dat je kiekjes op een formaat van 10 × 15, 13 × 13 en 13 × 18 centimeter zonder witrand kunt afdrukken.

Zodra je de twee bijgesloten cartridges in de behuizing hebt geplaatst, print je op een maximale resolutie van 4800 × 1200 dpi. Daarnaast kun je met dit apparaat ook scannen en kopiëren. Het voorpaneel heeft voor een printer in deze prijsklasse een relatief groot display. Hierop lees je onder meer de geschatte inktniveaus af. Op het gebied van connectiviteit bevat de Pixma TS5150 een wifi-adapter en usb-uitgang. Onder de productnaam Pixma TS5151 is de printer eventueel ook in een wit jasje te koop.

Lees ook: Mobiel printen vanaf je smartphone of tablet: zo werkt het

Epson EcoTank ET-2871

Wil je een compacte printer met lage inktkosten, dan is de Epson EcoTank ET-2871 een aantrekkelijke optie. In plaats van cartridges heeft dit model vier navulbare inktreservoirs. Zodra er een kleur op is, vul je die met een speciaal flesje bij. Volgens de fabrikant is de meegeleverde flessenset goed voor een opbrengst van duizenden pagina's. Je print met de EcoTank ET-2871 dus tegen lage kosten eigen foto's. Op vellen van 10 × 15 centimeter gebeurt dat ook nog eens zonder lelijke witranden. Dankzij een behoorlijke resolutie van 5760 × 1440 dpi ogen de kiekjes scherp.

Ten opzichte van een kleine inkjetprinter met cartridges is de behuizing van dit exemplaar iets groter, namelijk 37,5 × 17,9 × 34,7 centimeter. Als je de EcoTank ET-2871 met wifi verbindt, druk je meteen vanaf Apple-apparaten af. Er is namelijk ondersteuning voor AirPrint ingebakken. Voor andere apparaten installeer je een app of programma van Epson. De voorzijde heeft een klein display en een paar druktoetsen. Je voert hierop onder meer verschillende onderhoudstaken uit.

Brother HL-L2400DWE

Wanneer je voornamelijk documenten uitprint, kun je deze scherp geprijsde laserprinter overwegen. Het formaat van 35,6 × 18,3 × 36 centimeter is voor een laserprinter erg bescheiden. Bedenk wel dat je met de Brother HL-L2400DWE alleen in zwart-wit kunt afdrukken. Vergeleken met een reguliere inkjetprinter zijn de verbruikskosten een stuk lager. De benodigde toner is inbegrepen. Een pluspunt is de ruime papierlade voor maximaal 250 A4'tjes.

De HL-L2400DWE heeft een nogal hoge afdruksnelheid van zo'n dertig pagina's per minuut. Verder kan het apparaat ook automatisch dubbelzijdig afdrukken, zodat je papier bespaart. In de behuizing zit een wifi-adapter, zodat je vanaf computers en mobiele apparaten afdruktaken kunt starten. Voor een rechtstreekse verbinding met een pc of laptop  gebruik je als alternatief de usb-poort.

▼ Volgende artikel
Review Boox Color Go 7 – Net wat te flets
© Jeroen Boer - ID.nl
Huis

Review Boox Color Go 7 – Net wat te flets

Sinds de introductie van de eerste e-readers zijn de schermen wel flink verbeterd, maar bleef één eigenschap hetzelfde: je kon alleen in grijstinten lezen. Inmiddels zijn er een aantal e-readers met een kleurenscherm te koop, zoals deze Boox Color Go 7. Hoe bevalt lezen in kleur?

Goed
Conclusie

De Boox Color Go 7 is een interessante keuze voor wie een veelzijdige e-reader zoekt en kleur belangrijk vindt. Hoewel het scherm niet perfect is, maken de snelheid, app-ondersteuning en flexibiliteit het apparaat geschikt voor gebruikers die meer willen dan alleen in zwart-wit lezen. Wie echter vooral geïnteresseerd is in normale leesboeken, kan beter kiezen voor een e-reader met een normaal e-ink-scherm met een hoger contrast.

Plus- en minpunten
  • Snelle processor
  • Fysieke bladerknoppen
  • Android-apps
  • Schermverlichting met kleurtemperatuur
  • SD-kaartslot
  • Kleurweergave
  • Relatief laag contrast
  • Fletse kleuren
  • Relatief hoge prijs

De Boox Color Go 7 maakt een goede eerste indruk. De e-reader is lekker licht, maar voelt wel stevig aan. De achterkant is voorzien van een ruwe afwerking waardoor je de e-reader goed kunt vasthouden. Om het scherm te beschermen, zouden we je wel aanraden om een hoesje te gebruiken. Het optionele hoesje is uitstekend ontworpen en maakt gebruik van magnetisme voor de bevestiging.

©Jeroen Boer - ID.nl

De Boox Color Go 7 valt op door het kleurenscherm.

Op de zijkant vind je een usb-c-poort die wordt gebruikt voor laden en het aansluiten op de computer. Ook vind je op de zijkant een kaartslot voor een microSD-kaartje. De Boox draait op een Snapdragon 680-processor. Deze chip is bedoeld voor budgetsmartphones, maar is voor e-readerbegrippen behoorlijk krachtig. De e-reader is dan ook vlot in gebruik en opent apps snel genoeg.

©Jeroen Boer - ID.nl

Op de zijkant vind je een usb-c-poort en het SD-kaartslot.

Boox heeft de Color Go 7 zoals vrijwel iedere moderne e-reader voorzien van een aanraakscherm dat prima werkt. Daarnaast zijn er twee bladerknoppen in de schermrand verwerkt. Dat vinden we erg prettig, maar het zou nog fijner zijn als het geheel wat groter was uitgevoerd. De knoppen zijn nu relatief klein en zitten dicht bij elkaar. Je hebt geen account nodig om het apparaat in gebruik te nemen. Je kunt wel een ONYX-account aanmaken voor bijvoorbeeld Boox' cloudopslag. Om alle mogelijkheden van Android te gebruiken, moet je in Android wel inloggen met je Google-account.

©Jeroen Boer - ID.nl

De achterkant is voorzien van een ruwe afwerking.

E-ink met kleur

De Boox Color Go 7 maakt gebruik van E Inks Kaleido-scherm dat een regulier e-ink-scherm combineert met een kleurenfilter waardoor het scherm 4096 kleuren toont. Het grote voordeel hiervan is een kleurenscherm met de sterke punten van een e-ink-scherm. Toch heeft de kleurenvariant wat nadelen ten opzichte van een normaal e-ink-scherm. Zo zie je als je goed kijkt de kleurlagen altijd zitten in de vorm van een heel licht patroon over het beeld heen, ook wel een 'screendoor-effect' genoemd. Daardoor is het scherm wat donkerder dan een normaal e-ink-scherm, ook als je gewoon in zwart-wit leest. Je kunt op zich prima een boek lezen, maar een normale e-reader oogt beter. Je kunt veel van die nadelen wegnemen door de achtergrondverlichting in te schakelen; daarmee wordt het contrast beter. De verlichting is net als op andere duurdere e-readers instelbaar qua kleurtemperatuur zodat je het scherm 's avonds geler kunt maken.

©Jeroen Boer - ID.nl

Over het beeld zie je een patroon. Klik voor een grotere afbeelding, waarop dat nog beter te zien is.

Het scherm kan slechts 4096 kleuren tonen en die kleuren zijn flets vergeleken met een normaal scherm. Het geeft een beetje een retro futuristisch gevoel. In boeken met veel illustraties geeft het wel echt een meerwaarde. Normale stripboeken zijn, afhankelijk van het kleurgebruik, soms niet echt lekker te lezen en worden al snel priegelig zonder in te zoomen. In de instellingen kun je in E-Ink Centrum de manier waarop het scherm het beeld opbouwt veranderen, waardoor de kleuren in sommige apps echt veel beter worden. We raden je aan om per app te proberen welke instelling het fijnste beeld geeft.

©Jeroen Boer - ID.nl

Het kleurenscherm heeft vooral een toegevoegde waarde bij boeken met illustraties.

Beveiligde boeken

In het menu vind je een boekwinkel, maar daar moet je je niet teveel van voorstellen. Het gaat om gratis oude rechtenvrije boeken die je op diverse plekken kunt downloaden. Boox heeft dus geen boekwinkel waar je de huidige bestsellers kunt kopen. De Boox ondersteunt epub en werd op onze pc keurig herkend door Calibre. Je kunt epubs en veel andere formaten dus zonder problemen lezen en de ingebouwde leesapp is uitstekend. De Boox kan alleen niet omgaan met Adobe DRM dat soms nog door boekwinkels wordt gebruikt. Daar moet je dus goed op letten als je een boek aanschaft.

Er is echter een andere manier om beveiligde boeken te lezen: door het installeren van extra leesapps. De Boox draait op Android en is voorzien van de Google Play Store. Niet iedere Android-app is even geschikt voor een e-ink-scherm, maar voor leesapps is het apparaat perfect. Zo hebben we zelf een collectie Kindle-boeken die prima te lezen zijn na het installeren van de Kindle-apps. Door in die app de animaties uit te schakelen en de optie 'Volumeknoppen voor bladeren' in te schakelen, kun je Kindle-boeken comfortabel lezen.

©Jeroen Boer - ID.nl

De e-reader bevat de Google Play Store.

Andere Android-apps

Je vind vrijwel alle Android-apps in de Play Store, maar niet alles werkt goed met een e-ink-scherm. Sommige lichtere UI-elementen in Android-apps zijn bijvoorbeeld niet goed te zien. Voor video's in bijvoorbeeld YouTube is het scherm uiteraard niet echt geschikt, al viel het ons mee hoe vloeiend de beelden getoond worden. Het is echt het gebrek aan kleuren dat video niet goed bruikbaar maakt. Boox heeft de Color Go 7 van een luidspreker voorzien, dus er komt gewoon geluid uit als je een video kijkt. Die speaker is natuurlijk meer bedoeld voor het luisteren naar luisterboeken. Het aansluiten van een hoofdtelefoon kun je via bluetooth doen. We konden zelfs een bluetoothmuis en toetsenbord koppelen, dus Boox heeft Android behoorlijk open gehouden.

Conclusie

E-readers met kleur zijn een interessante ontwikkeling, maar de Boox Color Go 7 is het helaas nog niet overtuigend genoeg om zonder meer aan te raden als e-reader voor iedereen. Het is wel een interessante keuze voor wie een veelzijdige e-reader zoekt en kleur belangrijk vindt. Hoewel het scherm niet perfect is, maken de snelheid, app-ondersteuning en flexibiliteit het apparaat geschikt voor gebruikers die meer willen dan alleen in zwart-wit lezen. Wie echter vooral geïnteresseerd is in normale leesboeken, kan beter kiezen voor een e-reader met een normaal e-ink-scherm met een hoger contrast. Die modellen bieden voor normale boeken een beter beeld en zijn een stuk goedkoper.